Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki antywibracyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Mój kolega stosuje te gumy pod pralki w ilościach hurtowych w swoim systemie.

Ma je pod wszystkimi talerzykami na których opierają się kolce nóżek stolików, platform itp.

Gumy te bardzo ładnie izolują drgania. Dają przyjemny efekt brzmieniowy, z zastrzeżeniem, że w jego systemie zmiękczają i wydłużają wybrzmiewanie basu. Moim zdaniem warto te podkładki wypróbować, zwłaszcza biorąc pod uwagę cenę.

Edytowane przez Milimetr

Sam napęd waży 10kilo

Ok, wyślę ci komplet 3 szt. Jakiej wagi masz CD player ew.napęd ?

Sam napęd waży 10kilo

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja także mam te gumy po CD Linn Ikemi i moim zdaniem dźwięk zyskał na dociążeniu. Wiem, że można lepiej i w przyszłości jak już okabluję cały system odpowiednimi drutami takie próby poczynię.

Edytowane przez Malwas.pl

Witam

Wczoraj w Lidlu widziałem takie podstawki antywibracyjne - przeznaczone np. pod pralkę. Czy taki wynalazek może mieć zastosowanie w audio (np. jako podstawa pod zestaw podkładki+kolce głośników lub pod gramofony.

Jaki by to miało wpływ na dźwięk? Oczywiście raczej nie są to audiofilskie materiały - kosztują jedynie 10 zł za komplet.

Być może jest to głupie pytanie , jeśli tak nie miejcie litości ;)

Fajnie że to pokazałeś. Trzeba kupić nawet pod pralkę.

Czy ktoś porównywał bezpośrednio produkty Stillpoints (Ultra Mini, Ultra SS) z Finite Elemente (Cerapuc, rodzina Cerabase)?

Chętnie poczytam o wrażeniach.

Krótko i na temat...

Ci co mieli Finite teraz mają Stillpointsy.

To 3 szt. Ultra MIni będą w sam raz.

Upewniłem się w Manualu dokładnie 10 kilo

Dałem namiar na PW

Wczoraj od jednego z forumowiczów dostałem do testowania Stillpoints Ultra Mini. będzie okazja ich szerzej dziś posłuchać tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeszcze jakieś wolne miejsce jest.

Na razie wstawiałem je pod CD i DAC-a ale mam jeszcze parę pomysłów.

Swoje uwagi napiszę jak się głębiej wgryzę i dłużej posłucham bo jak wiemy gra cały system :)

Zmiany są słyszalne i różne zależne od miejsca aplikacji.

Ukryta Zawartość

No cóż u mnie wstępnie następujący ranking gdzie najlepiej pomagają Sillpointy Ultra Mini.

1.końcówki mocy (lekkie klasa D)

2.DAC

3. Napęd

Reszta co i jak na spokojnie do końca tygodnia.

Spieszę do Ancient Audio na 20-tą

Rafał, proszę zrób solidny test, bo pomału się do nich przymierzam :-)

Pozdrawiam

Pygar

Tu tylko mała część informacji, muszę się solidnie przyłożyć do testów i wtedy napiszę jak ja to odbieram.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stillpoints Ultra Mini wrażenia z odsłuchu w moim systemie!

Robiłem próby z podstawkami Stillpoints przy 6 różnych ustawieniach plus jedno bez podkładek. Połowa prób była z przyklejonym od spodu gęstym filcem a później po jego odklejeniu i zmyciu kleju benzyną apteczną.

Podkładki były podkładane pod urządzenia o wadze 10 do 14kg i nie większej łącznej wadze niż 15 kilo.

Najbardziej podobała mi się w moim systemie ! opcja z stopkami pod końcówkami mocy czyli najcięższym elementem (dwa monobloki + pre).Drugie miejsce zajął DAC dociążony innym urządzeniem 5 kilowym. Najgorsze odczucie miałem na 10 kilowym napędzie. Przy symfonice przy stopkach pod wzmacniaczami przestrzeń przedłużała się nieco w dal co można traktować jako pewien plus. Pod pozostałymi urządzeniami dźwięk robił się nieobecny-odrealniony. Ogólnie w moim! systemie nie widzę potrzeby poprawy tymi stopkami bo kosztem tej przestrzeni pogarszają się między innymi trzy inne istotne aspekty jak lokalizacja, jakość wokali i bas. Nasuwa się wniosek że fabryczne podstawki zostały zrobione ze sztuką. Lepsze efekty Stillpointsów były jak stały na półce z oklejanej płyty wiórowej, gorzej dźwięk wypadał jak podstawki stały na metalowych obudowach innej elektroniki. Z napędęm CD na usprawiedliwienie dodam że ma on bardzo dobre separujące od podłoża nóżki podobne do napędu Reimyo

oraz wewnątrz płytki elektroniki są zawieszone na specjalnych amortyzatorach, istotna elektronika w DAC-u też jest wewnątrz podobnie amortyzowana izolując od wibracji obudowy. Kolejna sprawa same kolumny nie stoją na podłodze tylko przymocowane są do ściany co częściowo izoluje drgania przenoszone na podłogę a dalej nią na na szafkę z sprzętem audio. Sama szafka w środku dociążona jest od dołu 200 vinylami a nad nimi jest w sumie ok 80 kilo elektroniki.

Tak jak pisałem w moim systemie, w Ancient Audio było tak

Ukryta Zawartość

Odczucia innych uczestników też tam są.

W innych systemach z inną elektronika i pomieszczeniem może być zupełnie inaczej, jak zwykle najlepiej samemu wypożyczyć i posłuchać.

Ukryta Zawartość

Podobne i ciekawe spostrzeżenia co do Stillpoints Ultra

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stillpointsy generalnie muszą być mocno obciążone. Wg.moich obserwacji najlepiej, gdy na sztukę naciska 6kg lub więcej. Mniejsze dociążenia zmniejszają ich pozytywne działanie. U mnie np pod Linn Akurate są tylko 3 a nie 4 Ultra SS, ale na górze Linna jest dociążenie ok 15kg. Razem daje to ponad 20kg na 3 stopki.

Stillpointsy generalnie muszą być mocno obciążone. Wg.moich obserwacji najlepiej, gdy na sztukę naciska 6kg lub więcej. Mniejsze dociążenia zmniejszają ich pozytywne działanie. U mnie np pod Linn Akurate są tylko 3 a nie 4 Ultra SS, ale na górze Linna jest dociążenie ok 15kg. Razem daje to ponad 20kg na 3 stopki.

Używane były 3 najmniejsze? Ultra Mini tak że pretensje nie do mnie że najmniejszy ciężar na nóżkę wyniósł 3,3 kilograma.

Użycie 4 nóżek staje się problematyczne mimo regulacji wysokości, nie jesteśmy w stanie idealnie ustawić jednakowy nacisk pod kazdą. Poza tym zwróciłem uwagę że po postawieniu należy minimalnie nad nóżkami urządzenie podnieść i delikatnie opuścić żeby nóżki się ustawiły w neutralnym położeniu. Kolejna sprawa jednej osi poziomej powiedzmy X jest inny stopień swobody niż w drugiej powiedzmy Y .Robiłem próby osiami o większym stopniu swobody zarówno w kierunku kolumn jak i 90stopni od niego nie zwróciłem uwagi żeby była jakaś wyczuwalna różnica. Nie próbowałem tylko ustawienia trzech Stillpointów osiami swobody w gwiazdę ale moim zdaniem raczej to powinno degradować działanie.

Coś egzotycznego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no chyba, że są znane.

Ukryta Zawartość

Witam

Wczoraj w Lidlu widziałem takie podstawki antywibracyjne - przeznaczone np. pod pralkę. Czy taki wynalazek może mieć zastosowanie w audio (np. jako podstawa pod zestaw podkładki+kolce głośników lub pod gramofony.

Jaki by to miało wpływ na dźwięk? Oczywiście raczej nie są to audiofilskie materiały - kosztują jedynie 10 zł za komplet.

Mam pod kolumnami (ok 90kg), działa nieźle :-) Niestety dość szybko się odbarwiają od promieniu UV

Niestety dość szybko się odbarwiają od promieniu UV

Kup i posmaruj kremem 50 UV dla dzieci ;)

stosuje ktoś stopy antywibracyjne Rogoz Audio między kolumnę a stand?.....kiedyś miałem Franc Audio tam wstawione i było dobrze

....może jakieś inne propozycję....

• 3 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Co powiecie na temat takiego rozwiązania??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co powiecie na temat takiego rozwiązania??

Nic, nie każdy musi mieć konto na twarzobooku.

Ukryta Zawartość

Witam

Z takich garażowych rozwiązań, to przekrojone na pół piłeczki do squasha.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Nic, nie każdy musi mieć konto na twarzobooku.

Chodziło o klamerki z Tesco za 5 zeta w roli podstawek pod kable. Tak by było coś wesołego w tym wątku

Chodziło o klamerki z Tesco za 5 zeta w roli podstawek pod kable. Tak by było coś wesołego w tym wątku

To całkiem fajne są przyssawki do przypinania wężyków w akwarystyce i na szybie TO DZIAŁA nie tylko jako przyssawka ale neutralizuje paskudny efekt szyby które jak wiemy fajnie wyglądają ale są wredne dźwiękowo w stolikach audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Zachęcony pozytywnymi opiniami na temat norweskiego Soundcare'a sprawiłem sobie podstawki pod standy w wersji nazwanej przez producenta "Hi-End", różniącej się od standardowych dodatkowymi powłokami chromu, miedzi i złota.

Gold2.jpg

Efekt po zamontowaniu ?

U mnie pod standami SoundArt zupełnie się nie sprawdziły.

Pomimo kontroli niższych częstotliwości spowodowały dość mocne ich uwypuklenie, które zaczęły przykrywać resztę pasma.

Zmniejszyła się głębia, rozdzielczość i czytelność przekazu. Góra straciła część swojego blasku.

Znam osoby, u których efekt był zupełnie przeciwny więc jak zwykle testy u siebie najlepszym rozwiązaniem.

Pytanie do osób, które bawiły się w podstawki/kolce pod kolumnami - co u Was załatwiło sprawę ?

----------------------------------------------------

squad

proponuje podstawki pod kolce Acoustic Revive SPU-4

efekt możesz się zdziwić (pozytywnie )

próbowałem przeróżnych akcesoriów pod kolce np Bazodrut to zagrało sztywno , sucho ,płytko po zmianie na Acoustic Revive nie mogłem uwierzyć co tak niewinne podstawki robią z dźwiękiem.

pozdro daj znać co dalej.

zupełnie się nie sprawdziły.

Ja osobiście nie lubię tych podstawek,nigdy się u mnie nie sprawdziły.

co u Was załatwiło sprawę ?

A zacząłeś od najprostszej sprawy,czyli pod kolcami zwykłe monety,u mnie w paru kolumnach w historii,to było najlepsze rozwiązanie.

Drogo,ale za to bardzo dobrze się sprawdzały produkty Finite Elemente i Harmonixa,

ciekaw jestem jak pod kolumnami zachowały by się Stillpointsy.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Pokaż nowe odpowiedzi