Skocz do zawartości
IGNORED

Oszustwa przez telefon

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że w necie są strony na których można próbowac weryfikować numery telefoniczne ale wielu oszustów potrafi podszywać się pod istniejące i sprawdzone numery,

Jak weryfikować takich cwaniaków?

Dzisiaj miałem ciekawy telefon z numeru +48 22 720 53 21 Miła pani z obcym akcentem ale perfekt po polsku oznajmiła mi że mam na ich platformie bitcoin 0,24bitkoina  i chcą mi go wypłacic gdyż od 3 lat nie zalogowałem się u nich, a koszty utrzymania mojego konta są zbyt wysokie. Faktycznie kiedyś się zarejestrowałem na jakiejś platformie bitcoin ale niczego nie kupiłem.

Odpowiedziałem niech se weźmie te 24 bitkinowe grosze bo jestem w robocie  i nie mam czasu, a ona na to, że te 0,24 bitkoina to ponad 40tysi.,,,Obiecała że zadzwoni w innym terminie 🙂

Dać wiarę i podać dane do logowania na moim koncie w banku?

😄

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

https://www.audiostereo.pl/topic/158071-oszustwa-przez-telefon/

Jeszcze nie jesteśmy na tym etapie, na razie nie prosiła mnie o nic bo nie miałem czasu na rozmowę. Ma oddzwonić

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Fox, Bracie.

I Wy Wszyscy inni. 

Nigdy nie podaje się własnych sekretów.

A tymi są przede wszystkim hasła ale również dane mogące/pomagające identyfikować pewne aktywa.

Ostatnio sprawdzałem tzw. cenę wykupu polisy na życie. Oczywiście przez telefon sympatyczna pani odpytała mnie o kilka atrybutów tego aktywa; nazwisko panieńskie matki, data wejścia w życie, ostatnia wpłata... W pewnym momencie zapytała o hasło...

Zmroziło mnie!

Przeszedłem do ofensywy, m. in. pouczyłem panią, ze nie wolno jej używać słowa hasło i żądać tego od klienta! Przerwałem rozmowę i zadzwoniłem na inny numer korporacji ubezpieczeniowej i wyjaśniłem sytuację. Rzeczywiście pani do której się dodzwoniłem była z tej korporacji. Przeproszono i dokończyliśmy...

A prośba o hasło oznaczała prośbę podania ID umowy ubezpieczenia. 

Radzę wszystkim rozwagę przy takich kontaktach. 

41 minutes ago, Grzegorz7 said:
41 minutes ago, Grzegorz7 said:

W pewnym momencie zapytała o hasło... Zmroziło mnie!

Niezla 'fachowiec'. Radzilbym od takiej ubezpieczalni trzymac sie z daleka.

szacunek, do mnie nikt nie dzwoni, maili nie pisze.... i od tego powinniście zacząć. Są zagrożenia przed którymi bardzo ciężko się bornic i polegnie każdy, na szczęście są to technologie zbyt drogie i mało popularne ale to tylko kwestia czasu.

To zwykła głupia rozmowa a mnie ciekawi ilu z was korzysta z rożnej maści aplikacji płatniczych, giełd, komunikacji osobistej, chmur mając totalnie niezabezpieczony telefon. Ktoś wam buchnie telefon i jesteście w totalnej D bo może mieć dostęp do wszystkiego. Banki o kluczach u2f jeszcze nie słyszały więc 2FA macie ustawione na sms'a i numer który właśnie utraciliście, ewentualnie push w apce.

Edytowane przez fetek

Policjant urabia gościa ze wschodnim akcentem, podającego się za pracownika banku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

a fotowoltaika?

a usługi "twoje zdrowie"

....

szkoda gadać - tak z 10 ..15 telefono w tygodniu,

co ciekawe więcej w łikend zwłaszcza sobota i niedziela

- i zawsze z innego numeru - nie ma szans zablokować...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Udostępniłem to, bo warto znać metody którymi posługują się manipulanci

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie mam takich problemów, do mnie nie dzwonią.

6 minut temu, Piotr_1 napisał:

Udostępniłem to, bo warto znać metody którymi posługują się manipulanci

a ludzie to łykają, u nas koleś dał się motać przez prawie 2h, poszedł do banku wyciągnął kasę itd.

Edytowane przez fetek
23 minuty temu, fetek napisał:

Ja nie mam takich problemów, do mnie nie dzwonią.

a ludzie to łykają, u nas koleś dał się motać przez prawie 2h, poszedł do banku wyciągnął kasę itd.

Cwaniak jesteś do momentu w którym cwaniakiem przestajesz być, jak to mówi pradawne przysłowie Słowian.

A ja pokonałem oszustów! 🙂 Normalnie Święto Lasu! 😄 Zaglądam dziś przez telefon na konto bankowe i oczom nie wierzę!

Po dwóch latach boju, wysyłania emaili z najgorszymi obelgami, grożenia prawnikiem (którego nie mam), w końcu Marianair oddał mi 280€ za lot, który się nie odbył z powodu plandemii.

?jwtsig=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

9 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Cwaniak jesteś do momentu w którym cwaniakiem przestajesz być, jak to mówi pradawne przysłowie Słowian.

I co to ma być ? oszustwa tego typu działają bo ludzie nie myślą, telefony dzwonią bo ludzie na prawo i lewo rozdają swoje dane. Na tym etapie to żadna filozofia, schody zaczynają się potem.

Większym problemem i tak jest phishing,  stosowanie 2FA na SMS, brak kluczy u2f, słabe hasła, niezabezpieczony mail, awersja do menadżerów haseł itd. O tym gazety nie piszą a problem jest poważny.

Edytowane przez fetek

Banki są w ogóle specyficzne. Mają mój numer telefonu, na który faktycznie wydzwaniają. Oprócz tego dostaję informacje na swoim profilu po zalogowaniu. Ale nie mają mojego maila. No więc od jakiegoś czasu dostaję smsy i powiadomienia na profilu, żebym podał im maila aby mogli się ze mną kontaktować.

13 godzin temu, Piękny Stefan napisał:

Funkcja "podejrzenie spamu" sprawdza się rewelacyjnie.

Kilka dni temu , miałem jednego dnia kilkanascie takich podejrzanych spamów.Każdy z innego numeru.

Znowu dziś pani Ukrainka dzwoniła, pogadaliśmy i wysłali mi maila:

Blockchain

10 lut 2022 17:31 (godzinę temu)

Artur Wilczyński [email protected]

do

mnie

(więcej)

Odpowiedz

Dzień dobry (moje imie i nazwisko)
z przyjemnością zawiadamiam że na Pana koncie handlowym zakończył się cykl handlu automatycznego. Z uzyskanych w toku handlu BTC przysługuje Panu kwota 0.24 BTC. Kwotę tę możemy wypłacić bezpośrednio na rachunek bankowy. 

Portfel: https://www.blockchain.com/btc/address/1CfaunqrVpcXmpLheUVWeSP1KPsKDha1Nb?page=1

W sprawie kontynuowania wypłaty środków proszę o kontakt drogą elektroniczną.
Gratuluję uzyskanych wyników handlu i mam nadzieję na dalszą owocną współpracę.
Blockchain Technologies sp. z.o.o. 
Ta wiadomość i jakiekolwiek pliki lub załączniki przesłane wraz z nią są poufne i przeznaczone wyłącznie do użytku osób i jednostek do których wiadomość została adresowana. Jeśli wiadomość została otrzymana pomyłkowo prosimy o tym powiadomić nadawcę i usunięcie wiadomości.

Klauzula informacyjna:

1. W przypadku gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby na przetwarzanie danych osobowych przysługuje Panu/Pani prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie tę nie ma wpływu na zgodność przetwarzania którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem obowiązującym prawem.
2. W przypadku powzięcia informacji o niezgodnym z prawem przetwarzania Pana/Pani danych osobowych przysługuje Panu/Pani prawo wniesienie skargi do organu nadzorczego właściwego w sprawach ochrony danych osobowych. Administratorem Pana/Pani danych osobowych przetwarzanych jest (blockchain).
3. Pana/Pani dane osobowe przetwarzane są zgodnie z prawem wyłącznie w określonych celach i w niezbędnym zakresie. Pana/Pani dane osobowe przetwarzane są wyłącznie na podstawie wcześniej udzielonej zgody w zakresie i celu określonym w treści zgody.
4. Pana/Pani dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów określonych w punkt. 3, po tym czasie przez okres oraz w zakresie wymaganym przez przepisy powszechnie obowiązującego prawa.
5. W związku z przetwarzaniem Pana/Pani danych osobowych przysługują Panu/Pani następujące uprawnienia: prawo dostępu do danych osobowych, prawo do żądania sprostowania (poprawiania) danych osobowych, prawo do żądania usunięcia danych osobowych.

Z wyrazami szacunku,

BLOCKCHAIN group LLC

1 załącznik

DOCX

Regulamin Platformy.docx

23.2 KB

Miałem się jeszcze z nimi bawić ale postanowiłem przekazać wszystko na Radyjo i podałem im dane do przelewu, numer konta Radyja oczywiście 🙂

W dniu 10.02.2022 o 08:11, il Dottore napisał:

A ja pokonałem oszustów! 🙂 Normalnie Święto Lasu! 😄 Zaglądam dziś przez telefon na konto bankowe i oczom nie wierzę!

Po dwóch latach boju, wysyłania emaili z najgorszymi obelgami, grożenia prawnikiem (którego nie mam), w końcu Marianair oddał mi 280€ za lot, który się nie odbył z powodu plandemii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 10.02.2022 o 08:11, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

czy na tym obrazku

jeden wali w pupę drugiego???

(kolega pyta..)

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

W dniu 10.02.2022 o 18:59, fox733 napisał:

Znowu dziś pani Ukrainka dzwoniła, pogadaliśmy i wysłali mi maila:

Blockchain

10 lut 2022 17:31 (godzinę temu)

Artur Wilczyński [email protected]

do

mnie

(więcej)

Odpowiedz

Dzień dobry (moje imie i nazwisko)
z przyjemnością zawiadamiam że na Pana koncie handlowym zakończył się cykl handlu automatycznego. Z uzyskanych w toku handlu BTC przysługuje Panu kwota 0.24 BTC. Kwotę tę możemy wypłacić bezpośrednio na rachunek bankowy. 

Portfel: https://www.blockchain.com/btc/address/1CfaunqrVpcXmpLheUVWeSP1KPsKDha1Nb?page=1

W sprawie kontynuowania wypłaty środków proszę o kontakt drogą elektroniczną.
Gratuluję uzyskanych wyników handlu i mam nadzieję na dalszą owocną współpracę.
Blockchain Technologies sp. z.o.o. 
Ta wiadomość i jakiekolwiek pliki lub załączniki przesłane wraz z nią są poufne i przeznaczone wyłącznie do użytku osób i jednostek do których wiadomość została adresowana. Jeśli wiadomość została otrzymana pomyłkowo prosimy o tym powiadomić nadawcę i usunięcie wiadomości.

Klauzula informacyjna:

1. W przypadku gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby na przetwarzanie danych osobowych przysługuje Panu/Pani prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Cofnięcie tę nie ma wpływu na zgodność przetwarzania którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem obowiązującym prawem.
2. W przypadku powzięcia informacji o niezgodnym z prawem przetwarzania Pana/Pani danych osobowych przysługuje Panu/Pani prawo wniesienie skargi do organu nadzorczego właściwego w sprawach ochrony danych osobowych. Administratorem Pana/Pani danych osobowych przetwarzanych jest (blockchain).
3. Pana/Pani dane osobowe przetwarzane są zgodnie z prawem wyłącznie w określonych celach i w niezbędnym zakresie. Pana/Pani dane osobowe przetwarzane są wyłącznie na podstawie wcześniej udzielonej zgody w zakresie i celu określonym w treści zgody.
4. Pana/Pani dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów określonych w punkt. 3, po tym czasie przez okres oraz w zakresie wymaganym przez przepisy powszechnie obowiązującego prawa.
5. W związku z przetwarzaniem Pana/Pani danych osobowych przysługują Panu/Pani następujące uprawnienia: prawo dostępu do danych osobowych, prawo do żądania sprostowania (poprawiania) danych osobowych, prawo do żądania usunięcia danych osobowych.

Z wyrazami szacunku,

BLOCKCHAIN group LLC

1 załącznik

DOCX

Regulamin Platformy.docx

23.2 KB

Miałem się jeszcze z nimi bawić ale postanowiłem przekazać wszystko na Radyjo i podałem im dane do przelewu, numer konta Radyja oczywiście 🙂

Gratuluję.

Jestem Europejczykiem.

No to szacun. Bujałem się kiedyś z oszustami z Wolborma dłuuugo 2 lata. Apelację złożyli i przegrali. Pofatygowałem się nawet na rozprawę na drugi koniec Polski, na swój koszt. Materialnie nie było warto, ale mam satysfakcję. Oszuści jednak działają w sieci, usuwając nieprzychylne komentarze w sieci. Chyba muszę się odezwać 😉

Obecnie bujam się... a raczej bujałem się z hienami cmentarnymi. Wydawało mi się,że załatwię problem z corocznymi kradzieżami wiązanek. Namierzyłem i podałem na tacy policji hieny cmentarne działające na skalę masową. Wyrok 500 zł, niebawem minie rok, nie dostałem jeszcze zwrotu urządzenia namierzającego i wiązanki. 

Kiedyś strzał w mordę dawał satysfakcję a załatwiał sprawę rekompensaty. Brawa dla sędzi, który nie zdaje sobie sprawy co przechodzą rodzice przedwcześnie zmarłych dzieci, których groby są okradane. Ja bym to podpisał pod profanację.

A wiecie gdzie wiązankę namierzyłem? W ładnym nowym domku, gdzie stoi fajne auto pod domem, plac zabaw dzla dzieci... sielanka. A rodzice pracują... okradając...groby innych dzieci. A może w tym roku urwiłapki zastosować? I prawo zacznie sprawniej działać:)

3 godziny temu, mily napisał:

czy na tym obrazku

jeden wali w pupę drugiego???

No wali. To taka luźna interpretacja oryginalnego logo firmy stworzona w oparciu o poziom satysfakcji klientów traktowanych przez Marianair jak bydło (choć kawę mają niezłą na pokładzie).

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.