Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, xajas napisał:

Przeciez nie chodzi o to by wyfiltrowac z wody wszystko i stworzyc z niej „wode destylowana“ sa „naukowe“ badania, jak taka woda powinna byc „skomponowana“ czyli ile nosnikow smaku jak magnez powinna zachowac (minimum) a ile szkodliwych jak nitraty, wapno itd. Musi byc wyfiltrowanych. Jest na to nawet formula. Jak znajde to przytocze (juz zapomnialem) na bazie takich formul budowane sa np. filtry BWT (Best Water Treatment) uzywane w profesjonalnej gastronomii.

Tak, dlatego w moich jest mineralizator.

A wapnia nie ma chyba nic, bo nie mam osadu w czajnikach 🙂

Znalazłem jeszcze takie info o osmozie.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nastepny etap rozwoju to filtr zabudowany pod zlewem z podwojnym kranem: zwykla woda i woda filtrowana (plus chlodzona albo gazowana)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_8428.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W końcu u siebie wymieniłem system odwróconej osmozy. Stary miał już kilka lat, a nie chciało mi się wymieniać membrany, dezynfekować system, więc wybrałem nowy, który oprócz mineralizacji ma jeszcze jakiś strukturyzator. Podpięte pod ekspres +2 kraniki. Soli nie dodaję, bo i tak zbyt wiele spożywamy.

W domu mam głębinówkę i zmiękczacz z odżelaziaczami. Ale to woda techniczna. Do picia kupuję saguaro lub oazę.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam wieczną gwarancję, ale za wymianę filtrów płacę.

Ten system mam już chyba dobre 10 lat i membranę tylko raz wymieniali, dezynfekcję mam co 6 mies przy wymianie filtrów, ceramiczny pojemnik na wodę jeszcze się trzyma, ale bywa, że też trzeba po jakimś czasie wymienić.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, gromg napisał:

. Do picia kupuję saguaro lub oazę.

W butelkach z poliwęglanu?!!! najtańszego z biedry?!!!

Jeśli tak, to za parę lat kto inny będzie chędożyć za ciebie, bo bez testosteronu nie wydolisz...za własne pieniądze sobie to robisz.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piramidon
dopisek

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, gromg napisał:

Do picia kupuję saguaro lub oazę.

Kranówa lepsza. 

Tym bardziej, że te marki to zwykła kranówa rozlana do plastikowych butelek 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, gromg napisał:

Moja kranówa pomimo stacji uzdatniania szambem zajeżdża, więc nie mam wyboru.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
 

No to widać że stacja uzdatniania jest tylko mechaniczna, trochę węgla aktywowanego by się przydało po drodze i powinno pomóc

Tylko jednak więcej niż trochę. Najlepiej to czuć w samochodzie filtry powietrza np. MAN-a tam gdzie dano uczciwie węgla dłużej nie przepuszczają nieprzyjemnych zapachów

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 21.10.2021 o 21:02, piotrek7 napisał:

Na zdjęciu kolor jest trochę podbity ale jest dość jasna. Dokładnie taka, jaka być powinna. Bardzo ciekawy smak. Sprawdź ją bo warto

Dzisiaj kolejne palenie Kolumbia Kachalu Organic.

Jest całkiem jasno palona.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Posłałem zamówienie na kolejne surówki. 

1. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Teraz, piotrek7 napisał:

Jak oceniasz różnicę pomiędzy sklepową masówką a własnym wypałem? Warto było zacząć zabawę? Bo jak dla mnie nie ma odwrotu 😉

 

Wiesz co, zależy do jakich kaw się odnosisz do sklepowej masówki to na pewno masz rację i nie ma o czym gadać.

Ale Panamą Geisha to te nasze wypały nie będą 😁 ja pijam różne kawy i to nawet takie za 80zl/250g z różnych obróbek, ostatnio bardzo modne i zresztą nowoczesne to  anaerobic, lactic i carbonic. 

Ale jakby tę naszą porównać do kaw speciality i single origin z wyspecjalizowanych palarni to:

Pierwsze, równomierność palenia i tu 1:0 dla kaw z palarni (nie mówię o masówce z marketów), dwa walory smakowe są ok, ale szału nie ma, chociaż wstydu też nie ma. Nawet w porównaniu do kawek z  niektórych palarni i odmian za 40zl paczka 250g, więc powiedzmy, że 1:1 albo 1:0 dla naszych wypałów.  

 Myślę,  że niemałe znaczenie ma kontrolowana temperatura, czas palenia,  być może nawet czas schładzania, ten ostatni staram się robić dość szybko przesypując do miski ceramicznej i mieszając,  po czym znowu do kolejnej itd.

Spróbuję następny wypał wysypać do miski i zostawić, by kawa stygła w swoim naturalnym czasie, żeby tego procesu nie przyspieszać. 

W każdym bądź razie na razie zamówiłem kolejne 3 surówki plus jedną wypaloną jasno do porównania z tym co mi wyjdzie, a chodzi o Etiopię YIRGACHEFFE.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
40 minut temu, sir.jax napisał:

Spróbuję następny wypał wysypać do miski i zostawić, by kawa stygła w swoim naturalnym czasie, żeby tego procesu nie przyspieszać. 

Wysyp na sito.

A jest jeszcze coś, czego nie wymieniłeś a co dla mnie ma duże znaczenie. Kawiarskie DIY. Satysfakcja, że zrobiło się coś samemu i jest to wcale nie gorsze (a często lepsze) od dostępnej na rynku konkurencji

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Wysyp na sito.

A jest jeszcze coś, czego nie wymieniłeś a co dla mnie ma duże znaczenie. Kawiarskie DIY. Satysfakcja, że zrobiło się coś samemu i jest to wcale nie gorsze (a często lepsze) od dostępnej na rynku konkurencji

No tak, coś w tym jest.

Teraz zastanawiam się nad maszynką do popcornu, tylko trzeba by znowu obczaić jaki czas będzie potrzebny do jasnego wypalenia. Pewno na początku trzeba by włączyć na sucho, żeby się nagrzała, wyłączyć i wsypać po czym znowu włączyć.  A kontrolować po kilku/kilkunastu minutach zatrzymując na chwilę. 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Ja zostanę przy patelni żeliwnej. Lubię proste patenty. Szczególnie gdy działają 😉

Ja dzisiejszą i chyba najrówniej wypaliłem na patelni Zwiegera z powłoką granitową, ale wcześniejsze dwa wypały robiłem na żeliwnej. 

Chcę teraz porównać co wyjdzie w naparze.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kawa strzela. Najpierw pęka osłonka potem ziarno. Odgłos jest zależny od gatunku ale jest wyraźnie słyszalny. Ale ogólnie poznaje się na oko. Po kolorze. Gdy ziarno nabiera koloru czekolady mlecznej, można uznać, że jest OK. Dalsze zmiany koloru to już zmiana stopnia wypalenia gotowego ziarna 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
27 minut temu, piotrek7 napisał:

Kawa strzela. Najpierw pęka osłonka potem ziarno. Odgłos jest zależny od gatunku ale jest wyraźnie słyszalny. Ale ogólnie poznaje się na oko. Po kolorze. Gdy ziarno nabiera koloru czekolady mlecznej, można uznać, że jest OK. Dalsze zmiany koloru to już zmiana stopnia wypalenia gotowego ziarna 

Tak, to strzelanie to tak zwany crack, generalnie to sygnał, że kawa jest już dobra, po czym powinniśmy przygotować ziarna do wychłodzenia, czasem po drodze dochodzi do drugiego słabszego cracka.

Niestety, aby do tego doszło kawa będzie raczej mocniej wypalona, czyli pod espresso.

Mnie zależy na jasnym paleniu pod alternatywy, więc nie dochodzi do tego charakterystycznego strzelania, jak już to tylko delikatnie inie wszystkie ziarna.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 15.06.2021 o 16:54, sir.jax napisał:

Poszukaj Kolumbii, bardziej wyrazisty smak to obróbka natural, ale bardzo ciekawe efekty są z kaw poddanych specjalnej fetmetacji, zazwyczaj jest w opisie kawy. Odmiany Burundii są ciekawe, Red Bourbon.

To jest ciekawa kawa

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tutaj masz same maliny w naparze.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj coś wybierzesz,  ostatnio mi podeszły kawy z Rwandy właśnie odmiana Red Bourbon, masz owocowa słodycz itp. Z dobrych wypałów to Hayb, Manhattan Coffee Roasters, Rum Baba Coffee.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz spróbować tę kawę. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

 

W dniu 7.07.2021 o 15:12, sir.jax napisał:

Do mnie dziś dotarła Kolumbia od Manhattan Coffee i upraw Diego Bermudeza, jest mega, maliny, maliny i jeszcze raz maliny.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Z racji że wyczyściłem już wszystkie zapasy kawki, tym razem od Antka i Eli (pyszne mikrolotki z Kolumbii) oraz że w MA zastój prosiłbym o polecenie czegoś fajnego do przelewów.

Sir.jax czy twoje propozycje jak z przytoczonych nadal aktualne?

Ps, coś się nie po kolei wkleja 😞

 

IMG_20211113_213306.thumb.jpg.ace2ba32669505e2a90812281711e4ad.jpg

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, pierote napisał:

Sir.jax czy twoje propozycje jak z przytoczonych nadal aktualne?

Jak najbardziej, Kolumbia od Samuela DiegoBermudeza jest z obróbki beztlenowej fermentacji, ciekawe są takie kawki.

Jak jest szansa jeszcze kupić, to brać i spróbować, bo może to być kawa sezonowa i może być już niedostępna, ale nie mam pewności.

Spójrz jeszcze tutaj, ostatnio zamówiłem u nich surówkę, ale też Etiopie Yirgacheffe 250g tej kawy kosztuje zaledwie 19zl, tak jasno palonej kawy jeszcze nie widziałem. 

Mam zdjęcia jak wygląda po zmieleniu, w smaku jest jak nie Yirga, pierwszy raz tak pije. Nie wiem, co oni z nią zrobili,  ale jest ciekawa. Korzenny aromat, taki pikantny, a filiżance nadal korzenny posmak, trochę jakby orzeszki, trochę herbaciany delikatnie jakby jakieś żółte owoce nie wiem śliwki, albo suszonej brzoskwini ch.... wie😁

Ja tam sięgnę po nią jeszcze raz, ale muszę surówkę wypalić i porównać z ich wypałem, mega równym i jasnym.

Generalnie jaką temperatura jej nie zaparzysz, jest zawsze no prawie tak samo, ja leciałem od  90-96C, muszę zejść jeszcze ze do 86C, zobaczymy.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio znowu przelewam, tempa tradycyjna 95-94 st. czyli u mnie z czajnika przelana do konewki i po chwili polewam.

Ela MA wypaliła te  Kolumbie troche konkretniej, jest coś z orzecha - raczej nie goryczka, owoce jak trzeba i czasami żywe cytrusy wychodzą.

Piszesz że lubisz tempy poniżej 92 st. - przetestujemy 😉

Druga sprawa widzę że sami popalacie i to z dobrym skutkiem. Tak myślę jakby zrobić wypał pod espreso w stylu włoskim to dopiero byłaby bomba. Taka lavazza czy inne Kimbo około stówki za połowę ceny 😜

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, ja Etiopie zawsze 92C traktuje w zależności co wyjdzie we filiźance, to w kolejnych parzenaich, albo podnoszę temp.albo obniżam. Ostatnio moja surówka Kolumbia wypalona dość jasno, najlepiej wypadła na 88C w dół do 86C, była słodycz, całkiem krągłe body na polikach.  Nie pamiętam na którym kliku była mielona.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, sir.jax napisał:

Ostatnio moja surówka Kolumbia wypalona dość jasno, najlepiej wypadła na 88C w dół do 86C, była słodycz, całkiem krągłe body na polikach.  Nie pamiętam na którym kliku była mielona.

U mnie też jasne kawy bardziej się lubią z wodą o niższej temperaturze . Podnoszenie temperatury w ekspresie powyżej 90C to zbrodnia 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, piotrek7 napisał:

U mnie też jasne kawy bardziej się lubią z wodą o niższej temperaturze . Podnoszenie temperatury w ekspresie powyżej 90C to zbrodnia 

Żartujesz sobie? młyn się kłania, oraz regulacja ciśnienia w trakcie ekstrakcji

To raczej kiepskim kawom obniżenie temperatury pomaga co by syfów z nich w czasie ekstrakcji nie wyciągać…

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy parzeniu kawy trochę ruchu nigdy nie zaszkodzi 😉 

 

Przy kawach na poziomie 30kg które czasem dostawałem od osób nie świadomych rozbuchania mojego kawowego hobby coś trzeba było robić żeby trochę frajdy poza kofeiną z nich wysupłać

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pany - strzelam, że kobiet tu się nie uświadczy😉, co byście polecili leniowi, który chce osiągnąć jak najwięcej, chodzi oczywiście o smak kawy, aromat, gęstość, jak najmniejszym kosztem? - nie chodzi mi tu o cenę, bardziej o wygodę.

Tylko automaty wchodzą w grę? Jeśli tak, to jakie?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Adi777
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, Adi777 napisał:

Pany - strzelam, że kobiet tu się nie uświadczy😉, co byście polecili leniowi, który chce osiągnąć jak najwięcej, chodzi oczywiście o smak kawy, aromat, gęstość, jak najmniejszym kosztem? - nie chodzi mi tu o cenę, bardziej o wygodę.

Tylko automaty wchodzą w grę? Jeśli tak, to jakie?

Jak masz kuchenkę gazową to Bialetti łoi te wszystkie biurowe ekspresy do 8kzł, ale trzeba trochę własnej inwencji a z czasem wejdzie Ci to w rutynę i będziesz happy

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.