Skocz do zawartości
IGNORED

Finansowa apokalipsa nadchodzi.

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Lolo2 napisał:

Jestes zwyczajnie juz za stary aby widziec co sie dzieje xD

Jestesmy potega w niektorych dziedzinach. 

Meble, Transport, Rolnictwo i produkcja Maszyn Rolniczych, Ostatnio gry komputerowe, Mamy swietnych informatykow. 

Produkujemy luksusowe jachty na swiatowym poziomie. 

Coraz czesciej Napedy, skrzynie biegow oraz kolejnictwo. 

Nie jest zle, nie narzekaj. Jak na jedno pokolenie bo tym co zastalismy po II wojnie swiatowej mysle ze gospodarczo stoimy bardzo dobrze. 

O produkcji jabłek zapomniałeś jako o kolejnej strategicznej gałęzi gospodarki.

Edytowane przez Amator 2b

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

Potęga nigdy nie byliśmy i niestety nie będziemy ale fakt mamy sporo wynalazków których nie potrafimy sfinalizować i zarobić za to inne państwa od nas kupują i zarabiają krocie.

-=SLAYER RUL3Z =-

2 minuty temu, Lolo2 napisał:

Ujalem to ogolnie jako Rolnictwo.

Tak, wiem.

Rządzimy.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

8 godzin temu, janunio napisał:

Lolo2;

W 80' i 89' oddychałem pełną piersią. Dziś mam 65+ i jestem rozgoryczony.  Polacy na przestrzeni ostatnich 30 lat udowodnili, że do niczego się nie nadają. Jak zawsze szukamy winnych tego syfu wszędzie tylko nie u siebie. Za to uwielbiamy kiedy Kaczunio wmawia nam bajeczki o mocarnej Ojczyźnie. Jesteśmy dziś krajem montowni i magazynów. Nasz export to fikcja bo powstaje jako wynik pracy na zlecenie obcych państw/producentów.

Pamiętajcie: Patriota to ten, który martwi się o Ojczyznę.  

Stety lub niestety (zależy od perspektywy) jesteśmy li tylko pracobiorcami Europy Zachodniej i szczerze mówiąc innej możliwości nie mamy,  ponieważ nie posiadamy żadnych,  liczących się we współczesnym świecie technologi. 

Nie mamy własnych samochodów,  samolotów,  smartfonów,  procesorów,  tomografów , telewizorów,  itd.itp.,  które współczesny świat mógłby i chciał kupić. 

Do zaoferowania mamy tylko naszą siłę roboczą ,  surowce naturalne oraz płody ziemskie,  a to zdecydowanie za mało,  aby być liczącym się graczem na rynkach światowych  .

Trudno też oczekiwać,  aby , np.: Samsung,  Mercedes,  itd.,itp. ofiarowali nam bezinreresownie swoje technologie,  w które zainwestowali miliardy dolarów. 

Europa zachodnia nie przyjęła Polski ze względu na sympatię  do Polakow , lecz z racji na rynek zbytu oraz tanią siłę roboczą .

Czy to dobrze,  czy to źle ?

Osobiście uważam,  iż znamienitej większości Polakom żyje się dziś zdecydowanie lepiej i dostatniej ,  niźli pod butem wschodnim (ZSRR).

Piotr

Dowodzi się tu, że coś jednak dokonaliśmy: 

Cytat

Meble, Transport, Rolnictwo i produkcja Maszyn Rolniczych, Ostatnio gry komputerowe, Mamy swietnych informatykow. Produkujemy luksusowe jachty na swiatowym poziomie. 

- meble; szczyt technologii skręcania prostokątnych płyt wiórowych, hardware = import

- transport; chodzi ci o narodowość kierowcy i dumpingową wyceną Jego pracy ?

- produkcja maszyn rolnych; ja nie widzę (kiedyś liche Bizony i tragiczne Ursusy) a na polach traktory z importu;

- jachty; budowane/montowane w 100% z importowanych komponentów; 

- polscy informatycy; robole od pisania słupków - MICROSOFT, CAD, YT, FB i.t.p to import;

Gry to jasny punkt. 4% PKB. Inicjatorzy zaczynali od handlu na warszawskie giełdzie komputerowej. Jest świetny w tej sprawie film dokumentalny. Kilku Polaków zostało wreszcie dotkniętych kreatywnością i tytaniczną pracą. I poszli w świat. Brak mi tylko narodowego tła dla tego sukcesu.

Zostawiłem na koniec rolnictwo. Z nieznanych powodów wycisza się od lat nasz Jedyny Wielki Sukces. Po 89' kilku kreatywnych biznesmenów postanowiło stworzyć nowoczesny przemysł przetwórstwa. I to się udało !!! BAKOMA, MEKOVITA, PIĄTNICA itp. Produkty spożywcze dogoniły normy Europejskie. Pamiętam walkę o jakość mleka. Kiedy wchodziły sieci handlowe z UK, Francji i Niemiec to była poważna obawa, że importowana żywność zabije polskich producentów. No i okazało się, że to "najeźdźcy" zmienili się w exporterów.  Aby taki proces miał miejsce należało zerwać z tradycją polskiego chłopa i jego miłością do konia, krowy i świni.

W Polsce mamy idiotyczny kult tzw. "ciężkiej pracy". Gość jest "wporzo" bo całe życie ciężko pracował i ma 1 100 zł emerytury.  Dzięki "ciężkiej pracy". 

Kończę apelem: szukajmy kreatywności i odwagi w biznesie. Unikajmy jak ognia "ciężkiej pracy". Idźmy przykładem prof. Rubika.

Edytowane przez janunio
1 godzinę temu, janunio napisał:

Unikajmy jak ognia "ciężkiej pracy"

Bez "ciężkiej" pracy na pewno nie będzie sukcesu gospodarczego, ale hasło o unikaniu ciężkiej pracy na pewno trafi na podatny grunt wśród suwerena głosującego na PiS.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Panowie, naprawdę trzeba się modlić, abyśmy najpóźniej do końca maja wrócili do w miarę normalnego życia.

W przeciwnym razie może nas spotkać historia rodem z Mad maxa.

Póki co sklepy spożywcze są pełne, bo pewnie wszystko idzie jeszcze z magazynów. A co jeżeli rolnictwo przestanie funkcjonować? Co wtedy z żywnością?

Nie wirus nas będzie zabijał, ale my sami w walce o byt.

Jeszcze miesiąc temu śmiałbym się z tej teorii. Dzisiaj już niekoniecznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Meloman napisał:

Nie czytaj szmatławca  będziesz zdrowszy .?

KALIBER vel rydz .

Szacuje się,, że dziś i jutro Polacy dostaną ok. 2 mln. wypowiedzeń. 

FINANSOWA APOKALIPSA w pełni.

Gratuluję mojemu Narodowi "udanego" rządu i Prezydenta.

ps.: wątek założony 11 dni temu i nic się nie zmieniło.

Edytowane przez janunio
Godzinę temu, Meloman napisał:

Panowie, naprawdę trzeba się modlić, abyśmy najpóźniej do końca maja wrócili do w miarę normalnego życia.

W przeciwnym razie może nas spotkać historia rodem z Mad maxa.

Póki co sklepy spożywcze są pełne, bo pewnie wszystko idzie jeszcze z magazynów. A co jeżeli rolnictwo przestanie funkcjonować? Co wtedy z żywnością?

Nie wirus nas będzie zabijał, ale my sami w walce o byt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Początkowo myślałem że PiS tak szybko wskazując nakazujac robi dobrze ale trochę poczytałem różnych specjalistów i wychodzi że to wcale nie takie dobre bo śmierć kilkunastu tysięcy na koronawirusa i spokojna przyszłość kontra katastrofa humanitarna i gospodarcza oraz budżetowa i śmierć kilku tysięcy na koronowirusa A kolejnych kilkunastu tysięcy z przyczyn ekonomicznych wcale nie jest najlepszym wyjściem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

18 godzin temu, skynyrd napisał:

A patriota to ten kto płaci podatki w Ojczyźnie i w razie konieczności stanie w jej obronie.

raczej frajer niż patriota . taki jeleń do roboty za drobne , dojenia na podatkach i opłatach  oraz wiary w cuda głoszone przez wodzów i szamanów . a w razie wojny między ,,panami " - to tylko mięso armatnie bo przecież sami siebie zabijać nie będą , poślą do tego ,, partiotów " 

...there is no spoon...

Godzinę temu, antymalkontent napisał:

Początkowo myślałem że PiS...

Mam podobnie, ale zauważ proszę, że podobnie postąpiło większość krajów. Skutki takich działań mogą być opłakane dla gospodarki światowej jeżeli ktoś się w porę nie opamięta. To wszystko nie jest zero-jedynkowe. W południowych Włoszech już zaczyna się plądrowanie sklepów.

Edytowane przez Meloman
2 godziny temu, KALIBER napisał:

Nie czytaj szmatławca  będziesz zdrowszy .?

Tylko wiara w Prezesa uzdrowi świat i Polskę ;-).
Ja tchórzliwych szmatławców nie słucham ani mnie oni nie interesują.

Godzinę temu, janunio napisał:

Patriota to osoba krytyczna, wskazująca kreatywnie sposoby naprawy Ojczyzny. 

Kreatywnie można wskazywać tylko jak ktoś słucha. W państwie autorytarnym się to nie uda. Władza autorytarna słucha tylko tego co powie wódz naczelny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

2 godziny temu, antymalkontent napisał:

Początkowo myślałem że PiS tak szybko wskazując nakazujac robi dobrze ale trochę poczytałem różnych specjalistów i wychodzi że to wcale nie takie dobre bo śmierć kilkunastu tysięcy na koronawirusa i spokojna przyszłość kontra katastrofa humanitarna i gospodarcza oraz budżetowa i śmierć kilku tysięcy na koronowirusa A kolejnych kilkunastu tysięcy z przyczyn ekonomicznych wcale nie jest najlepszym wyjściem.

Dlatego z zainteresowaniem przeczytałem wypowiedź Pana Sławka Sierakowskiego, który zaproponował ścisłe odseparowanie tych najbardziej zagrożonych śmiercią, czyli seniorów, przy jednoczesnym w miarę normalnym funkcjonowaniu pozostałej części społeczeństwa właśnie w celu utrzymania produkcji. 

22 godziny temu, janunio napisał:

Jesteśmy dziś krajem montowni i magazynów.

Od czegoś trzeba zacząć i gdzieś się trzeba nauczyć jak to jest zrobione. W praktyce najlepiej, ale na drodze nauki może stanąć niechęć do niej nowej elity PiS. Oni potrzebują do osiągnięcia swojego celu "ciemnego ludu".

Andrzej Duda dzisiaj o wyborach: Jeśli są warunki, żeby chodzić do sklepu, to są warunki, żeby zagłosować. Prezydent dodał, że "nie widzi podstaw, by w Polsce wprowadzać stan klęski żywiołowej, bądź stan wyjątkowy".

Tylko, że do sklepu musimy a na wybory już nie.

Edytowane przez janunio

Mówiłem, że to debil.

"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."          Stanisław Ignacy Witkiewicz – Listy do żony (1928-1931)

6 godzin temu, Szyszkownik Kilkujadek napisał:

Dlatego z zainteresowaniem przeczytałem wypowiedź Pana Sławka Sierakowskiego, który zaproponował ścisłe odseparowanie tych najbardziej zagrożonych śmiercią, czyli seniorów,

Rozumiem, że weźmiesz ich wszystkich do siebie, tak ?

W dniu 29.03.2020 o 18:16, janunio napisał:

W 80' i 89' oddychałem pełną piersią. Dziś mam 65+ i jestem rozgoryczony. 

janunio przeżyłeś tyle lat, masz już luzik. Gorzej mają obecni 25+ :-)))))

Smuga cienia spowija..;-)

9 godzin temu, arturp napisał:

raczej frajer niż patriota . taki jeleń do roboty za drobne , dojenia na podatkach i opłatach  oraz wiary w cuda głoszone przez wodzów i szamanów . a w razie wojny między ,,panami " - to tylko mięso armatnie bo przecież sami siebie zabijać nie będą , poślą do tego ,, partiotów " 

Przedsiębiorco - PiS ma w dudzie twoje problemy. Jak zbankrutujesz na miejsce twojej firmy wejdzie szwagier pisiora.

9 godzin temu, dulon184 napisał:

Do kosciołów ich posłac . Przez lata darmozjadów utrzymywali ..

Niech sie odwdzięczą .

Pewnie szybciej dwie niedziele palmowe się do kupy zejdą, niż kościół komukolwiek w czymkolwiek pomoże :-))))

8 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Po zbankrutowane hotele już stoi kolejka takich pisich sqrwysynów.

Racja, tu nas czekają dość ciekawe rozwiązania :-). Wziąć herbatkę, siedzieć i obserwować :-))).

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

W tym, wszystkim politycy stojącymi za tymi wszystkimi decyzjami  i powiązany z nimi świat finansjery da po tym wszystkim radę. Oni to doskonale wiedzą wprowadzając kolejne zakazy. Mają gdzieś, że z problemami zostanie miliony głównie drobnych przedsiębiorców.

Jeżeli prognozy rzeczywiście się potwierdzą i czeka na recesja ok. 10% lub więcej to czeka nas dramat na lata. 

Oligarchowie rosyjskich swoje pałace już przekształcili w niezależne OIOM-y ze swoimi lekarzami, którzy ze swoimi rodzinami z nimi tam mieszkają. A gawiedź, czyli my wszyscy po tym wszystkim będziemy dla nich pracować za miskę ryżu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.