Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bawię się już w eksperymenty, mielę drobno, zalewam, czekam mniej lub więcej, woda prosto z czajnika, efekt powtarzalny.

Mielenie grubo powoduje, że mniej uzyskujesz ekstraktu.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, J.Jerry napisał:

Nie bawię się już w eksperymenty, mielę drobno, zalewam, czekam mniej lub więcej, woda prosto z czajnika, efekt powtarzalny.

Mielenie grubo powoduje, że mniej uzyskujesz ekstraktu.

Czyli spijasz zalewajkę. 

Aha...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smaki zapachy itp .... wszystko subiektywne. Każdemu co innego smakuje. Bez sensu o tym pisać. Wątek do zamknięcia

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, slaaawek napisał:

Smaki zapachy itp .... wszystko subiektywne. Każdemu co innego smakuje. Bez sensu o tym pisać. Wątek do zamknięcia

Nie masz pojęcia o kawie.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, slaaawek napisał:

Smaki zapachy itp .... wszystko subiektywne. Każdemu co innego smakuje. Bez sensu o tym pisać. Wątek do zamknięcia

Najpierw sobie otwórz a później zamykaj

 

OK?

27 minut temu, sir.jax napisał:

Nie masz pojęcia o kawie.

Ale co mnie to obchodzi że ktoś nie ma pojęcia o kawie. Ja tutaj piszę z tymi których kawa pasjonuje, chcieli by ją poznać lepiej.  Jak kogoś to nie interesuje to tu puści bąka za tym bąki należy omijać i iść dalej z tymi którym po drodze...

5 godzin temu, sir.jax napisał:

Czyli spijasz zalewajkę. 

Aha...

To nie jest śmieszne, ceny poszły mocno w górę, handel siada- zamawia mniej towaru, ludzie zaczynają wybierać dokładniej za co płacą i patrzą ile kupują i jakie nadać priorytety

 

A państwo znaczy my? drukuje sobie banknoty, drukuje, drukuje.... 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Antonio z MA posiada taką wiedzę o kawie, że nie jedną włoską palarnię może zawstydzić. Kiedyś sporo dzielił się tym na forum Cafe preggo.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Teraz, gromg napisał:

Antonio z MA posiada taką wiedzę o kawie, że nie jedną włoską palarnię może zawstydzić. Kiedyś sporo dzielił się tym na forum Cafe preggo.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
 

Co z tego jak poszedłem za jego renomą właśnie na Cafe Prego i mi jego pomysł na dobrą kawę nie podszedł.

 

Bo kawę należy palić żle ale za każdym razem tak samo 😉 

 

Cafe mon Amour z Poznania , Bogactwo Kaw z Trójmiasta, czy LACAVA z Wolicy u mnie z powodzeniem rotują, na razie trzymają formę w tych kawach z tych rejonów świata co mnie interesują

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, gromg napisał:

Antonio z MA posiada taką wiedzę o kawie, że nie jedną włoską palarnię może zawstydzić. Kiedyś sporo dzielił się tym na forum Cafe preggo.

Wysłane z mojego LYA-L29 przy użyciu Tapatalka
 

Caffee prego umarło śmiercią naturalną po tym jak paru wszystko wiedzących z adminem na czele przejęło inicjatywę 😉

Teraz mamy 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i nadal jest zabawa 🙂 

Z MA spróbujcie wypieki Eli czyli synestezji, palce lizać! szczególnie w dripie / czy tam w zalewajce. Antek jest deko kontrowersyjny i sporo kombinuje np. jego najmocniejsza mieszanka 60/40 jesz często za kwaskowata mimo ze ziarna zjarane na heban.

Więc dalej szukam swojego mlotka kawiarnianego na deszczowe dni 🙄

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
49 minut temu, ASURA napisał:

Ale co mnie to obchodzi że ktoś nie ma pojęcia o kawie. Ja tutaj piszę z tymi których kawa pasjonuje, chcieli by ją poznać lepiej.  Jak kogoś to nie interesuje to tu puści bąka za tym bąki należy omijać

Zgadzam się, po to tu jesteśmy.

A takie wpisy tylko utwierdzają naszego kolegę @il Dottore w tym, że Polacy nie znają się na kawie.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, sir.jax napisał:

Zgadzam się, po to tu jesteśmy.

A takie wpisy tylko utwierdzają naszego kolegę @il Dottore w tym, że Polacy nie znają się na kawie.

 

Ależ on ma pretensje tylko że adresy pomylił bo ani ja ani Ty go z kraju nie wyrzuciliśmy; tak że w złą stronę feedback marnuje 

 

37 minut temu, pierote napisał:

Teraz mamy 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i nadal jest zabawa 🙂

Widzę Antonio Robustę pod strzechy wprowadza; to jak z modą co parę lat coś trzeba zepsuć żeby później pokazać jakie nowe cudo stworzyliśmy LOL

 

Niech młodzi i na fali przecierają od początku szlaki bo właśnie za nimi pojawiła się....meta 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 22.01.2022 o 07:28, absinth3 napisał:

palę sam. Ostatnio paliłem wg 2-go przepisu 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2 kg

zachowując wszystkie parametry czasu, pierwszy wypał (250g) poszedł na 241 st,  jeden na 240, pozostałe na 239. Różnice są ogromne. 

Nb ten pierwszy - przepaliłem i wyjąłem z maszynki trzaskający drugi crack- kawa wygląda przepięknie: ciemny brąz, szklący się olejkami- w smaku cóż: kara za inwencję własną. Ale wypiję grzecznie i przeskakuję na jaśniejsze. Kończąc te przepalone 250g nie jestem w stanie ustawić poprawnego mielenia i parametrów ekstrakcji z dźwigniowego La Pavoni ==> co dzień inny smak

 

To "nieudane" palenie (241st) było 07-01-2022. Ostatni tydzień- postępująca jednoznaczna poprawa. Wygląd super, zapach sprzed parzenia- dyskusyjny, smakowo dobry ciemny wypał. 

Czyli ta kawa (single-origin) potrzebowała, 3 tyg, żeby doszła do siebie. Nie żadne 5-7 dni, trzy tygodnie. Palenie Vienna, może troszeczkę głębiej. Jedynym problemem przy ekstrakcji było nadmierna crema czy raczej pienienie pod koniec ciśnięcia

Wczoraj też rozpocząłem spijanie tej samej kawy palonej w niższej temp (239)- wypalona na Full City może Full City+; niestety zawód (od palenia minęło także 3 tyg, słój był wielokrotnie przewietrzany)

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie mam mądrych. Kubańska Serrano Superior z Bogactwa Kaw smaczna była do tygodnia od wypalenia a później dopiero po ponad 1,5miesiąca od wypalenia!!!  Po drodze była słaba no kurna czary.... Z budżetowymi kawami tak już nie ma a szkoda, potrzymali byśmy tak z dwa lata i super kawka by była ;)))

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
53 minuty temu, ASURA napisał:

smaczna była do tygodnia od wypalenia a później dopiero po ponad 1,5miesiąca od wypalenia!!!

Ożesz!!!! Dołka (plateau) się nie spodziewałem. 

To temat równie ważny jak zimna fuzja. 

Bo na kawę mamy wpływ.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
18 godzin temu, mariusz05 napisał:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Przecież to jakiś bełkot. jakich niby "zmian klimatu"? Czy chodzi o Globalne Ocipienie? Czy może oziębienie? Czy tez może o zwykłe pitolenie i pseudonaukowy bełkot. Przecież to stek bzdur. Nic nie wynika z tego tekstu.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, il Dottore napisał:

Czy chodzi o Globalne Ocipienie?

Chodzi o "przecieki" co by na zwyżkach akcji zarobić...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, il Dottore napisał:

Przecież to jakiś bełkot. jakich niby "zmian klimatu"? Czy chodzi o Globalne Ocipienie? Czy może oziębienie? Czy tez może o zwykłe pitolenie i pseudonaukowy bełkot. Przecież to stek bzdur. Nic nie wynika z tego tekstu.

Przygotowują na to że zdrożeje i byle kto nie dostąpi zaszczytu picia kawy. Poza tym to tylko "WP" to czego się spodziewałeś.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A propos zalewajek to kupiłem w Lidlu Colombian Supremo do mojego French Pressa do pracy - i jest bardzo dobrze! Taka trochę orzeźwiająca w smaku. Fajna naprawdę.

499cd87163926238e7a6716208929e80be9b93c7

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po roku nieobecności z racji wojny w Kongo z Cafe mon Amour doszła oczekiwana z utęsknieniem rok temu wyborna Kongo

Na razie musi zaczekać i dojrzeć za tym cieszmy się z kolby dojrzałym wybornym Kamerunem z Bogactwa Kaw

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Święto kawy i czekolady w Krakowie

https://eventland.eu/pl/event/39329/festiwal-kawy-i-czekolady/

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 6.02.2022 o 04:41, il Dottore napisał:

A propos zalewajek to kupiłem w Lidlu Colombian Supremo do mojego French Pressa do pracy - i jest bardzo dobrze! Taka trochę orzeźwiająca w smaku. Fajna naprawdę.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wracaj do Polski, u nas lepiej. Kupiłem ostatnio w biedronce Kimbo  arabicę 100% za ok 40 zł. A spalona jest na węgiel podobnie jak twój ulubiony starbunio. Do kolby bałbym się zapodać, ale w  ekspresie Jura doznania tak płaskie, że grzechem jest marnować dobrą kawę. 

 

W dniu 8.02.2022 o 18:09, ASURA napisał:

Święto kawy i czekolady w Krakowie

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam święto czekolady u siebie. Trafiło do mnie ostatnio 3 kg Valrhona Guanaja. Nie jestem smakoszem, ale to jak przesiadka z automatu na kolbę. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, gromg napisał:

Guanaja

Nie pij tego. Albo choć umyj ziarno przed zmieleniem.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, il Dottore napisał:
2 godziny temu, gromg napisał:

Guanaja

Nie pij tego. Albo choć umyj ziarno przed zmieleniem.

Od kiedy czekoladę trzeba myć i "mielić" przed spożyciem?

Ziarno? Jakie ziarno kakaowca?

😂😂😂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, sir.jax napisał:

Od kiedy czekoladę trzeba myć

Z taką nazwą ja bym umył. 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sobota-niedziela centrum Warszawy PKiN też świętują kawę i dodatki do niej tak że tydzień przed Krakowem

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.