Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  809 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Podajemy szerokość kosza, tak jest w świecie przyjęte;)

O to to. Tym można by zakończyć dyskusję o średnicach głośników.

@zibii, a jakie ma to znaczenie? :-)

No właśnie.

Tu się wychyla bardziej, tu mniej, to w końcu o wychylenie, zakres Hz, zniekształcenia czy raczej o radość z odsłuchu w tym wszystkim chodzi?

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

175mm kosz, sd=120cm2. Parametry typowej 18stki. Taki sd mają np seas i popularne ostatnio satori.

Scan speak ma większą powierzchnię membrany np. 154cm2.

Tak tylko mówię, że nie są to normalne warunki dla tego głośnika.

To nagranie jest dobre do testowania dużych basów, które są w stanie przyjąć taką amplitudę i częstotliwość.

Podpatrzyłem kiedyś na YT to nagranie Bass I love you, i po zakupie sprawdziłem u siebie.

Co ciekawe te ekstremalne wychylenia membrany nie są wcale zgodne z uderzeniami basu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To nagranie jest dobre do testowania dużych basów, które są w stanie przyjąć taką amplitudę i częstotliwość.

A to tyż prawda. Pozdrawiam.

Czy ktoś z klubu orientował się ile może kosztować wymiana tweeterów w serii focus?

Czy serwis wymienia tylko sam czy jest szansa że prześle kurierem?

A może jest możliwe zamówienie bezpośrednio z Danii ?

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Fiu, fiu do excite za cwierkacze nautilus wola cos kolo 1200zl., az strach myslec ile beda chcieli za glosniczki do focusa... Oczywiscie wiesz, ze trzeba wymieniac oba jednoczesnie.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Spokojnie☺️ Pytam z ciekawości na razie z moimi wszystko jest ok ale nie wiadomo co dzieciom przyjdzie do głowy.

Wiesz może czy w razie czego da się zamówić taki zestaw czy trzeba wysyłać kolumny?

Dynaudio Focus 160, Atoll IN100 SE, Bluesound Node 2

Nie wiem, pewnie jakis mistrz z nautilusa to jakos kalibruje hah, a tak powaznie to mysle, ze trzeba wyslac z innych powodow.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Dla mnie to wciąż dylemat czy monitor jest w stanie zagrać tak aby nie brakowało mi kolumny podłogowej. w perspektywie roku przymierzam się do zmiany F260 na... No właśnie biorę pod uwagę C1 i Contour 30. W F260 brakuje mi Esotara2. Oczywiście jak przyjdzie pora sam posłucham ich u siebie w pokoju. Na tą chwilę jestem ciekaw opinii osób, które słuchały tych dwóch kolumn w swoim systemie na porządnym piecyku, najlepiej lampowym.

Nie jest w stanie tak zagrać monitor podstawkowy, żeby nie brakowało podłogówki - nie ma takich szans. C1 do bardzo dobra droga - prawdopodobnie będziesz zadowolony do końca życia, jednak drugi podłogowy setup jest, powiedziałbym, optymalnym wyjściem z sytuacji. Jakkolwiek nie spojrzymy i nie usłyszymy, to dżwięk z jednej i jedynej pary kolumn po prostu nudzi się po jakimś czasie. Zawsze byłem zwolennikiem posiadaniania dwóch par kolumn - monitorów podstawkowych i monitorów podłogowych. Jest to opcja zrozumiała i jak najbardziej optymalna, przynajmniej dla mnie.

Parker's Mood

Zawsze byłem zwolennikiem posiadaniania dwóch par kolumn - monitorów podstawkowych i monitorów podłogowych.

Co to są monitory podłogowe?

Co to są monitory podłogowe?

Monitor jak sama nazwa, służy do monitorowania dżwięku - nie ma znaczenia czy to jest monitor podłogowy czy podstawkowy - chodzi mnie więcej o neutralność przekazu. Dziwię się, że rasowy audiofil zadaje tak oczywiste pytania?

Parker's Mood

Monitor jak sama nazwa, służy do monitorowania dżwięku - nie ma znaczenia czy to jest monitor podłogowy czy podstawkowy - chodzi mnie więcej o neutralność przekazu. Dziwię się, że rasowy audiofil zadaje tak oczywiste pytania?

Czym się różni monitorowanie dźwięku od jego słuchania i czy przekaz z małych monitorów można uznać za neutralny (na marginesie: neutralny od czego?) jeśli nie odtwarza niskiego basu?

Gdzie mi tam z moją ubogą wiedzą do ciebie Chicago, widocznie jeszcze gówno wiem, i muszę się podszkolić.

Wytłumacz mi jednak na czym polega monitorowanie dźwięku, bo nijak nie mogę pojąć? Czy chodzi o klasyczne monitory studyjne zaadaptowane na potrzeby zwykłego słuchacza? Podaj jeszcze przykład takiego monitora podłogowego. Nie chcę grzebać w necie, bo jeszcze jakąś głupotę wygrzebię, i znowu będziesz ze mnie darł łacha.

Neutralność w audio traktuję analogicznie jak nasycenie koloru, np. w telewizorach: cold - neutral - warm. I tak też podszedłbym do dżwięku, który otrzymujemy z głośników.

Z monitorowaniem to faktycznie się trochę wygłupiłem, bo co tu monitorować w domu? Tylko z kolei dlaczego na podstawkowe zestawy głośnikowe mówi się w Polsce 'monitory' to też tego nie rozumiem - skoro podstawkowce mogą być monitorami, to dlaczego niby podłogowce nie mogą nimi być? Tak czy siak, sorry za zamieszanie i oczywiście specjalne przeprosiny dla sitteka, bo widzę, że mu się zrobiło gorąco.

Parker's Mood

Pełna kultura, aż miło się czyta:)

Po tym można poznać klasę człowieka.

Na szczęście kilku krzykaczy już nie ma...

https://www.stereolife.pl/archiwum/newsy-lista/newsy-sprzetowe-lista/3318-dynaudio-special-forty

Te czerwone są przepiękne. Jaram sie jak komornik na szafę. Tylko jak wytłumaczyć żonie ze juz nie potrzebujemy DM ow. :).

Mi do śmiechu jednak nie jest z tą decyzją.

Cena 8900zł na forum.

Szkoda, że mam za małe pomieszczenie :( Special Forty to u mnie maksimum.

Jakie plany na najbliższe kolumny?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.