Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  384 członków

Atoll Klub
IGNORED

Klub ATOLL

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.12.2018 o 22:11, MrSalieri napisał:

Posłuchaj lampy Cayin A55TP.

Dzięki za propozycje. Przeglądałem oferty, ale są poza moim budżetem-nowe. Używek nie znalazłem. Na olx wypatrzyłem taki oto model. Warto? https://m.olx.pl/oferta/wzmacniacz-lampowy-cayin-a55t-po-modyfikacji-ala-lampizator-CID751-IDxNh8f.html/#position=3&page=1

@Adam 38

Hej ja z pytaniem do bardziej osłuchanych kolegów . Co byście polecili , jakie kolumny do atoll-a in 100 se ? mam obecnie Phoebe 3 ale chcę je zmienić bo czuję cos że juz sie wypaliły w moim systemie. Wiem że pytanie pewnie juz nie raz padało na forum ale zalezy mi na tym żeby mieć kilka modeli które mógłbym posłuchać, porównać w salonie,domu , etc  a które może ktoś juz słuchał z Was z w/w wzmacniaczem. Bardzo by mi to pomogło. pokój około 20 m2 , muzyka różna czasem klasyka a głównie  jazz,blues, klasyczny rock , troche metalu no i filmy :). Budżet to jakieś 8k za nowe , ale uzywki tez mogą być. Dzięki za pomoc .

Witaj,

Jeśli masz budżet 8k, to idealnie mieścisz się w cenie z Adiovector QR3. Grają u mnie z moim IN200 i CD200.  Brzmi to wyśmienicie. Z IN100 jestem pewien, że zagrają również znakomicie. Zdecydowanie odradzam moim zdaniem przereklamowane Monitor Audio, ale to kwestia gustu i stan umysłu. QR3 gra dla mnie lepiej niż niejeden droższy zestaw.

Pozdrawiam

Też własnie brałem je pod uwage , ponoc Xaviany Neox 2 tez by sie dobrze spasowały , może cos z polskich producentów, jest tego trochę  , podstawki byłyby chyba za słabe w 20m2?Monitor Audio juz miałem , nie moje granie niestety .

Edytowane przez soulek
21 minut temu, soulek napisał:

chyba za słabe w 20m2?

Chyba? A sprawdziłeś? 

Małe pierdziawki może nie dadzą rady, ale są konstrukcje, które spokojnie konkurują z niewielkimi podłogówkami. Mam prawie 20m bez 0,5m i podstawki dają spokojnie radę, lepiej niż moje poprzednie podłogowe.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Dlatego tez chcę  jakieś podstawkowe posłuchać , na pewno Rebel Sentiment 10 bo mam akurat u siebie  a to duże monitory , może uda sie  jeszcze wyporzyczyć RLS Nereida II ponoc dobre , obie konstrukcje polskie więc tym bardziej je sprawdzę. Z podłogówek   z tych co chcę posłuchać to Dynaudio x34 , Audiovector qr3  ewentualnie coś z Audiophysic tej nowej serii classic 5 albo 8 no i te Xaviany Neox2 tak mi po głowie chodzą . Jak by ktoś miał inne porpozycje chętnie wezme pod uwagę . Dzięki za dobre rady :)

Pytanie jakie cechy brzmienia mają być priorytetem, muzy słuchasz przeróżnej. Słuchałem u siebie audiovector qr1 z in100se, pięknie jak ktoś wyżej wspomniał to to na pewno razem nie grało, było na tyle dynamicznie na ile pozwala sam Atoll 100, bardzo, baaaardzo ofensywnie!/blisko/nachalnie, wysokie w tym zestawieniu specyficzne (wiele osób odrzucą), co ciekawe im głośniej razem to grało tym równiej i ciekawiej heh. Jeżeli CG Signature od S16hz są precyzyjniejsze i mniej ocieplone jak wersja podstawowa tego modelu to jesteś w domu i możesz sobie Dynki Excite odpuścić. Ps. Ja do Atoll-a 100 to w ogóle widziałbym tylko typowe monitory, no max coś jak masz czyli "Febe 3". Lepiej omijać niski bas in 100se :) aaa i nie pchać się w kolumny, które powszechnie uważane są za wymagające spawarek (Xavian, Nereida). 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

7 minut temu, Adam 38 napisał:

Jeżeli CG Signature od S16hz są precyzyjniejsze i mniej ocieplone jak wersja podstawowa tego modelu to jesteś w domu

Adaś ciśnij Grześka żeby Ci je podesłał. Może być zarobiony , ale ciśnij. Ja mam swoją opinie, ale jestem ciekaw jak to zabrzmi u Ciebie i z Atollem i Cyrusem. Szczególnie z In100 bo też u siebie słuchałem. 

Edytowane przez Silver_85

CG wersja S. będą u mnie, rozmawiałem w tej sprawie więc jestem o to spokojny. Trzeba cierpliwie czekać na moją kolej a że mam trochę tego żelastwa w domu :) to jest na czym słuchać dobrej muzy.

5 godzin temu, MrSalieri napisał:

Posłuchaj Canto Grand Signature od Studio16Hz i lampki CayinA55TP. Skontaktuj się z producentem i pogadaj, umów się na odsłuch. Możesz być zadowolony.

Canto Grand Signature to 4 omowe głośniki, czy nie są trudniejsze do napędzenia dla wzmacniacza niż 8 omowe?

6 godzin temu, Adam 38 napisał:

Jeżeli CG Signature od S16hz są precyzyjniejsze i mniej ocieplone jak wersja podstawowa tego modelu to jesteś w domu

Są zdecydowanie precyzyjniejsze. Tworzą dużo lepszą scenę.

3 godziny temu, sir.jax napisał:

Canto Grand Signature to 4 omowe głośniki, czy nie są trudniejsze do napędzenia dla wzmacniacza niż 8 omowe?

Nie sugeruj się impedancją. To łatwe w napędzeniu kolumny.

Cześć. U mnie świetnie sprawdziły się Proac Response D2 w połączeniu z setką, ale miałem również okazję posłuchać Equilibrium Athmos S7  z  Atollem  in100se i brzmiało świetnie. Wiszą na allegro w dobrej cenie.

17 godzin temu, MrSalieri napisał:

Nie sugeruj się impedancją. To łatwe w napędzeniu kolumny.

Łatwe w napędzeniu 4 omowe przy skuteczności 88dB ?

Kurde, nie wiedziałem.

Pzdr

8 godzin temu, MrSalieri napisał:

To już wiesz.  Nie ma sprawy.

Pozdr.

Dzięki :P

A coś więcej,  bo zdaje się, że przy 4 omowej impedancji piecyk musi się trochę bardziej zmęczyć, a impedancja głośników nie jest stała lubi czasem spaść nawet w 8 omowych konstrukcjach do 2 omów,  nie każdy piec jest w stanie oddać moc, żeby bas zabrzmiał jak należy.

Pytam z ciekawości.

Teoretycznie dla kolumny 8 ohmowej impedacja nie powinna spaść do 2 ohmów. W takim przypadku parametr impedacji przez producenta powinien być podawany jako 4ohm. Impedancja nie jest stała bo z definicji nie może być. Jest zależna od częstotliwości. 

Piecyk może się jak to nazwałeś bardziej zamęczyć bo aby zapewnić tą samą moc musi oddać większy prąd a z tym różnie bywa. Ogólnie o wszystkim do poczytania w internecie.

Cześć wszystkim,

uzytkuję od 2005 roku Atoll IN50. Grał bardzo ładnie ale właśnie przestał (chwilę po puszczeniu muzyki przestało grać, nie działa nic, nawet wyjście słuchawkowe).

może ktoś z Was orientuje się, gdzie go można w Warszawie sprawnie naprawić? Kupowany był w Audio Forte na Rejtana. Tam się udać? Na ich stronie jest link 'serwis urządzeń audio' ale prowadzi do .. błędu 404. 

Wszystkie serwisy które wygooglałem - Nomos na Tytoniowej, Iviter na pl konstytucji, pan Andrzej Sz. na Elektoralnej mają w internecie fatalne opinie - miesiące czekania i naprawa bez satysfakcji lub brak, do tego sama diagnoza w Nomos to 200zł.

będę wdzięczny za sugestie

pozdrawiam,

2 godziny temu, MrSalieri napisał:

Piecyk może się jak to nazwałeś bardziej zamęczyć bo aby zapewnić tą samą moc musi oddać większy prąd a z tym różnie bywa. Ogólnie o wszystkim do poczytania w internecie.

No, ale ja to wiem, dlatego dziwi mnie, że 4 omowe kolumienki o, że tak powiem "przecietnej" skuteczności 88dB są łatwe do napędzenia.

Nie każdy wzmacniacz da sobie radę, bo w 4 omowych łatwiej o spadek impedancji do 2 om. 

Skąd więc wniosek o łatwym wysterowaniu tych kolumienek?

@leptonhead

A sprawdziłeś bezpieczniki, jeden przy gnieździe IEC i chyba dwa w środku, po jednym na kanał, przynajmniej tak jest w setkach.

2 minuty temu, sir.jax napisał:

Skąd więc wniosek o łatwym wysterowaniu tych kolumienek?

No jak ja mam Ci to wytłumaczyć...

Słyszalem je z kilkoma wzmacniaczami o różnej mocy zawsze grały bardzo dobrze. Najlepiej grają z 40 watową lampą.   

19 minut temu, MrSalieri napisał:

Słyszalem je z kilkoma wzmacniaczami o różnej mocy zawsze grały bardzo dobrze. Najlepiej grają z 40 watową lampą.

To mi wystarczy, dzięki bardzo ;)

W dniu 6.01.2019 o 23:38, rafal735r napisał:

40W z lampy to chyba dość sporo? 

W dniu 7.01.2019 o 07:35, MrSalieri napisał:

Chyba dość sporo...

Koledzy w zupełności sporo. U mnie, aż nadto bo 45 W z Titanii dociążonej sporymi podłogówkami. 

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

W dniu ‎04‎.‎01‎.‎2019 o 15:01, soulek napisał:

Co byście polecili , jakie kolumny do atoll-a in 100 se ?

Cześć Soulek. 

Wypożyczyłeś ostatecznie jakieś kolumny pod "setkę"? Jak wrażenia? 

Ps. Nie tęskno Ci za magią Dayensa Menuetto? 

Hello , jeszcze nic , na razie będzie porównanie Atoll iin 100 se vs Haiku Bright mk4 . Jest okazja potestowac hybrydę to porównam . Co do głośników na razie z wzmakiem połażę po lokalnych salonach , cos tam maja więc mam zamiar kilka par sprawdzić . Co do Dayens to fakt zapada w pamięci, małe to ale urokliwe :).

Witam, mam pytanie odnośnie IN200 Signature… Ktoś z klubowiczów słuchał? Jak w porównaniu z IN100SE czy wcześniejszym IN200SE?

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Brak odzewu, tak czy inaczej zdecydowałem się przejść z IN100SE na IN200 Signature.

Mam odnośnie tego IN200 pytanie, a mianowicie - próbował ktoś opcji dodatkowo płatnej t.j „Opcjonalny moduł wejść cyfrowych dla modeli Signature IN200 oraz PR300”. Tak w skrócie:

Wejścia USB-B:PCM & DSD, 2 Coaxial (24Bits/192kHz), 2 Optical (24Bits/192kHz), odbiornik Bluetooth: Direct digital to the AKM audio converter, Audio converter: AKM – AK4490.

Warto dokupić za 1300zł (pewnie jest możliwość zbicia ceny), czy raczej się w to nie bawić?

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.