Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie to wyszło że cedek ma same plusy - jakoś głupio to wyszło hehe ale faktycznie minusów się nie doszukałem

Patryk, bardzo fajny opis, widać, że to konkretny CD-ek.

Jednak dla niektórych będzie miał jedną "wadę"

3 000 €

Myślę, że wielu jest w stanie wydać tyle na kolumny czy wzmacniacz, na źródło niekoniecznie.

Kurcze duża kasa za tego CD. Można by fajny wzmak za to kupić. Ciekawe jak by to porównać do czegoś z tego przedziału cenowego? C.E.C lub coś takiego.....

Jednak dla niektórych będzie miał jedną "wadę"

3 000 €

Myślę, że wielu jest w stanie wydać tyle na kolumny czy wzmacniacz, na źródło niekoniecznie.

Panowie spokojnie w PL ceny na Cayin są niższe.

Dystrybutor narzuca małe marże - mnie kosztował leciutko ponad 2000 Euro.

"Lampa nie umiera nigdy"

Co to za plikowiec Cayina, ładne toto. Piszą, że sporo lepsze od Aurendera itp.

post-58347-0-49969900-1509636152_thumb.jpg

post-58347-0-93369700-1509636798_thumb.jpg

post-58347-0-78893600-1509636908_thumb.jpg

post-58347-0-86376100-1509636985_thumb.jpg

Edytowane przez Szymon1

Co to za plikowiec Cayina, ładne toto. Piszą, że sporo lepsze od Aurendera itp.

To iDAP-6, czytałem o nim kilka dni temu

>>https://www.head-fi.org/threads/cayin-idap-6-versatile-new-desktop-transport.861785/page-3#post-13801009,

wygląda fajnie jak to Cayin, przyłożyli się do wyglądu.

Opinie są różne, ciekawe jak to brzmi na tle konkurnecji, ja nie lubię wyświetlaczy bo i tak nic nie widzę z daleka, to dobre na biurko.

Już jest? http://audiomagic.pl/odtwarzacze-sieciowe/cayin-idap-6

Dzieki pomocy Pana Grzegorza ze Studio16Hertz udało się przystosować A88t do napięcia 230V. Egzemplarz który posiadam jest z roku 2003, na przestrzeni lat podobno wiele się zmieniło, na szczęście wymieniony transformator pasuje idealnie a różnica to jedynie inny odcień koloru.

post-57100-0-30619400-1509897038_thumb.jpg

post-57100-0-94552200-1509897167_thumb.jpg

Mnie wystarcza jak narazie ale czasem zagra zbyt ostrawo, gra to z ss9700.

A zawsze było ostrowa czy tylko z nim? słuchasz muzyki z tidala?

Panowie mam pytanko posiadam kolumny Heco MUSIC STYLE 900 są one oznaczone na stronie producenta "4 – 8 Ohms"

W linku https://www.google.p...xLvO0eddvTjatSa

jest test gdzie kolumny te opisali w sposób

Moduł impedancji Heco ma umiarkowaną zmienność – zwracają

uwagę spłaszczone szczyty na basie, nieprzekraczające

wartości 10 Ω.. Pozytywną konsekwencją tego stanu rzeczy są

nieduże kąty fazy elektrycznej, które nie przekraczają +/- 33

stopni. Minimalna wartość impedancji wynosi 3,5 Ω (przy 112

Hz), a kolumny należy określić jako znamionowo 4-omowe.

W kontekście dużej efektywności (90,7 dB/1 m/2,83 V) trzeba

przyznać, że podłogówki Heco są zdecydowanie łatwym

obciążeniem dla wzmacniacza. Posiadcze amplitunerów A/V

nie mają powodów do obaw.

Bas-refleks dostrojono dość wysoko – do częstotliwości 53 Hz.

Mam wzmacniacz A88T rozumiem że oznacza to że kolumny mam mieć podłączone pod wyjścia 4 Ohms zgadza się?

Edytowane przez bl4ck

Muzyki słucham z plików flac, gra to wtedy mniej ostro. W moim systemie i tak scan 9700 jest dość natarczywy i suchy, może to i kwestia filtrowania nieodpowiedniego, ale napewno jest bardzo szczegółowy z mnóstwem detali. Apropo jaki masz ustawiony bias ? i jakie lampy?

• Moderatorzy

Muzyki słucham z plików flac, gra to wtedy mniej ostro. W moim systemie i tak scan 9700 jest dość natarczywy i suchy, może to i kwestia filtrowania nieodpowiedniego, ale napewno jest bardzo szczegółowy z mnóstwem detali. Apropo jaki masz ustawiony bias ? i jakie lampy?

Tez gram na 9700 i w dobrze zestrojonym systemie nie powinien grać natarczywo. Oczywiscie nigdy nie będzie tak nasycony jak morel ale to juz inna sprawa. Ja bym na Twoim miejscu przyjrzał sie źródłu, bo z moich obserwacji to wlasnie ono najczęściej powodowało u mnie takie objawy jakie doznałeś.

-----------------

Tez gram na 9700 i w dobrze zestrojonym systemie nie powinien grać natarczywo. Oczywiscie nigdy nie będzie tak nasycony jak morel ale to juz inna sprawa. Ja bym na Twoim miejscu przyjrzał sie źródłu, bo z moich obserwacji to wlasnie ono najczęściej powodowało u mnie takie objawy jakie doznałeś.

Każde urządzenie należy właściwie zestawić z tym drugim i trzecim i to zagwarantuje równowagę tonalną . Zarówno ScanSpeak 9700 jak i Morel Elitte 338 jak i wiele innych głośników może być zestawione w taki sposób iż nie pokaże swoich walorów brzmieniowych które często są naprawdę bardzo szczególne.

Mam od klienta wzmacniacz na EL34 Haiku z R-DAC-iem zlampizowanym i powiem Wam że sam wzmacniacz z równym brzmieniowo daciem gra zbyt płasko,nie ma energii ,życia ,z R-daciem nabiera życia ,energii ,dynamiki . Dla tego zestawienia dwóch urządzeń nie radziłbym ich rozdzielacz bo jedno ciągnie drugie do poprawnego dźwięku ,a same osobno maja się dużo gorzej . R-DAC mimo lampizacji przekracza dla mnie granice ofensywności w wyższej średnicy ,jest za bardzo napastliwy .Wszak po lampizacji zyskał dużo bardziej otwarty dźwięk ,przestrzeń także jest bardzo dobra to okupione jest to zbytnią ofensywnością brzmienia wyższego środka .

Właściciel sprzętu na zasadzie przeciwwagi dobrał te urządzenia razem .

Edytowane przez Studio16Hertz

Czy ktoś z użytkowników Cayina lub Sparka na lampach 6550, Kt-88 próbował lamp Kt-120 lub Kt-150?

Posiadam Sparka 530 i znalazłem materiały prasowe, z których wynika, że jest to wzmacniacz, przystosowany do lamp kt-100.

Czytając inne wątki lampowe, to wielu użytkowników chwali sobie przesiadkę z lampy 6550 na kt-120.

Jakie są Wasze doświadczenia i czy to jest bezpieczne dla wzmacniacza?

Edytowane przez Akim03

Mamy już w ofercie najnowszy model wzmacniacza tranzystorowego Cayina 26kg wagi netto / 29 kg brutto ,poważne urządzenie . Jest to zmodyfikowana wersja przygotowana specjalnie na rynek europejski modelu 280A .Nosi symbol CS-120 SA .(zdjęcia ze strony i na żywo) .Posiada wbudowany DAC po USB oraz coaxial ,oraz wyjście coaxial .

Opis ze strony i dane techniczne :

Bardzo muzykalne i neutralnie brzmiące urządzenie. Ten wzmacniacz wysteruje prawie każde kolumny o 2 lub 3 drożnej konstrukcji . Może pracować w dwóch trybach mocy LO- PWR lub HI- PWR dostarczając odpowiednio 2x55W lub 2×120 W. Wyposażony jest w wysokiej jakości przetwornik C/A AK 4490 firmy AKM z wejściem koaksjalnym i USB. Dekoduje format PCM oraz DSD wysokiej rozdzielczości. W stopniu końcowym pracują dużej mocy tranzystory japońskiej firmy Hitachi 2SK1058/2SJ162.

DANE TECHNICZNE :

* Moc wyjściowa :

HI- PWR 2x120W (1 kHz,8 Ω)

LO-PWR 2×55 W (1 kHz,8 Ω)

* Pasmo przenoszenia 20Hz ~ 35kHz (+/- 1 dB)

* Zniekształcenia THD 0,2% (1 kHz, 100W, 8 Ω)

* Stosunek sygnał/szum 90dB

* Czułość wejściowa 600mV

* Napięcie zasilania 230V ± 5%, 50Hz

* Waga 26 kg/29 kg brutto

* Wymiary 435 × 470 × 174 mm (szer. × głęb. × wys.)

560 x 555 x 300 mm (brutto z opakowaniem)

* Pobór mocy :

w trybie czuwania : 5 W

maksymalny :

HI -PWR: 600W

LO -PWR: 280W

post-15230-0-64012900-1510315135_thumb.jpg

post-15230-0-11321600-1510315142_thumb.jpg

post-15230-0-62125400-1510315146_thumb.jpg

post-15230-0-96444000-1510315149_thumb.jpg

post-15230-0-91953000-1510315153_thumb.jpg

post-15230-0-05289000-1510315157_thumb.jpg

post-15230-0-49105000-1510315181_thumb.jpg

Coraz ładniejsze te Cayiny. Skurczybyki się rozwijają. Wreszcie jakiś porządny tranzystor. Muszę tego posłuchać zwłaszcza, że do tego wystarczy podpiąć sam transport i kolumny.

W cenie jest DAC AK 4490 firmy AKM? To jedna z nowszych i lepszych kostek. Toż to siedzi w najnowszych Esotericach za taczkę talarów konkretnie 88 000zł.

http://sklep-albatro...u-i-Gdyni./4598

Edytowane przez Szymon1

Tak to nie wzmak który tylko ma pierwsze waty w A, następnie przechodzi w AB.

Ten gra albo w A albo w AB. W zależności jakie kolumny i jak tor złożony - bo zapewne charakter grania w A klasie jest gęstszy, aksamitny. Klasa AB dynamika, kontrola nad graniem.

Ale to moje domysły. Musiałbym przetestować wzmak by poznać prawdę.

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

560 x 555 x 300 mm (brutto z opakowaniem)

No właśnie te wymiary na rysunku były podane z kartonem. Coś za wielki mi się wydawał.

No właśnie te wymiary na rysunku były podane z kartonem. Coś za wielki mi się wydawał.

Paweł po Chińczykach trzeba sprawdzać po kilka razy ,napisali jakie są wymiary całego opakowania wzmacniacza przypisując te wymiary samemu wzmacniaczowi :-)

Ale nam nic nie umknie .

post-15230-0-26061400-1510388640_thumb.jpg

Edytowane przez Studio16Hertz

Studio 16Hz napisz proszę coś więcej o tym wzmacniaczu... jak to gra???

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Studio 16Hz napisz proszę coś więcej o tym wzmacniaczu... jak to gra???

Dobry pomysł :-)

I dodaj jeszcze jak wypada ten wzmacniacz w porównaniu z lampą Ceyina.

Dobry pomysł :-)

I dodaj jeszcze jak wypada ten wzmacniacz w porównaniu z lampą Ceyina.

Np. w odniesieniu do A70 i A88 :)

Co jest na podobnym poziomie, a co lepiej/godzej.

Czołg. Dobrze że Chińczycy trzymają standardową szerokość urządzeń.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Np. w odniesieniu do A70 i A88 :)

Co jest na podobnym poziomie, a co lepiej/godzej.

Na tym poziomie cenowym nie ryzykowałbym lepiej/gorzej.... po prostu inaczej :-)

Wciąż czekamy na ocenę i porównanie:)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.