Skocz do zawartości
IGNORED

A ja mam tylko jedno pytanie. I to nie prowokacja. Ciekaw jestem faktycznie odpowiedzi audiofilów.

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, Adi777 napisał:

Oświeceni? Czyli?

Szeryfo w oryginale napisal "oswieceni" a nie oswieceni. Zatem wypowiedz Sly nalezy traktowac jako kontynuacje tamtej wypowiedzi.. Na prawde trzeba tlumaczyc takie rzeczy?

"Oswieceni" to ci ktorzy w swoim i tylko swoim mniemaniu uwazaja ze wiedza wszystko. Sprzetu/muzyki nie sluchaja z kolumn tylko "sluchaja" pomiarow.

Nie mylic miernikofili z naukowcami!

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

58 minut temu, Adi777 napisał:

Jaki to jest zwykły/słabszy sprzęt?

Kto to określa, i na jakiej podstawie?

Ale chodziło o hejterów, a nie pasjonatów. 

3 minuty temu, sly30 napisał:

Ale chodziło o hejterów, a nie pasjonatów. 

Ale Ty Sylwek na zmianę jesteś zarówno pasjonatem jak i hejterem no i lobbystą mimo woli🤫

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Godzinę temu, rafa napisał:

Na prawde

"Naprawdę" 😄

Godzinę temu, rafa napisał:

"Oswieceni" to ci ktorzy w swoim i tylko swoim mniemaniu uwazaja ze wiedza wszystko. Sprzetu/muzyki nie sluchaja z kolumn tylko "sluchaja" pomiarow.

Niekoniecznie uważają, że wiedzą wszystko. Na pewno nie każdy "oświecony". 

Oczywiście, że słuchają muzyki z kolumn. Nie można fizycznie słuchać muzyki z pomiarów, a przynajmniej nic nie wiadomo o takim zjawisku.

Po co mają słuchać sprzętu, jak mogą słuchać muzyki?

Jeśli wybierają kolumny na zasadzie pomiarów, ale też później oczywiście słuchają i porównują z innymi kolumnami u siebie w domu, to co w tym dziwnego? Sam tak zamierzam. Naprawdę uważasz, że pomiarowcy/techniczni kupują kolumny tylko i wyłącznie na podstawie pomiarów? Po prostu kupują kolumny, bo świetnie wypadły w pomiarach, i to wszystko? Nie porównują tych wybranych paczek z innymi? Może cześć tak robi, ale jest to zapewne promil wszystkich.

23 minuty temu, Adi777 napisał:

Jeśli wybierają kolumny na zasadzie pomiarów, ale też później oczywiście słuchają i porównują z innymi kolumnami u siebie w domu, to co w tym dziwnego? Sam tak zamierzam. Naprawdę uważasz, że pomiarowcy/techniczni kupują kolumny tylko i wyłącznie na podstawie pomiarów? Po prostu kupują kolumny, bo świetnie wypadły w pomiarach, i to wszystko? Nie porównują tych wybranych paczek z innymi? Może cześć tak robi, ale jest to zapewne promil wszystkich.

To co robia dla siebie jest wylacznie ich sprawa.
Gorsze jest silowe szerzenie ich "wiary" na innych 😉

Edytowane przez rafa
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

26 minut temu, Adi777 napisał:

Naprawdę uważasz, że pomiarowcy/techniczni kupują kolumny tylko i wyłącznie na podstawie pomiarów? Po prostu kupują kolumny, bo świetnie wypadły w pomiarach, i to wszystko?

U mnie trochę sprzętu dobrego w pomiarach wyjechało z domu z powrotem do dystrybutorow, no ale może za wybredny jestem😉

2 minuty temu, Adi777 napisał:

Siłowe? Hmm, raczej "siłowe" 😉

Raczej bezsilne jak ktoś wie czego szuka🙂

Raczej obstawiam, że lubisz podkolorowany dźwięk, a tamte sprzęty zapewne grały sucho, beznamiętnie, niemuzykalnie, et cetera, et cetera. Zgadłem?

Ciekawe, czy ma to jakiś związek z wiekiem.

Średnia wieku audiofila to plus minus 50 lat, może 55. Swoją drogą, myślałem, że z wiekiem słuch się degraduje, i ubytek jest coraz większy. Takie osoby w zdecydowanej większości piszą o magii, aurze, muzykalności, że dźwięk nie może być nudny.

Czyli jakiś związek ma.

16 minut temu, Adi777 napisał:

Raczej obstawiam, że lubisz podkolorowany dźwięk, a tamte sprzęty zapewne grały sucho, beznamiętnie, niemuzykalnie, et cetera, et cetera. Zgadłem?

Ciekawe, czy ma to jakiś związek z wiekiem.

Średnia wieku audiofila to plus minus 50 lat, może 55. Swoją drogą, myślałem, że z wiekiem słuch się degraduje, i ubytek jest coraz większy. Takie osoby w zdecydowanej większości piszą o magii, aurze, muzykalności, że dźwięk nie może być nudny.

Czyli jakiś związek ma.

Mam Esoterica K-01 i napędzają kolumny 650Watowe monobloki Jeffa Rowlanda, w takim zestawieniu ciężko o podkolorywanie.

Sprzęt specjalnie sprawdzałem w starym domu w doskonale znanej mi akustyce na ok 40m2 co by głupstwa w nowym domu z pustymi ścianami nie popełnić. Obecnie jest całkiem OK, kolumny jedynie mozolnie rzeźbię, ceny na te dobre są obecnie od czapy przy tym co tam w nie wchodzi. z tym dobrej jakości podzespoły i heja w pracowni dłubać

Jak ktoś słucha namiętnie lata muzyki chodzi do filharmonii to jakieś wyrobienie co do tego jak to ma grać to mu się z czasem wyrabia

Cudów nie ma 3Way w zwyż z minimum parą 15"  na bas musi być!

Ja to tak odczuwam

Na koniec mało kogo przed 30-tką stać na Highendowy zestaw wiem to po czasie.  Dość dobry zestaw miałem przed 40-tką ale był tylko blisko High Endu- cokolwiek to ostatnie jest, bo wchodząc do filharmonii to mam spore obiekcje czy ta nazwa to nie jest jakąś marketingową wydumką? lub po prostu dobrym solidnym Hi Fi

39 minut temu, Adi777 napisał:

Ciekawe, czy ma to jakiś związek z wiekiem

Z wiekiem zmniejsza się tolerancja dla błędu. Oczywiście w obszarach, na które można mieć wpływ. W innych jest wprost przeciwnie.

I coraz większe znaczenie ma rozróżnienie: jest muzyka

lub jej nie ma a zamiast niej są dźwięki (nawet jeśli perfekcyjne i doskonałe)

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

W dniu 10.05.2022 o 12:56, absinth3 napisał:

W innych jest wprost przeciwnie.

Czyli?

W dniu 10.05.2022 o 12:48, ASURA napisał:

Cudów nie ma 3Way w zwyż z minimum parą 15"  na bas musi być!

Dlaczego? Skoro z małych przetworników bas też może bardzo nisko zejść, i być dobrej jakości.

10 minut temu, Adi777 napisał:

bas też może bardzo nisko zejść, i być dobrej jakości.

ale nie ma swobody i nie będzie miał, nawet jeśli go bardzo poprosisz 😉

12 minut temu, Adi777 napisał:

Skoro z małych przetworników bas też może bardzo nisko zejść, i być dobrej jakości.

Nie, nie jest tak dobrej jakości i nie schodzi tak nisko, a poza tym jest wolny, bułowaty i generuje duże zniekształcenia. I dlatego firmy produkujące drivery oferują duże przetworniki basowe. 

11 minut temu, Adi777 napisał:

Właściwie, to miałem na myśli kolumny aktywne. 

A co to ma wspólnego z wielkością driverów? To zupełnie inny temat w audio. Fakt, że kolumna jest aktywna nie poprawi wad małych przetworników względem dużych. 

1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Czyli?

Dlaczego? Skoro z małych przetworników bas też może bardzo nisko zejść, i być dobrej jakości.

Z tym niskim zejściem,to bez przesady...

No nie wiem, czy bez przesady, chociażby:

Dynaudio Focus 60 XD

Burchardt A700

GoldenEar Triton Reference

2 godziny temu, Adi777 napisał:

Czyli?

Odpowiedź dotyczy spraw poza audio

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

No nie wiem, czy bez przesady, chociażby:
Dynaudio Focus 60 XD
Burchardt A700
GoldenEar Triton Reference

Zarowno te Buchardy jak i te Dynaudio wygladaja znakomicie, ale powierzchnie jednego wielkiego przetwornika musisz kompensowac iloscia mniejszych przetwornikow.
18 minut temu, xajas napisał:

Zarowno te Buchardy jak i te Dynaudio wygladaja znakomicie, ale powierzchnie jednego wielkiego przetwornika musisz kompensowac iloscia mniejszych przetwornikow.

Ciekawe, jak te kolumny, plus GoldenEar mają się w kwestii basu do polecanych przez Ciebie Geithain. Tam jest 2x 15 cali w jednej kolumnie.

Wiadomo, cena kolumn totalnie inna.

Małe przetworniki w małych obudowach mogą całkiem ładnie schodzić na basie o ile słucha się cichutko. 😀 Stąd pewnie rozbieżności w zeznaniach. Kto słucha w małym pokoju, nie zrozumie kogoś kto ma duży salon do dyspozycji.

1 godzinę temu, Adi777 napisał:

Ciekawe, jak te kolumny, plus GoldenEar mają się w kwestii basu do polecanych przez Ciebie Geithain. Tam jest 2x 15 cali w jednej kolumnie.

Wiadomo, cena kolumn totalnie inna.

Ja mysle ze to miedzy innymi kwestja  SPL, znieksztalcen itd

Patrz przyklad

Maximum SPL
from 100 Hz ... 6 kHz
118 dB ... 127 dB / r = 1 m (3′3″) (4 π)
121 dB ... 130 dB / r = 1 m (3′3″) (2 π)

Total harmonic distortion
measured at 100 dB / r = 1 m (3′3″)
from 100 Hz ... 10 kHz

≤ - 45 dB

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiscie to dane dla zakresu  "from 100Hz...", ale przyjmuje ze sa w pewnym stopniu podobne do nizszych zakresow 

Sprobuj znalezc porownywalne dana dla  bouchard, dynaudio 

PS.

Kto potrzebuje 130dB to juz inna historia.

I pamietajmy ze to wartosc dla 1m

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
54 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Fiat jest lepszy niż Ferrari pod wieloma względami

Na taksówkę, to Fiat lepszy niż Ferrari - i na zakupy też lepszy. Wyobraż sobie, że jedziesz jakimś wypasem Ferrari do spożywczaka po kiełbase i parówki, póżniej do warzywniaka po cebule i ziemniaki, i jeszcze do monopolowego po dwa duże kartony piwa Żywiec w półlitrowych puszkach i karton Mamrotów - gdzie to wszystko w Ferrari pomieścisz...??? Poza tym, zwróć uwagę też na to, ile razy z pozycji leżącej w Ferrari musisz wstać i z niego wyjść, żeby za chwilę, po wyjściu z mięsnego, znowu się w nim kłaść...??? A w takim Fiacie 500, pomimo, że mały, to wszystko w bagażniku upchniesz i wsiadając nie musisz się od razu kłaść. Albo na przykład na Ubera - tylko małolitrażowy Fiat, żadne Ferrari - koszta benzyny zabiją na samym początku. No chyba, że Ferrari Diesel Kombi - takim już można pojeżdzić na Uberze. 😉

Parker's Mood

58 minut temu, Chicago napisał:

Wyobraż sobie, że jedziesz jakimś wypasem Ferrari do spożywczaka po kiełbase i parówki, póżniej do warzywniaka po cebule i ziemniaki, i jeszcze do monopolowego po dwa duże kartony piwa Żywiec w półlitrowych puszkach i karton Mamrotów - gdzie to wszystko w Ferrari pomieścisz...???

Phi.

Ja tam sobie nie wyobrażam, żeby ktoś taki (z Ferrari w garażu) sam a nie za pomocą swoich pracowników robił takie zakupy.

P.S. podobnie jak Sly porównujesz audio do auto, choć z wyglądu i na pozór te dwa wyrazy są podobne, nie idż dalej ta drogą bo to jest jak zwykle słabe.

Edytowane przez iro III

Aj know, to jest kwestia wyobrażni - ja sobie mogę takie rzeczy wyobrazić... to dlatego m.in. pokochałem i rozumiem jazz.

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)

Ja tam sobie nie wyobrażam, żeby ktoś taki (z Ferrari w garażu) sam a nie za pomocą swoich pracowników robił takie zakupy.

11 godzin temu, sly30 napisał:

Nie, nie jest tak dobrej jakości i nie schodzi tak nisko, a poza tym jest wolny, bułowaty i generuje duże zniekształcenia. I dlatego firmy produkujące drivery oferują duże przetworniki basowe. 

Wolny i bułowaty potrafi być właśnie najbardziej z dużych membran. I owszem duża membrana zawsze niżej zejdzie niż mniejsza, ale faktem jest, że najwięcej zależy od dobrego wysterowania i kontroli nad tą membraną. A nie ma nic lepiej dopasowanego do konkretnego przetwornika niż dedykowany wzmacniacz w kolumnie aktywnej, który dodatkowo zasila tylko niskotonowca, bo inne tony mają swoje odrębne wzmacniacze.
I tutaj właśnie wypływa na wierzch przewaga rozwiązań profesjonalnych nad "audiofilskimi". I mam tu na myśli słowo profesjonalne, nie w znaczeniu "zawodowe", że się ich używa do zarabiania, tylko profesjonalne w sensie najlepiej zrobione i działające, a nie kupa przypadkowych kabli, z kupą przypadkowych wzmacniaczy, podłączona do lampy i nasłuchiwanie prądu w ścianie. Doskonałą kontrolę nad przetwornikiem zapewnia konstrukcja aktywna. Owszem, nie za 500zł, ale np. w tej samej cenie konwencjonalny zestaw nie ma podejścia do aktywnego. 
I jak ktoś zamierza wyskoczyć z hi-endem za 100 tys. to niech porówna z aktywnymi zestawami za 100 tys. i zobaczymy.
To tak jak dawniej w car audio porównywano radioodtwarzacze JVC za 250zł z Pioneerami za 1500 zł i wyśmiewano JVC. Tyle tylko, że JVC za 1500 zł niszczyło Pioneera w każdym aspekcie prawie. 
Dlatego Panowie nie próbujcie mi tutaj wyśmiewać konstrukcji aktywnych poprzez porównywanie jakichś JBL za 2000zł z waszymi "Hi-endami". 

Gość

(Konto usunięte)

co wpis to coraz bardziej popisujesz się ignorancją

mam nadzieję żeś jeszcze młody i nabierzesz doświadczenia

• Pokaż nowe odpowiedzi