Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  248 członków

Cyrus Klub
IGNORED

Cyrus Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Z połączeniem AP i Cyrusa to różnie jest. Dla mnie klasyczny Cyrus (8.2 plus psxr2) rewelacyjnie zgrywa się z AP C3 a już XRy kompletnie mi nie siadły z tymi samymi APC3.

Ogólnie AP dodają Cyrusom takiej swobody, przestrzeni i temperują ich otwarty, czasem bardzo, środek pasma. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

I ja byłem wczoraj, troszkę posłuchałem, oraz miałem przyjemność spotkać Pana Bartka (pozdrawiam serdecznie!). Jeśli pamiętacie, gościł w naszym klubiku jakiś czas temu, dzieląc się bardzo ciekawymi wiadomościami i nowinkami. Niestety, już się tutaj nie pojawia, i szkoda wielka 😔

Mnie się podobało w pokoju Cyrusa. Nie była to prezentacja efekciarska i stricte wystawowa, lecz słuchałem z przyjemnością i bez irytacji. Imo troszkę szczupło to grało i lekko, ale z konwersacji dowiedziałem się, iż z uwagi na warunki taki był zamiar, więc jak dla mnie w porządku, zwłaszcza porównując to z wieloma systemami z przewalonym basem - czego nie cierpię. Za to przestrzeń, czystość i gładkość dźwięku była pierwszorzędna.

Był to także mój pierwszy kontakt z urządzeniami serii XR. Powiem tak: jak to zwykle z Cyruskami bywa, na żywo wyglądają jeszcze lepiej niż na zdjęciach! 

Pozdrawiam sympatyczną ekipę i dzięki za rozmowę (oraz kubek 😉). 

2 godziny temu, Łukasz_62438 napisał:

Za to przestrzeń, czystość i gładkość dźwięku była pierwszorzędna

System grał z transportu CD czy najnowszego Cyrusowego odtwarzacza strumieniowego? 

Z CDt XR podłączonego do daca w Pre XR.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Tak jest, grał transport CDt-XR. I było to ogólnie jedno z niewielu źródeł płyt CD na całej wystawie, bowiem z moich obserwacji - co prawda tylko 1-dniowych i wyrywkowych - jakieś 3/4 źródeł sygnału to były różnej proweniencji plikowce i nawet 1/5 to gramofony... mnie to akurat bardzo cieszyło, bo w mojej ocenie, źródła analogowe to niedościgniony wzorzec naturalności dźwięku.

Za to ten Cyrusek świetny był, serio.

Edytowane przez Łukasz_62438

Podzielam opinie kolegi  Łukasza o małej ilości źródeł CD, nawet jak był jakiś fajny napęd to był nie podłączony, przeważały streamery i niestety nie grało  to  dobrze, sam obserwowałem sieciowe Lumina, które są w w moim obszarze zainteresowanie i niestety po wystawie wyleczyłem się ze streamera, gramofony przeważnie grały bardzo dobrze, za wyjątkiem prezentacji ESA ale sądzę, że  tak słabo to było zestawione.

Niezapomniany Freddie na Cyrus Lyric z paczkami PMC wypada wg mnie świetnie

Adam38 , zadowolony z Naim ? Ja Naim-y przechodzilem i zostawiłem wspaniałe źródło Naim CDX2

6 minut temu, Luk77 napisał:

Niezapomniany Freddie na Cyrus Lyric z paczkami PMC wypada wg mnie świetnie

Wrócił założyciel klubu 😜 Grasz jeszcze na Cytrusach czy już tylko na Accuphase z Wilsonami? 🙂

37 minut temu, Roxi napisał:

Wrócił założyciel klubu 😜 Grasz jeszcze na Cytrusach czy już tylko na Accuphase z Wilsonami? 🙂

Accu , Wilson nie są z GB czyli są po za moimi zainteresowaniami 😉

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Tym razem krajowa recka nowego piecyka. Z pewnością jakieś zmiany w stosunku do poprzedniego modelu 8.2 są. 

https://www.hfc.com.pl/test/5420,cyrus-classic-amp.html

W dniu 23.12.2022 o 07:46, Adam 38 napisał:

Tym razem krajowa recka nowego piecyka. Z pewnością jakieś zmiany w stosunku do poprzedniego modelu 8.2 są. 

https://www.hfc.com.pl/test/5420,cyrus-classic-amp.html

Ciekawe jak to się ma względem wspomnianego 8.2 czy 8xp. Trzeba będzie chyba sklep odwiedzić na podsłuchy 🙂

"Pokaźny transformator toroidalny o mocy ponad 300VA, dostarcza prąd zarówno do dalszej sekcji zasilającej stopnie końcowe, jak i dla stopnia przedwzmacniacza (z oddzielnego uzwojenia), a także układów sterowania. "

Mnie ciekawi, dlaczego w serii ONE jest zastosowany 2,5x mocniejszy zasilacz?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

THE CYRUS EXPERIENCE TOUR W SALONIE AUDIOPLAZA.PL

Niezmiernie miło nam zaprosić Państwa na naszego studia odsłuchowego na kolejne spotkanie z doskonałym brzmieniem.

Tym razem zaprezentujemy możliwości kultowej, brytyjskiej elektroniki marki Cyrus.

Powstała we wczesnych latach 80. marka od początku swojej działalności kojarzona jest z bezkompromisowego podejścia do brzmienia oraz charakterystycznego wyglądu swoich urządzeń. Przez lata Cyrus nie podążał za zmieniającą się modą tylko uparcie dążył do realizowania swojej filozofii. Dzięki takiemu podejściu producent zyskał status kultowego i cieszy się ogromną rzeszą miłośników na całym świecie.

Przez trzy kolejne dni w naszym studio będziemy prezentować m.in. urządzenia z serii XR w tym najnowszy zasilacz PSU-XR oraz podzespoły z klasycznej serii w tym Classic AMP oraz Classic PRE.

Zapraszamy na poznańską Wildę na spotkanie z elektroniką Cyrus przy dobrej kawie.

Zapraszamy w godzinach:

*czwartek -- 12.01 / 15:00 - 18:00 /
*piątek ----- 13.01 / 11:00 - 17:00 /
*sobota ---- 14.01 / 10:30 - 13:30 /

Współorganizatorzy:
Cyrus Audio
Cyrus Audio Polska

Wydarzenie:
THE CYRUS EXPERIENCE TOUR W SALONIE AUDIOPLAZA.PL

Zdjęcia:
ShootMePhil Photography - Filip Kaczmarek

Kontakt:
audioplaza.pl/kontakt

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Witam

Mam pytanie o źródło do zestawu Pre 2 DAC + X-Power (PSX-R). 

Nie wiem co wybrać: Cyrus CD-T czy CD-I ?

Do tej pory używam Cyrus DVD 8 jako transport do Hegel HD 20. No i nie moge narzekać, bo DVD 8 jako transport gra wyraźni lepiej od Bluesound Node czy od kompa pod usb. No ale potrzebuje DACa.  Wolałbym bardziej "eleganckie" rozwiązanie- czyli same Cyrusy. Oczywiście idące w parze z ewolucja brzmienia w kierunku - lepsze . Stąd pytanie:

1. Zostawić Hegla jako DAC i dokupić transport CD-T ? 

2. W miejsce powyższych kupić cedek CD-I ? (no i zasilacz wiadomo, bo trzeba; i podpiąć to do sekcji analogowej w PRE, bo cyfrowa jest wyraźnie słabsza)

3. Zmienić DVD 8 na CD-T?

4. Zostawić tak jak jest

Proszę o porady, bo sam nie mam dużego doświadczenia ale rozumiem, ze Cyrusy najlepiej grają w komplecie i tzw lepszy/droższy klocek innej firmy wpięty w Cyrusowy system może się nie "zgrać" 

Z góry dzięki za podpowiedzi

20 minut temu, Krzysz napisał:

Witam

Mam pytanie o źródło do zestawu Pre 2 DAC + X-Power (PSX-R). 

Nie wiem co wybrać: Cyrus CD-T czy CD-I ?

Do tej pory używam Cyrus DVD 8 jako transport do Hegel HD 20. No i nie moge narzekać, bo DVD 8 jako transport gra wyraźni lepiej od Bluesound Node czy od kompa pod usb. No ale potrzebuje DACa.  Wolałbym bardziej "eleganckie" rozwiązanie- czyli same Cyrusy. Oczywiście idące w parze z ewolucja brzmienia w kierunku - lepsze . Stąd pytanie:

1. Zostawić Hegla jako DAC i dokupić transport CD-T ? 

2. W miejsce powyższych kupić cedek CD-I ? (no i zasilacz wiadomo, bo trzeba; i podpiąć to do sekcji analogowej w PRE, bo cyfrowa jest wyraźnie słabsza)

3. Zmienić DVD 8 na CD-T?

4. Zostawić tak jak jest

Proszę o porady, bo sam nie mam dużego doświadczenia ale rozumiem, ze Cyrusy najlepiej grają w komplecie i tzw lepszy/droższy klocek innej firmy wpięty w Cyrusowy system może się nie "zgrać" 

Z góry dzięki za podpowiedzi

Witaj,

Co do Hegli i innych to się nie wypowiem. Miałem Cyrusa CDi podpiętego pod pre2dac i grał super ale transport Cyrus se2 zagrał lepiej. To co prawda inny cd niż ten o który pytasz natomiast cd-t nie znam a se2 szczerze polecam.

Aha, CDi podpinałem pod pre2dac a se2 po Cyrus dac signature także nie porównam dwóch daców niestety.

Myślę że wymiana cdi na cdt to chyba słaby upgrade.

8 minut temu, Krzysz napisał:

Dzięki za info. Chyba od Ciebie kupiłem Pre Cyrusa z Olx. ( Wszystko świetnie - wystawiłem ocenę rewelacyjnie 🙂 )

Cieszę się że dotarł w całości i że jesteś zadowolony. 🙂

Skoro nawet What HiFi od 10 lat nie zmienia swojego pierwszego miejsca i czempiona 🙂 Cyrusa CDi jako najlepszego odtwarzacza CD w jego zakresie cenowym to wybór jest oczywisty. Żadne CDt i przetworniki Hegla, budować system w całości oparty na Cyrusie, zwłaszcza że mają tak udanego CDeka w ofercie. Osobiście znam osoby grające od kilku lat z CDi, bardzo go sobie chwalą za walory brzmieniowe. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.