Skocz do zawartości
IGNORED

Co stało się z audiostereo? | Temat o wszystkim i niczym

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, colcolcol napisał:

Zaglądają tu głównie panowie i testosteron robi "swoje".

Baby nam tu trzeba!

2 minuty temu, colcolcol napisał:

Sprzęt audio nie został utkany z pajęczej nici w księżycową noc, został opracowany w laboratoriach, wytworzony i sprzedany z konkretnymi parametrami, których producenci nie chcą udostępniać 🙂

Na ASR, tak często cytowanym przez Lecha, mierzą większość sprzętu, w tym DAC, i wygląda na to że większość przetworników pomiarami różnie minimalnie. Każdy jednocześnie gra inaczej. Odkryjmy parametry nie odkryte które wpływają na dźwięk 🙂

Jeden sukces już ten wątek odniósł 🙂 problem został zauważony przez zarządzających.

Czas pokaże czy coś to da.?

Przyklasnę również  ocenie jakiej dokonał @rochu to bardzo kosztowne hobby..dawniej uczestnicy spotykali się częściej i nie było aż tak wielkich animozji i hipokryzji.Wyrosło nam również pokolenie :virtualnych audiofili.

Jest coś co postuluję od dawna-członkowstwo w Audiostereo powinno być przywilejem.

Nie może być tak,że pierwsza lepsza osoba z ulicy sieje wiatr.

Weryfikacja i wygaszenie starych,nieaktywnych kont.

Uważam również,że możliwość pisania w bocznicowych wątkach światopoglądowych powinny mieć osoby dysponujące :dodatkowym,zweryfikowanym loginen.

2 godziny temu, xajas napisał:

Widze ze mamy samozwanczego eksperta, ktory dobrze sie na tym zna, kto jest trollem, kto psychopata, kto nienormalny, kto nawiedzony..., 😉

Nie trzeba być ekspertem. Po prostu czytam forum i widać jak na dłoni jak się zachowuje pewna grupka użytkowników. 

Godzinę temu, jurek1 napisał:

Odkryjmy parametry nie odkryte które wpływają na dźwięk 🙂

Jestem za, ale nawet próby różnicowe nie pomagają osobom deklarującym pisemnie na forum wykrycie źródła wprowadzającego tak duże różnice w sprzęcie że mogą być wykryte przez testerów sprzętu na ucho. Może trzeba zacząć szukać gdzie indziej tych przyczyn? Sugestie gdzie ich szukać i kto ewentualnie mógłby pomóc w tych poszukiwaniach były w różnych wątkach, więc nie będę ich powtarzać. Wystarczy od pisania przejść do czynu 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A jaki parametr określa to, że muzyki z jednego systemu chce się słuchać i zarywa się noc, a muzyka z innego sytemu zupełnie nie wzrusza albo budzi wręcz niechęć?

Zawsze chciałem to wiedzieć i po 30 latach poszukiwań nadal jestem głupi jak but. Wiem tylko tyle, że jeżeli ktoś mówi o audio z przekonaniem do własnej racji i nieomylności to jest totalnym durniem.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Wystarczy od pisania przejść do czynu 😉

Co niniejszym większość z nas czyni w swoich domach, a efekty tych czynów opisuje na forum, dzieląc się tym samym swoimi spostrzeżeniami na temat różnic w brzmieniu kabli, kondensatorów w torze sygnałowym itd...😉

Może problem niektórych technicznych tkwi zupełnie gdzie indziej. Zamiast mierzyć jak nastolatek pod prysznicem i oglądać wykresy, powinni spojrzeć na numer pesel. To nie wstyd, że z wiekiem słuch się pogarsza i nie można już na nim polegać przy ocenie brzmienia elektroniki. 

10 minut temu, jurek1 napisał:

Tak to ja będę myślał przed śmiercią 😉 no może inaczej, jak ogłuchnę. Puki co różnice słyszę, i jednocześnie niesłyszących do usłyszenia nie namawiam, bo to trochę tak jakbym ślepego namawiał na oglądanie przebiegów na oscyloskopie.

O tym samym pomyślałem. Pisaliśmy jednocześnie 😁

4 minuty temu, iro III napisał:

Reagowaniem na wierutne BZDURY i audiofilski ciemnogród - druciano, bezpiecznikowy i gadżeciarski.

BZDURY to Ty wciskasz teraz, bo temat bezpiecznika czy innego goownowspomagacza zakończył się dawno temu. Chyba soudchaser jako jedyny tylko o nim pisał. Ty wałkujesz tyko temat antykablarski. Nie pomyślałeś, że Twoje zdanie nie interesuje tych, którzy może coś słyszą, albo nie słyszą ale chcą słyszeć. Nawet świadome zwodzenie swoich zmysłów, to dla niektórych sposób na odbieranie wrażeń akustycznych inaczej i mają gdzieś reagowanie iro czy ira.

Od dawna twierdzę, że audiofilizm to raczej kwestia wiary.

A wiara to kwestia woli wierzącego a nie jego wiedzy.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Połska ludzia bałdzo bałdzo klótlifa ludzia. Nul ałdio nul stereło - onli polisz futboł, niedogrilowa kiblasa i ciepla wudzia...

Koledzy antylablarze. Koledzy zwolennicy pomiarów. Jest prawdą, że współczesne mikrofony są doskonalsze od ludzkiego ucha. Potrafią zarejestrować dźwięki, których nie słyszy ucho ludzkie. Ale jeszcze nikt nie wymyślił urządzenia, które byłoby doskonalsze od ludzkiego mózgu. I właśnie połączenie uszu i mózgu jest w stanie odebrać i zinterpretować takie niuanse dźwięku, które jeżeli nawet zostaną odebrane przez mikrofon, to już urządzenie przetwarzające dźwięk z mikrofonu może ich nie zarejestrować. Taka jest moja koncepcja.

Dzięki temu forum złożyłem sobie zestaw, przez który z przyjemnością słucham muzyki. I wiem, że do tego potrzebne są wszystkie elementy toru, łącznie z przewodami i innymi akcesoriami, np.: podstawkami antywibracyjnymi pod zestawy głośnikowe, które to u mnie doskonale się sprawdzają.

Koledzy akustycy - nie wszyscy chcą robić z pomieszczeń mieszkalnych ołtarzyk do słuchania muzyki. I pisanie, że inwestowanie w droższy sprzęt, który ma stać w normalnym pokoju dziennym nie ma sensu jest mocno naciągane. Ja nie mam idealnej akustyki ale słyszę różnicę pomiędzy sprzętem dobrym a bardzo dobrym - może dźwięk nie będzie dochodził idealnie z określonego punktu sceny ale będzie dochodził; natomiast sprzęt tylko dobry nie będzie w stanie go odtworzyć. Te niuanse odróżniające brzmienie nie będą jednak słyszalne bez dobrych przewodników impulsów elektrycznych.

Nie jestem zwolennikiem rozpisywania się nad właściwościami akcesoriów audio. Najlepiej lubię czytać zwięzłe, konkretne opisy. Z umiarem podchodzę do poematów na całą szpaltę opisujących ze szczegółami każdy aspekt jakiegoś utworu po zastosowaniu nowego przewodu, itp. Ale nie wyszydzam tego - może ktoś faktycznie ma taką pamięć, że jest w stanie zrobić konkretne, szczegółowe opisy brzmienia kilku testowanych przewodów. Jak zwykle trzeba czytać ze zrozumieniem i wyciągać odpowiednie wnioski.

Edytowane przez Franz-007

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

15 godzin temu, xetras napisał:

Chybiona metafora.

Jeżeli tak napisałeś, to niestety masz problem z rozumieniem kontekstowym

Ale to nie moja sprawa 😜

12 godzin temu, Espectro napisał:

Tylko użytkownicy i to co piszą tworzy forum. Słyszę non stop że Bocznica zabija AS ale nikt nie każe pisać tam a i mogę załatwić ukrycie bocznicy komuś jeżeli chce. Wystarczy napisać.

Sama bocznica została troche oddzielona od tematów Audiostereo po przez podział reputacji.

Co skutecznie podzieliło kilkutysięczników mających po kilka pktów reputacji tylko w tematach AS.

Nie mam problemu z "Bocznicą" bo tam po prostu nie wchodzę, szkoda  mojego czasu, wolę posłuchać muzyki🙂, ale niech sobie będzie mi nie przeszkadza. Moim zdaniem posty tam napisane nie powinny być nawet wyświetlane w liczniku profilowym, tak samo punkty reputacji. Na innym forum, akurat motoryzacyjnym, na którym jestem gdzieś od około 10lat od początku tak było.

9 godzin temu, Espectro napisał:

Teorie spiskowe zostawiam wam.

Każdy potrafi odfiltrować to czego szuka i na czym mu zależy.

A czy w związku z tym można ten temat przenieść  do właściwej  zakładki "Bocznica" ?

To kolejny temat ogólny - o wszystkim po trochu.

Tam by lepiej pasował 🙂

9 godzin temu, colcolcol napisał:

Sansui

O !

Należałoby wymiernie określić sentymentalną i jakościową renomę marki.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Godzinę temu, Huberto1984 napisał:

Wlasnie miedzy innymi przez takich cwokow ciezko tu pisac. Pamietam jak w watku o podstawkach isoacoustics Gaia napisalem do Ciebie to samo, to zostalem wysmiany, zbanowany a pozniej wpisy usuniete przez super moda  🙂 oczywiscie te o zbawiennym wplywie deski do krojenia za 2tys zl tez. Zenada. 

Serio, kiedys pisalem tu kilka postow dziennie. Czegos sie uczylem, czegos mam nadzieje uczylem innych dzielac sie swoimi subiektywnymi dla ogolu doswiadczeniami. Dobrze sie pisalo z Szopenem, stecko, meloman, muda (gila mnie na czym zarabia I z czego zyje) i kilkoma innymi. Obecnie prawie tu nie pisze. Raz po co, dwa z kim...? W wiekszosci zostala tu cholota, ludzie z kompleksami, prostaki badz ludzie z misja nawracania innych na swoje racje. Podkreslam, ze w wiekszosci.

"Forum umiera, bo ludzie uzywaja grup z Facebook itd..." co to za bzdura. Forum umiera, bo brak tu poziomu do rozmowy dla chocby osoby ze srednim IQ. Kto rozsadny I z poczuciem wartosci swojego czasu bedzie go marnowal na bzdety wypisywane przez tutejsze grono "wyjadaczy audio". 

Jacy uzytkownicy takie forum...do tego super moderacja, soczyste opisy sprzetow w pewnych dzialach sponsorowanych, kryptoreklamy i gwozdz do trumny sam sie wbija. 

Lepiej to olac I przeznaczyc ten czas na szukanie nowych plyt na ebay i Discogs. Polecam I bez odbioru. 

Też nie lubię braku kultury i szanowania drugiej osoby, można się z kimś nie zgadzać, ale to nie powód do poniżania drugiej strony. W zakładce Hi-Fi widzę, że moderatorzy wykonują lepszą pracę i jakieś chamskie wypowiedzi są usuwane. Na pewno duża część atakowanych forumowiczów i braku reakcji na ich poniżanie zaprzestała się udzielać. Może jak zero tolerancji dla chamstwa, dłużej będzie trzymane to część zrażonych forumowiczów powróci na próbę.

Niestety widzę sam też nie trzymasz się tego co piszesz, bo na samym początku wyzywasz kogoś od "ćwoków"😕

13 godzin temu, rochu napisał:

A jaki parametr określa ...

A jaki określa sprawiedliwość czy dobrą muzykę? Czym byłaby sprawiedliwość bez kodeksów a szczęście bez poezji? 

Problem na AS (i nie tylko) pojawia się w punkcie styku kodeksu i poezji. Można nie lubić jakiegoś sprzętu lub słuchania na nim muzyki, ale na forach podważa się wiarygodność pomiarów subiektywną oceną i to wywołuje irytację.

Mózgi niczego nie mierzą. Pracujemy na programie kulturowo-wychowawczym i od matryc zależy ocena. Jest subiektywna.

Prosty przykład: kładziemy piątala na stole, spoglądamy na niego z ukosa i czy mamy poczucie oglądania elipsy? Czy możemy usłyszeć brzęk spadającej monety na posadzkę lub wpadającej do wody? Czy możemy sobie to wyobrazić? Jaki ma kolor a jaką twardość, musimy to sprawdzać? Które z przeżyć są przyjemne a które nie? Jak oceni nasze 5 złotych Buszmen, Japończyk a jak menel spod budki z piwem?

A teraz tysiące informacji docierających do mózgu a nie mających z dźwiękiem żadnego (oprócz emocjonalnego) związku, część uświadomionych, ale większość nie, przy czym większość z nich będzie natury wzrokowej, część dotykowej i niewielka część zapachowej będzie analizowana równolegle z zaburzeniem ciśnienia w pokoju. 

Audiofil często w parę sekund stwierdza: to wina bezpiecznika 🙂  zabawne... 

A odbiór słuchanej muzyki i ocena - podoba się - nie podoba - to niby jak się odbywa? Mózgiem czy multimetrem?

Wybacz Amigo, kula w płot.

Rozwinę.

Uważam, że audiofilizm, który traci z horyzontu cel dla którego posiada się system audio i skupia się na pomiarach jest zwykłym onanizmem sprzętowym, tak powszechnym swego czasu na forach fotograficznych.

Audio ma czemuś służyć i jest tylko zwykłym narzędziem, nie celem samym w sobie.

Bardzo brakuje tutaj ludzi piszących z pasją o audio, pokroju np. Koteczka. Wiele bym dał za to by raz jeszcze przeczytać, że jakiś system w jego uszach "grał pysznie".

12 godzin temu, Franz-007 napisał:

Koledzy antylablarze. Koledzy zwolennicy pomiarów. Jest prawdą, że współczesne mikrofony są doskonalsze od ludzkiego ucha. Potrafią zarejestrować dźwięki, których nie słyszy ucho ludzkie.

o właśnie takie wypowiedzi są zmorą tego forum

skoro tak nienawidzisz antykablarzy to ich nie wywołuj i nie zaczepiaj.

Po kiego coś pisać mądrego i uświadamiać , jak z góry wiadomo , że potencjalny adresat twojego wpisu dysponuje wszechwiedzą i nie zostawi miejsca na twoje i poglądy innych.

10 minut temu, rochu napisał:

Uważam, że audiofilizm, który traci z horyzontu cel dla którego posiada się system audio i skupia się na pomiarach jest zwykłym onanizmem sprzętowym, tak powszechnym swego czasu na forach fotograficznych.

pomiar niestety jest najprostszą metodą stwierdzenia zmian , bez podstaw technicznych wchodzimy w obszary voodoo - nic na to nie poradzisz. Wyobrażasz akustykę pomieszczenia bez pomiarów ? To też audio , może nawet ważniejsze niż kable.

10 minut temu, rochu napisał:

Bardzo brakuje tutaj ludzi piszących z pasją o audio, pokroju np. Koteczka. Wiele bym dał za to by raz jeszcze przeczytać, że jakiś system w jego uszach "grał pysznie".

to tylko subiektywne opinie , co ci po nich ?

chyba , że jako forma literacka ci się podobały 🙂

Edytowane przez bolo_senor
12 minut temu, bolo_senor napisał:

Wyobrażasz akustykę pomieszczenia bez pomiarów ? To też audio , może nawet ważniejsze niż kable.

To tylko wyznanie wiary.

Masz prawo wierzyć w co tylko chcesz, przy czym uszanuj tych, którzy tej wiary nie podzielają.

13 minut temu, bolo_senor napisał:

to tylko subiektywne opinie , co ci po nich ?

chyba , że jako forma literacka ci się podobały 🙂

Sam wielokrotnie takie opinie formułowałeś na forum.

Jeżeli deprecjonujesz zamieszczone tu opinie ze względu na ich subiektywność tym samym obniżasz rangę swoich własnych dokonań w tym zakresie.

14 godzin temu, rochu napisał:

A jaki parametr określa to, że muzyki z jednego systemu chce się słuchać i zarywa się noc, a muzyka z innego sytemu zupełnie nie wzrusza albo budzi wręcz niechęć?

Z reguły sprawia to akustyka pomieszczenia i właściwości kolumn. Nie sądziłem że to może być tajemnica 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Teraz, Lech36 napisał:

Z reguły sprawia to akustyka pomieszczenia i właściwości kolumn. Nie sądziłem że to może być tajemnica 😉

Uzasadnij proszę.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

A jeśli w tej samej akustyce i na tych samych kolumnach słychać różnicę w sprzęcie towarzyszącym to jaka to jest tajemnica? 😉

14 godzin temu, javor napisał:

Może problem niektórych technicznych tkwi zupełnie gdzie indziej

U technicznych nie ma problemów, problemy są po stronie nietechnicznych a forum jest od tego żeby te problemy wyjaśniać, oczywiście o ile ktoś ma potrzebę wyjaśniania. Oczywiście nie wszyscy będą dążyć do wyjaśniania, część będzie się tylko bawić, to oczywiście nic złego, ale trochę nie koreluje z obrazem technologicznym 21 wieku.

1 minutę temu, jurek1 napisał:

A jeśli w tej samej akustyce i na tych samych kolumnach słychać różnicę w sprzęcie towarzyszącym to jaka to jest tajemnica? 

W kilku wątkach były wyjaśniane wszystkie albo prawie wszystkie kwestie dotyczące tych przyczyn, jest prawie niemożliwe że nie zwróciłeś na to uwagi. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.