Skocz do zawartości
IGNORED

Klub miłośników Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Równe boczki obowiązkowo:-)

Swoją drogą częściej słucham muzyki w tle niż w nietle. Jest tego duży plus, bo nawet jeśli płyta jest taka sobie, to po kilkukrotnym przesłuchaniu w tle często zaczyna się coraz bardziej podobać, wtedy większa frajda ze słuchania jej w nietle.

Edytowane przez piszcz4

Swoją drogą częściej słucham muzyki w tle niż w nietle.

To zależy w głównej mierze od słuchanej muzyki...są płyty, których nie da się słuchać 'w tle" i są takie, że inaczej się nie da...ale one nie są warte większej uwagi;-)

przynajmniej dla konkretnego słuchającego, bo u innego może być inaczej...

Skoro jest cisza i nikomu się nie wetnę w wątek to napiszę o bezpieczniku X-Fuse. Oczywiście zostaje w moim Vicku. Wrażenia podobne jak u innych kolegów, czarne tło, brzmienie bardziej dociążone i wybarwione. Ale najbardziej zdumiony byłem tym, że zmiana jest bardzo wyczuwalna, spodziewałem się, że będzie mniejsza. Gdy zmieniałem skrajne lampy Tung Sol Gold na Amperexy Buggle Boy to oczywiście zmieniły się inne aspekty brzmienia ale sama "wielkość" zmiany była nie większa niż teraz a wydałem znacznie więcej kasy. To tak dla porównania, żeby łatwiej było znaleźć odniesienie. Wymienię też bezpiecznik w cd ale że w mojej Redze ukryty jest w gnieździe IEC, to najpierw wymienię to gniazdo i potraktuję to jako wstęp do poprawy zasilania, bo tam są , jestem przekonany, duże rezerwy.

A póki co....

wszystkim klubowiczom ślę serdeczne życzenia świąteczne oraz żeby przyszły rok był niegorszy od kończącego sie.

A póki co....

wszystkim klubowiczom ślę serdeczne życzenia świąteczne oraz żeby przyszły rok był niegorszy od kończącego sie.

Dziękuję i wzajemnie.

Do wymiany gniazd IEC szczerze zachęcam. Naprawdę warto. Zgadza się, w torze zasilania są bardzo duże rezerwy. Ja już to przećwiczyłem. Teraz mam zamiar stopniowo poprawić tor sygnału docierającego do moich Rhea. Właśnie czekam na nowe gniazda głośnikowe do wzmacniacza. Zamiast mosiężnych fabrycznych będą miedziane.

A co do bezpieczników, to i ja jestem bardzo zadowolony z wymiany w moich klockach na Furutechy (sprawdził się we wzmaku, więc kupiłem do CD). Jak dla mnie Furutechy są bardzo dobre. Świetna poprawa konturowości, dynamiki, rozdzielczości, barwy średnicy, a przede wszystkim super stereofonia (piękne 3D).

Pozdrawiam klubowiczów i życzę spokojnych, ciepłych, rodzinnych Świąt.

Skoro jest cisza i nikomu się nie wetnę w wątek to napiszę o bezpieczniku X-Fuse. Oczywiście zostaje w moim Vicku. Wrażenia podobne jak u innych kolegów, czarne tło, brzmienie bardziej dociążone i wybarwione. Ale najbardziej zdumiony byłem tym, że zmiana jest bardzo wyczuwalna, spodziewałem się, że będzie mniejsza. Gdy zmieniałem skrajne lampy Tung Sol Gold na Amperexy Buggle Boy to oczywiście zmieniły się inne aspekty brzmienia ale sama "wielkość" zmiany była nie większa niż teraz a wydałem znacznie więcej kasy. To tak dla porównania, żeby łatwiej było znaleźć odniesienie. Wymienię też bezpiecznik w cd ale że w mojej Redze ukryty jest w gnieździe IEC, to najpierw wymienię to gniazdo i potraktuję to jako wstęp do poprawy zasilania, bo tam są , jestem przekonany, duże rezerwy.

A póki co....

To ja jeszcze dopytam żeby nie było za łatwo czy sprawdzałeś kierunkowość i jakie ewentualnie zmiany ona wniosła? :)

A ja mam niespodziankę, za czas jakiś, myślę, że po świętach sprawdzę wpływ przewodu instalacyjnego zasilającego, który mam pod tynkiem :)

Na etapie deweloperskim poprosiłem elektryka aby pociągnął mi osobną nitkę do sprzętu audio. Do tego wykorzystałem Ggawatt'a LC-Y 3x4 (około 11m) zakończonego gniazdem hiszpańskiej marki Efapel. Z drugiej strony przy skrzynce zainstalowałem osobny bezpiecznik 20A Carlinga G-C20A.

Taki układ gra u mnie jakieś półtora roku, także zdążył się już blok wygrzać ;) Od gniazdka idzie przewód Wile Moc 5mk, który zasila listwę Gigawatt PF-1. Po świętach przepnę listwę do gniazda, które zasila standardowa deweloperska instalacja i zobaczymy jakie efekty przyniesie test? :) Myślę, że mało kto robił takie porównanie? :)

Gigawatt LC-Y 3x4 kontra zwykły przewód miedziany 3x 2.5 ?! ;)

Pozdrawiam,

Goliatpl

Edytowane przez goliatpl

Być może mało kto, ale są jeszcze tacy fanatycy i ja do nich należę ;) Zresztą wiesz, bo wszystkie ustrojstwa kupowałem od Ciebie :) U mnie tor także zaczyna się od bezpiecznika Carling, później 12mb kabla Gigawatt (LC-Y 3x4), na końcu gniazdko Gigawatt G-044 Duplex SCHUKO, stamtąd kabel Gigawatt LC-1 MK3 do listwy zasilającej Gigawatt PF-1 MK2 (LC-1 MK3). Jestem ciekawy wrażeń z testów, nic nie sugeruję :)

Słuchając Archive "Again" życzę wszystkim klubowiczom:

Spokojnych, rodzinnych, ciepłych, beztroskich Świąt i bogatego w prezenty Mikołaja. !!!

PS. Ja podsłuchałem, że Mikołaj wysłał dla mnie zaprzęg reniferów po zestawik fajnych płyt....0dance3.gif

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

Przyszedł ten piękny świąteczny czas gdzie rodzina i domowy

nastrój są bardzo ważne a muzyka w tym nas tylko utwierdza.

Michał dla Ciebie i dla wszystkich którzy mogą sobie umilać

te chwile w towarzystwie twoich kolumn wszystkiego dobrego.

Wszystkim Klubowiczom składam serdeczne życzenia z okazji tak pięknych Świąt jakim jest Boże Narodzenie! Dużo spokoju, dystansu, radości i przede wszystkim abyśmy spędzili je w gronie bliskich przy których dobrze się czujemy - bez konfliktów, uprzedzeń, zmartwień... Bez tego całego szajsu jaki nas otacza. Już za chwilę Bóg się rodzi, moc truchleje - pamiętajmy o tym! :) WESOŁYCH ŚWIĄT!

Pozdrawiam,

Goliatpl

https://www.youtube.com/watch?v=9Hf1t_BXGfk

Edytowane przez goliatpl

Wesołych Świąt dla wszystkich klubowiczów. Wspaniałej muzyki na cały nadchodzący 2018r.

..., dawno nie zaglądałem do klubu. Ale..., właśnie wszedłem na stronę P. Michała ( serdecznie pozdrawiam ), a tu widzę, że pojawiła się nowa?? kolumna Phoebe IV.

Cofnąłem się na forum parę wątków wstecz i nie spotkałem opinii Szanownych słuchaczy dot. w/w.

Czy ktoś miał okazję i czy jest faktycznie aż taka różnica w barwie, w jakości dźwięku, która tłumaczyłaby skok cenowy, bo jest spory.

Poza tym na stronie P. Michała reflex jest z przodu, w q21 z tyłu i gabaryty jakby wizualnie nie te same.

Czy ktoś mógłby się odnieść do tego?? Czego można się spodziewać po ew. przesiadce na Phoebe IV

Póki co słucham wciąż Phoebe III, ale rozglądam się za przesiadką na coś innego. Jestem "poszukiwaczem" aktualnie ;-)), czy te kolumny polecalibyście do mojego zestawu?? ( póki co zmieniłem SC na TQ Black II i jest piękniej. ) Zbieram kasę na RCA TQ ultra Black

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

masz fajne kolumny, szukaj mocnego skoku w gore.Phoebe IV bym polecil gdybys nie mial III. Bylo juz o nich tu na forum. Nie sa to najpopularniejsze kolumny AA, mysle ze ze wzgledu na cene.

Edytowane przez kopaczmopa

szukaj mocnego skoku w gore

..., a ten mocny kop w góre. To wg. Ciebie w którym kierunku ??

..., z Phoebe jestem bardzo zadowolony, ale poszukałbym czegoś jeszce bardziej muzykalnego ;-)

Edytowane przez jacek1914

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

Wesołych Świąt dla wszystkich klubowiczów. Wspaniałej muzyki na cały nadchodzący 2018r.

..., dawno nie zaglądałem do klubu. Ale..., właśnie wszedłem na stronę P. Michała ( serdecznie pozdrawiam ), a tu widzę, że pojawiła się nowa?? kolumna Phoebe IV.

Cofnąłem się na forum parę wątków wstecz i nie spotkałem opinii Szanownych słuchaczy dot. w/w.

Czy ktoś miał okazję i czy jest faktycznie aż taka różnica w barwie, w jakości dźwięku, która tłumaczyłaby skok cenowy, bo jest spory.

Poza tym na stronie P. Michała reflex jest z przodu, w q21 z tyłu i gabaryty jakby wizualnie nie te same.

Czy ktoś mógłby się odnieść do tego?? Czego można się spodziewać po ew. przesiadce na Phoebe IV

Póki co słucham wciąż Phoebe III, ale rozglądam się za przesiadką na coś innego. Jestem "poszukiwaczem" aktualnie ;-)), czy te kolumny polecalibyście do mojego zestawu?? ( póki co zmieniłem SC na TQ Black II i jest piękniej. ) Zbieram kasę na RCA TQ ultra Black

AA właściwy kierunek ale wyższy model .

+ na początku zmienić źródło na jw.

Kabelki owszem na deser

..., źródło?? Tolków nie zmienię, jako żródło są jak dla mnie super.

fakt nie wiem co uzywasz jako zrodlo albo wzmocnienia i jakie kable.Nie wiem co chcesz zrobic z brzmieniem ani jaki masz budzet na zmiany. Muzykalnosc to bardzo ogolne haslo. Dla mnie Phoebe 3ki sa bardzo muzykalne. Mozna szukac precyzji, detalu, sceny, innego basu, wysokich itd.

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 + CA CD Azur 651 C + ( AudioAcademy Phoebe III + TQ Black II ) + RCA VdH Wind

sceny i rozdzielczości szczególnie w górnym zakresie, "powietrza" ;-)

budżet do 10-12tys.

Edytowane przez jacek1914

To może ja coś sprecyzuje. Phoebe IV, które są na stronie, to właściwie ich nie ma. Ostatecznie będzie wersja ze starym głośnikiem wysokotonowym. Są zmiany na zwrotnicy i w litrażu, które dały sporą różnice w brzmieniu w porównaniu z modelem III.

Przez ostatnie miesiące trochę się motałem z modelami i strategią firmy na kolejne lata. Przyznam się, że czasami ulegałem zewnętrznym podpowiedziom, które były bardzo rozbieżne w swoich wizjach i zaburzały tą moją, którą chciałbym podążać.

Zmiany będą zatem dotyczyć samego brzmienia kolumn. Wygląd pozostanie ten sam, czyli maskownica na kołki i BR z przodu, jedynie obudowy od Phoebe będą wyższe o 3cm. Będą też nowe wykończenia fornirów i co najważniejsze nowe wyższe ceny. Dotyczy to również Hyperiona IV, gdzie przejdzie on metamorfozę brzmieniową a cena będzie oscylować w granicach 8000zł. Phoebe raczej nie przekroczą 6000zł.

Pojawi się też długo wyczekiwany monitor na głośnikach Scan Speak Discovery w kwocie około 7000zł.

Pewnie przez jakiś czas będą sprzedawane jeszcze stare modele, ale i te od nowego roku będą trochę droższe.

Ma ktoś Hyperiony IV połączone z którymś z Hegli?

Ceny używanych wzmacniaczy plus znakomite recenzje wydają mi się trochę podejrzane, stąd pytanie..

Miałem kiedyś dawno Hyperiony IV od paru lat gram tylko na Heglach ale już na kolumnach z dużo wyższej półki .

Ma ktoś Hyperiony IV połączone z którymś z Hegli?

Niedawno miałem Hegla H80 z Hyperionami ale przez parę dni. Co chcesz wiedzieć?

Wygląd pozostanie ten sam, czyli maskownica na kołki

A fuj

Panie Michale, czy planuje Pan w bliższej lub dalszej przyszłości rozwijać poszczególne serie kolumn o głośniki do systemów kina domowego 5.1, czyli czy pojawią się głośniki centralne i tylne efektowe ?

P.S. Chyba coś nie tak ze stroną AA.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.