Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Autor tematu to wiem, ze zna sie na wszystkim tak dobrze, jak na zolu czy neurologii dlatego pytam obskakanych

TORRE - Peppina Legno
jesli chce sie robic espresso, to taki ekspres plus dobry mlynek w nowym domu chyba wystarczy? Nie chce szarzowac, mam juz marmury, gresy, szklane balustrady chcialbym do tego kupic hajendowe kolumienki z tego co zostanie, a nie wydac wszystko na wykonczenioweke, zjezdzaja juz stoliki kawowe, ostatnie meble, a kawa musi byc zanim sie zacznie mieszkac, kolumny sprzedalem przed przedprowadzka wiec moze kupie zestaw sluchawkowy dosypialni, zawsze chcialem miec

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 3 tygodnie później...

Miał ktoś do czynienia z taką ekomaszyną?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
16 godzin temu, jurek napisał:

Miał ktoś do czynienia z taką ekomaszyną?

Nie konkretnie z tą ale inną:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

po ok roku używania- zrezygnowałem; problemem była uciążliwość rozgrzewania grupy i kolby przed właściwą ekstrakcją.

Zamiast tego La Pavoni Europiccola modyfikowany z manometrem w grupie i termometrem zewnętrznym. Wychodzi z tego kawa o gęstości oleju i oczywistymi smakami np. moreli, czy orzecha czy czekolady PLUS oczywiście .... kawy. Dźwignia bez manometru wg mnie nie ma sensu, choć jeden kolega robi kawę wg koloru a nie wskazań ciśnieniomierza. 

Najwyższe modele dźwigniowców La Pavoni mają wszystko co trzeba

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakby ktos nie wiedział dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Kawy

W związku z tym kilka ciekawostek:

Cytat

Kawa to słowo pochodzące z arabskiego "quahwah" i oznacza "wino" lub "napój roślinny". Należy jednak pamiętać, że wino jest zakazane w islamie, dlatego też kawa jest określana "winem islamu".

Kawa jest sporządzana z palonych i zmielonych owoców kawowca. Najczęściej podaje się ją gorącą. Kawa jest tak popularna na świecie, że rocznie sprzedaje się aż 6,7 mln ton kawy.

I zalet, bo to jej dzień 🙂

Cytat

Miłośnicy kawy twierdzą, że kawa ma wiele zalet, a wśród nich:

zmniejszenie ryzyka marskości wątroby;

poprawa koncentracji;

poprawa krążenia i procesów trawiennych;

przyspieszenie metabolizmu;

mniejsze ryzyko rozwoju kamicy żółciowej u mężczyzn, choroba Parkinsona, raka jelita grubego i wątroby, cukrzycy typu II;

lepsza perystaltyka jelit;

zapobieganie rozwojowi próchnicy.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Redaktorzy
16 minut temu, Jacchusia napisał:

Jakby ktos nie wiedział dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Kawy

A Ty Jacchusia w USA urzędujesz??

Co tak późno informujesz o tym fakcie?? ;/

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Life is too short for boring HiFi..."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
22 minuty temu, kangie napisał:

A Ty Jacchusia w USA urzędujesz??

Co tak późno informujesz o tym fakcie?? ;/

Nie, wieczorem to wyczytałem i mi  się ten wątek przypomniał.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze o Comandante- używam i potwierdzam

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
33 minuty temu, absinth3 napisał:

jeszcze o Comandante- używam i potwierdzam

Też używam, zmienił już trochę kawy.

Masz ten zupełnie nowy MK4?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, sir.jax napisał:

Masz ten zupełnie nowy MK4?

Nie- starszy model. Synal ma Nitro Blade i różnica w smaku jest niewielka, ale wyczuwalna. Nie mam teraz jak sprawdzić czy II czy III bom poza domem. 

Założyłem RedClick i nie czyściłem dostatecznie często, uważając, że jest to sprzęt bezobsługowy- i teraz mam za swoje, bo się ośka okleiła i nie puszcza. Co więcej- zmiana ustawienia grubości mielenia następuje dopiero po kilku przemiałach- kłopot przy zmianie kawy. To oczywiście nie wina sprzętu, tylko moja. Sam sprzęt ekstra. Pojemniki na kawę mam szklane, od początku ten sam. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

RedClik dobry do ekspresów, rozumiem, że temu głównie Tobie służy.

Ja mam NitroBlade MK3, nie robię tego często, ale czasem rozbieram na części pierwsze, smaruję ośkę i nadal śmiga.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie- jestem jedynym pijącym espresso i to najwyżej 2 x dnia. Jak ktoś wpadnie- przy trzecim ciśnięciu robię się nerwowy 🙂 

bo dochodzą korowody z dźwigniowcem. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będąc na wakacjach (bez ekspresu) ale za to z Bialetti Brikka znalazłam:

Zastosowałem porady- rezultat przeszedł najśmielsze oczekiwania. Wcześniej robiłem mokę normalnie no bo to takie szybkie i proste. Nie nie nie- trochę czasu trzeba jednak poświęcić i to więcej, niż na ciśnięcie dźwigni (wyjąwszy czas rozgrzewania ekspresu ~ 30min).

Poniżej próby i wyjaśnienia autora:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@ASURA miał rację, że od początku lał wrzątek do zbiornika/podstawy.

Wczoraj uzyskałem znaczącą słodkość i miłą kwaskowatość z średnio (mocno w stronę ciemnego) palonej kawy koncernowej (mielonka w paczce). Pełne zaskoczenie. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, absinth3 napisał:

Będąc na wakacjach (bez ekspresu) ale za to z Bialetti Brikka znalazłam:

Zastosowałem porady- rezultat przeszedł najśmielsze oczekiwania. Wcześniej robiłem mokę normalnie no bo to takie szybkie i proste. Nie nie nie- trochę czasu trzeba jednak poświęcić i to więcej, niż na ciśnięcie dźwigni (wyjąwszy czas rozgrzewania ekspresu ~ 30min).

Poniżej próby i wyjaśnienia autora:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@ASURA miał rację, że od początku lał wrzątek do zbiornika/podstawy.

Wczoraj uzyskałem znaczącą słodkość i miłą kwaskowatość z średnio (mocno w stronę ciemnego) palonej kawy koncernowej (mielonka w paczce). Pełne zaskoczenie. 

No bo Jureczku Ty nie słuchasz i to w wielu kwestiach ale cieszę się że w końcu jeden krok zrobiony; smacznej kawy🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, ASURA napisał:

i to w wielu kwestiach

Jak ja bym słuchał, to wiesz... Np jakbym słuchał @bum1234 to bym nie miał audiofilskich switchy. Ciekawe czy wpadnie na kawę? 

Z całą pewnością szykuje mi się renesans kawiarki, niestety Brikka ma taki obciążnik na dyszy, który powoduje, że kawa płynie b. powoli a potem b. gwałtownie. Muszę nabyć  zwykłą Bialetti

I jak w każdej metodzie trzeba poeksperymentować, jednak ten instruktaż z YT jest bezcenny. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minute ago, absinth3 said:

Jak ja bym słuchał, to wiesz... Np jakbym słuchał @bum1234 to bym nie miał audiofilskich switchy.

A tak to tracisz mnóstwo czasu na głupoty. Co mnie nie dziwi, bo zwolennicy pisu juz tak mają.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, absinth3 napisał:

Asura miał rację, że od początku lał wrzątek do zbiornika/podstawy

Też o tym pisałem niejednokrotnie. 

To ważne,  bo skracasz czas parzenia, a tak na zimnej rozgrzewa się kawiarka i pali jeszcze wsypaną kawę, zanim ta nasiąknie wodą.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Teraz, bum1234 napisał:

Co mnie nie dziwi, bo zwolennicy pisu juz tak mają.

Przegiąłeś- a potem się dziwisz.

Miałeś zaproszenie do normalnej rozmowy czy kontaktu, nawet z przymrużeniem oka

Ale jak stryjenka sobie życzy.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, absinth3 napisał:

Jak ja bym słuchał, to wiesz... Np jakbym słuchał @bum1234 to bym nie miał audiofilskich switchy. Ciekawe czy wpadnie na kawę?

@bum1234na kawie się też nie zna ale by pewnie napisał że podgrzewanie Bialetti to voodoo i zabobony som🤣

1 godzinę temu, absinth3 napisał:

Przegiąłeś- a potem się dziwisz.

Miałeś zaproszenie do normalnej rozmowy czy kontaktu, nawet z przymrużeniem oka

Ale jak stryjenka sobie życzy.

Ależ Jureczku lepiej z mądrym stracić niż z kimś kto się na tym nie zna palić kawę do ekspresu

1 godzinę temu, absinth3 napisał:

Miałeś zaproszenie do normalnej rozmowy czy kontaktu, nawet z przymrużeniem oka

@  rochu twierdził że jest nieszkodliwy i coś tam nawet sobie po kryjomu dłubie, może jakiś nowy młynek do kawy sklecił. kto go tam wie..🙃

1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Też o tym pisałem niejednokrotnie. 

To ważne,  bo skracasz czas parzenia, a tak na zimnej rozgrzewa się kawiarka i pali jeszcze wsypaną kawę, zanim ta nasiąknie wodą.

Czyli tyle pokoleń piłu ujową kawę bo im się przy parzeniu myśleć nie chciało😜

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie piję kawy i nie interesuję się nią, ale jestem pewien, że to co Asura pisze o parzeniu jest tak samo wartościowe, jak jego cudowne produkty. Tem typ tak ma 😄

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam…

Pozdrawiam smakoszy kawy.

Joanna

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 3 tygodnie później...

Co polecicie z ciemnego palenia? French albo nawet Italian roast

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacząłem pić kawę. Do niedawna piłem raz na pół roku, później w niektóre weekendy w okolicach południa, teraz prawie codziennie piję jedną kawę. Skoncentrowałem się na tej, którą pija moja Kobieta - Jacobs Velvet...mówi, że to najlepsza kawa rozpuszczalna. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że prawdziwi smakosze gardzą kawą rozpuszczalną, ale ja na razie taką piję - z mleczkiem lub śmietanką i czasem z dodatkiem masła, bez cukru...taka mi smakuje. Jak sobie kupię jakiś dobry ekspres do kawy, to będę pił lepszą.
Ale na tę chwilę chciałbym prosić Was o polecenie mi dobrej kawy rozpuszczalnej, dostępnej w Polsce. Jest coś lepszego od Jacobsa, czy to po prostu kwestia smaku i gustu?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak jak w audio... wszystko kwestia gustu i smaku:) we wszystkim nie jest lepiej lub gorzej - a inaczej:)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
31 minut temu, soundchaser napisał:

Zacząłem pić kawę. Do niedawna piłem raz na pół roku, później w niektóre weekendy w okolicach południa, teraz prawie codziennie piję jedną kawę. Skoncentrowałem się na tej, którą pija moja Kobieta - Jacobs Velvet...mówi, że to najlepsza kawa rozpuszczalna. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że prawdziwi smakosze gardzą kawą rozpuszczalną, ale ja na razie taką piję - z mleczkiem lub śmietanką i czasem z dodatkiem masła, bez cukru...taka mi smakuje. Jak sobie kupię jakiś dobry ekspres do kawy, to będę pił lepszą.
Ale na tę chwilę chciałbym prosić Was o polecenie mi dobrej kawy rozpuszczalnej, dostępnej w Polsce. Jest coś lepszego od Jacobsa, czy to po prostu kwestia smaku i gustu?

Moja mama szaleje za Neską z czerwoną nakrętką jak jest promocja w Biedronce. Po dokładnym rekonesansie wyszło że szybko między reklamami w TV można zrobić…

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, soundchaser napisał:

Ale na tę chwilę chciałbym prosić Was o polecenie mi dobrej kawy rozpuszczalnej, dostępnej w Polsce. Jest coś lepszego od Jacobsa, czy to po prostu kwestia smaku i gustu?

Zostań przy tej Velvet, jest delikatna i spoko jak na rozpuszczalną.

Pobaw się z grzanym mlekiem jako dodatek i np. zamiast masła olej kokosowy, ale nierafinowany ten pachnący kokosem 🙂

Fajnie dodać łyżeczkę cukru trzcinowego lub bez jak tak wolisz.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.