Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

Dajecie podkładki teflonowe między stabilizatory LM a radiator, czy tylko pastę termoprzewodzącą?

44 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

A do czego masz przykręcony radiator?

Radiator to220 przykręcany do stabilizatora LM78xx i wlutowywany na PCB 1 pin. Taki mały bdziun. 

Czyli radiator ma kontakt z PCB. Jeśli jest to lut izolowany to nie ma potrzeby żadnych przekładek izolujących. 

8 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Czyli radiator ma kontakt z PCB. Jeśli jest to lut izolowany to nie ma potrzeby żadnych przekładek izolujących. 

Dziękuję za odpowiedź, ale już dałem. :))))

Czyli na przyszłość tylko pasta bezpośrednio między radiator a stabilizator.

Pozdrawiam 

No nie, dokładnie odwrotnie- tak jak napisał Grzegorz radiator musi  być izolowany na płytce więc dlaczego wbijasz sobie do głowy postępowanie, że nie trzeba izolować LMa? ,wbij sobie dokładnie odwrotnie: metalowa część stabilizatora jest połączona z nóżką nr2 (tu np: GND)- sprawdź omomierzem i zajrzyj do noty katalogowej. Czyli nie izolując stabilizatora od radiatora przenosisz ten potencjał na radiator- jeżeli radiator jest wlutowany do pcb- to przenosisz dalej na pcb. Jeżeli to miejsce jest odizolowane- czyli służy tylko i wyłącznie do zalutowania radiatora to wtedy możesz bez izolowania zamontować stabilizator, oczywiście pamiętając, że w takim razie będziesz miał potencjał z tego pinu na radiatorze i przypadkowe zwarcie może wydymić układ.

Naprawdę? Problem z najprostszym obwodem galwanicznym? Koniec świata.

Zaproponuję na jeden radiator LM317 i 337, teraz się zacznie bitwa.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

12 godzin temu, czekin1 napisał:

No nie, dokładnie odwrotnie- tak jak napisał Grzegorz radiator musi  być izolowany na płytce więc dlaczego wbijasz sobie do głowy postępowanie, że nie trzeba izolować LMa? ,wbij sobie dokładnie odwrotnie: metalowa część stabilizatora jest połączona z nóżką nr2 (tu np: GND)- sprawdź omomierzem i zajrzyj do noty katalogowej. Czyli nie izolując stabilizatora od radiatora przenosisz ten potencjał na radiator- jeżeli radiator jest wlutowany do pcb- to przenosisz dalej na pcb. Jeżeli to miejsce jest odizolowane- czyli służy tylko i wyłącznie do zalutowania radiatora to wtedy możesz bez izolowania zamontować stabilizator, oczywiście pamiętając, że w takim razie będziesz miał potencjał z tego pinu na radiatorze i przypadkowe zwarcie może wydymić układ.

12 godzin temu, terminus napisał:

Naprawdę? Problem z najprostszym obwodem galwanicznym? Koniec świata.

Zaproponuję na jeden radiator LM317 i 337, teraz się zacznie bitwa.

Mam podkładki mikowe takie, nie teflonowe. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pomiędzy podkładkę a stabilizator z dwóch stron podkładki dałem pastę termoprzewodzącą nie przewodząca prądu mx-2. 

Pytanie: czy zawsze można stosować taki montaż?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 1Ender
57 minut temu, 1Ender napisał:

Mam podkładki mikowe takie, nie teflonowe. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Ukryta Zawartość

Pomiędzy podkładkę a stabilizator z dwóch stron podkładki dałem pastę termoprzewodzącą nie przewodząca prądu mx-2. 

Pytanie: czy zawsze można stosować taki montaż?

A tulejkę izolacyjną między śrubą , a LM dałeś? Nic Ci po podkładce z miki czy silikonu kontakt elektryczny z radiatorem dalej będzie przez śrubę

Ukryta Zawartość

Witam. W Heco psm 1000 wymieniłem na foliowe 8.2uf jantzen standard cap, 6.8 uf również na jantzen niebieski, 33uf dałem mundorf ecap bipolar. Wcześniej kolumny grały mocniej góra, wysokie były bardzo wyraźne i bas był bardziej podbity, teraz gra to wszystko bardzo równo, wysokim toną brakuję trochę konturowosci, ogólnie chciałbym aby przekaz byłby nieco żywszy. Czy lepiej poczekać i dźwięk się otworzy. Wcześniej były wsadzone czerwone bipo

Ukryta Zawartość

IMG-20230117-WA0013.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

1 godzinę temu, DjTechnics napisał:

Witam. W Heco psm 1000 wymieniłem na foliowe 8.2uf jantzen standard cap, 6.8 uf również na jantzen niebieski, 33uf dałem mundorf ecap bipolar. Wcześniej kolumny grały mocniej góra, wysokie były bardzo wyraźne i bas był bardziej podbity, teraz gra to wszystko bardzo równo, wysokim toną brakuję trochę konturowosci, ogólnie chciałbym aby przekaz byłby nieco żywszy. Czy lepiej poczekać i dźwięk się otworzy. Wcześniej były wsadzone czerwone bipo

Ukryta Zawartość

IMG-20230117-WA0013.jpg

Poczekać.

Jeśli to Elko glatt. te czerwone to one charakterystycznie i metalicznie jazgoczą 

powinieneś teraz słyszeć więcej szczegółów bez jazgotliwego koca

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kramyeu
Godzinę temu, kramyeu napisał:

Poczekać.

Jeśli to Elko glatt. te czerwone to one charakterystycznie i metalicznie jazgoczą 

powinieneś teraz słyszeć więcej szczegółów bez jazgotliwego koca

Zgadza się, trafiłeś w dziesiątkę metaliczne kosy na wysokich. Tylko góry mialy z 15% więcej niż te nowe, to mówisz, że jak trochę pograją to tej góry będzie więcej? Czasami mi się wydaje jakby za dużo było średnicy i ten dźwięk mało żywy się zrobił Bo wpialem w te zwrotnicę dwa niebieskie foliowe a jeden czarny mundorf bipolarny czy to nie koliduje? Robiłem to pierwszy raz w życiu także się trochę martwie czy to będzie mi się podobać w dźwięku finalnymi po wygrzaniu.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Przy takich podmianach kondów najlepiej jest pomierzyć stare, czasem jest spory rozjazd. Wymiana bipolarów na MKP przeważnie daje taki efekt jakby było mniej wysokich, w rzeczywistości one są tylko ich jakość jest lepsza, jak pogra trochę to docenisz.

Wybaczcis przyjaciele że Was tak męczę, Ale przed chwilą zrobiłem jeszcze porównanie kolumny przed i po modyfikacji, to ta moja nowa ma dwa razy więcej basu niż ta stara, szczerze to mnie męczy taka ilość basu. Nie wiem czy to ten mundorf daje tyle basu czy jak, czy może być w jednej zwrotnicy dwa foliowe i jeden bipolarny? 

Tak zgadza się jakość wysokich jest dużo lepsza.

Musiałbyś zmierzyć te stare kondy, żeby znaleźć odpowiedź. Stare mogą być zajechane stąd mniej basu, a teraz dopiero kolumna gra, tak jak ją zestroili projektanci. Nie wiem też na ile ESR kondensatorów jest istotny układowo.

A czy to możliwe, że niebieskie po prostu sciszyly trochę sygnał i dlatego tego basu wydaję się więcej? Innego wytłumaczenia raczej nie mogę wymyśleć. Kojarzę coś jak rok temu robiłem zwrotnicę do auta to miałem te czarne i niebieskie to na czarnych jakby grało głośniej, ale góra na nich była straszna cykało jak cholera, a niebieskie wkomponowaly się idealnie w zestaw, lepiej niż oryginalna zwrotnica.

Edytowane przez DjTechnics

Można wlutować stare i nowe kondensatory,plus najzwyklejsze pstryczki i sprawdzić który kondensator nam nie pasuje. Szybko i łatwo porównać w locie. 

Acccuphase 

Najłatwiej to po prostu zdjąć charakterystyki a nie opowiadać fantasmagorie co się słyszy...

Cześć. Mam do Was małe pytanko, będę składać głośnik przenośny, będzie to moduł bluetooth mp3 TDM157, mam 4 głośniki z JVC, jak wpisuje numer to wyświetla się jedna strona z chin, są to stare głośniki 6ohm 60W. I teraz mam dylemat na temat jaki kupić do tego wzmacniacz czy UNISIAN TDA7498 2x100W, czy TPA3110 30W+30W, czy TPA3116D2 2X120W?

Linki do konkretnych modeli:

Spoiler

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - TPA3110

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - TPA3116D2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - TDA7498

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrobiłem taki test. Podpiąłem głośnik samochodowy z tweeterem i podłączyłem jantzeny czarne  a następnie oryginalne Elko Glatt i te elko grały o 15-20% głośniej. Skąd takie różnice?

Dołożyłem te jedynki czarne jantzena rownoregle do tych 8.2uf i 6.8 muzyka nabrała życia, dźwięk nie jest już taki mętny. Można tak?

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Zmierzone? 

Kupiłem miernik ut139c i jakieś strasznie dziwne wartosci, jak nacisne przycisk który precyzuje wynik to wyskakuje OL chyba poza skala a robiłem tak jak gościu na filmie. Może ten odeśle a specjalny do kondensatorów kupić? Tylko jaki?

Edytowane przez DjTechnics

Ale o co chodzi...?

Też mam jakieś Jantzeny, Mundorfy i inne...

Wszystko gra zgodnie z prawidłami fizyki.

12 godzin temu, DjTechnics napisał:

Kupiłem miernik ut139c i jakieś strasznie dziwne wartosci, jak nacisne przycisk który precyzuje wynik to wyskakuje OL chyba poza skala a robiłem tak jak gościu na filmie. Może ten odeśle a specjalny do kondensatorów kupić? Tylko jaki?

Miernik który masz spokojnie da radę. Ustaw zakres najbardziej zbliżony do mierzonych kondów lub auto, ważne przed pomiarem upewnij się że są kondensator jest rozładowany! Pomiar w zależności od pojemności może trwać nawet kilka sekund, w tym czasie połączenie sond pomiarowych musi być stabilne, zalecam krokodylki.

Edytowane przez malikali

Czy ECC82 mogę zastąpić 5963?

To w przedwzmacniaczu Lamm ma grać 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nne napięcia ponieważ klon Lamm jest już naprawiony 

compress1668376493862.thumb.jpg.ed6ec694418a9c9b78579994c4896043.jpgcompress1668379703835.thumb.jpg.9528726e7aea5ad3090b4b84ccc37bbb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kramyeu

Niby to lampa cyfrowa, a jakby zamiennik, tak twierdzą. Wsadzić można, jakoś działać będzie 😉

nagrywamy.com

Lamm: 

od strony 6922/ecc88 ma być zewnętrzna czy wewnętrzna okładzina konda?

Edytowane przez kramyeu
  • Pokaż nowe odpowiedzi