Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, Bartik napisał:

Temat Volumio ogarnąłem ,gra ?

Dziękuje za pomoc 

No to kolego, pisz, co zrobiłeś, a nie, że gra :)

5 minut temu, Bartik napisał:

Po wybraniu utworu włączyć play można na kilka sposobów ,ja to robiłem źle .

Hm, nie rozumiem. Jak mogłeś to robić źle? Jak włączasz album? Ja na liście albumów, gdzie widać okładki płyt, klikam w lewy dolny róg i zaczyna odtwarzać się album. Można też kliknąć w kropeczki w prawym górnym rogu. Dla mojej przypadłości pomijania utworów nie ma to znaczenia.

Można też kliknąć w okładkę, wtedy wchodzisz w album i listę utworów. Można też album dodać do kolejki lub utworzyć listę.

A jak teraz włączasz album, że ci nie skacze? 

Edytowane przez hasos
W dniu 18.08.2020 o 14:47, Jacek Sikorski napisał:

Mi właśnie chodziło o porównanie jakości transportu BS2 z Pi4 po USB. 

To jest niemożliwe do zrealizowania. Skoro BS2 nie ma wyjścia USB to jak chcesz to porównać do maliny? Możemy porównać wyjście coax w nakladce maliny i BS2. 

2 godziny temu, hasos napisał:

Hm, nie rozumiem. Jak mogłeś to robić źle? Jak włączasz album? Ja na liście albumów, gdzie widać okładki płyt, klikam w lewy dolny róg i zaczyna odtwarzać się album. Można też kliknąć w kropeczki w prawym górnym rogu. Dla mojej przypadłości pomijania utworów nie ma to znaczenia.

Można też kliknąć w okładkę, wtedy wchodzisz w album i listę utworów. Można też album dodać do kolejki lub utworzyć listę.

A jak teraz włączasz album, że ci nie skacze? 

Z lewej strony mam okładki albumów.

A z prawej trzy kropki i najpierw klikam tam  i otwierają się możliwości ,wybieram Clear and play.

Proste bo Rucia mi kiedyś podpowiedziała ?

17 minut temu, Bartik napisał:

A z prawej trzy kropki i najpierw klikam tam  i otwierają się możliwości ,wybieram Clear and play.

Wnioskuję o medal dla Rucii. Tyle żyć i istnień ludzkich uratowała na tym forum?

4 minuty temu, szczypior88 napisał:

Wnioskuję o medal dla Rucii. Tyle żyć i istnień ludzkich uratowała na tym forum?

Popieram ,ale medal to chyba za mało?

Miałem już Malinę sprzedać .

4 minuty temu, Bartik napisał:

Popieram ,ale medal to chyba za mało?

Miałem już Malinę sprzedać .

Najgorszy błąd byś zrobił ? 

Ja sprzedałem i żałuję ale poprawię się i będzie nowa ? 

Edytowane przez muzaman

Witam! Wkraczam w świat malinowego audio. Chciałbym podłączyć do maliny dysk z grubo ponad gigabajtem różnych dźwięków. Czy ilość pamięci w malinie ma tu znaczenie? Trójki mają 1 giga, czwórki od 2 w górę. Podstawowa 4 z dwoma gigabajtami wystarczy?

12 minut temu, tewje napisał:

Witam! Wkraczam w świat malinowego audio. Chciałbym podłączyć do maliny dysk z grubo ponad gigabajtem różnych dźwięków. Czy ilość pamięci w malinie ma tu znaczenie? Trójki mają 1 giga, czwórki od 2 w górę. Podstawowa 4 z dwoma gigabajtami wystarczy?

Ja mam Rpi 3b+ i dysk podłączony 2 TB 

13 minut temu, tewje napisał:

Powinna ogarnąć na luzie. Ja podpialem do swojej 2tb

Dobry wieczór,

potrzebuję Waszej rady/opinii . Obecnie gram na zestawie:  wzmacniacz Music Hall A35.2  , kolumny Dynavoice Definition Df-5 , kable Chord Clearway, CD Yamaha S-300 podpięty interkonektami DIY Van Damme (mam też interkonekty DIY Klotz). Chciałbym odtwarzać muzykę z Tidala oraz dysku/pendriva. Mam też  DAC CA DacMagic 100. Jako napęd chciałbym zastosować RPi 3+. Słucham różnej muzyki , najczęściej  jazzu, rocka progresywnego. Oczekiwałbym aby zestaw grał przede wszystkim muzykalnie. Po lekturze postów wymyśliłem kilka kombinacji zestawów i tutaj prosiłbym Was o opinie co zagra tak jak bym tego oczekiwał:

zestaw nr 1 - RPi 3+ ,  Allo DigiOne 1.2 - S/PDIF RCA BNC i to podpięte do DacMagic 100

zestaw nr 2 - RPi3+ ,  Allo Piano 2.1 HiFi DAC

zestaw nr 3  - RPi3+ , Allo Boss DAC v1.2

Godzinę temu, Art68 napisał:

Dobry wieczór,

potrzebuję Waszej rady/opinii . Obecnie gram na zestawie:  wzmacniacz Music Hall A35.2  , kolumny Dynavoice Definition Df-5 , kable Chord Clearway, CD Yamaha S-300 podpięty interkonektami DIY Van Damme (mam też interkonekty DIY Klotz). Chciałbym odtwarzać muzykę z Tidala oraz dysku/pendriva. Mam też  DAC CA DacMagic 100. Jako napęd chciałbym zastosować RPi 3+. Słucham różnej muzyki , najczęściej  jazzu, rocka progresywnego. Oczekiwałbym aby zestaw grał przede wszystkim muzykalnie. Po lekturze postów wymyśliłem kilka kombinacji zestawów i tutaj prosiłbym Was o opinie co zagra tak jak bym tego oczekiwał:

zestaw nr 1 - RPi 3+ ,  Allo DigiOne 1.2 - S/PDIF RCA BNC i to podpięte do DacMagic 100

Ciężka sprawa. Najlepiej by było gdybyś zamówił wszystkie 3 nakładki i nausznie sprawdził, drogą eliminacji wybrał tę, która najbardziej ci odpowiada. Nakładki zawsze możesz zwrócić, nie pamiętam ile daje Botland, ale bodajże jest to 14dni. Każdy z nas ma inne preferencje co do brzmienia, inną akustykę pomieszczeń i nieco inaczej skonstruowany narząd słuchu ?

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

• Moderatorzy
9 godzin temu, Art68 napisał:

Dobry wieczór,

Nie obraź się ale DacMagic to bardzo przecętny dac. Tu musisz zdecydować w która stonę idziesz, jeśli malina z allo digione to warto pomysleć w przyszłości o zmianie dac-a i dopiero wtedy digione pokaże swoje możliwosci. Ewentualnie idziesz w nakładkę ALLO BOSS Dac lub AUDIOPHONICS DAC I-Sabre ES9038Q2M i omijasz w torze DacMagic 100

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Zgadzam się z Rucią. 

Jesli chcesz dobrego DAC to pomysł o jakimś Audio Gd, Heglu. Chyba że bardziej budżetowo to Topping zbiera fajne opinie. 

Dziękuję za odpowiedzi.

Nie obrażam się , wiem że DacMagic jest przeciętny, docelowo wyląduje chyba w zestawie w sypialni. Ewentualnie myślałem nad jego modyfikacją.

Rozumiem że jeśli RPi3+ to lepiej np. Allo Bos Dac zamiast Allo Piano ?

A jakie macie zdanie o połączeniu RPi3+ + nakładka Digione  oraz  Dac Nostromo Wolf 2 lub taniej z Dac Hypnos ?

Masz jeszcze coś takiego: HiFiBerry DAC+ DSP.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dac z wejściem optycznym. Jedyny problem, że sygnał do RCA i optyk leci równolegle. To znaczy np. jak pościsz muzykę z Tidala i podłączonego po optyku odtwarzacza CD, słychać w głośnikach oba pliki. Miałem, fajny.

Ukryta Zawartość

Przy okazji zapytam, który HAT na RPi4, DAC z wyjściem analogowym można użyć jako tymczasowe, zamiast wyjścia słuchawkowego RPi, przed zakupem właściwego DAC'a ?

Mam pytanie. Jadę w tej chwili na pożyczonej Malinie. Wersja 2B. Podłączyłem do niej dysk zewnętrzny 500 GB bez własnego zasilania. Malina wypluła komunikat "Under-voltage detected!". Domyślam się, że malina nie dostaje dość prądu. Podłączyłem mocniejszą ładowarkę od telefonu 5V/3A. Nic to nie dało. Jak rozwiązać problem zasilania tego dysku. Chyba, że Malina czwartej generacji daje radę a taką mam zamiar na dniach kupić. Może lamerskie pytania ale jestem malinowym łosiem.

Zasil dysk osobno z pomocą:

Zobacz ofertę: Kabel podwójny typu Y 2x USB AM - USB3.0 AF 0,3m

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 20.08.2020 o 20:05, Bartik napisał:

U mnie niestety nie działa. I tak pomija utwory. 

W dniu 22.08.2020 o 17:05, tewje napisał:

Mam pytanie. Jadę w tej chwili na pożyczonej Malinie. Wersja 2B. Podłączyłem do niej dysk zewnętrzny 500 GB bez własnego zasilania. Malina wypluła komunikat "Under-voltage detected!". Domyślam się, że malina nie dostaje dość prądu. Podłączyłem mocniejszą ładowarkę od telefonu 5V/3A. Nic to nie dało. Jak rozwiązać problem zasilania tego dysku. Chyba, że Malina czwartej generacji daje radę a taką mam zamiar na dniach kupić. Może lamerskie pytania ale jestem malinowym łosiem.

dopisz w pliku: /boot/config.txt

max_usb_current=1

Może i dostanę po tyłku, ale nie znalazłem informacji. Czy da radę posłuchać deezera na volumio bądź Moode? Jest jakiś plugin?

W dniu 21.08.2020 o 10:19, hudykot napisał:

Masz jeszcze coś takiego: HiFiBerry DAC+ DSP.

Ukryta Zawartość

Dac z wejściem optycznym. Jedyny problem, że sygnał do RCA i optyk leci równolegle. To znaczy np. jak pościsz muzykę z Tidala i podłączonego po optyku odtwarzacza CD, słychać w głośnikach oba pliki. Miałem, fajny.

"Rozwiązałem" ten problem zupełnie przypadkiem. ? HiFiBerry DAC+ DSP już nie miesza sygnałów ?

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

12 minut temu, marian.ch napisał:

"Rozwiązałem" ten problem zupełnie przypadkiem. ? HiFiBerry DAC+ DSP już nie miesza sygnałów ?

O, to jak możesz, to napisz co i jak. Mój szwagier ma tego daca i może się mu przyda.

dopisz w pliku: /boot/config.txt
max_usb_current=1

Dzięki ale przyszła dziś Malina czwartej generacji. Dwójka wraca do właściciela. Być może uciągnie dysk. Jak nie, to z pewnością skorzystam.
2 godziny temu, hudykot napisał:

O, to jak możesz, to napisz co i jak. Mój szwagier ma tego daca i może się mu przyda.

Zrobiłem to przypadkowo przy próbach rozwiązania "problemu" w w/w wątku po zainstalowaniu HiFiBerry OS. Widocznie ten system coś tam pozmieniał w konfiguracji nakładki. Wszystko udało się przywrócić do życia i...jeszcze taka "niespodzianka" w postaci odseparowania od siebie sygnałów wychodzących jednocześnie z rca i optyka. Teraz działa to na wszystkich systemach operacyjnych. Nie wiem jak to się stało, ale najwidoczniej HiFiBerry OS coś pozmieniał na stałę w pamięci nakładki. Z tego co pamiętam w HiFiBerry OS jest opcja wyboru źródła dźwięku podłączonego do nakładki.

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Polecam pilot dla volumio -  justboom ir wystarczy tylko diodę ir podłączyć do maliny i śmiga aż miło...  Zmieniamy nagrania, głośność, stop, play, mute, nawet wyłączamy system z pilota. Gotowa wtyczka jest , diodę należy podłączyć  pod gpio 25 - Pin 22 dla sygnału, napięcie , masa i gotowe. 

Ukryta Zawartość

IMG_20200827_230114.jpg

pobrane.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi