Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Meloman napisał:

Spoko, ale żeby nie było to ja nie mam żadnych kompleksów w stosunku do każdego na tym forum.

@przemak ma dużą wiedzę, nikt mu tego nie zabierze. Ma tylko specyficzny sposób pokazywania, że wie. 
I mnie w ignorowanych 😁

16 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

przemak ma dużą wiedzę, nikt mu tego nie zabierze. Ma tylko specyficzny sposób pokazywania, że wie. 

Oczywiście, że ma wiedzę, ale po pierwsze - nie potrafi jej wyartykułować. A po drugie - w wątku o DR pisał rzeczywiście zgodnie z wiedzą, ale kompletnie nie o to w tym chodziło.

W dniu 18.06.2023 o 06:50, raiwan napisał:

Ale czy jasno czy ciemno to przyzwyczajenie zwroku nie poprawi jakości obrazu, będzie on dalej mniej  lub bardziej widoczny. To tak jakby porównywać, czy będzie lepsza jakość dźwięku przy cichej czy głośnej muzyce. Słuch i wzrok przystosowują się do panujących warunków. 

Długie słuchanie sprzętu nie powoduje tego, że się słuch z czasem oswaja z nim. Przecież cały dzień nie słuchamy muzyki tylko na swoim sprzęcie bo jadąc do pracy słuchamy muzyki w aucie, siedząc w pracy słuchamy muzyki na słuchawkach, z głośników  komputera lub innego ustrojstwa, wracamy do domu to mamy dźwięk z głośników tv oglądając filmy lub wiadomości. Ciągle inny sprzęt. Do tego chodzimy na spacery i słuchamy naturalnych dźwięków. Do tego dodaj inne co dzienne hałasy. 

Skoro nawet słuch potrafi szybko się oswoić do nowych warunków to wystarczy co utwór na przykład wziąć zrobić sobie przerwę kilka minut i po sprawie, będzie pewność, że to nas zmysł nie oszukuje. 

Do tego jest jeszszcze jedna ważna sprawa. Nasz gust. To w jaki sposób sprzęt gra bas, średnicę i wysokie oraz jak to jest w całości połączone przez producenta, czyli charakter. Największą rolę tu ma właśnie psychika bo nawet bardzo dobry sprzęt i super jakość może pójść na drugi plan, jeżeli szukamy tylko umcy umcy w muzyce elektronicznej i komuś takiemu nie wmówisz, że sprzęt kilka razy droższy będzie lepszy od taniego co ma robić efekt wow. Tu nawet przyzwyczajenie nie przyniesie mega niż kiego basu. 

Z własnego doświadczenia wiem, że ludzie zajmujący się śpiewem i muzyką nie przywiązują dużego znaczenia do sprzętu jako takiego, ale bez większego problemu są w stanie wskazać co lepiej gra i jest to zbieżne z pojęciem estetyki dźwiękowej ogółu audiofili.

Mnie tak cały czas zastanawia jedno.

Dlaczego ktoś, kto produkuje kolumny nie oferuje takiej usługi, że buduje zwrotnicę do zamówionych kolumn strojoną do konkretnego miejsca odsłuchu? Przecież jest tyle osób, którzy woleli by zapłacić kilka, może nawet kilkanaście tysięcy za usługę niż za nie wiadomo jak dobre kolumny, których i tak do końca nie wykorzysta się choć w połowie ich potencjału przez akustykę. 

Ma producent gotowe kolumny, dolicza do nich z góry usługę pomiarów i strojenia. Klient kupuje takie ZG na jakie go stać i rusza procedura pomiarów i dostrajania... Dolicza koszty dostawy i podróży w zależności od odległości miejsca siedziby firmy do miejsca odsłuchu.

Oszczędziło by to szukania złotego środka na uniwersalną zwrotnicę, która będzie pasowała do głośników w różnych pomieszczenia, kombinowania z zaprojektowaniem zwrotnic z możliwością dostrajania, wypożyczania kolumn i oczekiwanie na cud, że może ktoś w końcu kupi coś po 100 testach🙂

Jak ktoś będzie chciał zmienić miejsce po przeprowadzce lub zmieni się pomieszczenie po remoncie to wystarczy u tego producenta zamówić kolejną usługę stronienia ZG na nowo... Zamiast produkować kolejne kolumny producent zarabia na usłudze... Proste

Do tego możliwość wyboru klasy budżet, standard, premium lub Hi End w zależności w jakiej jakości miały by być kable oraz elementy zwrotnicy 🙂

Edytowane przez raiwan

Jest jeszcze jedno ale kiedyś czytałem tu o takiej akcji strojenia zwrotnicy u klienta, wsio było ok przez jakiś czas, a potem już przestało się podobać i się zaczęło, że źle zrobione itd. Gdzieś leży na forum cały wątek, dawno temu założony także nie wiem czy da się jeszcze wyszukać, ale pokazał dobitnie że z tym strojeniem u klienta może być różnie 🙂

To tylko znaczy, że takiemu klientowi nigdy nie dogodzisz.

Później można sprzedać takie głośniki i nowy właściciel zamawia strojenie u producenta. 

Jeden warunek to możliwość zamówienia takiego strojenia u konkurencji w razie zamknięcia firmy przez konkretnego producenta 

Edytowane przez raiwan
47 minut temu, raiwan napisał:

To tylko znaczy, że takiemu klientowi nigdy nie dogodzisz.

Był taki przypadek gdzie producent stroił zwrotnicę w domu klienta do spółki z producentem ustrojów akustycznych. Jest obszerny wątek na forum.

2 godziny temu, raiwan napisał:

Ma producent gotowe kolumny, dolicza do nich z góry usługę pomiarów i strojenia.

Te kwestie w jakimś stopniu rozwiązują zwrotnice oparte u układy DSP. Wszystko możesz sobie zrobić sam, oczywiści po nabyciu pewnego doświadczenia. Pomocna może być tu funkcja automatycznego dostrajania do neutralnej charakterystyki w miejscu odsłuchu. Bardzo łatwo jest sprawdzić z jakimi problemami mamy do czynienie w ZG i akustyce pomieszczenia i do skali tych problemów dobrać działania zaradcze.

1 godzinę temu, malikali napisał:

Jest jeszcze jedno ale kiedyś czytałem tu o takiej akcji strojenia zwrotnicy u klienta, wsio było ok przez jakiś czas, a potem już przestało się podobać i się zaczęło, że źle zrobione itd.

W przypadku DSP powrót do podstawowych nastaw jak i korekty tych wymierzonych jest bezproblemowy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Mnie tak cały czas zastanawia jedno.

Dlaczego ktoś, kto produkuje kolumny nie oferuje takiej usługi, że buduje zwrotnicę do zamówionych kolumn strojoną do konkretnego miejsca odsłuchu? Przecież jest tyle osób, którzy woleli by zapłacić kilka, może nawet kilkanaście tysięcy za usługę niż za nie wiadomo jak dobre kolumny, których i tak do końca nie wykorzysta się choć w połowie ich potencjału przez akustykę. 

Ma producent gotowe kolumny, dolicza do nich z góry usługę pomiarów i strojenia. Klient kupuje takie ZG na jakie go stać i rusza procedura pomiarów i dostrajania... Dolicza koszty dostawy i podróży w zależności od odległości miejsca siedziby firmy do miejsca odsłuchu.

Oszczędziło by to szukania złotego środka na uniwersalną zwrotnicę, która będzie pasowała do głośników w różnych pomieszczenia, kombinowania z zaprojektowaniem zwrotnic z możliwością dostrajania, wypożyczania kolumn i oczekiwanie na cud, że może ktoś w końcu kupi coś po 100 testach🙂

Jak ktoś będzie chciał zmienić miejsce po przeprowadzce lub zmieni się pomieszczenie po remoncie to wystarczy u tego producenta zamówić kolejną usługę stronienia ZG na nowo... Zamiast produkować kolejne kolumny producent zarabia na usłudze... Proste

Do tego możliwość wyboru klasy budżet, standard, premium lub Hi End w zależności w jakiej jakości miały by być kable oraz elementy zwrotnicy 🙂

Oczywiście nie do końca to ale blisko. 

nagrywamy.com

Dlaczego ktoś, kto produkuje kolumny nie oferuje takiej usługi, że buduje zwrotnicę do zamówionych kolumn strojoną do konkretnego miejsca odsłuchu? Przecież jest tyle osób, którzy woleli by zapłacić kilka, może nawet kilkanaście tysięcy za usługę niż za nie wiadomo jak dobre kolumny, których i tak do końca nie wykorzysta się choć w połowie ich potencjału przez akustykę

Taka regulacja u klienta też ma "krótkie nogi". Opisywałem kiedyś kalibrację kolorów w TV u jednego z moich kolegów. Zamówił fachowca z przyrządami pomiarowymi żeby wykonał mu usługę. Fachowiec regulował TV chyba ze dwie godziny albo i dłużej. Po kalibracji poprosił użytkownika o ocenę, kolega stwierdził że oczywiście za usługę zapłaci, ale niech fachowiec przywróci poprzednie ustawienia. Tak to jest z tym dążeniem do ideału. Po prostu nie ma jednego ideału dla organizmu biologicznego, może taki być tylko w domenie technicznej. Fachowiec od kalibracji TV oczywiście zrobił wszystko zgodnie ze sztuką, ale ta sztuka nie przypadła koledze do gustu. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ten przykład by był dobry jako porównanie jeżeli chodziło by o rozmiar tv, wysokość i miejsce montażu. Kolory to tak jakby ustawiać ilość basu i wysokich na wzmacniaczu a nie zrobienie zwrotnicy pod głośniki uwzględniając akustyke pomieszczenia. Jakby klient chciał to można sobie później życzyć podbicie wysokich lub basu. Tu wystarczy dodać opcje zamknięcia portu bas reflex lub przełączenie wysokich przełącznikiem na przykład +/- 3 dB 

• Moderatorzy
3 godziny temu, raiwan napisał:

Dlaczego ktoś, kto produkuje kolumny nie oferuje takiej usługi, że buduje zwrotnicę do zamówionych kolumn strojoną do konkretnego miejsca odsłuchu?

Bo są nie odsprzedawalne? 

To podobnie jak z rzeczami DIY (tu oczywiście jeszcze dochodzi kwestia poprawności wykonania urządzenia).

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Godzinę temu, raiwan napisał:

Ten przykład by był dobry jako porównanie jeżeli chodziło by o rozmiar tv, wysokość i miejsce montażu.

Dlaczego? W obu przypadkach chodziło o walkę o jakość, w jednym dźwięku w drugim obrazu.

Godzinę temu, Seyv napisał:

Bo są nie odsprzedawalne? 

DIY jest zawsze trudne do sprzedania, zazwyczaj odkupują to znajomi którzy często u sprzedającego bywają i sprzęt DIY ich czymś urzekł np. niską ceną przy dobrych komponentach albo oczywiście jakością grania.

• Moderatorzy
38 minut temu, Lech36 napisał:

DIY jest zawsze trudne do sprzedania, zazwyczaj odkupują to znajomi którzy często u sprzedającego bywają i sprzęt DIY ich czymś urzekł np. niską ceną przy dobrych komponentach albo oczywiście jakością grania.

Z customem jest podobnie. Znane marki wiadomo jak grają lub można się w łatwiejszy sposób przekonać. Custom albo trzeba przestrajać albo mieć bardzo podobne warunki i gust o czym można się przekonać najczęściej u sprzedającego co zawęża krąg zainteresowanych do wspólnej okolicy miejsca zamieszkania.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Co znaczy Custom, DIY itd.

Przeciez juz od dawna istnieja rozwiazania ZNANYCH MAREK (Genelec, Legacy, Kee i wiele wiele innych) strojacych swoje zwrotnice pasownie do akustyki pomieszczenia i preferencji sluchacza. A to ze malo kto je zna i uzywa (w Polsce), to efekt nieprzerwanego ortodoksyjnego kultu lampek, sieciowek, kabelkow i pasywnych glosnikow

7 godzin temu, Lech36 napisał:

Taka regulacja u klienta też ma "krótkie nogi". Opisywałem kiedyś kalibrację kolorów w TV u jednego z moich kolegów. Zamówił fachowca z przyrządami pomiarowymi żeby wykonał mu usługę. Fachowiec regulował TV chyba ze dwie godziny albo i dłużej. Po kalibracji poprosił użytkownika o ocenę, kolega stwierdził że oczywiście za usługę zapłaci, ale niech fachowiec przywróci poprzednie ustawienia. Tak to jest z tym dążeniem do ideału. Po prostu nie ma jednego ideału dla organizmu biologicznego, może taki być tylko w domenie technicznej. Fachowiec od kalibracji TV oczywiście zrobił wszystko zgodnie ze sztuką, ale ta sztuka nie przypadła koledze do gustu. 

Dokładnie to samo jest w audio: legenda mówi, że pasmo ma być płaskie, a później mamy skazane na niepowodzenie próby wyratowania się z nietrafionego zakupu kablami i innymi bzdetami.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie to samo jest w audio: legenda mówi, że pasmo ma być płaskie, a później mamy skazane na niepowodzenie próby wyratowania się z nietrafionego zakupu kablami i innymi bzdetami.

🤣🤣🤣Wszystkie systemy odsluchales rozumiem i masz genialny słuch?

25 minut temu, tedi02 napisał:

🤣🤣🤣Wszystkie systemy odsluchales rozumiem i masz genialny słuch?

Wprost przeciwnie a Ty nic nie rozumiesz.

W dniu 22.06.2023 o 22:26, paww napisał:

Z własnego doświadczenia wiem, że ludzie zajmujący się śpiewem i muzyką nie przywiązują dużego znaczenia do sprzętu jako takiego, ale bez większego problemu są w stanie wskazać co lepiej gra i jest to zbieżne z pojęciem estetyki dźwiękowej ogółu audiofili.

Bzdury,przywiązują.Może nie wszyscy,ale większość.

3 minuty temu, stumm napisał:

Bzdury,przywiązują.Może nie wszyscy,ale większość.

Zazwyczaj muzycy koncentrują się na technice grania i wypływających stąd, możliwościach wydobycia odpowiedniego brzmienia z odpowiedniego instrumentarium, no i zgrania całości materiału w jakiejś tam założonej estetyce brzmieniowej (tu już we współpracy razem z realizatorem). Bym powiedział, że do sprzętu bardziej przywiązują wagę realizatorzy nagrań niż muzycy. Chociaż nie neguję oczywiście Twojego doświadczenia.

W dniu 22.06.2023 o 22:26, paww napisał:

No nie przynosi się roboty do domu, kiedyś należy odpocząć... w tym przypadku od muzyki

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 20.06.2023 o 16:59, Lech36 napisał:

Filozofią w audio to raczej zajmują się melomani a nie techniczni 😉.  

P.S. Oczywiście można być technicznym melomanem, choć to raczej rzadko spotykany przypadek.

Czego oczy nie widziały tego sercu nie żal. W przypadku technicznym boli , wiadomo dlaczego. Inaczej dyskusje byly by zimne i nudne.

Jak się ma za dużo czasu, to trzeba znaleźć sposób, by go skutecznie zmarnować.

Kolejna perełka z forum audiomaniacy - tym razem autorem jest Szwejo:

"mogę podpowiedzieć ,że warto zrobić włącznik -wyłącznik wyświetlacza jak i dokleić krążek z maty bitumicznej na docisk płyty ."

I oczywiście stały punkt programu - Wiki:

"a jeszcze jestem ciekaw co zrobi nowy zasilacz stabilizowany, który zasili całą część cyfrową.
Bo obecnie jest to puszczone po mostku prostowniczym symetryczne +-10V. Część obwodów z tego napięcia ma pobrane na stabilizatory. Ale część jest tak bezpośrednio zasilonych, bez jakiejkolwiek stabilizacji. 

Żeby nie było..... 
Porównania będą na "żabkach"..... 
Czyli raz podłącze oryginalne napięcia, a raz nowy zasilacz. I tak na przemian. 
Przepięcie to około 30 sekund? 
Wyłączyć odtwarzacz, przepięć 2 żabki w inne miejsce, załączyć odtwarzacz. 

Zasilacz już mam......  czeka w kolejce jak mię się coś zachce robić.....
Bo obecnie wakacje, ciepło i do pracy nie ma zacięcia.

No i jeszcze jestem ciekaw czy można "ożenić" zegar od Muzga z zegarem i reclokingiem od Tentlabs..... Jak kupię ten Tentlabs to będą eksperymenta..... 😀"

Wszystko "zagra", zwłaszcza jak się wie co się w danym momencie podłącza i jak się przedtem naczyta głupot.

😄 😄 😄

• 2 tygodnie później...

"Interkonekt analogowy WireWorld Platinum Eclipse 8 RCA (PEI)

To jest kabel przeznaczony dla najlepszych systemów referencyjnych. Niezwykle przejrzysty, z zapierającą dech w piersiach dynamiką i holografią prezentacji, Platinum Eclipse 8 oferuje dźwięk o najwyższej czystości najbardziej zbliżony do bezpośredniego połączenia między urządzeniami."

Czyli jakiego połączenia?

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

To coś jak przedwzmacniacz i końcówka mocy kontra wzmacniacz zintegrowany: technicznie rzecz biorąc jedno i to samo, ale nie możesz poprawić brzmienia kablem. 

A robiłeś sobie porównanie najtańszego kabla audio za kilka złotych za metr z kablem za kilka set złotych za metr? Warto zrobić i w końcu przekonać się samemu co daje jakość w przewodach 🙂

Do tej pory nie przeczytałem, żeby ktoś przekonywał w drugą stronę, czyli sprzedaj drogi kabel i kup jak najtańszy bo i tak nic się nie zmieni a przynajmniej kasę odzyskasz heh

Może ktoś wyjaśni w końcu dlaczego nikt nie promuje ty najtańszych dostępnych, tylko te najdroższe. Dlaczego w ogóle te Hi end są tak krytykowane? Jest gdzieś granica ceny, gdzie jeszcze nie ma wydawania kasy na darmo? 

Według teorii, że jakość przewodu nie ma nic wpływu na dźwięk nie warto w ogóle nigdzie kupić przewodu audio bo to zmarnowane pieniądze i najlepiej kupować najtańszy, byle o odpowiednim przekroju... 

Edytowane przez raiwan
44 minuty temu, raiwan napisał:

A robiłeś sobie porównanie najtańszego kabla audio za kilka złotych za metr z kablem za kilka set złotych za metr? Warto zrobić i w końcu przekonać się samemu co daje jakość w przewodach 🙂

Do tej pory nie przeczytałem, żeby ktoś przekonywał w drugą stronę, czyli sprzedaj drogi kabel i kup jak najtańszy bo i tak nic się nie zmieni a przynajmniej kasę odzyskasz heh

Robiłem porównanie, droższy kabel jest na sprzedaż.

45 minut temu, raiwan napisał:

Może ktoś wyjaśni w końcu dlaczego nikt nie promuje ty najtańszych dostępnych, tylko te najdroższe.

Bo w cenie najtańszego nie mieści się koszt promocji.

46 minut temu, raiwan napisał:

Dlaczego w ogóle te Hi end są tak krytykowane?

Hiend nie jest krytykowane a głupoty, które się przy nim plątają.

• Pokaż nowe odpowiedzi