Skocz do zawartości
IGNORED

SZCZERY PORADNIK AUDIOFILA I MELOMANA

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra poznęcaliśmy się trochę nad " branżą" ( od razu dzień jest piękniejszy :) )a teraz coś na temat.

Z ostatnich doświadczeń własnych ; zanim wpadniemy na pomysł, aby zmienić wzmacniacz , kolumny , źródło czy co tam mamy bo sądzimy , że po zmianie i wydaniu trochę grosza będzie lepiej a lepiej jak wiemy może być zawsze, proponuje najpierw zmienić położenie kolumn. Przestawić na inną ścianę , szerzej rozstawić, zmienić kąty itd. Orientuje się oczywiście , że w hierarchii ważności na pierwszym miejscu znajduje się akceptacja żony, potem długo,długo nic i mamy akustykę pomieszczenia, dopasowanie elementów systemu , charakterystykę brzmienia i inne pierdoły. Po zmianie miejsca efekt może być powalający na plus i może się okazać , ze nasze "klocki" nie są takie złe. Nie mówiąc już o kasie która zostaje nam w kieszeni. No może nie cała , mnie ta rewolucja kosztowała dwie kolacje w knajpie ale było warto :)

Wreszcie zaczyna się normalnie ,tak to powinno wyglądać .

Wreszcie zaczyna się normalnie ,tak to powinno wyglądać .

Raz juz bylo normalnie a nazywalo sie "Audio mity" - zostalo strolowane przez audio-voodoo-filow.

Ciekaw jestem co taki delikwent zawarłby w opisie mojego systemu?

Wlasnie! Jezeli napotkasz kwieciste opisy poprawy brzmienia, ktore wczesniej porownac mozna bylo do krzewow ciernistych wycietych przed zima, bedace efektem zastosowania audio-gadzetu, ktory nie ma prawa miec wplywu na dzialanie zwyklych urzadzen elektrycznych/elektronicznych mozesz byc pewien, ze:

- delikwent nie jest swiadom, ze oszalal,

- delikwent calkiem swiadomie chce szalenca zrobic z Ciebie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Redaktorzy

Ciekaw jestem co taki delikwent zawarłby w opisie mojego systemu?

"Ładnie gra"

Z ostatnich doświadczeń własnych ; zanim wpadniemy na pomysł, aby zmienić wzmacniacz , kolumny , źródło czy co tam mamy bo sądzimy , że po zmianie i wydaniu trochę grosza będzie lepiej a lepiej jak wiemy może być zawsze, proponuje najpierw zmienić położenie kolumn. Przestawić na inną ścianę , szerzej rozstawić, zmienić kąty itd. Orientuje się oczywiście , że w hierarchii ważności na pierwszym miejscu znajduje się akceptacja żony, potem długo,długo nic i mamy akustykę pomieszczenia, dopasowanie elementów systemu , charakterystykę brzmienia i inne pierdoły

Owszem, zwłaszcza że różne kolumny mają różne potrzeby pod tym względem i wcale niekoniecznie musi to być głośnikami prosto ma twarz. Pamiętam pewne głośniki Mission, które świetnie grały stojąc przy ścianie i skierowane na wprost. Są też takie, w których centymetr w przód czy w tył od razu zmienia stereofonię. Zaś co do akustyki pomieszczenia... Jakoś nigdy nie miałem do dyspozycji dedykowanego pokoju odsłuchowego. Ale da się pokój frontowy tak zorganizować, zeby miał całkiem dobrą akustykę, o ile tylko nie ma na starcie kompletnie chorych proporcji.

A jednak moderacja musiała wspomóc start tego wątku.

Nasz Drogi kolega @szymon1977, opuści ten wątek i powróci do macierzystego "audio mity".

• Redaktorzy

Chłopina tak się do tematu "voodo" przywiązał, że kiedy go nie znajduje, to sam się rozpisuje na ten temat bezlitośnie nie zważając na brak chętnych do rozmowy.

Wracajac do akustyki pomieszczenia, pomysł na ścianę za kolumnami, który można spokojnie polecić, bo daje sprawny ustrój tłumiąco-rozpraszajacy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

BDB temat.. brawo!

Jeżeli coś w systemie nie gra nam tak jak sobie życzymy.. to może najpierw spróbujmy pokombinować z akustyką bo to kluczowa sprawa..!

Wsadzanie coraz droższych gratów do nie przygotowanego akustycznie pomieszczenia jest mało sensowne.. no chyba że stać nas i lubimy mieć drogie zabawki..(można się pochwalić.. ;) jak to się mówi.. Kto bogatemu zabroni..;)

Po drugie zmieniając jeden z elementów nie kierujmy się wyższą ceną.. bo taki zakup nie musi być lepszy.. a taka jest tendencja.. kupię 2x droższe kolumny i będzie lepiej.. niekoniecznie..

Sprawdzić można jeszcze kilka innych urządzeń w tej samej lub podobnej kwocie co posiadane obecnie..

..bo na pewno wszystkich się nie słuchało.. prawda..?..:)

Powodzenia..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

zestawienie słów "branza" i "brak promowania marki" wyklucza dobre i szczere intencje

A jednak.

Nie promuję żadnej marki. Nikt też do mnie nie przyszedł z zielonymi abym to robił. Nie wiem jak u innych.

Wracajac do akustyki pomieszczenia, pomysł na ścianę za kolumnami, który można spokojnie polecić, bo daje sprawny ustrój tłumiąco-rozpraszajacy:

Tego typu układ salonu i to odsłuchowego widziałem gdzieś na fotkach z Amerykańskiego salonu World of McIntosh. Teraz już fine Sound Group. Wygląda to super :)

Po kilkunastu wpisach zaczęła się typowa dla tego forum jazda...

Bo ten portal w jakiś sposób przyciąga ludzi skrzywionych - oni muszą pisać "swoje" w każdym wątku niezależnie od tematu jakiemu wątek jest poświęcony.

Po kilku wpisach na temat zaczyna się jazda bez trzymanki.

Może pozwolić autorom wątków na usuwanie wpisów nie na temat?

Sam teraz trochę trolluję - ale temat ważny.

Edytowane przez J@rek

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Chłopina tak się do tematu "voodo" przywiązał, że kiedy go nie znajduje, to sam się rozpisuje na ten temat bezlitośnie nie zważając na brak chętnych do rozmowy.

Bardzo ładne solidne półki ,także praktyczne ,bez inwestowania w drogie ustroje. Akustyka to pierwsze od czego trzeba zacząć ,również testowałem podobne rzeczy ,tylko trzeba uważać z czego są zrobione niewłaściwe wprowadzają rezonans .

Tak, czytelnictwo popłaca.

Zestaw pokoi odsłuchowych hi end? :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wystarczy podjąć decyzje i zgłosić moderacji wolę przekształcenia tego wątku w KLUB.

Mocno ograniczy to jego moc marketingową. Odmienność zdań przyciąga.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

• Redaktorzy

Bardzo ładne solidne półki ,także praktyczne ,bez inwestowania w drogie ustroje. Akustyka to pierwsze od czego trzeba zacząć ,również testowałem podobne rzeczy ,tylko trzeba uważać z czego są zrobione niewłaściwe wprowadzają rezonans .

Półki to 5 cm klejonego litego drewna, podpatrzyłem te deski, kiedy mi z nich robili parapety i zażądałem biblioteki z tego samego, rezonanse odpadają :-)

Półki to 5 cm klejonego litego drewna, podpatrzyłem te deski, kiedy mi z nich robili parapety i zażądałem biblioteki z tego samego, rezonanse odpadają :-)

W tym przypadku,nie ma mowy o jakichkolwiek rezonansach .Bardzo porządna robota.BRAWO.

Jeśli jednak ktoś już jedną książkę ma i korzysta tylko z wypożyczeń bibliotecznych ;-) to przynajmniej

w moim przypadku niezłym elementem za gratami jest duże okno balkonowe z firanką i zasłonami.

Szyby w gumie są wystarczające w połączeniu z tkaninami.

Poza tym w zamierzchłych czasach, jeszcze przed "SZCZERYM..." uzyskałem od kolegów tyle porad,

że teraz to musztarda ...;-), ale się ciągle uczę, mając coraz częściej świadomość, że im więcej

w tych tematach wiem, tym bardziej nic nie wiem :-(

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No dobra poznęcaliśmy się trochę nad " branżą" ( od razu dzień jest piękniejszy :) )a teraz coś na temat.

Z ostatnich doświadczeń własnych ; zanim wpadniemy na pomysł, aby zmienić wzmacniacz , kolumny , źródło czy co tam mamy bo sądzimy , że po zmianie i wydaniu trochę grosza będzie lepiej a lepiej jak wiemy może być zawsze, proponuje najpierw zmienić położenie kolumn. Przestawić na inną ścianę , szerzej rozstawić, zmienić kąty itd. Orientuje się oczywiście , że w hierarchii ważności na pierwszym miejscu znajduje się akceptacja żony, potem długo,długo nic i mamy akustykę pomieszczenia, dopasowanie elementów systemu , charakterystykę brzmienia i inne pierdoły. Po zmianie miejsca efekt może być powalający na plus i może się okazać , ze nasze "klocki" nie są takie złe. Nie mówiąc już o kasie która zostaje nam w kieszeni. No może nie cała , mnie ta rewolucja kosztowała dwie kolacje w knajpie ale było warto :)

Bardzo dobrze powiedziane.

Tak to wygląda w normalnych warunkach mieszkalnych a i porady bardzo trafne.

Zakładając ten wątek chciałbym aby stał się szczerym poradnikiem dla osób które chcą poprawić swoje systemy

Pierwsza i najważniejsza rada - NIE czytać tego forum.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Redaktorzy

Pierwsza i najważniejsza rada - NIE czytać tego forum.

To co kolega tu robi, służy jako ten, trębacz, czy jak to tam ostatnio minister nazwał?

To co kolega tu robi, służy jako ten, trębacz, czy jak to tam ostatnio minister nazwał?

I właśnie tacy jak opteron rozwalają fora , jajogłowy z kasą który wszystkie sprzęta na świecie przewalił !

Po ostatnim przemeblowaniu dotarło do mnie , że wszystkie porady mówiące o rozstawieniu kolumn w ten sposób,by tworzyły trójkąt równoboczny nie są pustą gadaniną teoretyków. Zmiana dała mi więcej, niż wszystkie kable razem wzięte. Pokój nie jest idealny akustycznie ot, skromne 24 m2 w blokach i nie będę wieszał dyfuzorów i innych ustroi akustycznych, bo po za słuchaniem muzyki pełni jeszcze zwykłe funkcje mieszkalne. Wystarczy jednak zaopatrzyć się w dywan , firanki jakieś grubsze zasłony zsunięte w narożnikach półki z książkami , kwiaty, obrazy , zdjęcia powieszone na ścianach. Co kto lubi i co pasuje do wystroju wnętrza , charakteru jaki chcemy uzyskać by dobrze się czuć . Nie wiem jak u szanownych kolegów, ale na moją drugą połowę lepiej działa tekst " zmieńmy coś w mieszkaniu , pobawmy się przestrzenią, zaaranżujmy od nowa " niż kochanie, ponieważ mamy fale stojące , wzbudza się bas, odbicia i złą odległość od miejsca odsłuchu to walniemy kolumny tam ,gdzie teraz stoi Twoja ulubiona komoda i fotel od mamusi :). Odpowiednie ( szerokie) rozstawienie kolumn powinny wziąć pod uwagę osoby, które zwracają się o poradę zakupu pierwszego systemu . Polecam najpierw usiąść i na spokojnie pomyśleć , gdzie ja go postawię.

Tak, czytelnictwo popłaca.

Zgadzam się w pełni i jeszcze dorzucę , że czytając, nie wolno wyłączać własnego myślenia.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

• Redaktorzy

W trudniejszym akustycznie pokoju tym ważniejszy jest dobór samych kolumn. Przy czym nie warto od razu dać się spłycić schematami typu "małe pomieszczenie - małe kolumny" itd. Stereotypy są w użyciu, bo się statystycznie częściej sprawdzają, ale to nie znaczy, że zawsze. Pamiętam jak w moim ówczesnym, 20m2 pokoju, pięknie zagrały kolumny B&W Matrix 801 z trzydziestocentymetrową membraną, wyglądające jakby potrzebowały hali fabrycznej, żeby rozwinąć skrzydła.

No niestety najważniejszy w tym wszystkim jest chyba człowiek (słuchacz) ;-)

Wczoraj wieczorem na moim sprzęcie prawie hi-endowym grało hi-endowo ,normalnie nirvana a dzisiaj z rana

ni chu chu ,normalnie kupa ,nie da się słuchać .Zaznaczam ,że wczoraj nic nie piłem :-)

Sprzęt co prawda lampowy ale dałem mu 1,5 godziny na rozgrzewkę ,efekt jak wspomniałem wcześniej .

Podstawowa rada to trochę czytać a bardzo dużo słuchać nie odwrotnie.

Pamiętam jak jeszcze nie dawno potrafiłem godzinami czytać testy i opinie dotyczące np kolumn a gdy wyporzyczyłem je i posłuchałem u siebie w domu cała ta wyczytana wiedza rozpadała się jak domek z kart.

• Redaktorzy

Wczoraj wieczorem na moim sprzęcie prawie hi-endowym grało hi-endowo ,normalnie nirvana a dzisiaj z rana ni chu chu ,normalnie kupa ,nie da się słuchać

Kawa z odrobiną koniaczku!

Gość

(Konto usunięte)

No niestety najważniejszy w tym wszystkim jest chyba człowiek (słuchacz) ;-)

Wczoraj wieczorem na moim sprzęcie prawie hi-endowym grało hi-endowo ,normalnie nirvana a dzisiaj z rana

ni chu chu ,normalnie kupa ,nie da się słuchać .Zaznaczam ,że wczoraj nic nie piłem :-)

Sprzęt co prawda lampowy ale dałem mu 1,5 godziny na rozgrzewkę ,efekt jak wspomniałem wcześniej .

:-(

Mam tak samo...

Kawa z odrobiną koniaczku!

Kawa była ,spacer z psem też był ,napisałbym ,że wczoraj pokazywało napięcie w sieci 232V a dzisiaj 224V ale zaraz powiedzą,

że uprawiam audiovoodo :-)

Podstawowa rada to trochę czytać a bardzo dużo słuchać nie odwrotnie.

Pamiętam jak jeszcze nie dawno potrafiłem godzinami czytać testy i opinie dotyczące np kolumn a gdy wyporzyczyłem je i posłuchałem u siebie w domu cała ta wyczytana wiedza rozpadała się jak domek z kart.

Bardzo dobry kierunek ,temu ma służyć ten poradnik. Prawda jest taka , nie ma jeszcze takiego sprzętu ,który oddał by realne brzmienie wszystkich instrumentów .Każdy producent ma swoją szkołę i bardzo dobrze ,wiadomo że każdy z nas inaczej słyszy (uszanujmy to) .

• Pokaż nowe odpowiedzi