Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 20 tyś - propozycje

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Jakie byście mieli propozycje do odsłuchów - oto parę wskazówek:

• Przestrzeń - około 40 metrów
  • Muzyka - różna - trochę elektroniki, trochę rocka, ale niezbyt mocnego, trochę jazzu
  • Preferencje - nie lubię brzmienia "efekciarskiego" - sycząca góra, dudniący bas. Lubię lekko ciepłe, ale detaliczne brzmienie, z wyraźną średnicą i wyraźnym basem, ale tylko tam gdzie on rzeczywiście powinien być
  • Rodzaj - zdecydowanie podłogówki - lubię raczej pełne brzmienie
  • Sprzęt - jak w profilu - Amplifikator G, Bitofon, PreAmplifikator2, Thorens 320mk2

Myślałem o VA Beethoven Grand albo Triangle Genese Lyrr, ewentualnie Dali Mentor 8. Jakieś jeszcze wskazówki?

Kal

https://www.audiostereo.pl/topic/104229-kolumny-do-20-ty%C5%9B-propozycje/

W tej cenie można upolować wiele ciekawych kolumn, szczególnie jak dołączysz do tego używane, a kolejny wątek o kolumnach i subiektywne opinie raczej nie pomogą - zresztą przy takiej kwocie tylko własnouszny wybór. Skoro jednak już zacząłem to proponuje posłuchać np. ART Deco 10 - używane kosztują chyba właśnie ok 20k (jeśli uda się je znaleźć).

Wilson Benesch

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ma gość na allegro niemalże nówki Xavian xn360-to znakomite kolumny u Ciebie dadzą radę a cena 15000 i jeszcze dowóz do domciu.

Nie ma sie co szczypać-tylko brać,bo to jest dobra cena i bedziesz zadowolony z nich-mówię serio.

Proponowal bym nawet mocniejszy wzmak do nich-taka sugestia-bo to jest jednak 40 metrów.

pewnie ilu użytkowników tyle propozycji...ja obstawiam na "pewniaki"...choć polskiego wzmaka nie słyszałem:

Audio Physic Scorpio 25

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sonus Faber Cremona M...ostatnio widziałem na allegro za 17 kzł:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do takiego zastosowania polecam spróbować Amphion Argon 7L oraz Cabasse Egea3.

Jako ciekawostkę rzuć okiem na Gradient Helsinki - potrafią zaskoczyć o ile wzmacniacz je uciągnie :)

Triangle Genese mogą być dobrym wyborem (mówię to na przykładzie swoich Cello SW2). Może warto też spróbować Dynaudio Confidence C2 lub (trochę inne brzmienie) lub Audio Physic Avanti 5, które są teraz w zbliżonej cenie na audio-markt. W obydwu przypadkach średnica jest OK, bas niezły a góra niezbyt ofensywna. Nie jestem zwolennikiem sprzętu second-hand, ale w przypadku kolumn ryzyko jest raczej niewielkie. Avanti 5 to byłyby dobrym wyborem. Zmiana wzmacniacza może jednak zmienić punkt widzenia...

W tej cenie można upolować wiele ciekawych kolumn, szczególnie jak dołączysz do tego używane, a kolejny wątek o kolumnach i subiektywne opinie raczej nie pomogą - zresztą przy takiej kwocie tylko własnouszny wybór. Skoro jednak już zacząłem to proponuje posłuchać np. ART Deco 10 - używane kosztują chyba właśnie ok 20k (jeśli uda się je znaleźć).

Popieram kolegę, niech nie myli ,że to tylko 2 -way, radzę koniecznie posłuchać

Kolego na Allegro widziałem Revel Ultima Studio (podłogowe). To absotulnie solidna konstrukcja, z czasów gdy porządnie budowało się głośniki. To high-end pełną gębą i do tego mieści się w budżecie.

Druga opcja to ESA Profi, którą sprzedaje Elberoth. Cena okazyjna, a kolumny najwyższej klasy.

Obie konstrukcje gabarytowo do 40 metrów.

Jak zastanawiasz się nad Dali Mentor to za tą kasę możesz mieć Dali Helicon 400 moim zdaniem spokojnie dadzą rade w 40 m (optymalna powierzchnia dla nich) a głośniki pierwsza klasa.

Witaj,

z mojego doświadczenia zaproponowałbym kolumny Tannoy Definition DC10T, chociaż Amphion Argon 7L także byłby dobrą propozycją.

W Twojej konfiguracji możliwe, że ciekawie zagrałyby także kolumny Focal Electra 1028 Be.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W Twojej konfiguracji możliwe, że ciekawie zagrałyby także kolumny Focal Electra 1028 Be.

W sensie że mają one ciepłe, delikatne brzmienie, którego poszukuje autor wątku, tak? Eeech ...
  • Użytkownicy+

Tannoy,Klipsch, JBL,Altec i koniec poszukiwań :-)

Pod jednym warunkiem, że lubi się scenę na wysokości kolumn...

Wszystko co ma szeroką ściankę przednią, ma niewielką (nie mówię, że wcale) sceną w głąb i słabą lokalizację instrumentów. Większość innych cech, jest w wymienionych kolumnach na wysokim poziomie. Niestety, ten jeden "drobiazg", dyskwalifikuje te konstrukcje z mojego widnokręgu.

• Użytkownicy+

Ale Klipsch ma tubę tak? Jbl często też.A jeśli tuba to nie może być mowy o delikatnym graniu.

To prawda, ale w zależności od muzyki, czasami delikatnemu graniu może brakować pazura... Co kto lubi...

Pewnie tylko wiesz albo mają być kolumny grające mocno z wykopem i potężną dynamiką i tu być może jakieś tuby by się sprawdziły choć ja bym nie ryzykował ale powiedzmy że ok albo chcemy system spokojny potrafiący delikatnie grać ale też dynamiczniej i wtedy jest ogromny wybór.

Nie musi być tuba żeby zagrało dynamicznie. Natomiast w drugą stronę to nie działa.Tuba nie potrafi grać spokojnie.

To zawsze jest natarczywe granie.Można to polubić ale trudno tu mówić o delikatnym graniu na wielogodzinne odsłuchy.

Wszystko co ma szeroką ściankę przednią, ma niewielką (nie mówię, że wcale) sceną w głąb i słabą lokalizację instrumentów. Większość innych cech, jest w wymienionych kolumnach na wysokim poziomie. Niestety, ten jeden "drobiazg", dyskwalifikuje te konstrukcje z mojego widnokręgu.

Moje ostatnie testy Dynaudio Evidence które mają tylko 21cm szerokości potwierdzają to co piszesz tzn fenomenalna głębia sceny, stereofonia i wieloplanowość sceny.

Przypuszczalnie to właśnie zasługa wąskiej przedniej ścianki.

Ale szerokie Utopie mają to samo tyle że w pokoju z poważną adaptacją akustyczną.

Gdyby porównywać obie kolumny w pomieszczeniu bez adaptacji to te wąskie w tych aspektach wypadną lepiej. I to potwierdza twoje spostrzeżenia.

:)

Nie zdziwiłbym się, gdyby to napisał laik lub... Sly.

I jak tam Dynaudio? Zostają?

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

A dlaczego laik lub ja czyli jak rozumiem też laik tak?

Dynaudio brałem na testy.

Póki co nie planuje zmiany kolumn.

Może w przyszłym roku.

Do tego czasu posłucham jeszcze wielu innych.

w zasadzie powtarzam się -ale elektrostaty Logana,najwyższy model jaki zmieści się w budżecie,klasyczne przetworniki nie potrafią tak grać.Jeżeli dać im prąd i dużo miejsca-odwdzięczą się fenomenalną przestrzenią,bogactwem informacji i lampową wręcz barwą,bas będzie taki jaki chcesz bo jest regulowany.Mnie zauroczyły.

Pewnie tylko wiesz albo mają być kolumny grające mocno z wykopem i potężną dynamiką i tu być może jakieś tuby by się sprawdziły choć ja bym nie ryzykował ale powiedzmy że ok albo chcemy system spokojny potrafiący delikatnie grać ale też dynamiczniej i wtedy jest ogromny wybór.

Nie musi być tuba żeby zagrało dynamicznie. Natomiast w drugą stronę to nie działa.Tuba nie potrafi grać spokojnie.

To zawsze jest natarczywe granie.Można to polubić ale trudno tu mówić o delikatnym graniu na wielogodzinne odsłuchy.

he he he ,ale numery :-)

To właśnie wysokiej klasy odpowiednio skonfigurowany/rozbudowany system z kolumnami tubowymi jest w pełni uniwersalny potrafiący grać na równi, zarówno spokojną/delikatną muzykę jaki i coś mocniejszego bardziej wyczynowego (pełną gębą) bez ograniczeń/kompresji, a za razem nieubłaganie wciągającą prezentacją.

Tradycyjne (nie tubowe kolumny) są dobre do jakiegoś poziomu, do grania/brzmienia które nie przerasta ich i własnych ograniczeń ...i albo się do tego przyzwyczaja, to akceptuje, albo zmienia na tubowe jak np. ten Pan:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Pewnie ten Pan akurat ma takie preferencje jakie ma.

Poza tym ma same gramofony czyli słucha z vinyli a te mają słabszą dynamikę i wykop.

Dobra cyfra z dobrej realizacji ma wykop znacznie większy i tubami różnie bywa.

Nie chcę wypowiadać się kategorycznie ale z tych tub które słyszałem a słyszałem kilka

żadna nie gra delikatnie. Za to wszystkie na dłuższą metę były meczące.

Owszem dynamika, wykop, efekt WOW jak najbardziej.

Ale po chwili czułem zmęczenie, byłem ogłuszony i zniechęcony.

Dużo hałasu, mało muzyki.Tak bym to określił.

Ale każdy sam musi posłuchać i ocenić nie tyle efekt chwilowy

a fakt czy chciałby z takimi tubami żyć na dłużej.

Sylwek,

Ile Ty tych tub sluchales ?

Dwie , trzy godziny razem? I to jeszcze na wystawie, gdzie glosnosc jest podkrecona na maxa. Czytales relacje Klosa z Monachium ? Dla niego Avantgardy to byl dzwiek wystawy i to jest recenzent znajacy sie na kolumnach jak malo kto.

Stwierdzenie " duzo halasu malo muzyki" to juz jest gruba przesada i wyraz uprzedzen.

Slucham tub prawie codziennie od 3 lat , teraz akurat kameralnego Scarlattiego przy niezbyt duzym wzmocnieniu i to jest przepiekne, delikatne i muzykalne granie.

Jednoczeseni zywe i bardzo namacalne, w przeciwienstwie do nawet drogich kolumn pasywnwych, ktore nie wydobywaja pelnej faktury dzwieku, szczegolnie przy malym wzmocnieniu.

Nie lubisz tub , Twoja sprawa, ale nie pisz takich stronniczych opinii prosze.

Konto w trakcie usuwania

To nie prawda, zależy jaka jest ta szerokość. Np. Tannoye Arden stojące w wolnej przestrzeni mają znakomitą głębię i precyzję.

Co Wy focalowcy , zmowieni jestescie?:) Strach przed lepsza i tansza konkurencja Was oblecial:)?

Pisze z tabletu bez polskich znakow, to Ci link wkleje pozniej, ale on ma chyba na imie Darek , nie bylem pewny i nie chcialem mu zmienic imienia .

P.S. Sprawdzilem , bylem w bledzie , ma na imie Jacek. A relacje sam sobie mozesz wygooglowac, jakbys chcial zobaczyc naprawde dobrze grajace kolumny:)

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.