Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 4-6.11.2016

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Nie oddam płaszcza do szatni i co mi pan zrobi? ;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Mnie z odwiedzających najbardziej irytowali:

1. Rodzice z małymi dziećmi. No po prostu ręce opadają. Siedzi se taki dzieciak na najlepszym miejscu odsłuchowym i się nudzi, a ty czekaj sobie aż łaskawie sobie pójdzie i słuchaj gdzieś z boku. Widać, że dzieciaki znudzone i zamęczone ehhh

2. Panowie typu "ja tu robię zdjęcia". Stanie taki przed kolumną, bo on musi zrobić zdjęcie takie same jak setka innych w necie. Ale te zdjęcie będzie jego. Niektórzy chodzili tylko cykać fotki wszystkiemu jakąś małpą, nawet nie zatrzymując się by posłuchać co fotografują.

3. Dziadkowie gawędziarze, co muszą swoje mądrości omówić z wystawcą, oczywiście najlepiej na środku pokoju, albo w osi kolumny. Czasem nie dało się przez takich usiąść na miejscu odsłuchu, bo przecież z nosem w jego tyłku nie będę siedział.

To tyle narzekania.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Przepraszam, grajpudła były?

Grajpudła byli chociaż teraz to Avatar Audio się nazywa, gra specyficznie ale też ciekawie, wygląda paskudnie i kosztuje drogo to moja subiektywna opinia.

Grajpudła byli chociaż teraz to Avatar Audio się nazywa, gra specyficznie ale też ciekawie, wygląda paskudnie i kosztuje drogo to moja subiektywna opinia.

czyli jednak to są klasyczne grajpudła :-)

Mnie z odwiedzających najbardziej irytowali:

1. Rodzice z małymi dziećmi. No po prostu ręce opadają. Siedzi se taki dzieciak na najlepszym miejscu odsłuchowym i się nudzi, a ty czekaj sobie aż łaskawie sobie pójdzie i słuchaj gdzieś z boku. Widać, że dzieciaki znudzone i zamęczone ehhh

Uważaj, bo niedawno na forum była dyskusja o wychowywaniu dzieci :-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

czyli jednak to są klasyczne grajpudła :-)

Uważaj, bo niedawno na forum była dyskusja o wychowywaniu dzieci :-)

Oj stąpasz po kruchym lodzie...

De gustibus non est disputandum

Ktoś wspominał, że wiele systemów grała w sposób rozjaśniony. Muszę się zgodzić, a niestety bardzo kiepsko znoszę takie granie, raz nawet skończyło się bólem głowy. Systemy które mi wpadły w ucho:

Auris

Sound Club

Marantz (w niedzielę)

Focal

Audio Physics

Muarah

Co ciekawe nie bardzo mogłem wyodrębnić "muzykę wystawy", choć jak miałbym stawiać to StockFish/Big Bandy.

Gość numik

(Konto usunięte)

to chyba dobrze, że dzieciaki klimat poznają, straszne marudy z niektórych z was, a niektórzy "starsi gawędziarze" mogliby tu pewnie paru zawstydzić. Audio Show jest dla wszystkich

Skrajne opinie, komu mam wierzyć?

Byłem w ten weekend na koncercie Marka Napiórkowskiego oraz Artura Lesickiego z ekipą, żałujcie. Były instrumenty i wszystkim się podobało :)

obiektywnie o audio

Skrajne opinie, komu mam wierzyć?

Byłem w ten weekend na koncercie Marka Napiórkowskiego oraz Artura Lesickiego z ekipą, żałujcie. Były instrumenty i wszystkim się podobało :)

Co Ty mówisz...instrumenty były!

De gustibus non est disputandum

W piątek byłem na koncercie w Żaku w Gdańsku - Jack DeJohnette, Ravi Coltrane, Matt Garrison zagrali z nanowszej płyty "In Movement". Wspaniały koncert, jednak trochę za głośny. Taka maniera... chyba realizatora dźwieku :(

W Sobotę rano wskakuję w pociąg i 4 godz. później jestem na stadionie - i co? No i wchodzę do pierwszego pomieszczenia (B&W 800D3) i jest za głośno, wchodzę do JBL K2 S9900 jest za głośno i tak już mniej więcej na tym poziomie wszędzie grało.

Zastanawiam się, czy po prostu z wiekiem chciałbym więcej spokoju, czy może coś mam ze słuchem skopane, skoro tak reaguję.

W niedzielę w J.S. Sobieskim znalazłem ukojenie - Diapason Dynamis.

Było jeszcze kilka "łagodnych" prezentacji - Rockport Technologies, Audio Physic Codex, Sveda Audio ( tu nie wiem, czy aby Audia Flight Strumento nie była gwoździem programu).

Wilson Audio Alexx z całą resztą gratów zagrało znakomicie!

W przyszłym roku też się wybiorę na AVS, ale wezmę ze sobą jakieś zatyczki do uszu :)

Nie ma więcej sal na SN (w tym roku wynajęliśmy już absolutnie wszystko co było, łącznie z 14 salami po drugiej stronie), poza tym cena zabija - jest ok 3x wyższa niż w Sobieskim i większość mniejszych firm po prostu by tego nie wytrzymało finansowo.

Jest boisko ;)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Wniosek z AVS w tym roku jest dla mnie bardzo przyjemny, otóż słuchając tak zwanych budżetowych zestawów powiedzmy do około 20tys pln nic mnie nie przekonało do zmian w swoim skromnym zestawie. Było czasami nieco lepiej, a może to złudzenie i ciekawość nowego brzmienia, ale ostatecznie nic mnie w 100% do zmian nie przekonało. Wrażenie robiły zestawy dużo dużo droższe ale w obecnej sytuacji finansowej odsłuch ich traktowałem jako zaspokojenie ciekawości.

ps. również dla mnie bardzo irytujący byli Ci gawędziarze, którzy nie zwracali kompletnie uwagi na pozostałych w pokojach.

ps.2 moja 4 letnia córka była zachwycona wystawą, słuchała u mnie na kolanach zapatrzona w klocki i pytała się co chwile czy mi się podoba i czy kupimy do domku:)

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Niski poziom głośności dla mnie to taki poziom kiedy można jeszcze w miarę normalnie rozmawiać, nie krzycząc.

.....

Ja tego nie powiedziałem ... ale lepiej chyba sam bym tego nie ujął ... ;)

Pomimo uporczywego zaklinania rzeczywistości przez twórców, sprzedawców, w końcu, a może raczej ponad wszystko - bezkrytycznych właścicieli wiele wzmacniaczy z wieloma kolumnami zwyczajnie "nie daje rady". I bardziej skłaniałbym się ku trudnym = niedopasowanym kolumnom jako przyczynie przypadłości, o której piszecie niż kiepskim wzmacniaczom za nieprzyzwoite pieniądze choć oczywiście to również.

Kryterium dobrej jakości przy niskiej głośności (pozwalającej na rozmowę - choćby z samym sobą - lub czytanie ze zrozumieniem :))) osobiście uważam za kluczowe w prawidłowej i satysfakcjonującej konfiguracji stereo. Nie wierzę, że jeżeli ktoś rzeczywiście słucha dużo (kilka/naście godzin dziennie) muzyki, podkreślam muzyki, robi to zwykle z rozkręconą "gałą" głusząc własne myśli.

Wniosek z AVS w tym roku jest dla mnie bardzo przyjemny, otóż słuchając tak zwanych budżetowych zestawów powiedzmy do około 20tys pln nic mnie nie przekonało do zmian w swoim skromnym zestawie. Było czasami nieco lepiej, a może to złudzenie i ciekawość nowego brzmienia, ale ostatecznie nic mnie w 100% do zmian nie przekonało. Wrażenie robiły zestawy dużo dużo droższe ale w obecnej sytuacji finansowej odsłuch ich traktowałem jako zaspokojenie ciekawości.

ps. również dla mnie bardzo irytujący byli Ci gawędziarze, którzy nie zwracali kompletnie uwagi na pozostałych w pokojach.

ps.2 moja 4 letnia córka była zachwycona wystawą, słuchała u mnie na kolanach zapatrzona w klocki i pytała się co chwile czy mi się podoba i czy kupimy do domku:)

Ciężko samemu ocenić co jak gra w danym zestawie. To jest często bardzo pokomplikowane. Tutaj by się należało zwrócić do sprzedawcy, który w jakiś profesjonalny sposób mógłby przybliżyć charakter i zalety poszczególnych komponentów. Czasem to też jest niemożliwe, więc lepiej testować u siebie w domu.

Czyli Grajpudła to nie była nazwa marketingowo trafiona. Albo piar robiła fatalny.

W tym roku niestety byłem tylko na SN i przez chwilę w Tulipie (Goebel baaardzo dobry dźwięk, kolumny tej firmy w większej wersji podobały mi się już jak grały w Monachium - ciekawe jak by zagrały ze słabiej nagranymi płytami i czy nie byłby ten sam problem co z MBLami - gdzie audiofilskie wydania płyt z granic klasyki, jazzu i kameralistyki brzmią świetnie (czyli mniejszość płyt i ograniczony repertuar), za to gross gorzej i średnio nagranych płyt już trudno z przyjemnością posłuchać. W końcu nie każdy słucha samplerów, Srockfish'a lub ECM :). Żałuję natomiast, iż nie mogłem być w Sobieskim, ponieważ jak widzę ominęło mnie kilka ciekawych prezentacji. Były w tym nowe Dynaudio Contour z Accuphase + Octave (w zeszłym roku podobny zestaw grał kapitalnie), no i naturalnie czary muzyczne płynące z futrzastych kuek :). (...)* Szkoda, że nie było można zakupić futerkowych otulin, bo sam bym takie sprawił dla moich kolumn.

Chciałem natomiast napisać o czymś innym - o ile się nie mylę nikt nie wspomniał o nowych Wilson B. z monoblokami Nemo (o całej reszcie było wiele). Było to naprawę bardzo dobre, namacalne i pełnokrwiste granie, z którego można czerpać wiele przyjemności z długich osłuchów. Zestaw ten nie grał (na szczęście) efekciarsko, chociaż takie robią zwykle największe (pierwsze) wrażenie na odwiedzających, gdzie naprawdę dobre audio nie jest doceniane, a szkoda. Niemniej, bardzo pozytywne wrażenie. +++Destination Audio, jedne z niewielu tub, które mi się podobały, z kolei AA tym razem coś zbyt agresywnie i nienaturalnie, Magico też mi się podobało oraz Wilson Audio.

Słuchałem też przez chwilę nowych LCD4 - hm, chyba trzeba posłuchać ich dłużej, aby docenić i zdecydować na wydanie 20k PLN :). Mam wrażenie, że powstały w dużej mierze, aby mieć przedstawiciela na rynku słuchawek w cenie ok 15-20k PLN.

Pozdrowienia dla Kolegów z forum, których udało mi się spotkać na AVS (największa wartość wymierna) a organizatorowi podziękowania za kolejną edycję wystawy.

Premium Sound i HifiStation rocka i elektroniki się nie bały....mi to już zawsze sporo mówi

Często chłopaków w Ps męczę ostrzejszymi brzmieniami. Dlatego wiedzą o co chodzi.

Kuna nie mogłem edytować :(

Dwa posty wcześniej foty to:

1 - Lulu w pok. Audiostereo, ktoś się pytał, niestety wsiąkły mi fotki futrzaków Paltona a było na co popatrzyć :))

2 - Teraz wiem po co Audiofast podłączał Rasele pod monstrum Dana :)

3 - Devialet 220/440 a więc 2x mono, tej marki nie trzeba przedstawiać, tym razem super i pierwszy raz góra nie kuła!

4 - Devial Phantum - mały duży Dev.

5 - Jeszcze raz super Jagi

6 - ESA

7 - Jakieś lampki :) i JBL Vintage - może ktoś wie więcej.

Re 7 - pełen tor lampowy we wzmocnieniu na 300B, dac lampizator plus CD transport burmester. A kolumny to DIY tyle że oparte o oryginalne przetworniki JBL.

Jedno słowo - fantastyczne.

Podbijam zapytanie. W pokoju stały Sonusy, JBL i gołe DAC-i lampowe - same płyty bez obudów. Było to w Sobieskim. Pięknie grało.

To z kolei była prezentacja konceptu DAC lampa / tranzystor. Kolumny to JBL L19 plus SF electa amator 2. Fajna zabawa w przełączanie kolumn w trakcie utworów - obie świetne i jakże inne. Niesamowite wrażenia. I każdy miał inne preferencje i argumentację. A właściciel używa obydwu kolumn bo sam się nie moze zdecydować - najlepiej wymieniać w zależności od humoru.. JBL niesamowicie pompowały powietrze nasycając muzyką cały pokój z solidną podstawą basową, - SF eksponowały średnicę cudownie operując wokalem. Świetny eksperyment.

Był ktoś może w Sobieskim w pokoju 218. Była tam firma RT PROJECT i prezentowała jak doczytałem się z przewodnika po wystawie " Przetworniki cyfrowo analogowe, które wedle naszej filozofii stanowią filar systemów opartych na nośnikach cyfrowych. Zapewniamy bezkompromisowe rozwiązania inżynieryjne, których próżno szukać na rynku". Grało to w towarzystwie dość leciwej elektroniki Kenwood L-1000m, Pioneer PD-S 95 oraz głośniki Sonus Faber Amator 2 i powiem że mnie zatkało. W sumie na stole stały jakieś dwa rozbebeszone klocki niczym w warsztacie DIY i to chyba rzeczone przetworniki. Dla mnie i kolegi z ktorym obeszliśmy cały Sobieski to chyba był dzwiek nr 1. Co ciekawe strona producenta podana w przewodniku www.rt-project.com nie działa. :(

Już o tym przed chwilą pisałem ale dopowiem, bo trochę się tam zasiedziałem

Czas napisac co dla mnie oczywiscie najlepiej gralo na AVS w Warszawie:

1)Horny Blumenhofen Gennuin-fantastyczne kolumny grajace prosto do serca.

2)Horny Destination Audio-polskie horny grajace z 1.5-wat ,cudowne grajace kolumny Wlodka Wisniewskiego ,ograniczenia to ciezar i specyficzny wyglad ,ale grajace dla mnie "gut pain" sa na granicy obioru naturalnego sluchu, ale go nie przekraczaja, to mistrzostwo ,ktore trzeba docenic z jego wzmaciaczami.

3)La Primavera kolumny grajace przepieknie z Audio Tekne wzm 300B strasznie drogie ,bo z firmy AM ACUSTICS .

4)Heco Direkt Dreiklang-bardzo pieknie grajace kolumny za przystepna cene,godne polecenia wysokoskuteczne kolumny,piekny desing.

5)Unison Research Max2 -otwarte swietne tuby

6)Cessaro z polskim gramofonem Zontek bardzo dobrze graly.

Teraz napisze o gramofonach, ktore graly w pokoju na AVS w Warszawie u Janusza Sikory.Wszyscy mogli zobaczyc i posluchac nowego gramofonu (STARTER )ktory ma byc dostepny dla wielu audiofili ze wzgledu na przystepna cene i wazacego tylko 28kg.

Slychac bylo ze jakoscia grania nie odstawal wiele od topowego gramofonu (REFERENCE) co jest przeciez wspaniale.

J.Sikora wystawiajac swoje gramofony musial dobrac do ich prezentacji kolumny ,ktore graja jak najbardziej realistycznie ,czyli tak jak na zywo na koncercie i tak gralo w tym pokoju,gralo swietnie.

Oczywiscie nie bylo to granie takie jak kiedys z Goodmansami, czyli miod na uszy i milosc do konca zycia co zapamietalem na cale zycie. Goodmansy jak wiecie stoja w moim domu i tylko brakuje mi do szczescia gramofonu,Basic i Referenc byly dla mnie nie osiagalne ze wzgledu na cene i wage.

Gramofon (Starter )przybliza spelnienie mojego marzenia,ma oczywiscie konkurencje i porownywalem go z wieloma dobrymi gramofonami i dostalem oferty wielu firm ,ale najbizszy mojemu sercu jest gramofon mojego "mentora" czyli J.Sikory,ktory wlasnie sprawdzil sie kiedys z Goodmansami i gral przeciez fantastycznie.

Gość numik

(Konto usunięte)

Często chłopaków w Ps męczę ostrzejszymi brzmieniami. Dlatego wiedzą o co chodzi.

ważne że się nie boją, to znaczy że granie uniwersalne, Xaviany mam, teraz trzeba będzie wybrać H80 / Rost / H160 ;)

gdzie audiofilskie wydania płyt z granic klasyki, jazzu i kameralistyki brzmią świetnie (czyli mniejszość płyt i ograniczony repertuar)

Tu z Tobą się nie zgodzę. Tak może było 15-20 lat temu. Obecnie to wręcz zatrzęsienie. Do wyboru do koloru płyt w fantastycznej wręcz szacie dźwiękowej, z szerokim repertuarem. Mnóstwo audiofilskich wytwórni z wyjątkowo szerokim wachlarzem gatunkowym jest obecnie na rynku. To wręcz Eldorado, ograniczeniem tylko kasa.Dla przykładu podam tylko te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Serpent.pl

Wystarczy zajrzeć ile producentów mają w dystrybucji.

A na Gigant.pl, czy Amazonach.uk,de.com,fr,it...itp można kupować co dusza zapragnie, zarówno z klasyki jak i jazzu, i do tego dobre jakościowo nagrania.

Nie narzekałbym. Jedynym ograniczeniem jest nasza kieszeń? A może nie wszyscy potrafią szukać, a może nawet nie wiedzą czego szukać? Ja z tym nie mam problemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może nie wszyscy potrafią szukać, a może nawet nie wiedzą czego szukać? Ja z tym nie mam problemu.

A po co się uczyć czegoś szukać? Teraz ma się TIDAL a on sam nam wszystko wyszuka...płyty CD i ich poszukiwanie to było w latach 90. A teraz to tylko hobby dla zgredów;-) Co mnie bardzo cieszy bo właśnie kupiłem kilka CD perełek przecenionych o 50 i 70%...

W takim razie mam dla Ciebie dobrą wiadomość - JS ma promo na kilka egzemplarzy Starterów bodajże do końca roku - 18k vs 25k zł za pełen setup.

Aha, FM Acoustics, nie AM... :)

Fotorelacja w StereoLife:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze w Mono and Stereo:

'To say that show was great is a complete understatement.'

'for the first time visitors this show was more or less jaw dropping experience'

Ukryta Zawartość

Znaczy się dziennikarzon z zagranicy się podobało :p

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.