Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, asterix1 napisał:

Właśnie czytam ...ciekawie napisana powieść 

Może kiedyś wydana będzie w formie papierowej

Dopiero zaczales po moim wpisie?  Gratulacje i szczerze zazdroszcze bo sam bym jeszcze raz takie cos przeczytal ?

Ksiazki raczej ciezko bedzie sie doczekac, ja osobiscie ksiazek zbytnio nie kupuje i nie czytam (wole ebooki) ale jakby Pan Zbyszek wydal ta ksiazke w papierze to bym kupil ?

Taka wkretke mialem po tej powiesci ze z automatu przeczytalem, zreszta z polecenia autora, ktore tez w sumie polecam ?

"egipcjanin sinuhe"  Mika Waltari

oraz kilka tomow "Legion Videssos" Harry Turtledove

W dniu 1.02.2021 o 17:37, jarrro napisał:

Dużo ciekawiej iż większym talentem pisze Jacek Dukaj, jego Lód bije na głowę te księgi

Dukaj to literatura najwyższych lotów.

Niestety - w cholerę niestrawna. Autor ma tendencje wprost grafomańskie. Jego zabawy z formą są drażniące i bezsensowne a jednocześnie - o paradoksie! -  dowodzą kunsztu literackiego najwyższej próby.

Mało kto umie pisać na poziomie Dukaja - ale czy naprawdę jest taka potrzeba? ?

Jasna sprawa, że Tokarczuk czy warsztatowo, czy poziomem wyobraźni (jak mówi Dukaj - "światotwórstwa") nie dorasta Dukajowi do pięt.

A propos polskiej SF - kto czytał space operę "Głębia"? Też z Krakowa! Moim zdaniem - fenomenalna. Oryginalna i nasza-polska! ?  Spokojnie na poziomie "Ekspansji".

_bc30529.jpg?t=1563368387

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

21 godzin temu, il Dottore napisał:

Niestety - w cholerę niestrawna. Autor ma tendencje wprost grafomańskie. Jego zabawy z formą są drażniące i bezsensowne a jednocześnie - o paradoksie! -  dowodzą kunsztu literackiego najwyższej próby.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie sądzisz ,że sam sobie zaprzeczasz ?

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Nie sądzisz ,że sam sobie zaprzeczasz ?

No właśnie nie. Nie jest łatwo pisać tak, jak Dukaj. Trzeba być Kimś. Nie sądzę by wiele osób w Polsce to potrafiło. To arcymistrzowski poziom opanowania języka. Z drugiej strony - są to zabiegi wyłącznie formalne i (przynajmniej dla mnie - człowieka prostego) zbędne oraz utrudniające odbiór.

Kiedyś we Francji mówiono o słowie pisanym: "jeśli to nie jest proste - to nie jest francuskie!". ?

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jeżeli są to " wyłącznie zabiegi czysto formalne , zbędne utrudniające odbiór " to znaczy ,że nie jest to wielka literatura .To znaczy ,że jest to grafomaństwo . Pisarstwa Dukaja nie znam i nie wypowiadam się na ten temat . Chodzi mi tylko o twój wpis , w którym sam sobie zaprzeczasz i jesteś nielogiczny .

Godzinę temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Jeżeli są to " wyłącznie zabiegi czysto formalne , zbędne utrudniające odbiór " to znaczy ,że nie jest to wielka literatura .To znaczy ,że jest to grafomaństwo . Pisarstwa Dukaja nie znam i nie wypowiadam się na ten temat . Chodzi mi tylko o twój wpis , w którym sam sobie zaprzeczasz i jesteś nielogiczny .

Jacek Dukaj Wielkim Pisarzem Jest. ?

Ale ja go niespecjalnie trawię... ?

Prawdą jest jednak, że krakowskie Wydawnictwo Literackie nie publikuje byle kogo.

Najlepiej przeczytaj sobie "Lód" albo najnowsze "Imperium Chmur" aby wyrobić sobie jakiś pogląd o nim. Z góry ostrzegam, że wielu czytelników w starciu z Dukajem poległo. ?

Naprawdę nigdy tak nie miałeś, że kogoś szanujesz, musisz obiektywnie przyznać, że to gość wybitny, a jednocześnie go niespecjalnie trawisz? ?

IMPERIUM CHMUR:

"Zmierzch kultury samurajów i narodziny nowej Japonii. Życie, nauka i wojna. Literacki majstersztyk inspirowany „Lalką" Bolesława Prusa.
Pod koniec XIX wieku do cesarza Mutsuhito trafia Stanisław Wokulski, emisariusz Kraju, Którego Nie Ma, aby zawrzeć sojusz oparty na odkryciu doktora Geista: technologii metalu lżejszego od powietrza.
W górskich stoczniach Hokkaidō zbudowanych przez Juliana Ochockiego, pod osłoną chmur, powstaje ażurowa flota Cesarskiej Marynarki Nieba. A każde słowo i czyn Ochockiego zapisuje Kiyoko, córka samuraja zbuntowanego przeciwko porządkom rozumu i demokracji.
I to poprzez Kiyoko przeżywamy rewolucje przemysłowe zrodzone z kaligrafii, wojny napisanej na nowo Japonii i historię jej niemożliwej przemiany. Przeżywamy przemijanie języków, obyczajów i cywilizacji.
Czeka Was niezwykła literacka podróż. Imperium chmur to mnogość postaci, obrazów i pomysłów, bogactwo historycznych i literackich odniesień. To powieść o wędrowaniu znaczeń między umysłami i kulturami, i o sztuce czystego przeżywania."

829737-352x500.jpg

Edytowane przez il Dottore

Mało kto umie pisać na poziomie Dukaja - ale czy naprawdę jest taka potrzeba?
Jasna sprawa, że Tokarczuk czy warsztatowo, czy poziomem wyobraźni (jak mówi Dukaj - "światotwórstwa") nie dorasta Dukajowi do pięt.
A propos polskiej SF - kto czytał space operę "Głębia"? Też z Krakowa! Moim zdaniem - fenomenalna. Oryginalna i nasza-polska!   Spokojnie na poziomie "Ekspansji".
_bc30529.jpg?t=1563368387
Jestem w trakcie pierwszej części. Ekspansję też na razie jeden tom czytałem.
  • 3 tygodnie później...
W dniu 9.02.2021 o 15:40, Joseph K. napisał:

Dicka znam, chociaż nie wszystko przeczytane.

c6c50d6558ee7.jpg

"MIAMI" bez cenzury (Anna Wojtacha)

Jarosław Pieczonka, pseudonim Miami. W PRL wstąpił do wojska, gdzie zwerbował go kontrwywiad wojskowy. Po przełomie skierowano go do Policji, gdzie jako uśpiony agent zbierał informacje o układach i łamaniu prawa przez jego stróżów. Równolegle bezwzględnie tropił przestępców z trójmiejskiego półświatka.

Polecam.

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

„Msza z miasto Arras” to opowieść o szaleństwie, o potrzebie buntu, o ocaleniu rozsądku i wiary, o hańbie i godności, idei i życiu, strachu i męstwie, o doświadczeniu w tym sensie, w jakim się powiada, że Bóg czy los kogoś doświadczył.

Wiosną roku 1458 miasto Arras nawiedzone zostało klęską zarazy i głodu. W ciągu miesiąca niemal piąta część obywateli straciła życie.

Autor - Andrzej Szczypiorski

Pisarz, polityk, w czasie II wojny światowej żołnierz Armii Ludowej, uczestnik Powstania Warszawskiego, więzień obozu Sachsenhausen, od lat 70-tych działacz opozycji w PRL, senator I kadencji. 

• 4 tygodnie później...

Lehm

(Czyli Stanisław Herman Lem spolszczony z pominięciem drugiego imienia i po uproszczeniu rodowego nazwiska).

Wart czytania, bo to geniusz realizmu spekulatywnego. Nie tylko z okazji bieżącego roku lemowego poleca go również Rafał Ziemkiewicz w ładnej gawędzie. Pomimo rażącej pomyłki w dziesiątym wyrazie autor później odkrywa nieznanego mi Lema.

Dla mnie bomba ! 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 28.02.2021 o 10:41, toptwenty napisał:

„Msza z miasto Arras” to opowieść o szaleństwie, o potrzebie buntu, o ocaleniu rozsądku i wiary, o hańbie i godności, idei i życiu, strachu i męstwie, o doświadczeniu w tym sensie, w jakim się powiada, że Bóg czy los kogoś doświadczył.

Wiosną roku 1458 miasto Arras nawiedzone zostało klęską zarazy i głodu. W ciągu miesiąca niemal piąta część obywateli straciła życie.

Autor - Andrzej Szczypiorski

Pisarz, polityk, w czasie II wojny światowej żołnierz Armii Ludowej, uczestnik Powstania Warszawskiego, więzień obozu Sachsenhausen, od lat 70-tych działacz opozycji w PRL, senator I kadencji. 

Powieść rzeczywiście znakomita i nadal aktualna .Czytałem lata temu ale widziałem również monodram Gajosa oparty na niej .Równie świetny .

Twarda okładka!

Ukryta Zawartość

Jak Beria z Gestapo-Millerem Żydów gonili.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

"Czy umiecie się dziwić" -GinterJerzy i redakcja miesięcznika  Delta

(wydania - Ossolineum, Alfa)

"Zwycięzca" (Żuławski, Jerzy)

Ukryta Zawartość

"Misjonarze z Dywanowa" Zdanowicz, Władysław

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Moderatorzy

Na 2021 planowana jest kolejna część " Opowieści z Meekhańskiego pogranicza".

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

W sam raz na czas "zarazy".

Ukryta Zawartość

W 1973 roku Jan Paweł II gdy był jeszcze metropolitą krakowskim wyraził zgodę na otwarcie po blisko pięciuset latach grobu króla polskiego i wielkiego księcia Litwy Kazimierza Jagiellończyka oraz jego żony Elżbiety z Habsburgów Rakuszanki zwanej Matką Królów Europy. Od tej pary wywodzą się liczne koronowane europejskie głowy. Między innymi Elżbieta II królowa Wielkiej Brytanii, król Belgii Baudouin I, książę Monaco Rainier III. Kazimierz Jagiellończyk rządził największym imperium XV- wiecznej Europy. Od wiosny 1974 roku wiele osób z kręgu badaczy grobu Kazimierza Jagiellończyka zmarło gwałtowną śmiercią, na zawał i wylew krwi.

Autor i naukowcy wiążą obecnie te tajemnicze zgony z obecnością w krypcie kropidlaka żółtego.

Ukryta Zawartość

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

W dniu 29.03.2021 o 11:54, toptwenty napisał:

Twarda okładka!

Ukryta Zawartość

Jak Beria z Gestapo-Millerem Żydów gonili.

Sądząc po życiorysie autora: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  to dziełko powinno czytać się dobrze, a jego największym atutem jest pewnie twarda oprawa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Neo44 napisał:

Szachista" Waldemara Łysiaka.

Zbieg okoliczności, bo akurat miałem napisać o "Empirowym pasjansie", który też czytam po raz kolejny.

Zresztą - wszystkie książki Łysiaka przeczytać się godzi i warto, bo pióro to absolutnie wybitne.

.....

(Trochę mu się we łbie na stare lata pomyrdało, tudzież hurrapatrioryczny, katolskonarodowy bzik na syna scedował, ale jednak - warto czytać jego stare książki)...

34 minuty temu, Neo44 napisał:

Polecam książkę "Szachista" Waldemara Łysiaka.

Ten tytuł przypomniał mi innego szachistę - Stanisława Strumph-Wojtkiewicza - autora (jak twierdzą współcześni) o pokręconej osobowości, ale o niezłym piórze. Znam trzy jego książki: "Tiergarten. Powieść z lat 1939-1945", "Alarm dla Gdyni" i "Agent nr 1". 

• 4 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Kiedy czytałem Księgi Jakubowe, nie znałem poglądów autorki. Zresztą one mi mnie nie przeszkadzają, mam podobne poglądy, moje negatywne spostrzeżenia wynikały z czysto literackiego niezadowolenia

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

@jarroAż przewinąłem strony, żeby zobaczyć co ja tam napisałem. 
W sumie to zachęciłeś mnie i kupię sobie coś Dukaja. Akurat skończyłem wszystko co ostatnio kupiłem, więc idealny moment.

Od czego warto zacząć?

Polecam genialną powieść historyczną węgierskiego pisarza Gyorgy Spiro pt Niewola .. Niestety nakład już dawno wyczerpany ..Czasami pojawia się na Allegro. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jacekm22
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.