Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilskie bezpieczniki

sly30

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra to wracamy do bezpieczników, a jak rozpoznajecie kiedy bezpiecznik jest "dobrze" włożony chodzi mi o brzmienie.

Które jest właściwsze to bardziej utwardzone "jakby" bardziej rozdzielcze, ale jednocześnie lekko osuszone, czy to po przyjemniejszej stronie grania z łagodniejszym mniej utwardzonym brzmieniem, przyjemniejszym dla ucha jakby pełniejszym i lekko "zmiękczonym".

Pytam bo już sam nie wiem, chyba w sumie kto co lubi :)

W CA SM6 i Am100 nie miałem problemu w HD12 jest mi jakoś trudniej się zdecydować :P

P.S.

Z sąsiedniego jak to czytają to chyba się posmarkają, albo jeszcze mocniej będą się pukać w czółko :)))

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Pytam bo już sam nie wiem, chyba w sumie kto co lubi :)

I ten Pan ma rację!

będą się pukać w czółko :)))

Proponuję zrzutę na ekologiczny młotek - nie zrobi krzywdy, a może coś się poprzestawia na inną stronę;-)

P.S.

kierunkowość bezpieczników jest dla mnie przyszłością - nie wiem jak odległą...

Proponuję zrzutę na ekologiczny młotek - nie zrobi krzywdy, a może coś się poprzestawia na inną stronę;-)

A może by tak książeczkę? Do poduchy poczytać :) krzywdy wam nie zrobi, a może coś się poprzestawia na inną stronę :)

blizej-fizyki-3.jpg

A może by tak książeczkę? Do poduchy poczytać :) krzywdy wam nie zrobi, a może coś się poprzestawia na inną stronę :)

Taaaaa.... pewno w tej części dla gimnazjum piszą o bezpiecznikach i ich wpływie na brzmienie.

Kilka postów wcześniej pisałem jak pan mgr inż. co to fizykę ma w małym palcu nie potrafi opisać zjawiska zwanego w światku audiofilskim "wygrzewaniem kabli", a proces ten nieborak usłyszał i jak zapewniał nie miało to nic wspólnego z adaptacją słuchu.

Aaaaaa no tak nie czytał "Bliżej Fizyki" gimnazjum część 3 i wszystko jasne.

:)))

malikali poszukaj sobie innego wątku, bo uznam żeś troll :D

Czy ci co już użytkują Verictum X Fuse mogą potwierdzić że bezpiecznik ten zmiękcza i wygładza dźwięk, dosładza barwę. Dla mnie to poważna wada. Chciałbym zastosować w źródle i pre. Jakieś wasze typy które bezpieczniki schładzają dźwięk.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Czy ci co już użytkują Verictum X Fuse mogą potwierdzić że bezpiecznik ten zmiękcza i wygładza dźwięk, dosładza barwę. Dla mnie to poważna wada. Chciałbym zastosować w źródle i pre. Jakieś wasze typy które bezpieczniki schładzają dźwięk.

Tak, ociepla i dosładza dźwięk, minimalnie zaokrągla kontury oraz atak. Chochla, jak chcesz trochę schłodzić system ale nie chcesz żeby zaczął grać ostro to posłuchaj Hi-Fi Tuning Supreme Silber. Jeśli potrzebujesz mocnego schłodzenia i wykonturowania to posłuchaj obu Synergistików. Przy czym Supreme Silber jest od nich obiektywnie lepszy.

Dzięki tomkly. Na Ciebie można zawsze liczyć. X Fuse kategorycznie odpada.

Nie wiem czy odpada , bo u mnie w dac-u zrobił dokładnie to czego szukasz.

Od kiedy to srebro ociepla dźwięk ?!

Musiałem do każdego XFUSE dołożyć po jednym miedzianym Supreme bo nie dało się słuchać , było za ostro , sucho i klinicznie .

Oczywiście pisałem o X Fuse X2.

Co tam bezpieczniki, kable - z ich kierunkowością:)

Np. obudowa, dywan, zasłony też mają swoją "kierunkowość".

To dopiero jest wyzwanie!:)

No i najważniejsze - powietrze. Nie wspominam już nawet o takim fakcie, ze jak siedzimy twarzą do kolumn to przy każdym wdechu przyspieszamy ruch części powietrza i odwrotnie przy wydechu powodujemy kierunek ruchu powietrza odwrotny względem fali dźwiękowej. Jako, ze oddychając nie poruszamy w tym samym czasie całą masą powietrza a tylko jej częścią to niestety ale generujemy w punkcie naszych uszu wyraźne zniekształcenia fazowe.

Dal mnie X Fuse daje poprawe wielu aspektow po stronie bardziej organicznej , co jest dla mnie przeciwienstwem dzwieku technicznego.

Nie nazwalbym tego ociepleniem ani zaokragleniem. Dzwiek jest zarowno bardziej precyzyjny , z lepsza przestrzenia i jednoczesnie zachowuje piekna barwe. Tak to odbieram.

Sygnatura jak ARC ref 8 , cos w tym stylu.

Konto w trakcie usuwania

No i najważniejsze - powietrze. Nie wspominam już nawet o takim fakcie, ze jak siedzimy twarzą do kolumn to przy każdym wdechu przyspieszamy ruch części powietrza i odwrotnie przy wydechu powodujemy kierunek ruchu powietrza odwrotny względem fali dźwiękowej. Jako, ze oddychając nie poruszamy w tym samym czasie całą masą powietrza a tylko jej częścią to niestety ale generujemy w punkcie naszych uszu wyraźne zniekształcenia fazowe.

Pewnie jesteś kowalem i płuca masz jak miechy, może marnujesz się w tym wątku? Wielką karierę pewnie byś miał pośród płetwonurków. Jakbyś głębiej nurkował to i faza by ci się poprawiła.

TAK nurkowanie to jakiś pomysł na codzienne frustracje!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mam w DAC-u X-Fuse i jest barwny, lekko ocieplony.

Nie wiem czy masz X-Fuse czy X-Fuse 2 więc nie wiem czy piszemy o tym samym bezpieczniku.

Tak jak pisałem powyżej u mnie X-Fuse 2 absolutnie nic nie ociepla wręcz przeciwnie i dziwne byłoby gdyby miało być inaczej skoro jest to srebro .

Poniżej cytat ze strony producenta :

" ... X2 ożywia i uprzestrzennia dźwięk, jego barwa jest jaśniejsza niż X Fuse... ".

Na giełdzie wisi Bezpiecznik HIFI Tuning SUPREME3 (Copper), jak się sprawuje w porównaniu z REDem lub SR20?

Ktoś może miał z nim do czynienia?

Na giełdzie wisi Bezpiecznik HIFI Tuning SUPREME3 (Copper), jak się sprawuje w porównaniu z REDem lub SR20?

Używam HifiTuning Copper, wersji oczko niżej od Supreme , bo w momencie zakupu nie wiedziałem że jest dostępna wersja Supreme copper, a silver mi się nie podobała. Uważam je za najbardziej zbalansowane i naturalne brzmieniowo z tych których słuchałem. Wolę je od Xfuse, które za bardzo jak na mój gust ingerują.

Mógłbyś napisać w jakim kierunku ingerują? Dodają czegoś, ujmują?

Ciężko mi sobie przypomnieć szczegóły, z tego co pamiętam miałem wrażenie lekkiego koca, złagodzenia transjentów i lekkiego zamazania szczegółów. Generalnie irytowały mnie zmiany wprowadzany prze Xfuse i nie miałem komfortu skupiania się na muzyce.

Zapytaj, czy nie był watowany, bo może być wtopa jak z używkami;)

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jeszcze raz od początku. Z Hi-Fi Tuning polecam serię Supreme, która ma dwa modele:

- srebrny i droższy Silber, który ma tendencję do większego blasku i nie ociepla brzmienia

- miedziany i tańszy Copper, który jest bardziej organiczny i brzmi ciemniej, po cieplejszej stronie.

Jak chodzi o Verictum to:

- topowy model X-Fuse brzmi ciepło, plastycznie, organicznie, ma tendencję do łagodzenia konturów, skrajów pasma i ataku

- niższy model X2 jest bardziej neutralny, przejrzysty, równy aczkolwiek nie daje tej magii i plastyki co droższy model.

Jeszcze raz od początku. Z Hi-Fi Tuning polecam serię Supreme, która ma dwa modele:

- srebrny i droższy Silber, który ma tendencję do większego blasku i nie ociepla brzmienia

- miedziany i tańszy Copper, który jest bardziej organiczny i brzmi ciemniej, po cieplejszej stronie.

Jak chodzi o Verictum to:

- topowy model X-Fuse brzmi ciepło, plastycznie, organicznie, ma tendencję do łagodzenia konturów, skrajów pasma i ataku

- niższy model X2 jest bardziej neutralny, przejrzysty, równy aczkolwiek nie daje tej magii i plastyki co droższy model.

Tomku moim zdaniem wiele zależy od systemu i preferencji słuchacza. Dla jednego, który lubi wykonturowany i naszkicowany mocno krawędziami dźwięk, taki Hi-Fi tuning może spasować, ale nie każdy ma takie priorytety. Są tacy dla których barwa, wybrzmienia, wypełnienie i naturalna plastyczność, płynność i analogowość dźwięku, są ważniejsze niż jego sztuczne wykonturowanie. Niestety wielu użytkowników cd playerów myli taką konturowość i sztuczne eksponowanie krawędzi z naturalnym dźwiękiem. Podzielam tu w całości opinię kolegi Marslo.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Tomku moim zdaniem wiele zależy od systemu i preferencji słuchacza. Dla jednego, który lubi wykonturowany i naszkicowany mocno krawędziami dźwięk, taki Hi-Fi tuning może spasować, ale nie każdy ma takie priorytety. Są tacy dla których barwa, wybrzmienia, wypełnienie i naturalna plastyczność, płynność i analogowość dźwięku, są ważniejsze niż jego sztuczne wykonturowanie. Niestety wielu użytkowników cd playerów myli taką konturowość i sztuczne eksponowanie krawędzi z naturalnym dźwiękiem. Podzielam tu w całości opinię kolegi Marslo.

Cóż, ocena zależy jak sobie postanowimy ustawić punkt odniesienia, równie dobrze można powiedzieć że Xfuse pasuje do systemów nieco krzykliwych / grających mało płynnie i jego ocieplony sposób te brzmienie cywilizuje ;). Zgadzam że akurat srebrne supreme brzmią nieco technicznie, ale nie je stawiałem w kontrze do xfuse.

A przeanalizuj Edson, co sie stanie jak puscisz baka - z uwzglednieniem roznic miedzy chlodnym-bezwonnym i cieplym-capiacym.Proponuje przeprowadzic probe w szerszym gronie.Wplyw na brzmienie gwarantowany.Temat mozna poszerzyc o wplyw diety na doznania akustyczne,czyli nie sluchaj pazdziochu muzyki po grochu.

Nie wiem czy odpada , bo u mnie w dac-u zrobił dokładnie to czego szukasz.

Od kiedy to srebro ociepla dźwięk ?!

Musiałem do każdego XFUSE dołożyć po jednym miedzianym Supreme bo nie dało się słuchać , było za ostro , sucho i klinicznie .

Oczywiście pisałem o X Fuse X2.

Poniewaz jak czytam, nazbierales juz troche praktycznego doswiadczenia w kwesti bezpiecznikow,to moze przy okazji testow Powerampa Einsteina podpowiedzialbys mi przy okazji jakie do niego widzialbys bezpiecznik i co moze bardziej istotne dla mnie do DAC-a MA2.Oczekuje moze nie tyle zmiany faktury dzwieku - ta jest dla mnie ok.,ale ogolnej poprawy w wiekszosci jego aspektow.Bo co jak co,ale w Ma2 zasilanie jest jego najslabszym punktem.

Cóż, ocena zależy jak sobie postanowimy ustawić punkt odniesienia, równie dobrze można powiedzieć że Xfuse pasuje do systemów nieco krzykliwych / grających mało płynnie i jego ocieplony sposób te brzmienie cywilizuje ;). Zgadzam że akurat srebrne supreme brzmią nieco technicznie, ale nie je stawiałem w kontrze do xfuse.

Masz sporo racji.

Mam również te Silver Supreme i grają dla mnie wyraźnie technicznie.

Natomiast z grupy barwnych i płynnych bezpieczników można spróbować Audio Horizon z USA.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Oczekuje moze nie tyle zmiany faktury dzwieku - ta jest dla mnie ok.,ale ogolnej poprawy w wiekszosci jego aspektow.Bo co jak co,ale w Ma2 zasilanie jest jego najslabszym punktem.

Jak czytam opinie na temat bezpieczników w tym wątku to w gruncie rzeczy zgadzam się z większością opinii.

Niestety w przypadku X-Fuse nie zgadzam się gdyż u mnie ten bezpiecznik nic nie ocieplił ani nie złagodził góry pasma tylko zachowywał się dokładnie jak można się po srebrze spodziewać.

Tego typu objawy ( złagodzenia góry i ocieplenia dźwięku ) miałem kiedy użyłem HiFi Supreme ( srebro / złoto ).

Bardzo dobrze grały HiFi Supreme ( miedź ).

Ale to wszystko co opisałem miało miejsce w dac-u lampowym.

Co ciekawe próbowałem tego samego bezpiecznika (6,3) X-Fuse w tranzystorowym preampie i w porównaniu do firmowego bezpiecznika praktycznie nie było różnicy a firmowy bezpiecznik jest typowym miedziano / niklowanym z przeźroczystym korpusem ( o ile się nie mylę ).

Jak widać inaczej było w tranzystorowym sprzęcie a inaczej w lampowym ;)

Chyba nie ma reguły na to jak dany bezpiecznik "zagra" i trzeba samemu spróbować.

pozdr.

Jak czytam opinie na temat bezpieczników w tym wątku to w gruncie rzeczy zgadzam się z większością opinii.

Niestety w przypadku X-Fuse nie zgadzam się gdyż u mnie ten bezpiecznik nic nie ocieplił ani nie złagodził góry pasma tylko zachowywał się dokładnie jak można się po srebrze spodziewać.

Tego typu objawy ( złagodzenia góry i ocieplenia dźwięku ) miałem kiedy użyłem HiFi Supreme ( srebro / złoto ).

Bardzo dobrze grały HiFi Supreme ( miedź ).

Ale to wszystko co opisałem miało miejsce w dac-u lampowym.

Co ciekawe próbowałem tego samego bezpiecznika (6,3) X-Fuse w tranzystorowym preampie i w porównaniu do firmowego bezpiecznika praktycznie nie było różnicy a firmowy bezpiecznik jest typowym miedziano / niklowanym z przeźroczystym korpusem ( o ile się nie mylę ).

Jak widać inaczej było w tranzystorowym sprzęcie a inaczej w lampowym ;)

Chyba nie ma reguły na to jak dany bezpiecznik "zagra" i trzeba samemu spróbować.

pozdr.

Bo na tranzystorze to nic nie slychac:)

Tez mam 6,3 A X, bardzo dziwnie sie to zachowuje, z lampim na pcm najlepiej, z dsd troche slabiej, z gramiakiem raz swietnie raz kiepsko w zaleznosci od jakosci nagrania. Oczywiscie w stosunku do dzwieku sprzed wymiany.

Nie mam jasnosci, bo wszystko to przy wymianie 1 bezpiecznika w integrze.

Chyba zamowie drugiego do daka, moze sie rozjasni ,tam potrzebuje 2A.

Konto w trakcie usuwania

Ale ty miałeś X2 a to co innego.

Powiem szczerze ,że nie jestem pewny tego co mam ale z tego co opisujecie to musieliśmy mieć dwa różne bezpieczniki.

Ale z czystej ciekawości dopytam u źródła.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.