Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Pomieszczenie było małe 4m x 4m.
Piec cxa80... kawałek Silver Wings Dickinsona i... te obszerne tąpnięcia stopy perkusji praktycznie nie były w ogóle słyszalne...

Fakt że jasne wysokie z x16 i jasny charakter cxa80 mogły wpłynąć na odbiór... ale w/w kawałek nie jest jakiś jaskrawy.

Przyznaję bez bicia że Canto Grant z cxa60 zagrały jeszcze gorzej dla mnie.

Dlatego trzeba samemu posłuchać bo jak widać gusta są różne. Pamiętam , że pisałeś o analitycznych graniu Canto Grand, a w mojej ocenie jest to zupełnie drugi biegun. Wersja podstawia jest ciepła, barwna, gęsta, ale i dźwięczna na górze. Nie wyobrażam sobie więcej basu z monitora tej wielkości bo to by było już przegięcie.  Inna sprawa , że podpisanie do niech CXA60 to średni pomysł. Posłucham sobie w weekend tego kawałka u siebie.  

Moje doświadczenia z Dynkami są takie, że jak wzmacniacz wydajny prądowo to basu raczej nadmiar. Oczywiście zakładając, że nie wysuwam ich na środek pokoju. Ze słabymi wzmacniaczami na basie bardzo chudo. Jak dotąd u mnie w pokoju z Dynek grały tylko DM 3/7, F260, S25. Ciekawy jestem jak zagrają Evoke, pewnie niedługo się przekonam. Sprawdzę je na dwóch wzmacniaczach MH 30.3 i Octave.

11 godzin temu, Silver_85 napisał:

Pamiętam , że pisałeś o analitycznych graniu Canto Grand, a w mojej ocenie jest to zupełnie drugi biegun. Wersja podstawia jest ciepła, barwna, gęsta, ale i dźwięczna na górze.

Całkowicie się zgadzam i potwierdzam.  Kolumna nie gra sama.  Widocznie za bardzo oddaje charakter źródła czy wzmacniacza. 

34 minuty temu, ps39 napisał:

Ze słabymi wzmacniaczami na basie bardzo chudo.

To jedna opcja. Pamiętam jak podłączyłem DM 2/8 do amplitunera kd i bas nawet był , ale bardzo wolny mułowaty, bez energii. Music Hall a35.2 o wiele lepiej sobie radził mimo oczywiście niższej mocy katalogowej.  

Panowie czytałem, że krążą podróbki Special 25. Czy to prawda? Czy te ze zdjęcia są oryginalne? Logo mi coś nie bardzo pasuje. 

dyn.PNG

Edytowane przez nieolo
1 godzinę temu, krzysiek napisał:

Moje S25 kupiłem w sklepie i wyglądają tak, jak powyżej. 

Dzięki za odpowiedź. To jest pierwsza wetsja z 2002r czy już kolejna edycja ?

22 minuty temu, nieolo napisał:

Dzięki za odpowiedź. To jest pierwsza wetsja z 2002r czy już kolejna edycja ?

Zdaje się, że kolejna, bo pierwsza była chyba z autografem prezesa. 

We stand in the Atlantic
We become panoramic

16 godzin temu, krzysiek napisał:

Zdaje się, że kolejna, bo pierwsza była chyba z autografem prezesa. 

Moi tata ma druga wersję z podpisem. Na zdjęciu to pierwsza wersja najpraedopodobniej

A taj z ciekawości, to jaka jest realna cena rynkowa dziś na s25? Widzę sporą rozpiętość cen w i-necie, ale traktuje ją bardziej jako oczekiwania sprzedających.

Trzy lata temu jak rozważałem ich zakup proponowano mi cenę 14.000 ze stendami. Cena była raczej zaporowa, biorąc pod uwagę, że jedna miała sporą rysę na okleinie.

41 minut temu, ps39 napisał:

Trzy lata temu jak rozważałem ich zakup proponowano mi cenę 14.000 ze stendami. Cena była raczej zaporowa, biorąc pod uwagę, że jedna miała sporą rysę na okleinie.

Jak się orientowałem kilkanaście miesięcy temu gdy myślałem o specjalach 25 to w wersji mokka piano sprzedający chciał 10.800pln bez standow, ale uznałem ze to było za drogo.

Jak ktoś jest z Wawy i ma ochotę posłuchać nowych najmniejszych Denek to w Nautilusie mają otwarte drzwi.. podłączone pod nową integrę Accu 480 tkę.. 

IMG-20190131-134842.jpg

IMG-20190131-135306.jpgimage host

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

To jest ta mniejsza salka odsłuchowa 4m x 4.5m.. nie za mała?

Widzę że się podobało.. bo zaniemówiłeś aż :)...

I jak długo są te otwarte drzwi? Chętnie bym ich posłuchał.

Za mała salka, ale można sobie iść i posłuchać, generalnie ja poszedłem aby zobaczyć 480 tkę, a przy okazji posłuchałem Dynek.. Cały ten set plus okablowanie to jest za dobre jak na te kolumny, to znaczy nikt z kupujących takie kolumny nie kupi tej elektroniki jak i kabli podpiętych pod ten zestaw.. nie licząc głośnikowych/// do jutra włącznie można sobie posłuchać. 

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Jak dla mnie te kolumny szczególnie ładne nie są wszystko przez te szerokie pierścienie. Nie wiem z czego one są i przód na wysokotonowym ale wygląda jakby to było tworzywo.  Brr. Seria Focus i Excite bardziej mi się podobała.

Jak to zwykle bywa , kwestia kto co lubi.. w innym kolorze wydaje mi się , że będzie to lepiej wyglądało.. ale jakościowo nie wygląda to  źle.. 

Słuchałem tego zestawienia w Krakowie,  miło, ale jak posłucham u siebie to się wypowiem czy to moje granie. Nowa 480-tka lepiej gra z Contour 30 (według mnie).

Godzinę temu, sls napisał:

Jak dla mnie te kolumny szczególnie ładne nie są wszystko przez te szerokie pierścienie. Nie wiem z czego one są i przód na wysokotonowym ale wygląda jakby to było tworzywo.  Brr. Seria Focus i Excite bardziej mi się podobała.

SLS zerknij na szerokość dołu tej kolumny a potem góry..., ewidentnie Lolek tym nieudanym zdjęciem niefortunnie skrzywdził urodę tych kolumn. Wybitnie nieudanie zrobiona fota kolumny:( Na tę chwilę żadnych zachwytów nową serią, moim zdaniem to akurat dobrze :) 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Witam,

Rzadko piszę w Klubie, ale jak już chcę coś powiedzieć to konkretnie....miałem okazję posłuchać w Nautilusie nowych monitorów Evoke 10 i Evoke 20, wprawdzie krótko ale wystarczyło żeby coś napisać.. Kocham Dynaudio, nie dam złego słowa powiedzieć, ale z roku na rok jest coraz gorzej...., czuć komercję i to nie jest już ten dźwięk...., chociaż wyglądają pięknie....,ale czy mają grać czy wyglądać, mam Focusy 160 i stare contour, nie oddam ich za żadną nową budżetową serię...., to jest komercja, a nie dynaudio..., kolumny dla chińczyków, którzy kupią je w milionach sztuk. Gdzie jest to dynaudio ze starej serii contour czy audience, gdzie mieli najlepsze głośniki na świecie...., po co było to zmieniać, skoro nawet najlepsze Sonusy powstały na Dynaudio.  Poza tym Evoke ma wklejane głośniki w skrzynki, nie ma żadnych śrub, jak je wymienić w razie czego..., nie uszkadzając skrzynki,  sprzedawcy nie wiedzą..., trzeba wyrywać..., porażka..., ciekawe czy doczekam za mojego życia powrotu starego dobrego dynaudio z lat 80 i 90 -tych.

2 godziny temu, Adam 38 napisał:

ewidentnie Lolek tym nieudanym zdjęciem niefortunnie skrzywdził urodę tych kolumn.

Adasiu :) ewidentnie @lolek126 słabym fotografem jest, ale mocny jest w gadce, to skompensuje wszystko :) Natomiast aby zrozumieć ostatnie zmiany w ofercie Dynaudio i ogólnie rynek audio warto uwzględnić parę rzeczy :)

1. Odnośnie Evoke - to trzeba pamiętać, że ten produkt jakoś w ofercie musi być pozycjonowany i nie powinien być postrzegany jako lepszy od Contour. Imho design całkiem przyjemny i jest próbą połączenia tradycyjnego designu z nowoczesnością. 

2. Wzrost cen (Contour i Confidence) jest w pewnym sensie uzasadniony, a wręcz wymuszony przez rynek. Klienci postrzegają wartość produktu i odczuwają adekwatną satysfakcję w stosunku do ceny. A jak coś taniej się kupi, to zawsze się w uszach słyszy (podczas odsłuchu) cenę detaliczną :) Inaczej kliencie mogli by uznać, że firma się cofa, bo gra to tak jak kosztuje...

3. Aby zrozumieć decyzje na temat górnej segmentacji warto zapoznać się z tkz efektem Veblena z którego wynika, że jeśli produkt jest uznany za luksusowy, to musi być drogi dzięki czemu popyt na niego rośnie.

Efekt Veblena (efekt demonstracji, efekt prestiżowy), zwany także paradoksem Veblena, dotyczy dóbr luksusowych i najbogatszych grup społecznych, jest to wzrost wielkości popytu na dobra luksusowe mimo wzrostu cen tych dóbr.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Veblena

4. Warto też pamiętać o tym, że Polska ma nadal PKB na poziomie dużego zachodniego miasta np. w USA :) i te cena w wielu sytuacjach są dla nas dosyć wysokie w stosunku do zarobków, aczkolwiek ciągle się bogacimy :)

https://www.pb.pl/11-miast-ktorych-gospodarki-sa-wieksze-od-polskiej-mapa-dnia-843186

Edytowane przez Roxi

No i zrobiło się smutno...

Na szczęście nabyłem dzisiaj nową/starą płytkę CD, czas na muzykę.

Spokojnej.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.