Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - 28-30.10.2022 - impreza wraca na pełnej petardzie

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, robert19091990 napisał:

Jak szybko wszedłem, tak szybko wyszedłem. 

Dźwięk po prostu niemiłosiernie rżnął sybilantami po uszach.

Średnica? Jakby jej nie bylo.

Jedno z większych rozczarowań. A tak zacne przetworniki...

A być może konstruktor się machnął i przyciął nóżki kondensatorów o milimetr za dużo? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten tekst...jakbym skądś już znał... @747 to Ty? czy Twój "uczeń"? 🤣🤣🤣

Ukryta Zawartość

Trwa Event w Katowicach

Termin:
piątek (4.11.2022) w godzinach 12.00 – 18.00
sobota (5.11.2022) w godzinach 10.00 – 14.00

Ukryta Zawartość

Grają nowe kolumny podłogowe Revel PerformaBe F328Be z ML-50

Lepsze od starszych Revel Ultima Salon2

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
18 minut temu, Sovereign napisał:

Revele są świetne, ale niestety nie jest to poziom genialnej Ultimy Salon2, choć różnica jest nieduża.

15 godzin temu, mczaj napisał:

Na poziomie +2 na Narodowym 

Jakieś wrażenia - co tam było podłączone?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Trwa Event w Katowicach
Termin:
piątek (4.11.2022) w godzinach 12.00 – 18.00
sobota (5.11.2022) w godzinach 10.00 – 14.00

Ukryta Zawartość

Wpadniesz?

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, bluesboss napisał:

Szkoda, że tak wielu użytkowników wzmacniaczy lampowych używa niedopasowanych do nich głośników i nigdy nawet nie pozna prawdziwych możliwości brzmieniowych ich sprzętu.

Widać słabe są te możliwości, skoro wzmacniacz wymaga specjalnie do niego dobranych kolumn. Dobry wzmaacniacz napędzi większość konstrukcji, lichy tylko te wybrane.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Revele są świetne, ale niestety nie jest to poziom genialnej Ultimy Salon2, choć różnica jest nieduża.

Że tak z ciekawości spytam... Koncert live lepszy jest w dużej sali czy małej?

Coś z innej beczki, lecz także dotyczy Wystawy. Otóż przy wejściu do Sobieskiego stały sympatyczne dziewczęta i rozdawały torby Fezz / Pylon. Wziąłem i ja, czemu nie, w końcu za to też zapłaciłem 🙂 nie zaglądałem tam do dzisiaj, a okazało się, że w środku jest mała książeczka traktująca o sposobie dobierania i ustawiania kolumn głośnikowych. Do tego napisana ciekawie, w jasny i kompetentny sposób. Jako że człowiek uczy się całe życie, polecam nawet bardziej doświadczonym kolegom.

Gdyby ktoś nie miał tej książeczki, jest też wersja elektroniczna do ściągnięcia na stronie StereoLife (oni to napisali).

Godzinę temu, Misio38 napisał:

Widać słabe są te możliwości, skoro wzmacniacz wymaga specjalnie do niego dobranych kolumn. Dobry wzmaacniacz napędzi większość konstrukcji, lichy tylko te wybrane.

Nigdy nie miałem problemu z mocą lampy - to jest inne brzmienie i raczej nie tęsknie za tranzystorami, a miałem także końcówki PASS'a

3 minuty temu, Łukasz_62438 napisał:

Coś z innej beczki, lecz także dotyczy Wystawy. Otóż przy wejściu do Sobieskiego stały sympatyczne dziewczęta i rozdawały torby Fezz / Pylon. Wziąłem i ja, czemu nie, w końcu za to też zapłaciłem 🙂 nie zaglądałem tam do dzisiaj, a okazało się, że w środku jest mała książeczka traktująca o sposobie dobierania i ustawiania kolumn głośnikowych. Do tego napisana ciekawie, w jasny i kompetentny sposób. Jako że człowiek uczy się całe życie, polecam nawet bardziej doświadczonym kolegom.

Gdyby ktoś nie miał tej książeczki, jest też wersja elektroniczna do ściągnięcia na stronie StereoLife (oni to napisali).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

2 godziny temu, piorasz napisał:

Wpadniesz?

Już bym był, gdybym miał tak bliziutko jak Ty. I to pierwszy.

Widzisz ile kilometrów w obie strony. Podlaski - Katowice. Do tego pit-stopy.

2022-11-04-Mapy-Google.png

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
17 godzin temu, Ajothe napisał:

Nie wystarczy kilka wiekszych? ....wtf.

Cha ,cha ,panowie ,zasilacz jest szybszy ,spada esr ,same plusy ,są minusy ,większy koszt i więcej miejsca.

Już bym był, gdybym miał tak bliziutko jak Ty. I to pierwszy.
Widzisz ile kilometrów w obie strony. Podlaski - Katowice. Do tego pit-stopy.
2022-11-04-Mapy-Google.png
Posłucham więc za ciebie i zdam relację. Wiesz dobrze, że będzie bardzo surowa bo jak widzę pozytywnie te monobloki to tych kolumn raczej nie
Jedno co mogę powiedzieć to w Audiostyl, gdzie jest ten event to akustyka jest dość dobra - duży, zagracony pokój. Choć nie jest jakoś specjalnie zaadaptowany to akustycznie zawsze mi się podoba. Raczej napewno lepiej niż w każdym przypadkowym pokoju na AVS. No i napewno wezmę moje płyty a to już będzie wyzwanie dla tego systemu
Tak tylko myślę, czy mnie wpuszczą jak przeczytają co napisałem

Do tego pit-stopy.

Mnie by same pit- stopy zdyskwalikowały zwłaszcza w weekend
Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, tedi02 napisał:

Cha ,cha ,panowie ,zasilacz jest szybszy ,spada esr ,same plusy ,są minusy ,większy koszt i więcej miejsca.

esr zależy też od pojemności im większa pojemność konda tym esr mniejszy

1 godzinę temu, tedi02 napisał:

To nie jest zgrzewarka impulsowa, ani przetwornik sygnału cyfrowego na plazmę.

Witam wszystkich. Niestety nie mogłem być na as. Będę wdzięczny za polecenie jakiś kolumn do około 30kzł. Niekoniecznie tylko takich, które były na as 🙂 Mogą być też używki. Najlepiej jeśli będą neutralne. Źródło to dac dcs Rossini (gra neutralnie), wzmak sansui b2103 (2x170w) (gra lekko ciepłym dźwiękiem). Obecnie gram na monitorach Sonus faber electa amator 1. Ogólnie podobają mi się, szukam rozwinięcia ich dobrych cech i ew. lepszego zejścia basu. Pokój 30m2. Słucham wszystkiego od elektroniki po operę, klasykę. Najlepiej podłogówki, dobrze jakby były w miarę łatwo odsprzedawalne 🙂 Wstępnie myślę o jakichś Kefach reference, albo dali epiconach - słuchałem u kolegi model 6 i podobały mi się. 

Gość

(Konto usunięte)

Coś z innej beczki, lecz także dotyczy Wystawy. Otóż przy wejściu do Sobieskiego stały sympatyczne dziewczęta i rozdawały torby Fezz / Pylon. Wziąłem i ja, czemu nie, w końcu za to też zapłaciłem nie zaglądałem tam do dzisiaj, a okazało się, że w środku jest mała książeczka traktująca o sposobie dobierania i ustawiania kolumn głośnikowych. Do tego napisana ciekawie, w jasny i kompetentny sposób. Jako że człowiek uczy się całe życie, polecam nawet bardziej doświadczonym kolegom.

Mocne. Widać że panowie lubią jak im dudni. No chyba że słuchacz to nieskończenie doskonały absorber.
d436724ff6afa8d9d1745438f2bdb500.jpg
W dniu 3.11.2022 o 01:06, Ajothe napisał:

...chociaż w przypadku Dutch 8c to nie ma znaczenia 🤣 (zanudzę Was..)

Jak zdarta płyta do nich wracasz.

Tam faktycznie była tylko wielka szyba z tyłu i gołe ścianki działowe.

Mimo to nie odrzucało. 

Zafiksowałeś się na nich, a  mi taka jednorazowa fascynacja  już przeszła.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

28 minut temu, Pawel8610 napisał:

Witam wszystkich. Niestety nie mogłem być na as. Będę wdzięczny za polecenie jakiś kolumn do około 30kzł. Niekoniecznie tylko takich, które były na as 🙂 Mogą być też używki. Najlepiej jeśli będą neutralne. Źródło to dac dcs Rossini (gra neutralnie), wzmak sansui b2103 (2x170w) (gra lekko ciepłym dźwiękiem). Obecnie gram na monitorach Sonus faber electa amator 1. Ogólnie podobają mi się, szukam rozwinięcia ich dobrych cech i ew. lepszego zejścia basu. Pokój 30m2. Słucham wszystkiego od elektroniki po operę, klasykę. Najlepiej podłogówki, dobrze jakby były w miarę łatwo odsprzedawalne 🙂 Wstępnie myślę o jakichś Kefach reference, albo dali epiconach - słuchałem u kolegi model 6 i podobały mi się. 

Te SF które posiadasz wymagaja bardzo mocnego wzmacniacz.

żadnych kefow.czy dali....to porazka.one nie graja muzyki tak jak SF.

Proac 2.5  lub 3.8

no i oczywiscie zmien wzmacniacz.

7 godzin temu, iro III napisał:

Ten tekst...jakbym skądś już znał... @747 to Ty? czy Twój "uczeń"? 🤣🤣🤣

Raczej chodzi o wycinek z recenzji o konwerterze. Śledzisz 747 

Tekst wystarczy sprawdzić, zamiast zmyślać wystarczy użyć polecenia <site:>

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Godzinę temu, tomek4 napisał:

Mocne. Widać że panowie lubią jak im dudni. No chyba że słuchacz to nieskończenie doskonały absorber.

Na podstawie rysunku oceniasz, że dudni? Mocne.

14 minut temu, tomek4 napisał:

Na podstawie doświadczenia z różnymi ustawieniami.

Pewnie w różnych pokojach o różnej akustyce...

Taka ogólna uwaga, czy tam dwie uwagi, bo nie byłem, to się wypowiem 😉 Jestem na pokrewnej imprezie i te światy się pokrywają, nie tylko wystawców ale też gości - tak, niektórzy dźwiękowcy też, i branża też. I tak z tego co podsłuchałem w rozmowach, to dwie rzeczy - po pierwsze nareszcie impreza, gdzie są młodzi ludzie i kobity, a nie tylko stare dziadki. To plus. Minus jest taki, że praktycznie nikt nie mówi i nie myśli o jakimkolwiek zakupie - fajnie fajnie, i kolejny pokój. Impreza straciła ten aspekt. I trzecia anegdota bardziej - z wywiadu z producentem absurdalnie drogich kabli - dystrybutorzy mówią: "sprzedają się świetnie, ale podnieście trzykrotnie cenę, sprzedamy więcej".

Jak żyć? 😉

nagrywamy.com

11 godzin temu, Piotr_1 napisał:

To nie jest zgrzewarka impulsowa, ani przetwornik sygnału cyfrowego na plazmę.

To jest przetwornik cyfrowo analogowy za 23 tys .z bardzo dobrym zasilaczem.

10 godzin temu, Pawel8610 napisał:

Dynaudio Contour 30. Nowe trochę przekroczą budżet. 

Przypomniało mi się jeszcze jedno urządzenie, które mi się spodobało. Na tym forum pewnie moja opinia nie znajdzie zrozumienia. I im dalej od imprezy tym bardziej myślę o odsłuchu. Chodzi mi o Klipsch. ale nie żadne horny, heresy czy inne. Tylko Klipsch Reference o ile kojarzę (membrany w kolorze złotym). Właśnie chodzi mi po głowie ich wręcz nadnaturalna precyzja i znakomita dynamika. W sumie po moich zachwytach nad ATC i Dynaudio nie wiem czy jednak bardziej te Klipsche mi się nie podobały.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

17 godzin temu, Misio38 napisał:

Ważniejsza jakość watów a nie ilość 

14 minut temu, Misio38 napisał:

Przypomniało mi się jeszcze jedno urządzenie, które mi się spodobało. Na tym forum pewnie moja opinia nie znajdzie zrozumienia. I im dalej od imprezy tym bardziej myślę o odsłuchu. Chodzi mi o Klipsch. ale nie żadne horny, heresy czy inne. Tylko Klipsch Reference o ile kojarzę (membrany w kolorze złotym). Właśnie chodzi mi po głowie ich wręcz nadnaturalna precyzja i znakomita dynamika. W sumie po moich zachwytach nad ATC i Dynaudio nie wiem czy jednak bardziej te Klipsche mi się nie podobały.

I takie Klipsche przyjemniej zagrają z kilkuwatowa lampka niż mocarnym tranzystorem

Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

14 minut temu, morawka napisał:

Ważniejsza jakość watów a nie ilość

W domach to tak na codzień używamy 1,5Wata w porywach do 10Wat a oferuje nam się 10-50x za mocne kolumny i jak to ma dobrze grać🤔

9 godzin temu, przemak napisał:

Taka ogólna uwaga, czy tam dwie uwagi, bo nie byłem, to się wypowiem 😉 Jestem na pokrewnej imprezie i te światy się pokrywają, nie tylko wystawców ale też gości - tak, niektórzy dźwiękowcy też, i branża też. I tak z tego co podsłuchałem w rozmowach, to dwie rzeczy - po pierwsze nareszcie impreza, gdzie są młodzi ludzie i kobity, a nie tylko stare dziadki. To plus. Minus jest taki, że praktycznie nikt nie mówi i nie myśli o jakimkolwiek zakupie - fajnie fajnie, i kolejny pokój. Impreza straciła ten aspekt. I trzecia anegdota bardziej - z wywiadu z producentem absurdalnie drogich kabli - dystrybutorzy mówią: "sprzedają się świetnie, ale podnieście trzykrotnie cenę, sprzedamy więcej".

Jak żyć? 😉

Nie mów!

to na imprezie realizatorów dźwięku i branży muzycznej gdzie priorytetem jest taniość 🧐😂

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

14 godzin temu, slawek.xm napisał:

esr zależy też od pojemności im większa pojemność konda tym esr mniejszy

Stąd się daje dużo ale.... mniejszych...

9 godzin temu, przemak napisał:

po pierwsze nareszcie impreza, gdzie są młodzi ludzie i kobity, a nie tylko stare dziadki

Zapomniałeś dodać że te ostatnie zajęte ale to dla dziadków szczegół😂

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi