Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Adi777 napisał:

To jest żart, tak?

Nie. spokojnie miałem Bialetti a w biurze Jurę i Siemensa i z obu mimo serca (np. Jura trzy grubości mielenia, i regulacja temperatury) nie wychodziła tak dobra kawa jak z kawiarki

Ekstrakcja czasowo podobna bo Ekspresy trzeba najpierw rozgrzać i o tym się zapomina a zużytą kawę wyrzucić no bo to nie jest automatyczne. 

Można to szybko ogarnąć

Serducho i chęć do eksperymentów bardzo szybko nas naprowadzi na dobre wyniki. Pisałem o tym na Forum w dwóch wątkach o kawie-poszukaj

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to Ci powiem, że jestem w "małym" szoku. Bialetti mam, i jest to fajna sprawa. Ogólnie, to pytałem się z ciekawości, bo nie zamierzam nic zmieniać - na razie. Wydawało mi się, że automatyczny proces będzie lepszy, nie wiem, dokładniejszy, bardziej powtarzalny, i tym podobne. Jeśli nie, to po co w takim razie kupować automaty? 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Adi777
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Adi777 napisał:

No to Ci powiem, że jestem w "małym" szoku. Bialetti mam, i jest to fajna sprawa. Ogólnie, to pytałem się z ciekawości, bo nie zamierzam nic zmieniać - na razie. Wydawało mi się, że automatyczny proces będzie lepszy, nie wiem, dokładniejszy, bardziej powtarzalny, i tym podobne. Jeśli nie, to po co w takim razie kupować automaty? 

To jak byś użył słowa samochody jeżdżąc do tej pory rowerem. Swego czasu 18 kilometrów do pracy robiłem szybciej niż komunikacja miejska, rano 25 minut zamiast 35 minut, po południu 30 minut zamiast 55minut

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, Adi777 napisał:

Jeśli nie, to po co w takim razie kupować automaty? 

Dla wygody. Naciskasz guzik i masz kawunię na 100 sposobów. Ale to nie to samo, co manualny ekspress.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie musiałem zrobić na prawdę duży krok naprzód żeby odczuć różnicę a do zakupu Rocketa V60 (nie 58) podchodziłem jak do jeża

 

Dodam tylko że w nim to dopiero trzeba używać głowy przy tych wszystkich nastawach PID-ów temperatur na bojlerze, temperatur na grupie zmian ciśnienia w trakcie parzenia

 

Zabawa dla tych co to lubią cały czas coś poprawić i sami ścigają się ze sobą 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, il Dottore napisał:

Naciskasz guzik i masz kawunię na 100 sposobów.

A jak komuś nie zależy na kawuni na 100 sposobów, tylko na jakości samej kawy? Serio manualne przyrządzanie będzie lepsze?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Adi777 napisał:

A jak komuś nie zależy na kawuni na 100 sposobów, tylko na jakości samej kawy? Serio manualne przyrządzanie będzie lepsze?

Mi jakoś kawa z automatów nie do końca wchodzi. Tzn bywa dobra ale zachwycony nie byłem nigdy. Bywam w wielu firmach, częstują, nieraz i dobre ziarno mają, ale co swoja robota, to swoja. 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Adi777 napisał:

A jak komuś nie zależy na kawuni na 100 sposobów, tylko na jakości samej kawy? Serio manualne przyrządzanie będzie lepsze?

Tak zwolnienie z myślenia to kiepski pomysł na dobrą kawę, jedynie powtarzalność procesu to pewien plus ale np. na Bialettim można to z czasem opanować do perfekcji!

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Teraz, il Dottore napisał:

Mi jakoś kawa z automatów nie do końca wchodzi.

Nie powiem, bo w mojej niedawnej pracy też był automat, jakiś szwajcarski, kawa tej samej firmy, i nie było to zbyt dobre.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, Adi777 napisał:

Nie powiem, bo w mojej niedawnej pracy też był automat, jakiś szwajcarski, kawa tej samej firmy, i nie było to zbyt dobre.

Ekspres nie ten , obsługa nie ta; jak z wszystkim serducho jest wymagane. W biurze np. jechaliśmy na Lavazzy a ja walczyłem z sekretariatem żeby zamawiali ją w innym kolorze a dziewczyny z uporem maniaka zamawiały inny bo w sekretariacie miały gorszy ekspres i na nich ta lepsza kawa nie wychodziła za to w pokoju konstruktorów obok pokoju prezesów z tej drugiej dawało radę więcej wyczarować

4 minuty temu, J.Jerry napisał:

Te automaty nie chcą się same czyścić i konserwować...mnie to zniechęca.

Mnie zniechęca że mam określony resurs życia i nie otrzymałem instrukcji jak się samemu naprawiać i regenerować...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 14.11.2021 o 09:05, ASURA napisał:

To raczej kiepskim kawom obniżenie temperatury pomaga co by syfów z nich w czasie ekstrakcji nie wyciągać

Tak może być w ekspresach i kawach ciemnopalonych w kawach single origin lub speciality jasnopalonych w alternatywach raczej ta teoria ląduje do kosza.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, sir.jax napisał:

Tak może być w ekspresach i kawach ciemnopalonych w kawach single origin lub speciality jasnopalonych w alternatywach raczej ta teoria ląduje do kosza.

Masz rację, zapomniałem że kolega stosuje alternatywne sposoby parzenia. Jak jestem u dzieciorów to mam tak i tak parzoną, każde preferuje inaczej ale… jest dobra o przyjemnie pić. O cenę niektórych kaw wolę nie pytać mam takiego lidera alternatyw… jedzie z kawami jak lokomotywa z węglem

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...
W dniu 15.11.2021 o 10:21, Adi777 napisał:

To jest żart, tak?

Niestety to prawda. Rano z kawiarki+woda 80st jest naprawdę OK.

Po pracy espresso z dźwigniowego.

Ostatnio cold brew- polecacie jakieś sposoby?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, absinth3 napisał:

Niestety to prawda. Rano z kawiarki+woda 80st jest naprawdę OK.

Nie no, ja wiem, że jest okej, ale myślałem, że zautomatyzowanie będzie jeszcze lepsze. Lepsze i wygodniejsze, ale przede wszystkim pozwoli na jeszcze lepszą kawę. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 3 tygodnie później...

moje nowe odkrycie.
Lite roast (2/5), Delikatna (2/4), malo kwasna (1/4)
W sam raz dla tych, ktorzy pija kawe w duzych ilosciach

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze się nie zawiodłem na Lucaffe. Dodam do listy. 😄 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja odebrałem przedświąteczną przesyłkę z 4-ma kilogramami Mr Exclusive. 🙂 Starczy na 3 miesiące. 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 2 tygodnie później...

Zauważyłem ciekawą rzecz dotyczącą młynka Wilfa Svart. Jako jedną z nielicznych wad uznano elektryzowanie się pojemnika na zmieloną kawę. Otóż w moim przypadku pojemnik elektryzuje się tylko podczas mielenia kaw z marketu. Wszystkie zmielone świeże kawy wysypują się bez żadnych oznak przywierania do ścianek pojemnika.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lucaffe w sumie nic specjalnego... SimPLO dużo bardziej ciekawsza w smaku i aromacie

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, slaaawek napisał:

Lucaffe w sumie nic specjalnego... SimPLO dużo bardziej ciekawsza w smaku i aromacie

Fakt, kawy speciality są bogatsze w smaki i aromaty niż masowe włoskie.

Mi ostatnio ta kawa bardzo smakuje (obróbka natural): https://www.coffeedesk.pl/product/3361/Johan-And-Nystrom-Ethiopia-Guji

f9f328aeca49b42d977159d3c13ddbf9.jpg

Edytowane przez JuG
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, JuG napisał:

Fakt, kawy speciality są bogatsze w smaki i aromaty niż masowe włoskie.

Mi ostatnio ta kawa bardzo smakuje (obróbka natural):

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

f9f328aeca49b42d977159d3c13ddbf9.jpg

To prawda, zawsze o tym wspominałem tutaj w wątku. 

A ta Guji , to była moja pierwsza Etopia kilka lat temu, zrobiła wtedy na mnie ogromne wrażenie, aromaty kwiatów i winne posmaki w naparze.

Dziś już słabiej,  ale to podobno efekt picia coraz lepszych i wielu innych dobrych i bdb jakościowo ziaren.

Zresztą we wczorajszej rozmowie z pewnym roasterem od kawy.

Coś jest na rzeczy.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Zauważyłem ciekawą rzecz dotyczącą młynka Wilfa Svart. Jako jedną z nielicznych wad uznano elektryzowanie się pojemnika na zmieloną kawę. Otóż w moim przypadku pojemnik elektryzuje się tylko podczas mielenia kaw z marketu. Wszystkie zmielone świeże kawy wysypują się bez żadnych oznak przywierania do ścianek pojemnika.

to kwestja wilgotnosci

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
40 minut temu, xajas napisał:

to kwestja wilgotnosci

Czyli kawy z marketu są ewidentnie przesuszone na wiór.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Czyli kawy z marketu są ewidentnie przesuszone na wiór.

Niekoniecznie.
Mialem wiele „specialty“ kaw, ktore byly „przesuszone“, a te ktore teraz kupuje „z marketu“ nie wymagaja dowilzania, wiec takie analizy i wnioski jak powyzej sa „tendencyjne“.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
45 minut temu, xajas napisał:


Niekoniecznie.
Mialem wiele „specialty“ kaw, ktore byly „przesuszone“, a te ktore teraz kupuje „z marketu“ nie wymagaja dowilzania, wiec takie analizy i wnioski jak powyzej sa „tendencyjne“.

Czyli kawy z marketu, które ja miałem okazję kupić były ewidentnie przesuszone na wiór.
(Może być?) 😄

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Fakt, kawy speciality są bogatsze w smaki i aromaty niż masowe włoskie.
Mi ostatnio ta kawa bardzo smakuje (obróbka natural):

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
f9f328aeca49b42d977159d3c13ddbf9.jpg
JuG, spróbuj kawę z palarni Eurocafe. Do tygielka nawet znajdzie się.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 31.12.2021 o 12:37, slaaawek napisał:

SimPLO dużo bardziej ciekawsza w smaku i aromacie

Simplo? Polska palarnia? Błagam! Jakie pojęcie o kawie może mieć Polak??? W tymkraju nie ma żadnej kultury picia, przygotowywania, a cóż dopiero - palenia kawy.

Przy włoskich specjalistach i znawcach to jak dać małpie brzytwę. 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.