Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, il Dottore napisał:

Na Amazonie płaciłem za Murzynka 21€/kg. Było to 17 listopada. 4kg starczyło mi na pół roku. Piszę "mi" bo żona pije głównie z podów albo bezkofeinową. Więc (uwzględniając gości od wielkiego dzwonu) potrzebuję 8kg kawy na rok. To tylko do ekspresu, bo jeszcze dochodzi tania kawa mielona z Lidla do kubka termicznego do pracy. Teraz Murzynek podrożał do...32€/kg. 50%(!!!) podwyżki w pół roku???

Co to kurła ma być??? 😞 No ludzie! 😞

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem, ja też się za głowę złapałem bo kupując różne kawy wyszła mi średnia ponad 120PLN za kilogram. Tyle plusów że gorzały nie walę za tym w sumie nie jest to jednak ogólnie jakiś wydatek a w życiu jednak jakieś przyjemności trzeba mieć

Takich zapasów na pół roku nie robię kawa nie jest już wtedy smaczna

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
38 minut temu, ASURA napisał:

Takich zapasów na pół roku nie robię kawa nie jest już wtedy smaczna

Nie widzę różnicy - kawa leży sobie zapakowana nawet nie w azocie a w gazie szlachetnym (cokolwiek to jest). Helem konserwują kawę? Ktoś słyszał o gazach szlachetnych do pakowania kawy?  Szczerze to między pierwszą a ostatnią filiżanką nie ma zmiany smaku. Jak kupuję nowy zapas to nowa nie jest lepsza od tej starej.  Murzynek trzyma poziom! 🙂 Chwalą się tak na obrazku, że 6 mcy to jest nic.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, il Dottore napisał:

Nie widzę różnicy - kawa leży sobie zapakowana nawet nie w azocie a w gazie szlachetnym (cokolwiek to jest). Helem konserwują kawę? Ktoś słyszał o gazach szlachetnych do pakowania kawy?  Szczerze to między pierwszą a ostatnią filiżanką nie ma zmiany smaku. Jak kupuję nowy zapas to nowa nie jest lepsza od tej starej.  Murzynek trzyma poziom! 🙂 Chwalą się tak na obrazku, że 6 mcy to jest nic.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Piłem w Anglii Murzynka, był parzony przez Włoszkę, był całkiem niezły z ekspresu. Tak sobie myślę że dało by w domowych warunkach i pod siebie jeszcze więcej wycisnąć stąd myślę że możesz być happy

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smak, zapach bez zarzutu, ziarna drobne ale podobno taka odmiana.
Nadaje się do moich metod parzenia



5-7g na 120ml wody, to dosc „cieniutka“ ta kawa

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, il Dottore napisał:

Ktoś słyszał o gazach szlachetnych do pakowania kawy?

To marketingowa bzdura i tyle.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Teraz, sir.jax napisał:

To marketingowa bzdura i tyle.

 

Nie do końca. Czasem stosuje się wypełnianie torebek hermetycznych z kawą gazem obojętnym, ale to raczej azotem, niż argonem etc.

Szersza dyskusja na temat tu:

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez argus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, argus napisał:

ale to raczej azotem, niż argonem etc.

Azot to jest stara technologia znana od ponad 30 lat. Ale azot to gaz obojętny a nie szlachetny. Jak się wkurzę to zadzwonię do dystrybutora. Niech się firma wytłumaczy z handlowych sloganów! 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, xajas napisał:

5-7g na 120ml wody, to dosc „cieniutka“ ta kawa

Daj grubo kawy i po problemie.

Jeszcze zdjęcie ziaren

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

8 godzin temu, il Dottore napisał:

Ktoś słyszał o gazach szlachetnych do pakowania kawy?

Atmosfera ochronna, mogą być różne gazy

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednym z nich jest co2, który wychodzi z kawy. Po otwarciu kawy wchodzi powietrze i po atmosferze ochronnej.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam ekspres Gaggia Babby dose w ktorym zepsula sie dysza do spieniania mleka i mam dwa pytania:

czy ta dysza sie nada na zasadzie wykrecic stara rurke wkrecic nowa

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy ktos tam robil zakupy i nie ma niespodzianek ?

Dzieki.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja mam taka zagadke. Uzywam do kawy mleka z platkow owsianych i czasem sie zdaza, ze mi sie potrafi zwarzyc. Wydaje mi sie ze staje sie to czesciej kiedy kawa jest kwaskowata. Nie moge jednak jednego rozgryzc. Dlaczego np robiac kawe  z tych samych ziaren (w mokka pot) czasem sie mleko zwarzy a czasem nie? To samo mleko te same ziarna a raz wyjdzie serwatka a inny razem taka jak Pan Bog przykazal 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez luckyguliver
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja zona pije "zalewajke" i tez uzywa "owsianego" mleka i tez zaobserwowala powyzszy problem. Niezaleznie od gatunku uzytej kawy, to zwarzenie nastepuje gdy kawa jest za goraca  

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszperalem w internetach i znalazlem cos ciekawego na ten temat: 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wyglada na to, ze wplyw maja na to dwa czynniki. Kwasowosc i temperatura kawy. Z kwasowoscia nic nie moge zrobic ale z temp juz tak. Zamiast od razu wlewac mleko do zaparzonej kawy odczekalem minutke i dolalem za jednym zamachem odrobine wiecej mleka niz zwykle. Zrobilem tak 4 filizanki i w zadnej sie mleko nie zwarzylo 🙂 Chyba tedy droga 🙂 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Teraz, luckyguliver napisał:

Nie ma takiej opcji. Zreszta moj zoladek na to nie pojdzie. 

Skąd ten pomysł z mlekiem z płatków owsianych ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dawniej bylo zwykle mleko (to wysokotluszczowe) od krowy. Jadlem tez mieso. Od jakiegos czasu mi sie troche pozmienialo. Jem mieso sporadycznie a "zwykle" mleko zastapilem roslinnym. Owsiane barista version moim zdaniem do kawy jest najlepsze. Jakby najbardziej przypomina zwykle mleko. Ot i cala historia.

Ps Ja kawe pije dosc mocna wiec bez domieszki mleka ona po prostu mi przez przelyk nie przejdzie. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez luckyguliver
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • 3 tygodnie później...

Kolumbia Diego Samuel Bermudez anaerobiczna już parę razy w młynie.

Pierwsza beztlenówka u mnie i powiem tak. Jest moc, jest body no ale nie tam gdzie się spodziewałem 😀

Moc to nie ilość owoców i ich smak ale całościowy bilans mieszanki, jej złożoność.

Wychodzi konsystentny kompot całkiem delikatny w smaku. Nic się nie wybija przed szereg. ...koniec końców smacznie-owocowo.

Ups, średnio wyszła mi ta analiza 🤭

Robiłem w/g hario: (6,5g/100ml) pre 30s, kolejne 40s, zalewanie po 10s i wyszło 4 minuty 🙄.

Mimo że odkręciłem młyn ze 2 kliki to pod koniec grube błotko na dnie, nawet mieszanie dripem nic nie dało. Tempy 94-92 st.

Spróbuję zwiększyć tempy 96-95 st. Zmielić trochę drobniej i zmniejszyć czas do 2,15-2,30 s. Oraz zalać na 2 razy w/g Sir.jaxa.

 

Ps, kuna pisząc słuchałem yt na słuchawkach i zanikł dźwięk! Publicystykę jeszcze słychać ale muza i cisza w słuchawkach! Restarty kompa nie pomagają 😠 Putin się bawi w hakera czy co?! Idę się napić kawy puki jeszcze jest 🙄

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, pierote napisał:

Robiłem w/g hario: (6,5g/100ml) pre 30s, kolejne 40s, zalewanie po 10s i wyszło 4 minuty

To odkręć młyn jeszcze ze dwa kliki , zmiel grubiej, i żeby nie było błotka, to może weź przesiej przez sitko kuchenne takie plastikowe.

To co spadnie to miał, który często czopuje filtr, trzeba tylko z 1-2g więcej ziarna wsypać do młynka. 

Ja od dłuższego czasu 17g (po przesianiu) przelewam w stosunku 1:15, czyli 255g

Leję 50g preinfuzja 35s, kolejne zalanie po 35s do 120g (na wadze) i ostatnie 1:10s do 255g na wadze.

Ważne są dwa pierwsze zalania, zwłaszcza to drugie 70g po preinfuzji.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, slaaawek napisał:

Hario to kiepścizna niestety...

Ale co Hario, młynek? 

@pierote mieli w Hario?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 18.03.2022 o 07:39, luckyguliver napisał:

Dawniej bylo zwykle mleko (to wysokotluszczowe) od krowy. Jadlem tez mieso. Od jakiegos czasu mi sie troche pozmienialo. Jem mieso sporadycznie a "zwykle" mleko zastapilem roslinnym. Owsiane barista version moim zdaniem do kawy jest najlepsze. Jakby najbardziej przypomina zwykle mleko. Ot i cala historia.

Ps Ja kawe pije dosc mocna wiec bez domieszki mleka ona po prostu mi przez przelyk nie przejdzie. 

Dopiero teraz zauważyłem odpowiedź, coś z tym mięsem jest nie tak i nie zwalę tego na to że jako dziecko wolałem naleśniki z truskawkami....

Mnie też odrzuca od mięsa poza rybami. Z tym krowim mlekiem mnie nie odrzuca być może stąd że nigdy go nie odstawiłem i mam w żołądku zachowaną od dzieciństwa florę bakteryjną i żołądek je trawi bez problemu

Spienione mleko lepiej uwydatnia aromat kawy i to jest tak jak opisuje sir.jax że siorbiąc z łyżeczki możemy więcej w kawie poczuć bo ulatniają się również mniej lotne substancje gazowe.

Samo spienianie mleka w garnuszku to też odrębna historia i możliwość uzyskania różnych smaków z tej samej kawy

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hario jest super, po lewej do chili, po prawej do pieprzu

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, ASURA napisał:

coś z tym mięsem jest nie tak i nie zwalę tego na to że jako dziecko wolałem naleśniki z truskawkami

Bo jest! 😞 Dawniej uwielbiałem schabowego czy kurczaczka. Teraz to "mięso" jest twarde jak podeszwa, kwaśne i jem z musu, bo coś jeść trzeba. Kurczak też nie lepszy. To nie mięso - to galareta. Dlatego poprosiłem wczoraj żonę o naleśniki na dziś. 🙂

W Polsce pewno bym znalazł gospodarza, co po cichu rozprowadza agorystyczne antysystemowe mięso najwyższej jakości. Kupisz świnię, czy pół, podzielisz, dasz do zamrażarki i luz. To samo można robić z kurczakami.  W IRL - nawet mi się nie chce szukać.

Jedyne jakościowe mięso w IRL to jest wołowina. Dobry stejk trzyma jakość i tu nie ma dyskusji. Zrazy czy gulasz (to już z mięsa niesezonowanego) też wychodzą doskonale. Tej klasy mięsa w Polsce nie kupisz. Tutaj krowy żrą trawę na pastwiskach, żadnej chemii. Trawy w IRL nie brakuje. Masło i śmietanę też mają pierwsza klasa! Polskie masło nawet nie stało koło irlandzkiego. Mówię o przemysłowych wyrobach oczywiście, bo polskie masło czy śmietana od rolnika wciąż ustanawia światowe standardy.

Nie jestem żadnym walniętym vegezjebem, ale głębokie rozczarowanie jakością obecnie dostępnego mięsa sprawia, że jem go coraz mniej. Po prostu mi nie wchodzi.

Nawet kawa nie cieszy przy covidku... piję czarną herbatę z cytryną i tureckim miodem, co mi kolega z Alanyi przywiózł.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 2.04.2022 o 20:10, sir.jax napisał:

To odkręć młyn jeszcze ze dwa kliki , zmiel grubiej, i żeby nie było błotka, to może weź przesiej przez sitko kuchenne takie plastikowe.

To co spadnie to miał, który często czopuje filtr, trzeba tylko z 1-2g więcej ziarna wsypać do młynka. 

Ja od dłuższego czasu 17g (po przesianiu) przelewam w stosunku 1:15, czyli 255g

Leję 50g preinfuzja 35s, kolejne zalanie po 35s do 120g (na wadze) i ostatnie 1:10s do 255g na wadze.

Ważne są dwa pierwsze zalania, zwłaszcza to drugie 70g po preinfuzji.

 

Poszło 😉

Jest malina! Jej cierpkość na języku, trochę słodka. Jest też trochę miodu. Przede wszystkim kompot owocowy.

3 strzały w około 95st. Niestety się skończyła i nie zdążyłem sprawdzić przy 92-.

W dniu 5.04.2022 o 01:39, sir.jax napisał:

Ale co Hario, młynek? 

@pierote mieli w Hario?

Stary Mazzer a jednak nie. Austriacki Aristarco

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Żarenka do wymiany. Młoda chciała zapodać SSP Red Spidy ale ochłonęła jak zobaczyła cenkę 2x ten młynek 😅

Kto się zna.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są oryginalne? W każdym innym sklepie tylko drożej a do Otwocka to rowerem czy nawet na piechote pójdę.

 

 

IMG_20220223_210841.jpg

IMG_20220223_210758.jpg

IMG_20220223_210713.jpg

 

Jest problem z single dosingiem. Ta czapa-pokrętło jest wielkie. Z hopera zawsze z 10-15 ziaren zostanie po bokach - tak jakby lej hopera nie stykał z czapą i jest tam jakiś prześwit.

Macie może jakiś fajny pomysł na bardziej kontrolowany namiał odmierzonej dozy?

 

IMG_20220223_210646.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, pierote napisał:

Poszło 😉

Jest malina! Jej cierpkość na języku, trochę słodka. Jest też trochę miodu. Przede wszystkim kompot owocowy.

Ale co zrobiłeś,  tak jak napisałem, czy jak?

Przesiałeś trochę kawę ?

2 godziny temu, pierote napisał:

Kto się zna.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) są oryginalne?

Kurcze nie wiem, czy taki sklep chciałby ryzykować podróbkami w opisie "więcej informacji" jest podany producent Mazzer, więc chyba wszystko O.K.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy ma ktoś z was takie urządzonko do espresso: 9Barista?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jak to się sprawuje ciekawe...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, sir.jax napisał:

Kurcze nie wiem, czy taki sklep chciałby ryzykować podróbkami w opisie "więcej informacji" jest podany producent Mazzer, więc chyba wszystko O.K.

Zrobiłem dokładnie w/g twojego przepisu. Pojawiły się maliny. Deczko mniejsze body.

Kurcze, wszyscy na wszystkookawie preferują sklep Coffee-lovers.eu jako 100% oryginał. Jakby nie to 6 dych w kieszeni 🙄

De Vecchi Giuseppe jest ponoć tylko dystrybutorem mazzera.

Chyba zaryzykuję.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciągłe zmiany ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musiałem kupić sobie nowy młynek. Miał być ręczny, dobry i z założenia nie droższy niż 1 tys. Wybór padł na 1Zpresso J-MAX. Dorwałem w dobrej cenie i na razie eksperymentuję z ustawieniami. Najważniejsze, że bez większego problemu mieli nawet kawy o tak niskim stopniu wypalenia jak te, które piję. Bardzo równy przemiał. Bardzo dobry smak kawy. Jakością wykonania i estetyką w niczym nie ustępuje droższej konkurencji. A to produkt wyprodukowany w Chinach. Ale to już raczej nie powinno budzić większego zdziwienia 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wolałbym Comandante chyba w tej cenie można dostać Nitroblade MK 3.

Zwłaszcza, że wiele porad, czy przepisów odnosi się do klików na komesiu. 

Ale 1Zpresso J-MAX to też zacny młyneczek, żarnach pokryte tytanem, tylko obczaić ilość klików na konkretna metodę i jazda.

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.