Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo do 10k do małego pokoju

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do dyspozycji kwotę do 10 tyś na zestaw stereo - wzmacniacz + kolumny PODSTAWKOWE + kable głośnikowe + ewentualnie subwoofer.

DAC, źródło i interkonekty mam.

Pokój jakieś 9m2, muzyka różna od jazzu po hip-hop, lubię dobry bas, sprzęt preferuję używany.

1. Na pierwszym miejscu widziałbym chyba Kef LS50 wireless + ewentualnie subwoofer

Inne typy na które zwróciłem do tej pory uwagę:

kolumny:   Focal Aria 906,   REVEL CONCERTA 2 M16,   Wharfedale Evo 4.2,  Kef R300/R3,  Elac Debut Reference DBR62,   Triangle BR03,   BUCHARDT S300 MKII

wzmacniacze: Denon PMA-1600NE, Hegel H90, Atoll in100se, Audiolab 6000a, Marantz PM 8006, Rotel RA-1572

Najbardziej chodzi mi po głowie Kef LS50w,   Focal Aria 906 + Atoll in100se,   Revel M16 + np. Denon PMA-1600NE

Jak najlepiej wydać kasę?

Ps. Gdybym miał do tego warunki to bym z chęcią wziął podłogówki...

https://www.audiostereo.pl/topic/151441-stereo-do-10k-do-ma%C5%82ego-pokoju/

Pokoik mały, więc głośniki podstawkowe muszą być. Gdybym był na Twoim miejscu, to zastanowiłbym się nad B&W 707 i Atoll IN100.

Subwoofer nie będzie tu potrzebny, chyba że jesteś maniakiem wielkiego i zmutowanego dołu, który może Ci się wytworzyć w czasie odsłuchu - to ok.

Ja bym proponował sprzęt który obecnie sam posiadam. ATC SCM7 i Naim Nait 5si. Ciężko będzie znaleźć używane ATC ale z zmieścisz się w budżecie z nowymi. Jak nie to może Harbeth P3ESR? Są też świetne kolumny GoldenEar Aon2. Teraz wchodzi nowy świetny model BRX ale zostanie Ci mało na godny napęd. Btw. Skąd jesteś? Jak masz niedaleko do Rzeszowa to mogę Ci na PW podrzucić namiary na sklep w którym kupisz też używany sprzęt.

3 godziny temu, Piotr_57832 napisał:

lubię dobry bas

To czemu skupiłeś się na:

wzmacniacze: Denon PMA-1600NE, Hegel H90, Atoll in100se, Audiolab 6000a, Marantz PM 8006, Rotel RA-1572

przecież one mają basu tyle, co tanie parówki mięsa w sobie. Jak byś trochę poszukał albo dobrze się potargował, to może w 10k zł zmieściłbyś się z Musical Fidelity M6si + Monitor Audio Silver 2, ewentualnie zamiast MF możesz spróbować oprzeć zestaw o Arcam A39.

Edytowane przez radmorek
2 minuty temu, radmorek napisał:

To czemu skupiłeś się na:

przecież one mają basu tyle, co tanie parówki mięsa w sobie. Jak byś trochę poszukał albo dobrze się potargował, to może w 10k zł zmieściłbyś się z Musical Fidelity M6si + Monitor Audio Silver 2, ewentualnie zamiast MF możesz spróbować oprzeć zestaw o Arcam A39.

Dzięki za uwagę

6 godzin temu, Piotr_57832 napisał:

Pokój jakieś 9m2, muzyka różna od jazzu po hip-hop, lubię dobry bas,

Zadanie bardzo ciężkie przed Tobą ?

Słuchałeś już wcześniej  czegoś w swoim pokoiku i słyszałeś w nim dobry bas ? 

Pierwsze co mi przychodzi do głowy myśląc o DOBRYM basie w tej klitce  to słuchawki, drugie to słuchawki, trzecie moooże Audiovector Qr1, czwarte ATC 7, piąte takie małe monitorki od Triangla za ok 3,5 kzł - kurde zapomniałem nazwy... 

Z piecyków to do Audiovector i w sumie moooże do Triangla też brałbym  coś po cieplejszej stronie a do ATC coś z brutalną siłą i raczej rozdzielczego, neutralnego. 

Musical Fidelity M6si + Monitor Audio Silver 2, ewentualnie zamiast MF możesz spróbować oprzeć zestaw o Arcam A39.

Tu po doświadczeniach z Silver 1 w moich 12m2 zmieniłbym Silver 2 na Silver 1 ale czy one znowu do Jazzu... No kurde, nie bardzo, za to jakiś house może i być. 

-Salva Mea-

Biorąc pod uwagę jako podstawę dobry bas z monitora to wymienione tu Buchardt S300 MKII,

ale są też tańsze 3 drożne na 18' w dole pasma ( 40 Hz ) Quadral Argentum 530 - mniej może

ekskluzywne, ale chyba warto posłuchać. Gdzieś w markecie pomyślałem, że grają podłogówki.

Wzmacniacz warto też brać "na wagę" ? a BTW zmieniłem wzmacniacz na amplituner Yamahy

i mimo pewnych uprzedzeń świetnie daje radę, bo prawie 11 kg swoje robi; szczególnie na basie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

11 godzin temu, radmorek napisał:

Musical Fidelity M6si

Co tam M6SI ja bym doradził człowiekowi przynajmniej 2x500W a nawet coś większego do  tych 9m2.

Na pewno subwoofer nie będzie potrzebny. Moja propozycja to wzmacniacz Naim NAIT 5si lub Atoll IN100 Signature, kolumny Audiovector QR1 (szczególnie do Naim), Buchardt Audio S300 MK lub ATC SCM7. 
Jeśli natomiast uwielbiasz bas, to pozostaje tylko subwoofer SVS SB-1000.

Zapraszam na odsłuchy i wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Bierz ls50w śmiało. Zajmą najmniej miejsca, ich amplifikacja jest świetnie dobrana, masz od razu potrzebne wejścia, problem z głowy. Obstawiam ,że Buchardt zabiły by Cię ilością basu w tej wielkości pokoju. 906 z Atollem to moim zdaniem świetne połączenie, ja jestem fanem łączenia 926 z tym Atollem ale na to potrzeba miejsca. Zobacz jeszcze LMR Lucia i Triangle Comete EZ, ewentualnie Titus EZ.

Edytowane przez Tomek_waw
15 godzin temu, Piotr_57832 napisał:

Jak najlepiej wydać kasę?

Proponuję iść na odsłuch i przede wszystkim znaleźć kolumny który nam odpowiadają sygnaturą brzmienia i nadają się do pomieszczenia. Niekoniecznie muszą to być najdroższe kolumny na jakie nas stać. Elektronika powinna być dobierana pod kolumny

Edytowane przez sls

Z niewielkich kolumn które słyszałem ciekawe wydają się np. RLS Callisto IV, przy tak małym pokoju może warto zwrócić uwagę. Mają dobre opinie w testach jak i od użytkowników chyba też.

Autor napisał, że lubi dobry bas, do tego stopnia, że chce zakupić nawet subwoofer, który, dobry, nie jest ani mały, ani tani, a tu jak zwykle propozycje w większości kolumn/zestawów, w których bas istnieje tylko w wyobraźni słuchającego. Ten portal nosi nazwę "audiostereo.pl", a nie "srednietony.pl" czy "plaskidzwiek.pl" więc jeśli pojawia się ktoś, kto szuka sprzętu z wyeksponowanym pasmem niskotonowym, to trzeba mu taki sprzęt przedstawić, a nie to, co nam się podoba, zwłaszcza jeśli "to coś" ma jeden głośnik, odpowiedzialny za niskie tony, średnicy 120/125mm w małej obudowie.

Edytowane przez radmorek
19 godzin temu, Piotr_57832 napisał:

(...) lubię dobry bas (...)

Nie wiem, czy aktualne ale polecam - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mają świetny bas i nie tylko, ale trzeba im zapewnić mocny i wydajny wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

2 godziny temu, radmorek napisał:

Autor napisał, że lubi dobry bas, do tego stopnia, że chce zakupić nawet subwoofer, który, dobry, nie jest ani mały, ani tani, a tu jak zwykle propozycje w większości kolumn/zestawów, w których bas istnieje tylko w wyobraźni słuchającego. Ten portal nosi nazwę "audiostereo.pl", a nie "srednietony.pl" czy "plaskidzwiek.pl" więc jeśli pojawia się ktoś, kto szuka sprzętu z wyeksponowanym pasmem niskotonowym, to trzeba mu taki sprzęt przedstawić, a nie to, co nam się podoba, zwłaszcza jeśli "to coś" ma jeden głośnik, odpowiedzialny za niskie tony, średnicy 120/125mm w małej obudowie.

To szuka w końcu dobry czy wyeksponowany bas? Napisał dobry a Ty... wyeksponowany. Wyobrażasz sobie słuchanie wyeksponowanego basu w 9m2. Przecież to ogłuszy każdego po 15 minutach, zakryje też pozostałe pasmo. Mówię to na podstawie swojej nieco większej klity... Jak ma bardzo buuuczeć w 9m2 to wystarczy soundbar JBL za tysiaka. Czy ten portal nosi nazwę burczybas.pl, ogłuszaczbasowy.pl, jak stracić słuch w miesiąc czasu.pl? Miej litość Panie dla stanu słuchu autora wątku. 

Edytowane przez Adam 38

-Salva Mea-

5 godzin temu, radmorek napisał:

Do takiego pomieszczenia to optymalna ilość basu. Po twoim wpisie już wiem że dobre monitory widziałeś głównie w internecie a na pewno nie słuchałeś ich w naturalnym dla nich środowisku czyli niewielkich pomieszczeniach. Gdybyś słyszał takie SCM7/11 albo GoldenEar BRX w pokoju 12m2 z dobrym wzmacniaczem to byś takich bzdur nie pisał. Przecież te monitory spokojnie schodzą do ok. 50Hz i wytwarzają aż nadto ciśnienia akustycznego jak na taki metraż. 

Spróbuj wziąć na testy bardzo dynamiczne kolumny Klipsch RP-600M (cena około 2800 zł) o dużej skuteczności (93dB), możesz podłączyć nawet pod wzmacniacz lampowy. Jeżeli potrzebujesz więcej basu to sprawdź REL T5i. Kable na początek, za max kilkadziesiąt złotych za metr. Słuchałem zarówno tych kolumn zachęcony recenzjami w necie jak i  suba. Wszystko to warte swoich pieniędzy, a myślę, że nawet dużo więcej ?.  Przy takim zestawie (nowym) zostaje Ci jeszcze około 5 tys na wzmacniacz.

Dzień dobry,

Ponieważ pomieszczenie jest nieduże postawiłby raczej na trochę mniejsze konstrukcje. Pytanie czy bas ma być dobry, czy ma być go dużo? Bardzo fajnym połączeniem jest Naim Nait 5si z monitorami PMC DB1 Gold oraz kablami Tellurium Q Blue. Do takiego pomieszczenia mogę taki system jak najbardziej zarekomendować. Wspomniane tu ATC SCM7 również tworzą udany duet z tym Naimem, jednak nie wiem czy o taki charakter dołu chodzi autorowi wątku. Niemniej warto również posłuchać.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

W dniu 25.07.2020 o 17:52, Piotr_57832 napisał:

Pokój jakieś 9m2, muzyka różna od jazzu po hip-hop, lubię dobry bas, sprzęt preferuję używany.

Dodaj do listy Monitor Audio Gold 100 + Cyrus ONE ?

Edytowane przez S4Home

W małych pomieszczeniach kolumny stoją plecami " oparte " o ściany . Jednocześnie mówimy o regałówkach . W tym miejscu poleciałbym Triangle Borea BR03 . Duży nisko-srednio tonowiec i bas refleksy do przodu . Do tego wstawiamy  Audiolaba 6000A . Mocy i basu wystarczy . A zostaje nadal 5 tysi np na źródło.

Rozumie że znasz podstawowe prawa fizyki i akustyki . Bas z suba będzie słychać w kolejnym pomieszczeniu .

Edytowane przez marek-1969
+

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Co to dla mnie dobry bas w takim pokoju? W miarę głębokie zejście, tekstura, ilość nie koniecznie. Co do suba to miałem kiedyś Rel t5i i mi nie podszedł, jeśli bym w ogóle coś rozważał to svs lub coś innego w każdym razie jak najmniejsze gabarytowo. Podoba mi się takie maleństwo jak Emotiva Airmotiv S8 ale jest nie do dostania w Polsce.

Miałem też Roksan K3 z Focal Aria 906 - była przestrzeń, szczegółowość ale czegoś mi brakowało. Dźwięk był za bardzo "rozproszony" stereofonia kulała tzn. nie czuć było zbyt dobrze miejsca gdzie stoi wokalista. Mimo wszystko było nieźle. Wtedy musiałem sprzedać zestaw ze względów osobistych.

Co do ATC to jakoś średnio widzę zakres niskotonowy, przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie słyszałem.

Ogółnie nadal skłaniam się do Kef LS50 wireless. Jeśli można mówić o ocenie głośnika na podstawie filmiku to  niskie tony wychodzą całkiem nieźle. W małym pomieszczeniu chyba nie będzie gorzej...

Edytowane przez Piotr_57832
11 godzin temu, Piotr_57832 napisał:

Co do ATC to jakoś średnio widzę zakres niskotonowy, przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie słyszałem.

Ja słyszałem SCM7 i w zasadzie zdziwiłem się. Oczywiście nie będzie to bas sub-niskotonowy bo tutaj potrzeba kilkunastu cali a nie 12cm.  Kolumny ATC mają wydaje się jedną zasadniczą wadę taką mianowicie że wymagają droższego wzmacniacza niż one same a przynajmniej prędzej czy później tak kończy wielu użytkowników. (Nie wiem tylko czy forum jest akurat miarodajne jeżeli chodzi o podejście do tematu, sporo osób być może kupuje drogie przerośnięte wzmacniacze bo tak lubi nawet jeżeli wzrost jakości dźwięku jest mały).

Co do głośników bezprzewodowych kupowałbym w zasadzie w ostateczności, lepiej obniżać ilość promieniowania elektromagnetycznego wokół siebie niż podnosić.

ATC to wybitne kolumny ale faktycznie okropnie wymagające. U mnie znajomy napędza SCM7 końcówkami mocy Accuphase I jest na prawdę rewelacyjnie. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

14 godzin temu, Piotr_57832 napisał:

Co to dla mnie dobry bas w takim pokoju? W miarę głębokie zejście, tekstura, ilość nie koniecznie. Co do suba to miałem kiedyś Rel t5i i mi nie podszedł, jeśli bym w ogóle coś rozważał to svs lub coś innego w każdym razie jak najmniejsze gabarytowo. Podoba mi się takie maleństwo jak Emotiva Airmotiv S8 ale jest nie do dostania w Polsce.

Miałem też Roksan K3 z Focal Aria 906 - była przestrzeń, szczegółowość ale czegoś mi brakowało. Dźwięk był za bardzo "rozproszony" stereofonia kulała tzn. nie czuć było zbyt dobrze miejsca gdzie stoi wokalista. Mimo wszystko było nieźle. Wtedy musiałem sprzedać zestaw ze względów osobistych.

Ogółnie nadal skłaniam się do Kef LS50 wireless. Jeśli można mówić o ocenie głośnika na podstawie filmiku to  niskie tony wychodzą całkiem nieźle. W małym pomieszczeniu chyba nie będzie gorzej...

Jeżeli skłaniasz się ku ls50w, to nie pozostaje Ci nic innego, jak posłuchać i jeśli Ci to wystarczy, to nie zawracać sobie głowy czym innym i cieszyć się słuchaniem muzyki, a nie doborem komponentów. Prawda jednak jest taka, że te 10k, to płacisz za wygodę, a nie za jakość, w tej kwocie, nie koniecznie wielkości ?, wzmacniacz+kolumny (bo resztę już masz), zagra lepiej. Cały "sukces dźwiękowy" tych maleństw, to zaimpletowane dsp i w miarę wydajny zasilacz impulsowy, dla mnie jednak, "basoluba", to co się z nich wydobywa, to porażka, niby słyszysz, a nie czujesz ale i tak o niebo lepsze niż proponowane tu "naleśniki basowe" SCM7.

Edytowane przez radmorek

Kef ls50w to jest sprzęt "nie w kij pierdział" . Sporo osób jest uprzedzonych do zestawów aktywnych ale to na prawdę solidne kolumny z dobrą i co ważne dobrze dobraną amplifikacją.

Godzinę temu, Tomek_waw napisał:

Kef ls50w to jest sprzęt "nie w kij pierdział" . Sporo osób jest uprzedzonych do zestawów aktywnych ale to na prawdę solidne kolumny z dobrą i co ważne dobrze dobraną amplifikacją.

I tak i nie, za "dychę" też złożysz system z osobnych komponentów, nawet twierdzę że o wiele lepszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi