Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

DAC to DAC a końcówka D to końcówka D...

Jakby końcówka mocy była DAC`em to miałaby tyle kluczy mocy ile jest bitów. No przynajmniej te najbardziej znaczące...

Tymczasem z DAC`a sygnał podawany jest na filtr i taki wygładzony analog idzie na wejście końcówki mocy D, gdzie nie ma żadnych cudów tylko kluczowanie regulowane czasowo. I takim sygnałem o wypełnieniu proporcjonalnym do sygnału analogowego zasila się układ inercyjny - filtr i głośniki...

Tylko, że TDAI-2170 i Millenium chyba też to nie jest typowa klasa D, tylko właśnie "Power DAC". Konwersja PCM/DSD -> PWM odbywa się całkowicie w domenie cyfrowej, w układzie DSP. Nie ma tam typowego dla wzmacniaczy klasy D układu komparacji analogowego sygnału wejściowego z sygnałem wzorcowym. Wejście analogowe w TDAI-2170 to zwykły przetwornik ADC, który wysyła następnie PCM do dalszych stopni urządzenia. Zresztą przez standardowy moduł Line-in ten DAC gra beznadziejnie, można dokupić wersję Hi-End z lepszą aplikacją lepszej kości ADC. To jednak wciąż dodatkowa konwersja. Ten wzmacniacz najlepiej gra "karmiony" bezpośrednio sygnałem cyfrowym - czy to USB czy S/PDIF.

A co do ilości kluczy, to nie wiem dlaczego takie wymaganie przytoczyłeś.

System gra dobrze, albo nie....

Jak najbardziej można zrobić przetwarzanie w domenie cyfrowej zamieniając cyfrę w wypełnienie impulsów.

Nie wydaje Wam się to nieco sztuczne?

Żadnego sprzężenia z wyjścia (z obciążenia) może powodować słyszalne artefakty.

Jak ZG ma jakieś minima impedancji wzmacniacz analogowy i klasyczny D (z komparatorem na wejściu) zareagują bo biorą sygnał sprzężenia z wyjścia (zwiększą wydatek prądowy, w D poprzez dłuższe otwarcie klucza).

Sterowanie wypełnieniem impulsów wprost z sygnału cyfrowego nie pozwala na to. Wymaga to ponownego konwertowania sygnału sprzężenia do domeny cyfrowej i tam zaawansowana obróbka DSP.

Nie za dużo tych konwersji...?

Ale wobec szalonego rozwoju DSP i niewątpliwych eko zalet klasy D nie wątpię, że już wkrótce nie będzie alternatywy...

Ciekawe czy dalej bezpieczniki będą grały...?

A co do ilości kluczy, to nie wiem dlaczego takie wymaganie przytoczyłeś.

A gdyby z DAC`a zrobić wzmacniacz.

Zamiast wyjście np. prądowe na integrator-filtr to wprost na głośnik (w końcu to element inercyjny).

I wówczas klucze w DAC`u nie kluczowałyby jakichś tam małych prądów (np. konwersja Vref->i w drabince rezystorowej) tylko wprost pompowały prąd do obciążenia.

Takie tam fantazje... ;-)

Nie wydaje Wam się to nieco sztuczne?

Jeżeli nie gramy z gramofonu to nie :). Wydaje się nawet całkiem sensowne.

Z tego co pisze producent i z tego co widziałem jakie scalaki stosuje to wygląda, że akurat ten wzmacniacz bazuje na układzie bez pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego.

Generalnie jakby cię interesowało to ścieżka przetwarzania wygląda mniej więcej tak: ADSP21482 (DSP, RoomEQ) -> TAS5508C (modulator PWM, regulacja głośnością w sposób cyfrowy i poprzez regulacje napięcia zasilania) -> UCC27201 (sterownik mostka na dyskretnych MOSFETach)

No i 3 pkt są :)

Posiadam Lampizator DAC lev. 4 i powiem wam że jest to rewelacyjny sprzet, super granie analogowe + 3D stereo. A co do wzmacniaczy i amplitunerów, to co sądzicie o urządzeniach z lat 60 i początek 70, kiedy to inżynierowie pamiętali jeszcze jak gra lampa?

Świat audio zmierza ku zagładzie ;-)

Chyba wrócę do lampy…

Trwają prace nad lampami LED.

Przez co połączymy dźwięk lampowy z klasą wzmacniacza D! To wszystko w rewelacyjnej cenie 599 dolarów honk kong.

Przez co połączymy dźwięk lampowy z klasą wzmacniacza D! To wszystko w rewelacyjnej cenie 599 dolarów honk kong.

W firmie mamy nowego służbowego passata z ledami adaptacyjnymi. Przy okazji odbioru pytamy sprzedawcę co będzie jak się taki led zepsuje. Nie ma problemu ale wymienia się cały reflekto oczywiście w serwisie. Ile kosztuje? On dokładnie nie wie bo jeszcze nie mieli przypadku ale pow. 5 tys. zł. Jestem pewien, że w ciągu życia tego auta coś takiego przynajmniej raz się zdarzy. Tak wyglądają eko oszczędności.:))

Edytowane przez audiofan01

Świat audio zmierza ku zagładzie ;-)

Chyba wrócę do lampy…

Czyżby początek ewolucji poglądów ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Trwałość ewoluowała z ponad 100 000 godzin do średnio 20 tys obecnie.

A ta żarówka w tym garażu straży w USA dalej świeci od ponad 100 lat...

I jak półprzewodniki mają startować do lampy?

Odpadają w przedbiegach.

Nie ma się z czego śmiać. Są przecież lampy oparte na panelach luminescencyjnych w obudowie DIL:

maxresdefault.jpg

nagrywamy.com

• 3 miesiące później...

rozważ jeszcze jakiś konwerter z dobrymi zegrami - np mutec smart usb lub singxer su-1

Jak z dobrym zegarem to Mutec + Ref 10.

• 9 miesięcy później...

Laba polecam z pelna odpowiedzialnoscia

Moim zdaniem nie znajdzie sie wzmaka i daca do 30 tys ktory go przebije

Odgrzewam kotleta :) Biniek a sluchales Tucany? ;)

A tak powazniej - temat byl nie ruszany od roku a chcialbym dowiedziec sie czegos nowego na temat wzmacniaczy klasy D - np jaki wzmacniacz na dzien dzisiejszy gra najlepiej? Zalozmy w budzecie do 10tys?

Czy od czasow LG powstaly jakies nowe wartosciowe konstrukcje?

Zakladam ze jedan LG posiada jakas wartosc pomimo raczej niezbyt dobrych opinii wsrod „audiofilow”.

Fajnie by bylo jakby ktos kto sluchal nowych D wzmakow cos tu skobnal :)

Pozdrawiam

Ja mam/miałem Primare I32 i naprawde daje radę. Pognał u mnie nie jeden tranzystor. Pewnie i35 jeszcze lepszy. Ale akurat ostatnio wróciłem do tranzystora. I to prawie 20 letniego, więc jeszcze poczciwy tranzystor ma sporo do powiedzenia.

?👈

jaki wzmacniacz na dzien dzisiejszy gra najlepiej? Zalozmy w budzecie do 10tys?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam/miałem Primare I32 i naprawde daje radę. Pognał u mnie nie jeden tranzystor. Pewnie i35 jeszcze lepszy. Ale akurat ostatnio wróciłem do tranzystora. I to prawie 20 letniego, więc jeszcze poczciwy tranzystor ma sporo do powiedzenia.

Tzn uznales ze gra lepiej? A do czego wrociles?

Dla mnie lepiej. Rowniej z fajniejsza średnica. Z tym ze ja byłem świadomy grania I32. Teraz jest Burmester.

?👈

Dla mnie lepiej. Rowniej z fajniejsza średnica. Z tym ze ja byłem świadomy grania I32. Teraz jest Burmester.

Faktycznie Burek jest do zlapania w dziesieciu tysiacach - najwieksza roznica miedzy nim a i32 w odsluchu oczywiscie?

ja gram caly czas na labie i nie zamierzam juz szukac bo ten wzmak ma wszystko

mam jeszcze audio note w odwodzie i czasem go odpale dla lampowej eufonii

z kolumnami jeszcze pewnie powalcze ale audiofilie uwazam za uleczoną i nie czytam ani nie udzielam sie juz na forach

ostatnio pochlonelo mnie szukanie wlasnego brzmienia w sprzętach muzycznych bo to duzo ciekawsze niz odtwarzanie czyjegos ;)

Osobiście myślę, że przyszłość mają wzmacniacze w pełni cyfrowe, bez modulatora opartego na analogowym sygnale. Już w tej chwili mają znakomite parametry, a dochodzi do tego możliwość różnych bezstratnych, zabaw z DSP, które przy obecnej wydajności obliczeniowej pozwala już na bardzo wiele. Nie wiem czy da się coś jeszcze usprawnić w obszarach takich jak noise shaping, ale pewnie w technologii elementów półprzewodnikowych można jeszcze coś poprawić (mam na myśli czas przełączania, przy takich samych prądach), aby podnieść możliwą częstotliwość przełączania bez strat.

Faktycznie Burek jest do zlapania w dziesieciu tysiacach - najwieksza roznica miedzy nim a i32 w odsluchu oczywiscie?

Średnica. Zywsza, z mocą. Gora inny charakter.

Osobiście myślę, że przyszłość mają wzmacniacze w pełni cyfrowe, bez modulatora opartego na analogowym sygnale. Już w tej chwili mają znakomite parametry, a dochodzi do tego możliwość różnych bezstratnych, zabaw z DSP, które przy obecnej wydajności obliczeniowej pozwala już na bardzo wiele. Nie wiem czy da się coś jeszcze usprawnić w obszarach takich jak noise shaping, ale pewnie w technologii elementów półprzewodnikowych można jeszcze coś poprawić (mam na myśli czas przełączania, przy takich samych prądach), aby podnieść możliwą częstotliwość przełączania bez strat.

. Doszukujesz się ułomności wzmacniaczy, ale tak na prawdę ciągle glosnik stanowi największy problem z odzwierciedleniem dźwięku. Do tego dochodzi akustyka. Wzmacnaicz to nie największy problem.

?👈

Doszukujesz się ułomności wzmacniaczy

Tak odebrałem temat wątku, że dotyczy wzmacniaczy.

• 6 miesięcy później...

Witam

Proszę o podpowiedz czy Cambridge Audio Azur 651W jest dobrą końcówką mocy w cenie do 5tyś.

Czy jest lepszy niż to co daje denon x3400 lub nawet x5200? Mówię o trybie stereo.

Obecnie byłby podłączony do JBL E90, za ok rok do Dali Opticon 8. Denon dalej napędzałby centralny i efektowe. Muzyki słucham tylko w trybie stereo.

Przerażają mnie konstrukcje, chociaż piękne to bardzo wielkie i prądożerne jak denon POA-1500/3000 itp.

Nie ukrywam, wskaźniki analogowe są piękne. Jednak czy jest to warte ogrzewania mieszkania i rachunku za prąd.

Proszę o podpowiedz czy Cambridge Audio Azur 651W jest dobrą końcówką mocy w cenie do 5tyś

Nie jest to rewelacja ani cenowa, ani brzmieniowa.

Najwazniejsze jednak byś posłuchał tego w swoim torze.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Nie jest to rewelacja ani cenowa, ani brzmieniowa.

Najważniejsze jednak byś posłuchał tego w swoim torze.

Teraz można taką końcówkę nową wyrwać za 2tyś zł. Czy jest coś w podobnej cenie co go przewyższy?

Nie mam możliwości odsłuchać :(

Panowie jakiej klasy jest to wzmacniacz w tym Azur 651W?

Teraz można taką końcówkę nową wyrwać za 2tyś zł. Czy jest coś w podobnej cenie co go przewyższy?

Za 2K jest to nie tylko warte rozważenia, ale kupienia w ciemno (pod warunkiem świadomości jak gra CA). Sprzęt CA będzie grał delikatnie bardziej akcentowanym środkiem, z drugiej strony jest bardziej uniwersalny w temacie doboru kolumn. Bywa raczej neutralny (na plus).

Sprzęt ma dobry transformator toroidalny, co gwarantuje odpowiednią rezerwę prądową i jest w stanie napędzić całkiem pokaźne kolumny głośnikowe.

I co ważne - jest to klasyczna końcówka dual-mono.

nie wiem jak gra CA, prosze o podpowiedź. Zawsze miałem amplitunery denona.

nikt nie wie co to za klasa wzmacniacza?

Wyższy model jest w klasie XG - takie nazewnictwo klasy A/AB.

W przypadku tego modelu jest kilka podobnych rozwiązan zaczerpniętych z wyższego, nie jest to cyfra - dla jasności sprawy.

Denon to kompletnie inne granie. CA zapewne gra o wiele subtelniej, potrafi pokazac wiele niuansów i nie ma się wrażenia "pogoni".

W przypadku niższych modeli japońskich konstrukcji to bardzo czesto spotykane.

Kompletnie inna szkoła brzmienia. Miałem swego czasu pre851 analogowe +2x851w i ceniłem sobie zestaw za jego brzmienie (stosunek jakości/ceny i brzmienia był bardzo dobry).

W temacie brzmienia napisze tylko tyle, że na pewno prezentacja jest dosyć neutralna z delikatnym naciskiem na środek (w głównej mierze wokale).

Jesli zdecydujesz się na kolumny (lub takie masz) potrafiące grać dobrze w całym zakresie lub nawet delikatnie podbijające wysokie i/lub niskie - to na pewno ten wzmacniacz się zgra dobrze.

To co istotne w przypadku tego sprzętu to jego długowieczność (pod warunkiem odpowiedniej wentylacji - musi mieć swobode przepływu powietrza).

Za 2K to po prostu okazja.

Cokolwiek więc przeczytasz - nie odniesie własnego doswiadczenia.

Nie wiem czym chcesz napędzać końcówkę CA.

• Pokaż nowe odpowiedzi