Skocz do zawartości
IGNORED

NOWY ŁAD

Rekomendowane odpowiedzi

Do szkół prywatnych z reguły posyłane są dzieci zdolne, z domów z intelektualnymi i kulturalnymi  tradycjami. Te dzieci CHCĄ się uczyć, inwestują w siebie od małego. Tak zostały wychowane. Inne trzeba zmuszać, wyciągać, douczać, motywować, przepychać, a i tak spora część absolwentów jest do niczego. Ludzie nie są równi. To lewackie wymysły. Same pisiate uważają siebie za lepszy sort.

1 godzinę temu, J.Jerry napisał:

Przeczytałem pewien artykuł, który zmienił moje myślenie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dużo trzeba zmienić, ale nadal są możliwości o ile wszystkie strony zechcą współpracować i ustąpią. Jest znana liczba uczniów, pieniędzy przypadających na ucznia, uczniów na nauczyciela - rozwiązanie nasuwa się samo, pewne jest, że wszystkich nie da się zadowolić.

Z tym że pod koniec artykułu znajdujemy taką informację:

- Skąd te dane Eurostatu? Przyczyną takiego stanu rzeczy jest prawna definicja nauczyciela w Polsce. Jest nim nie tylko nauczyciel w powszechnym rozumieniu, czyli nauczyciel danego przedmiotu, ale także wszyscy szkolni - i nie tylko - specjaliści a nawet urzędnicy administracji państwowej zatrudnieni w np. kuratorium oświaty, Ochotniczym Hufcu Pracy - argumentuje Magdalena Kaszulanis.

- Dlatego opinia, że w Polsce na jednego nauczyciela przypada tylko 9 uczniów, bez wyjaśnienia aspektów metodologicznych i prawnych, jest dla nauczycieli krzywdząca - dodaje rzecznik ZNP.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

Różnie bywa niezależnie od szkoły mogą być zdolni uczniowie i korepetycje. Wszystko zależy od ludzi, a nie czy szkoła jest prywatna czy państwowa.

tia.. tylko dziwnym zbiegiem okoliczności schemat powtarzalny w całym kraju od wielu lat.

21 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Niektórzy, a zwłaszcza PiSowcy jakoś kompletnie nie jarzą, że nauczyciel to oprócz powołania to jest po prostu zawód i oni chodzą do pracy przede wszystkim po to, żeby zarobić na życie.

Powołanie ? ludzi nie rozśmieszaj, studenci spadochroniarze i ludzie po kursach, potem w liceum mamy matematykę na super kosmicznym poziomie czyli 90% czasu tracisz na przepisywanie podręcznika.

Żeby nauczyciele mogli coś pokazać to system musi to umożliwić a w tej chwili działa odwrotnie, tzn premiuje ludzi średnich albo słabych.

Już pokazali, śpiewem, szczekaniem i udawaniem bydła.

Będąc całkiem poważnym to czemu 30-40-50 lat temu gdzie czasy były naprawdę ciężkie nauczyciele potrafili zachować godność, mieć szacunek i bardzo dobrze wykonywać swoją pracę ?

Debile z PiSu

😅 Ty lepiej poczekaj na wytyczne z centrali bo sam nie ogarniasz.

19 godzin temu, electro napisał:

Ja czasami rozmawiam z członkami wysoko postawionymi w PIS, członkami wysuniętymi na czoło znaczy się.

Pytam się dlaczego jestescie dla mojej grupy zawodowej tacy  szorstcy?

Odpowiedź-Moglibyśmy wam cos dać, albo zostawić was w spokoju, ALE WY NA NAS I TAK NIGDY NIE ZAGŁOSUJECIE....

Do tego można sprowadzić wszystkie rozmowy tutaj.

Chodzi tylko o redystrybucje zagrabionego pieniądza ciemniakom, którzy za te 500, 300 czy inne datki na nas zagłosują i dzięki temu zostaniemy u władzy i ustawimy siebie, swoje rodziny i znajomych. Wszystko to nie bez powodu w formie danin o które trzeba poprosić, wypełnić czasami poniżający długi wniosek, żeby obywatel wiedział kto daje. Najpierw doj.ebiemy im gazem, prądem, podatkami pośrednimi, a później dla biedaków, którzy na nas głosują tarcze ochronne zrobimy, odsiejemy tylko dobrze kułaków....

jakbyś miał minimalne pojecie dlaczego z nauczycielami jest taki problem to byś takich bzdur nie wymyślał.

2 godziny temu, J.Jerry napisał:

No to są nadzwyczajni, czy zwyczajni?

są lepsi od innych ale gorsi od nadzwyczajnej kasty.... taki kompromis.

2 godziny temu, jar1 napisał:

Proponuję by każdy krytykujący jakieś zawody najpierw podawał swój i to w czym robi. Ocenimy i powiemy, czy w ogóle potrzebny i czy mu nie za dobrze?

Nauczyciel pracuje za MOJE i TWOJE pieniądze, Ja pracuje za pieniądze MOICH KLIENTÓW

22 godziny temu, Jaro_747 napisał:

Debile z PiSu

Tu się, chłopie, zapędziłeś. Jeszcze trochę i zaczniesz pisać "spadł mokry deszcz", "zła wojna", "wycofałem do tyłu", etc. 😉

I na osłodę, na przypomnienie, że nie tylko za Nowego Ładu było pięknie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Zbig napisał:

Z tym że pod koniec artykułu znajdujemy taką informację:

- Skąd te dane Eurostatu? Przyczyną takiego stanu rzeczy jest prawna definicja nauczyciela w Polsce. Jest nim nie tylko nauczyciel w powszechnym rozumieniu, czyli nauczyciel danego przedmiotu, ale także wszyscy szkolni - i nie tylko - specjaliści a nawet urzędnicy administracji państwowej zatrudnieni w np. kuratorium oświaty, Ochotniczym Hufcu Pracy - argumentuje Magdalena Kaszulanis.

- Dlatego opinia, że w Polsce na jednego nauczyciela przypada tylko 9 uczniów, bez wyjaśnienia aspektów metodologicznych i prawnych, jest dla nauczycieli krzywdząca - dodaje rzecznik ZNP.

A katecheci to nie?

Godzinę temu, Zbig napisał:

taką informację:

Ilość pieniędzy jest ograniczona, pieniądze przeznaczone na edukacje np. 500 na ucznia idą na różne cele w tym nauczycieli bezpośrednio uczących. Dodatkowe pieniądze mogą coś zmienić i proszę bardzo zwiększmy budżet do 100mld, niech się cieszą - będą zarabiać 3x tyle.

Moim zdaniem nie tędy droga - szkoły muszą być przy samorządach, przy rodzicach, nauczyciele niech mają możliwość pokazania jakie korzyści mogą mieć dzięki ich zaangażowaniu w sprawy lokalnej społeczności. W ten sposób mogło by znaleźć zajęcie dużo więcej nauczycieli, a właśnie w tej chwili potrzeba nam nauczycieli nie tylko w szkołach.

48 minut temu, fetek napisał:

Nauczyciel pracuje za MOJE i TWOJE pieniądze, Ja pracuje za pieniądze MOICH KLIENTÓW

To jest dobrze powiedziane, a dla kogo pracują nauczyciele, kto im daje pracę...czy przypadkiem nie rząd decyduje o podwyżkach?

49 minut temu, fetek napisał:

czemu 30-40-50 lat temu gdzie czasy były naprawdę ciężkie nauczyciele potrafili zachować godność, mieć szacunek i bardzo dobrze wykonywać swoją pracę ?

Dokładnie z tych samych powodów, dla których wzmacniacz był wzmacniaczem, a nie bryłą powietrza z potencjometrem; dziennikarz był dziennikarzem, a nie baranem nieznającym języka polskiego; profesor był szanowanym autorytetem, a nie zwykłym bucem, którego po partyjnej linii i znajomościach awansowano i dano mu tytuł, a aktor był kimś, na widok gry którego szczęka z zachwytu opadała, a nie sepleniącym 'cwelebrytą', którego po odmemłaniu rólki przechodnia oznajmiają (a czynią to właśnie te gamonie, zwane dziennikarzami) wszem i wobec "gwiazdorem".

I tak można ciągnąć jeszcze bardzo długo.

Wszystko psieje.

20 minut temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Dokładnie z tych samych powodów, dla których wzmacniacz był wzmacniaczem, a nie bryłą powietrza z potencjometrem; dziennikarz był dziennikarzem, a nie baranem nieznającym języka polskiego; profesor był szanowanym autorytetem, a nie zwykłym bucem, którego po partyjnej linii i znajomościach awansowano i dano mu tytuł, a aktor był kimś, na widok gry którego szczęka z zachwytu opadała, a nie sepleniącym 'cwelebrytą', którego po odmemłaniu rólki przechodnia oznajmiają (a czynią to właśnie te gamonie, zwane dziennikarzami) wszem i wobec "gwiazdorem".

I tak można ciągnąć jeszcze bardzo długo.

Wszystko psieje.

I. Zapomniał Kolega o "i" po "p"

4 minuty temu, Mickey6 napisał:

miał słuszną postawę

A dzielnicowy "Baryła" wystarczał sam jeden na osiedlową bandę gitowców, czy tam innych szumowin.

Dziś - pięciu gliniarzy się szarpie z jednym ogryzkiem, a ten ich leje, aż przykro patrzeć.

Teraz, papageno napisał:

I. Zapomniał Kolega o "i" po "p"

A - tak.

😃

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Moim zdaniem nie tędy droga - szkoły muszą być przy samorządach, przy rodzicach

Nie do końca się z tym zgodzę, samorządy w wielu rejonach to nepotyzm, pełne kieszenie i jedna wielka nieudolność w zarządzaniu. Jak już szybciej wspomniałem, doświadczam tego na włosianej skórze.

Po za obsadzeniem wysokich stanowisk mamy bardzo nierówne przydzielanie środków, jedna szkoła ma wszystko reszta dostaje nędzne ochłapy.

Tak samo pensje, zacznijmy ich traktować wolnorynkowo podnieśmy im pensje ale niech zrzekną się przywilejów typu karta nauczyciela, zaczną pracować normalniejszy wymiar godzin itd. Chcesz zarabiać 8k, nie ma problemu ja pracuje minimum 40h tygodniowo, niech oni też zaczną.

Niech się pochwalą, ilu nauczycieli dubluje swoje obowiązki zatrudniając się np w drugiej czy trzeciej placówce... do tego szkoły wieczorowe i np policealne...

Edytowane przez fetek
2 godziny temu, Mickey6 napisał:

nie tylko za Nowego Ładu było pięknie

Poniżej : wiadomości TVPiS z okresu bogactwa Nowego Ładu.

Humoru życzę!

Enjoy! 🙂

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

To nie jest żart:
Masz zabytek? Polski Ład zapewnił ci ogromną ulgę podatkową. "Pół miliona złotych i więcej". Oto Pałacyk+
(Obajtek+)
"Ta ulga jest królową wszystkich innych ulg. Umożliwia odliczenie od dochodu 500 tys. zł rocznie, a można i więcej. Nie zajmujmy się jakąś groszową ulgą dla klasy średniej skoro mamy Pałacyk+" — napisała Jowita Pustuł, doradca podatkowy i radca prawny na portalu LinkedIn. Potwierdziliśmy — ulga na zabytki jest elementem Polskiego Ładu."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Co tam Sikorski - Kaczyński dostanie ulgę na swój pałacyk na Żoliborzu. "Późny Gomułka" chyba już się łapie do kategorii zabytków.

Jestem Europejczykiem.

Niezła masakra

Ukryta Zawartość

Ktoś tu jeszcze czymkolwiek steruje?

Ukryta Zawartość

19 minut temu, J.Jerry napisał:

Wyjaśnia się na koniec artykułu

A jednak nie

Punkt pierwszy rozumiem

Kolejnych dwu nie...przekroczyli 12 800?

Te wyjaśnienia to jakaś ciężka ściema

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.01.2022 o 21:35, fetek napisał:

Nie do końca się z tym zgodzę, samorządy w wielu rejonach to nepotyzm, pełne kieszenie i jedna wielka nieudolność w zarządzaniu. Jak już szybciej wspomniałem, doświadczam tego na włosianej skórze.

Po za obsadzeniem wysokich stanowisk mamy bardzo nierówne przydzielanie środków, jedna szkoła ma wszystko reszta dostaje nędzne ochłapy.

Muszę się z tym zgodzić, ale z drugiej strony są to przedstawiciele rządzący w imieniu społeczności, przed nimi odpowiadają. Ludzie mogą odbierać samorządy jaką władzę przed którą to oni odpowiadają i są na ich łasce...tak się losy potoczyły, może za jakiś czas będzie lepiej.

36 minut temu, J.Jerry napisał:

Mniej więcej się zgadza przy 3 mld i 40 tyś pracowników

No ale co to ma być?  Jak ktoś w styczniu dostaje jednorazowo trzynastkę i premię za poprzedni rok to system zakłada że będzie tyle samo dostawał co miesiąc i stosownie go kosi?  To jest bardziej chore niż się spodziewałem.

10 minut temu, Zbig napisał:

To jest bardziej chore niż się spodziewałem.

Trzeba by się bardziej zagłębić w temat.

Tak sobie przypomniałem, że czasem się narzeka na zbyt duże zarobki urzędników, a tu sytuacja jakby na odwrót...a obroną jest...

20 minut temu, J.Jerry napisał:

Trzeba by się bardziej zagłębić w temat.

Tak sobie przypomniałem, że czasem się narzeka na zbyt duże zarobki urzędników, a tu sytuacja jakby na odwrót...a obroną jest...

To jest klasyczne włożenie do jednej kieszeni a wyciągnięcie z drugiej.  Jest efektowne podwyższenie progów podatkowych, co samo w sobie w dotychczasowym systemie dało by sporą kasę - tylko że to kosztowało by budżet jak ktoś policzył 80+ mld zł rocznie no to musieli to sobie gdzieś odebrać i wymyślili że ubezpieczenie zdrowotne nie odlicza się od podstawy opodatkowania - czyli de facto podnieśli % podatku.

Porównuję sobie w kalkulatorach - money.pl za 2021 i infora za 2022 i co bym nie wpisał to wychodzi rocznie netto mniej w Polskim Wale. Nawet jak się wpisze stawkę minimalną 3010 zł miesięcznie brutto.

W dniu 17.01.2022 o 18:23, Bezlitosna Niusia napisał:

To też dość dobrze ilustruje Polski Burdel+

Ukryta Zawartość

Kota trzeba zmniejszyć, pomoże w tym "dieta" wynikająca z "polskiego ładu", możliwe że wtedy będzie możliwa prezentowana wyżej sztuczka 😉

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jak przystało na w końcu audiofilskie forum, mam konkretne, merytoryczne pytanie.

Mianowicie, co dokładnie oznaczają słowa Morawieckiego o tym że każdy będzie mogł sobie wybrać czy chce uczestniczyć w tym nowym ładzie jak go tam zwał, czy też rozliczać sie po staremu. Część podchwyciła że to jakby likwidacja tegoą ładu, inni że niby nic takiego nie powiedział. 

Kiedy będę mógł zrezygnować z tego ładu, czy będzie jakiś nowy wniosek jak zapowiadał Premier, czy jakiś nowy PIT czy też jak zwykle nikt nic nie wie ?

2 godziny temu, Audroc napisał:

Jak przystało na w końcu audiofilskie forum, mam konkretne, merytoryczne pytanie.

Na to konkretne pytanie chyba na razie nie ma merytorycznej odpowiedzi. Ja tak trochę żartem rzuciłem to pytanie w pokoju księgowości. Jedna pani wzniosła oczy w górę, druga zaczęła nerwowo chichotać, trzecia nabrała powietrza jakby miała coś powiedzieć ale szybko wyszła. Jak te co zostały zaczęły gadać to stwierdziły, że one nawet o tym nie myślą bo tyle mają roboty żeby nadążyć na bieżąco.

I tak to mniej więcej wygląda.

Jestem Europejczykiem.

Ja wiem, nikt nie chce wychodzić przed szereg. Jak media obtrąbią i będzie w każdej przysłowiowej gazecie, wtedy kazdy madry. Ja jak spytałem kogoś czy to prawda że już oficjalnie nowy ład został zniesiony (w takim sensie jak opisałem) to on na to że nie, bo przecież od lutego warzywa tanieją o 5%. Takie to u nas rozumienie wszystkiego na poziomie disco polo.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.