Skocz do zawartości
IGNORED

Czego żałuję w audio?

Rekomendowane odpowiedzi

Nic straconego -radio  Melodia 16 jest na tej aukcji:  https://m.olx.pl/d/oferta/radio-melodia-16-CID99-IDKZiPw.html 

Edytowane przez Vigo12

Chyba kupna Eversolo DMP-A6 niestety. Wspaniały streamer, słaby DAC:

A co tematu Babci. Rozumiem, zrobiłem to jako młody gówniarz i do dziś pamiętam. Jedną Bunię skasowałem z kasety ale druga jest gdzieś na VHS. Nie doceniamy upływu czasu...

• 1 miesiąc później...
39 minut temu, batmaniek napisał:

Kupna każdego sprzętu. W sklepie gra zjawiskowo, w domu jakoś tak...😐

Ale pasja i chęć nowych doznań każe to kontynuować

jezu,to dobrze,że nigdy w sklepie nie słuchałem.
U mnie w domu gra zjawiskowo.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

jezu,to dobrze,że nigdy w sklepie nie słuchałem.
U mnie w domu gra zjawiskowo.

więc gratuluję, a nawet zazdroszczę

Ale wynika to z prostej przyczyny pokoje domowe to niestety nie salki odsłuchowe w sklepach

Żeby tylko ...

Spotkałem się z przypadkiem, że klient chciał nabyć wszystko z pokazu sklepu.

I sprzedali mu ... poza użytymi kablami, twierdząc, że nie są na sprzedaż.

Druga sprawa, to jednak bezkompromisowość nabywcy; ma być zarówno

wzorcowa jakość dźwięku, przestrzenność i jeszcze z dynamiką koncertu live ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

22 godziny temu, batmaniek napisał:

Kupna każdego sprzętu. W sklepie gra zjawiskowo, w domu jakoś tak...😐

Stawiasz sprawę na głowie.

Producent ma stworzyć dobry sprzęt. Jeśli w jakichś warunkach gra dobrze - jest DOBRY.

A jak z twojego powodu coś jest nie tak, to nie sprzęt trzeba sprzedać albo zmieniać, ale...

Sam wiesz co jest po trzykropku. Nie żałuj więc zakupów. Wszystkie były DOBRE, bo rozwojowe 🙂

38 minut temu, Wuelem napisał:

Producent ma stworzyć dobry sprzęt

A wszyscy na świecie powinini byc szczęśliwi,zdrowi i bogaci.
Powinna panowac sprawiedliwość.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 24.05.2024 o 22:03, batmaniek napisał:

Ale wynika to z prostej przyczyny pokoje domowe to niestety nie salki odsłuchowe w sklepach

Jeżeli kupujesz nowy sprzęt w sklepie to jaki problem pożyczyć i posłuchać u siebie w domu?

9 minut temu, szpakowski napisał:

Jeżeli kupujesz nowy sprzęt w sklepie to jaki problem pożyczyć i posłuchać u siebie w domu?

Prawdopodobnie może miec znaczenie zakup na raty.
Aby wypozyczyc trzeba wpłacic kwotę.

19 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Czyli jak przypalisz DOBRE gotowe do odgrzania jedzenie, to...
potem jeśli powiesz, że jest kiepskie - jest wszystko w porządku.

Jak nie masz młotka, to pożyczę - wiesz po co...

11 minut temu, Wuelem napisał:

Czyli jak przypalisz DOBRE gotowe do odgrzania jedzenie, to...
potem jeśli powiesz, że jest kiepskie - jest wszystko w porządku.

Jak nie masz młotka, to pożyczę - wiesz po co...

O,mamy tu mistrza nietrafionej analogi i młotkowego w jednym.
I jaki atak personalny...

Brawo.
Od razu widać,z kim rozmawiamy.

20 godzin temu, Wuelem napisał:

Producent ma stworzyć dobry sprzęt

To myślenie życzeniowe.
Chciejstwo.

Tak,powinien,ale czy ma?
jest jakiś nakaz,ustawa?

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

To myślenie życzeniowe.

Jeśli w salonie gra dobrze, to sprzęt jest DOBRY czy nie?

Odnieś się do prostego pytania, do tego opisał swoje doświadczenie.

Co jeszcze chcesz przekręcić lub zamotać w prostej kwestii?

Kupił dobry, podobało mu się granie. A potem guzik z tego. To producent ma się czuć winny?
Masz jakąś podstawową logikę, żeby przyjąć rzecz logiczną?

Założyć można, że w odsłuchu sklepowym nie każdy sprzęt by się spodobał - i ten jest ZŁY.
Dla danej osoby.

Jeśli wykazanie nielogicznego myślenia traktujesz jak atak personalny, to czuj się położony na łopatki : -)

Godzinę temu, Wuelem napisał:

Jeśli wykazanie nielogicznego myślenia traktujesz jak atak personalny

Nie,
wspomiałes o młotku "wiesz do czego"
Cóż,kulturę wynosi się z domu-tego nie da się nauczyć.

Godzinę temu, Wuelem napisał:

to czuj się położony na łopatki : -)

Przegrałem,
Sprowadziłes mnie do swojego poziomu i pokonałes doświadczeniam.

Cóż,kulturę wynosi się z domu-tego nie da się nauczyć.

Sprowadziłes mnie do swojego poziomu i pokonałes doświadczeniam.

Myślałem, że rozmawiamy o AUDIO, a nie cytujemy truizmy i farmazony.
Zmień forum na jakieś socjologiczne albo miłośników porzekadeł ludowych.

Do nielogiczności trzeba się odnosić, bo inaczej ktoś po zjedzeniu czosnku będzie porównywał smak różnych cukierków i ogłaszał swoje wnioski publicznie.
Oczywiście w przekonaniu, że wszystko prawidłowo przeprowadza.

Po to sklepy mają sale odsłuchowe, żeby w cywilizowanych warunkach można było poznać potencjał sprzętu.
Do domu to się zabiera, jak sklep ma maks. np. 30 metrów, a na chałupie ktoś ma salon 50-metrowy.
W sklepie bas się "dusi", ale we właściwym, większym metrażu już nie musi - co warto wtedy zweryfikować.

Przegrałem,

Najwyraźniej.

13 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

To myślenie życzeniowe.
Chciejstwo.

Tak,powinien,ale czy ma?
jest jakiś nakaz,ustawa?

Moim zdaniem większość sprzętu jest dobra. Tak po prostu.

10 godzin temu, Wuelem napisał:

Kupił dobry, podobało mu się granie. A potem guzik z tego. To producent ma się czuć winny?
Masz jakąś podstawową logikę, żeby przyjąć rzecz logiczną?

Założyć można, że w odsłuchu sklepowym nie każdy sprzęt by się spodobał - i ten jest ZŁY.
Dla danej osoby.

Nie mogę się nie zgodzić. Po co o to się kłócicie to tego już nie ogarniam.

W dniu 25.05.2024 o 20:13, Pseudodrummer napisał:

Powinna panowac sprawiedliwość.

13 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

To myślenie życzeniowe.
Chciejstwo.

Nie wierzysz wszak w pesymizm. 

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

bas się "dusi", ale we właściwym, większym metrażu już nie musi

"Bas się dusi" - to jest audio mit.

Istnieje "pneumatyczne" odtwarzanie najniższych nawet basów, w małych pomieszczeniach, nie wpominając już o słuchawkach.

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Nie mogę się nie zgodzić. Po co o to się kłócicie to tego już nie ogarniam.

Taki sport tego forum.

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Moim zdaniem większość sprzętu jest dobra. Tak po prostu.

Sprzet dobry ale zle np dobrany jako system.

Czy w sklepie testujemy z calym naszym systemem czy w zupelnie innym srodowisku? 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 15.04.2024 o 20:24, basic44 napisał:

Jedną Bunię skasowałem z kasety ale druga jest gdzieś na VHS. Nie doceniamy upływu czasu...

Ja żałuję, że na czas nie zarchiwizowałem cyfrowo wszystkiego z kaset audio i VHS. A sprzęt był, tylko zawsze "jutro".

Witam 

Jakiś czas temu sprzedałem lampę Unison Research Preludio z dobrymi 6550. To był błąd. Zostałby gdyby nie żona stanowczo zabraniająca kupna drugiego wzm.

Pozdrawiam wszystkich 

Tomasz 

W dniu 27.05.2024 o 08:37, iro III napisał:

"Bas się dusi" - to jest audio mit.

Niskie tony wielokrotnie więcej razy się odbijają od ścian niż fale o wyższych częstotliwościach. Stąd po dłuższym czasie znika basowa energia. Dlatego w małym pomieszczeniu fale basowe będą się sumowały, basu jest na ucho za dużo, dźwięk jest przymulony i nieczytelny. Efekt - kolumny się duszą w za małym pomieszczeniu.

Większość ludzi powinna żałować, że sprzedała dobre kolumny podłogowe tylko dlatego, że nie mieli dla nich dość dużego pomieszczenia. A monitor to "szkieletor" - ten musi się wspomagać "sztucznymi" odbiciami, żeby jakąkolwiek równowagę można z nimi uzyskać. Żałować można, że zagadnienia fizyki fal dla wielu ludzi są "mitem" (patrz w/w cytat).

dźwięk jest przymulony i nieczytelny. Efekt - kolumny się duszą w za małym pomieszczeniu.

No, więc Ty "wiesz" dokładnie jakie mam basy w mojej 15m2 komnacie.

Podziwu godna wyobraźnia...a może byłeś u mnie...? Eeee jakoś nie przypominam sobie.

Większość ludzi powinna żałować, że sprzedała dobre kolumny podłogowe tylko dlatego, że nie mieli dla nich dość dużego pomieszczenia

Ta zdanie zaprzecza stanowczo potrzedniemu wywodowi. Ale ja się akurat z nim zgadzam.

• 2 tygodnie później...

Czego żałuję w audio? Naiwnego założenia, że wspólne pasja czyni innych życzliwymi, bezstronnym, bezinteresownymi... O nietrafione ruchy, wynikłe z zaufania kreującym się na guru idiotom, żal mógłbym mieć tylko do siebie, ale nie mam, wszak człowiek się uczy na własnych błędach. W myśl zasady "co Cię nie zabije, to Cię wzmocni", jestem tu gdzie jestem i jest mi z tym dobrze.

Myślałem o tym kilka dni, ale poza straconym czasem, nie żałuję w audio chyba niczego.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

50 minut temu, szymon1977 napisał:

Czego żałuję w audio? Naiwnego założenia, że wspólne pasja czyni innych życzliwymi, bezstronnym, bezinteresownymi... O nietrafione ruchy, wynikłe z zaufania kreującym się na guru idiotom, żal mógłbym mieć tylko do siebie, ale nie mam, wszak człowiek się uczy na własnych błędach. W myśl zasady "co Cię nie zabije, to Cię wzmocni", jestem tu gdzie jestem i jest mi z tym dobrze.

Myślałem o tym kilka dni, ale poza straconym czasem, nie żałuję w audio chyba niczego.

troche samozaprzeczenie,ale ok.

Czas pokazał, że moim najbardziej nietrafionym zakupem był gramofon, pre, wkładki, myjka i nowo wydawane płyty. Ale ponieważ nie pozbyłem się na czas kilkuset starych LP, to by mnie pewnie cały czas świerzbiło, żeby jednak sobie patefon kupić. 

Bo w audio cokolwiek zrobisz, będziesz żałować 😉 Ale dopóki to tylko nasze hobby, wyluzujmy i wybaczmy sobie.  

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

2 godziny temu, Terrapin napisał:

Czas pokazał, że moim najbardziej nietrafionym zakupem

Mam pewien nietrafiony zakup na koncie, za który mógłbym podziękować forumowym guru, ale po prawdzie zawdzięczam go tylko własnej naiwności. Czy go żałuję? Straciłem niewiele, za to otworzyłem oczy. Dziś zupełnie inaczej podchodzę do rewelacji, które jeszcze będąc nastolatkiem czytałem w pseudo-fachowych wydawnictwach branżowych.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Pokaż nowe odpowiedzi