Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

36 minut temu, McGyver napisał:

Myślałem o tym żeby go zrobić, ale w tamtym czasie trafił do nie na warsztat oryginalny Kondo M7 a później chiński klon M7. Rezultat brzmieniowy uzyskany z tuningu chińskiego M7 oraz względna prostota układu przeważyły szalę na korzyść M7/PV12. W tym samym czasie miałem też w systemie klon Lamma który mnie nie przekonał. Uznałem że est wiele powodów dla których należy postawić na prostotę. Convergent (Lite LS26 ma dwa razy więcej lamp i trzy razy więcej kondensatorów sygnałowych, więc gdy ktoś chce zastosować porządne lampy NOS i dobre kondensatory sygnałowe jak Jupiter czy Jensen, to Convergent wyjdzie znacznie drożej niż PV12.  Ponadto tylko jeden kondensator sygnałowy na kanał oraz brak globalnego sprzężenia zwrotnego w PV12 to IMO niepodważalne zalety. 

Czy jesteś wstanie tak na podstawie analizy topologii układu wykorzystując swoje długoletnie doświadczenie powiedzieć jak mógłby wypaść pomiarowo PV-12 do SL-1? Ja wiem, że przy budowaniu urządzeń lampowych nie pomiary są najważniejsze ale ja niestety nie jestem w stanie oprzeć się pokusie by w nie, nie spojrzeć 😉. W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest test SL-1 i jak dla mnie byłby to ideał ale tak jak mówisz w porównaniu do PV-12 niestety ma dużo więcej najdroższych elementów. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
18 minut temu, Mikha'el napisał:

Czy jesteś wstanie tak na podstawie analizy topologii układu wykorzystując swoje długoletnie doświadczenie powiedzieć jak mógłby wypaść pomiarowo PV-12 do SL-1?

Nie, i niespecjalnie mnie to interesuje. Brzmienie kondensatorów sygnałowych, lamp czy kabli w pomiarach "nie wychodzi", a jednak jest słyszalne.

19 minut temu, Mikha'el napisał:

przy budowaniu urządzeń lampowych nie pomiary są najważniejsze

Nie tylko przy lampowych. 

20 minut temu, Mikha'el napisał:

W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest test SL-1 i jak dla mnie byłby to ideał

Nie wybieram urządzeń na podstawie pomiarów ani testów prasowych.  Ponadto:
1073966-convergent-audio-technology-sl1-

CAT-SL-1-Hi-End-Convergent-Audio-Technol

Powyższe obrazki każą mi powątpiewać w to że chińska wersja ma topologię tożsamą z oryginałem.

Ukryta Zawartość

Znowu mam pytanie do ekspertów, Mam diody IN4007 zamiast IN4004. IN4004 jest na 400V, IN4007 na 1000V (D7 D8)

Edytowane przez methan
39 minut temu, methan napisał:

Znowu mam pytanie do ekspertów, Mam diody IN4007 zamiast IN4004. IN4004 jest na 400V, IN4007 na 1000V (D7 D8)

A gdzie pytanie?

4 godziny temu, Mikha'el napisał:

Czy jesteś wstanie tak na podstawie analizy topologii układu wykorzystując swoje długoletnie doświadczenie powiedzieć jak mógłby wypaść pomiarowo PV-12 do SL-1? Ja wiem, że przy budowaniu urządzeń lampowych nie pomiary są najważniejsze ale ja niestety nie jestem w stanie oprzeć się pokusie by w nie, nie spojrzeć 😉. W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest test SL-1 i jak dla mnie byłby to ideał ale tak jak mówisz w porównaniu do PV-12 niestety ma dużo więcej najdroższych elementów. 

Robiłem pomiary Jonsona,  jak i  innych konstrukcji, jedno wiem, pomiary nie grają a jedynie pokazują tylko czy jest wszystko w porządku i ważny jest rozkład  harmonicznych. Czasami widać  przy np. zmienie lamp 😉 niektóre układy są podatne na zmianę napięcia czy prądu anodowego. Można zauważyć zmienię tylko w poziome i rozkładzie thd co ułatwi regulacje jeśli coś robimy nowego lub w kwestii doświadczenia. 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, rysiu126 napisał:

Robiłem pomiary Jonsona,  jak i  innych konstrukcji, jedno wiem, pomiary nie grają a jedynie pokazują tylko czy jest wszystko w porządku i ważny jest rozkład  harmonicznych. Czasami widać  przy np. zmienie lamp 😉 niektóre układy są podatne na zmianę napięcia czy prądu anodowego. Można zauważyć zmienię tylko w poziome i rozkładzie thd co ułatwi regulacje jeśli coś robimy nowego lub w kwestii doświadczenia. 

Tak ale jednak dobrze by było aby taki SNR ( szczególnie w sprzęcie lampowym ze wzgl. na jego walory dźwiękowe) wypadł w pomiarach co najmniej rewelacyjnie 😉

[mention=3550]McGyver[/mention] czy miałeś może okazję odsłuchać klona Convergent SL-1 w wykonaniu Lite?

Ja popelnilem jakis czas temu, dla mnie bomba Ale nie mierze, słucham.
13 minut temu, yacool1975 napisał:

Ja popelnilem jakis czas temu, dla mnie bomba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ale nie mierze, słucham.

Kiedy wpiąłem w system Sonic Frontiers SFL-2 też myślałem że jest bomba.  Ale potem porównałem z Einstein The Preamp. A PV-12 gra jeszcze lepiej IMO. 
gallery-mobile-1x

3GfDYMgiGJ_e8slXy3DjqY0Bw8E_-c2v0i54cGbx

PV-12.thumb.jpg.5469db3d9144e47a45235afa04f656de.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedy wpiąłem w system Sonic Frontiers SFL-2 też myślałem że jest bomba.  Ale potem porównałem z Einstein The Preamp. A PV-12 gra jeszcze lepiej IMO. 
gallery-mobile-1x

3GfDYMgiGJ_e8slXy3DjqY0Bw8E_-c2v0i54cGbxHoxYFI8QDz-4xU_VKcLEoM7ewyMQ_0Xxjh8Tf8_81PB04t31xDe1CsHw1HVDsCnN

Ukryta Zawartość

Kurcze, zawsze gonienie kroliczka

Ukryta Zawartość

Jak dobry jest pv-12 ? Ile lepszych pre słyszeliście i jakie to były pre?

Edytowane przez ganjor86
16 minut temu, newpeter napisał:

Wersja Klimo Merlin, napięcie żarzenia ustawione na 6,18V, radiator gorący, tak ma być ?

Jakie masz napięcie po mostku, a przed stabem? Jeśli stab zbija zbyt dużo voltów to będzie się mocno grzał. 

1 godzinę temu, McGyver napisał:

Jakie masz napięcie po mostku, a przed stabem? Jeśli stab zbija zbyt dużo voltów to będzie się mocno grzał. 

Ok, miałem zamienione napięcia opòźniacza z żarzeniem. Teraz radiator jest ciepły a nie gorący.

Się wziąłem i się też skusiłem na zakup musztardy u chińczyka. Teraz trzeba swoje odczekać, ale powoli rozglądam się za tym i za tamtym. @McGyversą jakieś ECC82/12AU7/5814A i innych z tej dość dużej rodzinki? Wiem, że za istotniejsze uważasz kondziki, ale lampy też ważne. W końcu to preamp lampowy, a nie kondowy 🙂

6 minut temu, BalROCK napisał:

@McGyversą jakieś ECC82/12AU7/5814A i innych z tej dość dużej rodzinki?

Nie rozumiem pytania. 

1 minutę temu, McGyver napisał:

Nie rozumiem pytania. 

No tak, z rozpędu urwałem zdanie w ... pół zdania. Chodziło mi o to czy są jakieś lampy które szczególnie polecasz do tego projektu?

2 minuty temu, BalROCK napisał:

No tak, z rozpędu urwałem zdanie w ... pół zdania. Chodziło mi o to czy są jakieś lampy które szczególnie polecasz do tego projektu?

Temat-rzeka. Do innych systemów będą Mullardy, do innych Amperexy, a Telefunkeny do jeszcze innych. 

5 minut temu, McGyver napisał:

Temat-rzeka. Do innych systemów będą Mullardy, do innych Amperexy, a Telefunkeny do jeszcze innych. 

Tak cos czułem 😕 Przydałoby się stworzyć forumową wypożyczalnię kondów i lamp

1 minutę temu, BalROCK napisał:

Tak cos czułem 😕 Przydałoby się stworzyć forumową wypożyczalnię kondów i lamp

Lub zmienić preamp 🤣

29 minut temu, rysiu126 napisał:

Lub zmienić preamp 🤣

Najlepiej mieć pięć samochodów. Kabriolet na letnie upały, kampera na wypady wędkarskie, sedana na dojazdy do pracy, kombi na zakupy i SUV 4x4 na zimę.

2 godziny temu, McGyver napisał:

Najlepiej mieć pięć samochodów. Kabriolet na letnie upały, kampera na wypady wędkarskie, sedana na dojazdy do pracy, kombi na zakupy i SUV 4x4 na zimę.

Eee tam, kombi 4x4 też daje radę w zimie, a w kabriolecie grzeje w dekiel. 😉

12 godzin temu, McGyver napisał:

Najlepiej mieć pięć samochodów.

Albo mieć okazję ich wypozyczenia i potestowania :)

Z innej beczki - diody soft recovery możecie cos tutaj polecić? Bo SBYV-27/200 Vishaya mogą nie dać rady ze swoim Vrrm na poziomie 200V (czy się mylę?) A cos nie umiem alternatywy dla nich znaleźć

5 godzin temu, BalROCK napisał:

Albo mieć okazję ich wypozyczenia i potestowania 🙂

Z innej beczki - diody soft recovery możecie cos tutaj polecić? Bo SBYV-27/200 Vishaya mogą nie dać rady ze swoim Vrrm na poziomie 200V (czy się mylę?) A cos nie umiem alternatywy dla nich znaleźć

BY298; UD4004

3 minutes ago, yacool1975 said:

Na linkowanym niedawno kanale koncowka montazu preampa i zapowiedz testów, pomiarow

Ten jegomość ogarnia. Po twoim ostatnim linku przejrzałem jego kanał. Super ma ten projekt na 300b... Aż ręka świezbi żeby kupić towar. Wychodzi tyle co ten a50 z amazona po którym jechał. Swoją drogą ciekawe jest też to co mówi o schematach na 300b se dostępnych w sieci.

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Ten jegomość ogarnia. Po twoim ostatnim linku przejrzałem jego kanał. Super ma ten projekt na 300b... Aż ręka świezbi żeby kupić towar. Wychodzi tyle co ten a50 z amazona po którym jechał. Swoją drogą ciekawe jest też to co mówi o schematach na 300b se dostępnych w sieci.

Jejmość zasadniczo 😉

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi