Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepsze transporty plików dla przetwornikow DAC Hi-End.

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, kangie napisał:

Kolejna draka w chińskiej dzielnicy się szykuje... 😉

Panowie, tylko nie bądźcie znowu tacy "wyrywni"!

Spoko, to z sympatii… 🙂 Nie będzie żadnej draki. My już się tak po prostu lubimy. 

Właśnie oglądam na Netfiksie serial jakiegoś fantasty, który dowodzi, że w epoce lodowej istniała cywilizacja, która dorównywała tej obecnej. Przezabawne pomieszanie faktów,naciąganych interpretacji i wyobraźni. Kompletne brednie. Ale dla chcącego - nic trudnego.

Hancock niczego takiego nie twierdzi. Możliwe, że te jego wywody to fantazje. Z drugiej strony faceta, który stworzył koncepcję dryfu kontynentalnego uważano za oszołoma do końca jego życia, a innego foliarza, który jako pierwszy stosował dezynfekcję rąk przed operacjami - zamknięto w wariatkowie. W Stanach właśnie przyjęto ustawę przyznającą status sygnalisty osobom zatrudnionym w agencjach rządowych i zeznającym ws. UFO, a były dziekan katedry astronomii na Harvardzie założył fundację, która ma to badać naukowo - wg niego SETI to ściema za grubą kasę.

Świat się zmienia. Każdy może być foliarzem i jednym sposobem, żeby się zabezpieczyć jest owinięcie sobie głowy folią. Izolacja galwaniczna to chyba nie jest - ale na bezrybiu…
Jak skomentujesz artykuły do których dałem linka ? Autorzy się mylą i są gołosłowni ?

Komentarz jest prosty.

Pierwsze dwa linki opisuja zasade dzialania izolacji galwanicznej, ale nie opisuja zasady dzialania wplywu tej izolacji na poprawe jakosc dzwieku. A to nie jest to samo
Rownie dobrze moge opisac zasade dzialania faz ksiezyca, ale czy one sa „slyszalne“?

A ostatni link to reklama produktu za 400 dolcow.
Czy taki artykul chcesz nazywac naukowym dowodem na dzialanie?
2 minuty temu, xajas napisał:

Pierwsze dwa linki opisuja zasade dzialania izolacji, ale nie zasade dzialania wplywu na poprawe jakosc dzwieku.

Robi się absurdalnie. Rozumiesz zasadę działania izolacji galwanicznej ? Jak rozumiesz to wiesz, że zatrzymuje zakłócenia. Jak stwierdzić wpływ zakłóceń na pracę DAC ? Tylko metodą słuchową. To są niuanse brzmieniowe.

Jeśli zaprzeczysz tej metodzie to musisz zaprzeczyć, że jakiekolwiek kable mają wpływ na dźwięk. Bo żadne pomiary nie pokazują, że kable mają wpływ na brzmienie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 godzin temu, kangie napisał:

Kolejna draka w chińskiej dzielnicy się szykuje... 😉

Panowie, tylko nie bądźcie znowu tacy "wyrywni"!

Spokojnie, w tej materii także nie jestem miękiszonem.  Z ludźmi z chorobliwie zakorzenioną misją po jakimś czasie przestaje się dyskutować. 🙂

Edytowane przez umka

Najłatwiej dać do ignorowanych i nie ma problemu z bezsensownymi dyskusjami. "Oświeceni" i tak zdania nie zmienią 😉

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

W dniu 4.01.2023 o 00:04, Piopio napisał:

Nie chce mi się szukać. Miej swoje zdanie a ja będę miał swoje. EOT

LOL, ale fakt z trollami nie ma sensu dyskutować.

15 godzin temu, Piopio napisał:

Naukowe. Wystarczy zagłębić się a aspekty techniczne i wszystko jest jasne.

LOL. Jak na razie nie jesteś w stanie zrozumieć prostego schematu izolacji galwanicznej z wykładu TPS (Techniki Przesyłania Sygnałów) dla studentów drugiego roku politechniki. Cóż to za naukowe treści zgłębiłeś ???

• Redaktorzy

Ja Piopio mam w ignorowanych, bo wkurvialo mnie to ciągłe pisanie o galwanice, anodzie, kataforezie, ocynku ogniowym i dyfuzyjnym, chromie 6-wartościowym, itp. Dość tych tematów mam zawodowo, to jeszcze na forumach ktoś truje. 😉

Najgorzej, że wypowiedzi ignorowanych widać w cytatach innych userów.

10 minut temu, kaviter napisał:

[...]prostego schematu izolacji galwanicznej z wykładu TPS (Techniki Przesyłania Sygnałów) dla studentów drugiego roku politechniki[...]

Mam prośbę - ten kto liznął pojęcia albo obliczał transmitancję, wie co to jest i do czego służy - proszę o uśmieszek albo serduszko. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

11 hours ago, sly30 said:

To skoro już odkryłeś swoją głuchotę, to czas na zmianę hobby. Może wędkarstwo ? Albo rzeźba w glinie? Nawet można….dzban wtoczyć, a akurat z tym powinieneś sobie dobrze poradzić… :-)…teraz mamy czas dzbanów!… 🙂 będziesz. Mistrzem… 🙂

Zapisałeś się już do pisu razem z umką?

Pasujecie tam 😄

14 godzin temu, Piopio napisał:

Widzę mentalnie zbliżasz się do kolegi @Lech36

Musisz jeszcze dokonać analizy naukowej czy to źle czy dobrze zbliżać się w poglądach audio do Lech36 😉

8 godzin temu, Piopio napisał:

Robi się absurdalnie. Rozumiesz zasadę działania izolacji galwanicznej ? Jak rozumiesz to wiesz, że zatrzymuje zakłócenia. Jak stwierdzić wpływ zakłóceń na pracę DAC ? Tylko metodą słuchową. To są niuanse brzmieniowe.

Tak się zastanawiam jak mogą działać Ethernet Power Adapter-y które przekazują cyfrowy sygnał przez sieć 230V z audio włącznie? Jak one to robią że zakłócenia sieci łącznie z jej amplitudą nie "zabijają" sygnału cyfrowego? 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

45 minut temu, Lech36 napisał:

Tak się zastanawiam jak mogą działać Ethernet Power Adapter-y które przekazują cyfrowy sygnał przez sieć 230V z audio włącznie? Jak one to robią że zakłócenia sieci łącznie z jej amplitudą nie "zabijają" sygnału cyfrowego? 

Testowałem u siebie kiedyś 🙃 robią to źle... odesłałem w p.....u w ramach 14 dni

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, muzofan napisał:

Najłatwiej dać do ignorowanych i nie ma problemu z bezsensownymi dyskusjami. "Oświeceni" i tak zdania nie zmienią 😉

Prawda, tylko wtedy należałoby połowę tego forum tam umieścić. 😂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

40 minut temu, marcinmarcin napisał:

Testowałem u siebie kiedyś 🙃 robią to źle... odesłałem w p.....u w ramach 14 dni

Bardzo precyzyjna i rzeczowa recenzja. Dzięki, teraz już wszystko wiadomo, sygnał cyfrowy z kosmosu dla TV też jest zły 😉. To tak przez analogię.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

• Redaktorzy
1 godzinę temu, kangie napisał:

Mam prośbę - ten kto liznął pojęcia albo obliczał transmitancję, wie co to jest i do czego służy - proszę o uśmieszek albo serduszko. 😉

Nikt???

@bum1234 i Ty Bumie przeciwko mnie??? 😞 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

32 minuty temu, Lech36 napisał:

Bardzo precyzyjna i rzeczowa recenzja. Dzięki, teraz już wszystko wiadomo, sygnał cyfrowy z kosmosu dla TV też jest zły 😉. To tak przez analogię.

Trzeba berecik foliowy zakładać tak sieje 😂

3 godziny temu, bum1234 napisał:

Pasujecie tam 😄

Tak, czekam na wolny etat po osrajtku, a Umka do budowy lotniska widmo. A za zarobioną kasę kupimy kolejne kable audio… 🙂

5 minutes ago, sly30 said:

Tak, czekam na wolny etat po osrajtku, a Umka do budowy lotniska widmo. A za zarobioną kasę kupimy kolejne kable audio… 🙂

No widzisz jak się tam pięknie dopasowałeś 😄

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Ale przecież to jest ethernet a nie bezpośrednie podłączenie do DAC. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, bum1234 napisał:

😄

Najpierw jestem Twoim kolegą, a potem mnie personalnie obrażasz? Określ się. Jak sobie bajdurzysz o naszym hobby, nic mi do tego, ale jak robisz wycieczki osobiste, to trochę słabe. 

Edytowane przez umka
5 godzin temu, kaviter napisał:

LOL, ale fakt z trollami nie ma sensu dyskutować.

Skoro uważasz mnie za trolla to pewnie inżynierów iFi za idiotów, tak ?

ifi proDSD Signature - jaki szczegół zwraca naszą uwagę na tym obrazku ? 😉

@rochu jak to skomentujesz ? To co produkuje iFi jest "... jest równie pozbawione sensu i jakichkolwiek podstaw .... I równie bezwartościowe." ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piopio

Godzinę temu, Piopio napisał:

Ale przecież to jest ethernet a nie bezpośrednie podłączenie do DAC. 

Skoro kable sieciowe powodują zmiany brzmienia np. DAC-ów to Ethernet powinien powodować jeszcze większe zmiany 😉. Jest jeszcze jedna kwestia, przewodem Ethernet z różnych serwisów sieciowych między innymi serwisów streaming-owych przesyłanych jest równocześnie mnóstwo danych do różnych punktów świata, dlaczego jak wybiorę np. Tidal-a to ten cały smog towarzyszący nie powoduje żadnych zmian w plikach przesyłanych do mnie? Jakiś dziwny ten Internet z tymi łączami Ethernet, ale audiofile słyszą/"słyszą" zmiany pomimo braku zmiany w sumie kontrolnej pliku, cuda panie, cuda 😉. Świat cyfrowy jest jednak bardzo tajemniczy.

1 godzinę temu, sly30 napisał:

A za zarobioną kasę kupimy kolejne kable audio… 🙂

Chyba za "zajumaną" kasę, w PiS raczej się mało pracuje więcej reprezentuje. Płacą za deklarowany patriotyzm, nie musi być prawdziwy.  

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Skoro kable sieciowe powodują zmiany brzmienia np. DAC-ów to Ethernet powinien powodować jeszcze większe zmiany 😉. Jest jeszcze jedna kwestia, przewodem Ethernet z różnych serwisów sieciowych między innymi serwisów streaming-owych przesyłanych jest równocześnie mnóstwo danych do różnych punktów świata, dlaczego jak wybiorę np. Tidal-a to ten cały smog towarzyszący nie powoduje żadnych zmian w plikach przesyłanych do mnie? Jakiś dziwny ten Internet z tymi łączami Ethernet, ale audiofile słyszą/"słyszą" zmiany pomimo braku zmiany w sumie kontrolnej pliku, cuda panie, cuda 😉. Świat cyfrowy jest jednak bardzo tajemniczy.

Żadne zakłócenia nie powodują zmian w plikach !!! Nie wiem czy wiesz ale sieć szkieletowa do światłowody ... Nawet do mieszkania masz je często podciągnięte. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Żadne zakłócenia nie powodują zmian w plikach !!! Nie wiem czy wiesz ale sieć szkieletowa do światłowody

Kiedyś miałem kabel i też się nic nie działo, przepustowość była tylko nieco gorsza ze względu na większe straty. Na tym forum są opinie że połączenia oparte na światłowodach są gorsze od tych na miedzianych przewodach.

4 minuty temu, Piopio napisał:

Żadne zakłócenia nie powodują zmian w plikach !!!

Całe szczęście bo jakby powodowały to trzeba by znaleźć jakiś sposób żeby je usłyszeć 😉.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Na tym forum są opinie że połączenia oparte na światłowodach są gorsze od tych na miedzianych przewodach.

Mówisz o sieci ethernet ? W przypadku ethernet nie ma żadnego znaczenia ! Gdyby wymyślili optyczne USB to byłoby połącznie idealne 😉

Teraz, Piopio napisał:

Gdyby wymyślili optyczne USB to byłoby połącznie idealne

Podsuń konstruktorom taki pomysł 😉. Może podchwycą, oczywiście jak zostanie on uznany za  zasadny/rozwojowy.

20 minut temu, Lech36 napisał:

Podsuń konstruktorom taki pomysł 😉. Może podchwycą, oczywiście jak zostanie on uznany za  zasadny/rozwojowy.

iFi zrobiło optyczny izolator ethernet więc USB może też się da. 

46 minut temu, Piopio napisał:

Skoro uważasz mnie za trolla to pewnie inżynierów iFi za idiotów, tak ?

ifi proDSD Signature - jaki szczegół zwraca naszą uwagę na tym obrazku ? 😉

@rochu jak to skomentujesz ? To co produkuje iFi jest "... jest równie pozbawione sensu i jakichkolwiek podstaw .... I równie bezwartościowe." ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem że jesteś miłośnikiem wszelkiej chińszczyzny w audio.

Co do mnie, ifi jest całkowicie poza zainteresowaniami. Tak samo jak cała reszta kitajskiego audio.

Odpowiadając, tak, zgadza się, uważam wytwory kitajskiego audio za nie warte zainteresowania i bezwartościowe. Mało tego, uważam ten fenomen za szkodliwy dla ludzi mających pasję do odtwarzania muzyki w jakości, która wychodzi poza ponad marketowy standard.

Dlatego nie znajdziesz u mnie szacunku dla propagatorów tych wyrobów (nie ważne czy działających z chęci zysku czy też tzw pożytecznych idiotów). Ci ludzie zabili audiofilizm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Na tym forum są opinie że połączenia oparte na światłowodach są gorsze od tych na miedzianych przewodach.

Całkowicie mieszasz pojęcia. Gdzieś dzwonili...

Optyk w sieci internetowej jest najlepszym medium bo obcina całość możliwych zakłóceń które lecą po miedzi. (np 2 switche z wkładką SFP wstawione za routerem) 

Transmisja audio po USB to skomplikowany temat i zupełnie nie zerojedynkowy, ale przy internecie jedyne co ważne (poza, jakąś minimalna, stabilna szybkością) to właśnie minimalizacja zakłóceń 

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

Całkowicie mieszasz pojęcia. Gdzieś dzwonili...

Ja raczej mam pojęcie, ale powinieneś zająć się tymi co takiego pojęcia nie mają. Nawet znam pomiary robione przez ASR, porównujące 3 rodzaje połączeń cyfrowych w tym USB. Linki do tych pomiarów były przedstawiane, nie wywołały jakiego głębszego zainteresowania. Chyba nawet robiono na ASR próby ze sztucznym zakłócaniem takich połączeń, ale pewności nie mam. 

• Pokaż nowe odpowiedzi