Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem nie o działalności kościołów i patologiach z nimi związanych ale o samym Jezusie i jego nauczaniu. Do założenia wątku skłoniła mnie lektura arcyciekawej książki " Chrześcijaństwo . Amoralna religia " Artura Nowaka i Ireneusza Ziemińskiego . Nowak to adwokat , pisarz i publicysta , współautor ( wraz ze S. Obirkiem ) książek " Babilon, Kryminalna historia Kościoła , Gomora , Władza , strach i pieniądze w polskim Kościele ). Ziemiński to filozof, absolwent KUL , specjalizujący się w problematyce teologicznej. Książka ma formę rozmowy , dyskusji na tematy związane z nauczaniem Jezusa, jego filozofią , poglądami na świat.  Z tym co zawarte jest w Ewangeliach i innych pismach będących podstawą nauczania KK. Jak nietrudno się domyślić poglądy obu autorów diametralnie odbiegają od oficjalnej doktryny KK , od tego czego nas wszystkich nauczano na lekcjach religii . I to właśnie jest fascynujące. Autorzy w poszczególnych rozdziałach zajmują się nauką Jezusa i jego poglądami na następujące kwestie. Miłość bliźniego, miłość nieprzyjaciół, miłosierdzie, odkupienie, na władzę duchową ,polityczną ,na kwestię posłuszeństwa, ( w Biblii i Kościele ), sprawy kobiet, LGBT . Z zaprezentowanych argumentów jawi się zupełnie inny obraz Jezusa jako uosobienie dobra i miłości. I jakkolwiek jest to pogląd zbliżony do mojego to jednak znalazłem pewne elementy ,które są dla mnie zaskakujące ale logicznie uzasadnione. Dla mnie postać Jezusa jawiła się jako idealistycznego, samozwańczego proroka ,który próbował narzucić ludzkości bardzo wygórowane wzorce moralne ( właściwie niewykonalne ) . A KK z przyczyn politycznych , doraźnych , kierując się własnym interesem tę myśl, zdeformował, zniekształcił , wywrócił do góry nogami . Że całe zło tkwiące w KK wynika z odejścia od istoty nauczania Jezusa . A autorzy książki dowodzą, że jest odwrotnie ! To całe zło dziejące się w KK wynika z tego ,że on dokładnie realizuje myśl i ideologię Jezusa . Że Jezus był tak naprawdę politykiem , realizującym swój program polityczny i moralny oparty na bezwzględnym, ślepym  posłuszeństwie ( wobec Boga , Kościoła, kleru ), rezygnacji z wolności a oparty na przemocy i zniewoleniu . Bardzo pouczająca lektura.

https://www.audiostereo.pl/topic/165757-jezus-i-jego-nauczanie/

Co człowiek to opinia. To coś nowego w temacie Jezusa. Według mnie wiele zależy od świadomości, rozumienia przekazu Jezusa. Napewno też od wewnętrznych przekonań czy poglądów, własnych lub wgranych.

2 godziny temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Że Jezus był tak naprawdę politykiem , realizującym swój program polityczny i moralny oparty na bezwzględnym, ślepym  posłuszeństwie ( wobec Boga , Kościoła, kleru ), rezygnacji z wolności

Stek lewackich nonsensów. Jezus był wolnorynkowcem. Dowodzi tego chociażby przypowieść o robotnikach ostatniej godziny, gdzie Zbawiciel postuluje absolutną wolność dysponowania własnymi zasobami finansowymi a także konieczność dotrzymywania zawartych umów w relacjach gospodarczych /Mt20. 10-16/.

"A gdy nadszedł wieczór, rzekł właściciel winnicy do swego rządcy: Zwołaj robotników i wypłać im należność, począwszy od ostatnich aż do pierwszych! Przyszli najęci około jedenastej godziny i otrzymali po denarze. Gdy więc przyszli pierwsi, myśleli, że więcej dostaną; lecz i oni otrzymali po denarze. Wziąwszy go, szemrali przeciw gospodarzowi,mówiąc: Ci ostatni jedną godzinę pracowali, a zrównałeś ich z nami, którzyśmy znosili ciężar dnia i spiekoty. Na to odrzekł jednemu z nich: Przyjacielu, nie czynię ci krzywdy; czy nie o denara umówiłeś się ze mną? Weź, co twoje i odejdź! Chcę też i temu ostatniemu dać tak samo jak tobie. Czy mi nie wolno uczynić ze swoim, co chcę? Czy na to złym okiem patrzysz, że ja jestem dobry?
Tak ostatni będą pierwszymi, a pierwsi ostatnimi."

W przypowieści o talentach /Mt, 25, 14-30/ Jezus zachęca do inwestowania, do pomnażania majątku nawet na drodze spekulacji finansowych. Naucza prostej ekonomicznej prawdy, że to pieniądz robi pieniądz a osobom, które nie chcą interesować się możliwościami, jakie daje wolny rynek, wprost wskazuje ich miejsce w społeczeństwie.

"Podobnie też [jest] jak z pewnym człowiekiem, który mając się udać w podróż, przywołał swoje sługi i przekazał im swój majątek. Jednemu dał pięć talentów, drugiemu dwa, trzeciemu jeden, każdemu według jego zdolności, i odjechał. Zaraz ten, który otrzymał pięć talentów, poszedł, puścił je w obrót i zyskał drugie pięć. Tak samo i ten, który dwa otrzymał; on również zyskał drugie dwa. Ten zaś, który otrzymał jeden, poszedł i rozkopawszy ziemię, ukrył pieniądze swego pana.  Po dłuższym czasie powrócił pan owych sług i zaczął rozliczać się z nimi. Wówczas przyszedł ten, który otrzymał pięć talentów. Przyniósł drugie pięć i rzekł: "Panie, przekazałeś mi pięć talentów, oto drugie pięć talentów zyskałem".  Rzekł mu pan: "Dobrze, sługo dobry i wierny! Byłeś wierny w rzeczach niewielu, nad wieloma cię postawię: wejdź do radości twego pana!" Przyszedł również i ten, który otrzymał dwa talenty, mówiąc: "Panie, przekazałeś mi dwa talenty, oto drugie dwa talenty zyskałem".  Rzekł mu pan: "Dobrze, sługo dobry i wierny! Byłeś wierny w rzeczach niewielu, nad wieloma cię postawię: wejdź do radości twego pana!"  Przyszedł i ten, który otrzymał jeden talent, i rzekł: "Panie, wiedziałem, żeś jest człowiek twardy: chcesz żąć tam, gdzie nie posiałeś, i zbierać tam, gdzieś nie rozsypał.  Bojąc się więc, poszedłem i ukryłem twój talent w ziemi. Oto masz swoją własność!" Odrzekł mu pan jego: "Sługo zły i gnuśny! Wiedziałeś, że chcę żąć tam, gdzie nie posiałem, i zbierać tam, gdziem nie rozsypał. Powinieneś więc był oddać moje pieniądze bankierom, a ja po powrocie byłbym z zyskiem odebrał swoją własność. Dlatego odbierzcie mu ten talent, a dajcie temu, który ma dziesięć talentów. Każdemu bowiem, kto ma, będzie dodane, tak że nadmiar mieć będzie. Temu zaś, kto nie ma, zabiorą nawet to, co ma. A sługę nieużytecznego wyrzućcie na zewnątrz - w ciemności! Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów".

Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Tym razem nie o działalności kościołów i patologiach z nimi związanych ale o samym Jezusie i jego nauczaniu. Do założenia wątku skłoniła mnie lektura arcyciekawej książki " Chrześcijaństwo . Amoralna religia " Artura Nowaka i Ireneusza Ziemińskiego . Nowak to adwokat , pisarz i publicysta , współautor ( wraz ze S. Obirkiem ) książek " Babilon, Kryminalna historia Kościoła , Gomora , Władza , strach i pieniądze w polskim Kościele ). Ziemiński to filozof, absolwent KUL , specjalizujący się w problematyce teologicznej. Książka ma formę rozmowy , dyskusji na tematy związane z nauczaniem Jezusa, jego filozofią , poglądami na świat.  Z tym co zawarte jest w Ewangeliach i innych pismach będących podstawą nauczania KK. Jak nietrudno się domyślić poglądy obu autorów diametralnie odbiegają od oficjalnej doktryny KK , od tego czego nas wszystkich nauczano na lekcjach religii . I to właśnie jest fascynujące. Autorzy w poszczególnych rozdziałach zajmują się nauką Jezusa i jego poglądami na następujące kwestie. Miłość bliźniego, miłość nieprzyjaciół, miłosierdzie, odkupienie, na władzę duchową ,polityczną ,na kwestię posłuszeństwa, ( w Biblii i Kościele ), sprawy kobiet, LGBT . Z zaprezentowanych argumentów jawi się zupełnie inny obraz Jezusa jako uosobienie dobra i miłości. I jakkolwiek jest to pogląd zbliżony do mojego to jednak znalazłem pewne elementy ,które są dla mnie zaskakujące ale logicznie uzasadnione. Dla mnie postać Jezusa jawiła się jako idealistycznego, samozwańczego proroka ,który próbował narzucić ludzkości bardzo wygórowane wzorce moralne ( właściwie niewykonalne ) . A KK z przyczyn politycznych , doraźnych , kierując się własnym interesem tę myśl, zdeformował, zniekształcił , wywrócił do góry nogami . Że całe zło tkwiące w KK wynika z odejścia od istoty nauczania Jezusa . A autorzy książki dowodzą, że jest odwrotnie ! To całe zło dziejące się w KK wynika z tego ,że on dokładnie realizuje myśl i ideologię Jezusa . Że Jezus był tak naprawdę politykiem , realizującym swój program polityczny i moralny oparty na bezwzględnym, ślepym  posłuszeństwie ( wobec Boga , Kościoła, kleru ), rezygnacji z wolności a oparty na przemocy i zniewoleniu . Bardzo pouczająca lektura.

Kim człowiek, powszechnie znany jako Jezus, by nie był - jest najważniejszą, obok Mahometa, postacią ostatnich 2 milleniów. Piszę to jako osoba nie korzystająca z wątpliwej jakości usług KK i tym podobnych NGO-sów oraz nie rozumiejąca znaczenia słowa „wiara”. Niestety Twoje, streszczenie jest całkowicie wystarczające - tzn. skutecznie zniechęca do marnowania czasu na tę tanią publicystykę. O tym, że Chrystus mógł być postacią złowieszczą można przekonać się czytając dowolną przypowieść kończącą się pamiętną frazą „tam będzie płacz i zgrzytanie zębów”. Ewentualnie można posłuchać sobie jednego z najbardziej ekstatyczno- traumatycznych dzieł w dziejach muzyki - czyli „20 spojrzeń na dzieciątko Jezus” Messiaena.

Nie wiem po co zwietrzałe powidoki religijne zastępować debatą na poziomie tefałenowskiego „Tak jest”.
28 minut temu, dzarro napisał:

Nie wiem po co zwietrzałe powidoki religijne zastępować debatą na poziomie tefałenowskiego „Tak jest”.

Na użytek szerokiej rzeszy wciąż pozbawionych świadomości sytuacyjnej.

17 hours ago, wojciech iwaszczukiewicz said:

Happy Big Brother GIF by MOODMAN

Nie ma sensu rozmawianie poważne o nauce Jezusa na podstawie książki której jednym z autorów jest osoba pisząca antykatolickie książki z każdym co popadnie, która dla poklasku, sławy i zarobku nie cofnie się przed powielaniem kłamstw w filmie Sekielskich, który wreszcie powinien odpowiedzieć za swoje dawne grzeszki a nie moralności pouczać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jemu też CBA bardzo przeszkadza....   🙂

18 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

autorzy książki dowodzą

🙂

18 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Bardzo pouczająca lektura.

Mając w pamięci wiele "wysłuchań" Artura N.  na YouTube śmiem twierdzić, że to bardzo ogłupiające lektura.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

53 minuty temu, Maju napisał:

śmiem twierdzić, że to bardzo ogłupiające lektura.

Najwyżej możesz przypuszczać (na podstawie wcześniejszych dokonań wymienionych osób). Twierdzić możesz, jeśli udowodnisz, do tego musiałbyś przeczytać książkę, a nie czytałeś🙂 Ot, takie tam poszanowanie logiki🙂

Edytowane przez Mickey6
34 minuty temu, Mickey6 napisał:

takie tam poszanowanie logiki🙂

Trudno posądzać kogoś kogo się zna od lat, że naraz zaczął pisać inaczej jak pod was, by napisał inaczej niż tak by  na nienawidzących Kk zarabiać.....jak już o logice piszesz, to dla mnie o zawartości tej książki świadczą wywody tego co założył ten temat..... @Gabaryton już to bardzo obrazowo, wymownie i celnie skomentował.   🙂

6 godzin temu, dzarro napisał:

Piszę to jako osoba nie korzystająca z wątpliwej jakości usług KK i tym podobnych NGO-sów oraz nie rozumiejąca znaczenia słowa „wiara”.

Tym bardziej szczere zdaje się być to co napisałeś w tym poście.
Dziękuję, choć nie ze wszystkim się zgadzam.

Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

W dniu 17.12.2023 o 21:10, il Dottore napisał:

Stek lewackich nonsensów.

Może by tak poruszyć temat kościoła państwa , które istnieje gdzieś w Azji i ma się dobrze  , a nie rozdrapywać rany chrześcijaństwa które krwawią coraz bardziej ? Tym kościołem jest Korea Północna i kult Świętej Trójcy Kimów . Tam obywatele się do nich modlą i co najgorsze muszą to robić. Nawet pieśni mają gotowe.

W dniu 17.12.2023 o 18:21, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

A autorzy książki dowodzą, że jest odwrotnie ! To całe zło dziejące się w KK wynika z tego ,że on dokładnie realizuje myśl i ideologię Jezusa

Słabe to

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

15 minut temu, Wojtek 1959 napisał:

Zamknąć temat .

Boisz się zdradzić z niewiedzą na temat swego Boga? 

2 godziny temu, xniwax napisał:

Słabe to

Porażająca głębia argumentów. 

Że Jezus był tak naprawdę politykiem , realizującym swój program polityczny i moralny oparty na bezwzględnym, ślepym  posłuszeństwie ( wobec Boga , Kościoła, kleru ), rezygnacji z wolności a oparty na przemocy i zniewoleniu . Bardzo pouczająca lektura.

Wobec kościoła i kleru? Lol, co? Wobec Boga, okej, ale tych dwóch? 

2 godziny temu, papageno napisał:

Porażająca głębia argumentów

To co zacytowałem i owszem, twoja uwaga jeszcze słabsza.
Nic tu czarodziejskie dzwoneczki nie wniosą.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

To całe zło dziejące się w KK wynika z tego ,że on dokładnie realizuje myśl i ideologię Jezusa .

Z całym szacunkiem Wojciechu,  ale KK jest moralnym oraz doktrynalnym zaprzeczeniem tego , o czym uczył i jak żył Jezus Chrystus.

P.S.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20231219_182557_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20231219_182919_Samsung Internet.jpg

Screenshot_20231219_182934_Samsung Internet.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Przecież Jezus dał nam wolną wolę,  skąd te idiotyzmy o przemocy, zniewoleniu i slepym posłuszeństwie? 

Wojciech właśnie korzysta z tej wolnej woli

A kto chce przyjąć Jego naukę,  musi stosować sie do jej praw i obowiązków ,   to chyba jasne  i logiczne ?

Dzarro

Niepotrzebnie się nadymasz i unosisz. Zapewniam Cię ,że to nie jest tania demagogia . Pada tam wiele ważnych stwierdzeń bogato udokumentowanych znajomością źródeł. Mój wpis to informacja a nie streszczenie czy recenzja. Nie podaję konkretnych argumentów czy wypowiedzi. Podaję problematykę . Nie ze wszystkimi tezami się zgadzam . Np. że naczelną tezą Jezusa jest posłuszeństwo ( wobec Boga ale i kościoła ). Bo przecież zwalczał on faryzeuszy czyli funkcjonariuszy kościoła. Aby tak arbitralnie krytykować wypada się najpierw zapoznać z tekstem . Poza tym spełnia on ważną rolę w dyskusji o polskiej religijności a więc i polskim KK . Innych jak dotąd nie dostrzegłem . Przeczytaj i napisz swoją opinię .

2 godziny temu, costa brava napisał:

Przecież Jezus dał nam wolną wolę,  skąd te idiotyzmy o przemocy, zniewoleniu i slepym posłuszeństwie? 

Wojciech właśnie korzysta z tej wolnej woli

A kto chce przyjąć Jego naukę,  musi stosować sie do jej praw i obowiązków ,   to chyba jasne  i logiczne ?

Przecież to nie chodzi o fizyczną przemoc. Chodzi o przemoc emocjonalną , psychologiczną , duchową typową dla sekt. A przecież ci pierwsi chrześcijanie to była sekta. Mamy  wiele takich przykładów w naszych czasach takiego terroru, zniewolenia czy zbiorowego samobójstwa ( Gujana ) .

9 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Może by tak poruszyć temat kościoła państwa , które istnieje gdzieś w Azji i ma się dobrze  , a nie rozdrapywać rany chrześcijaństwa które krwawią coraz bardziej ? Tym kościołem jest Korea Północna i kult Świętej Trójcy Kimów . Tam obywatele się do nich modlą i co najgorsze muszą to robić. Nawet pieśni mają gotowe.

A kto ci zabrania poruszyć taki temat ? Załóż wątek.

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz

Przemoc emocjonalna i  psychologiczna...tak to typowe dla sekty covidianskiej i klimatystycznej

To immanentna część kazdej  religii

Co mial Jezus mówić? Robta co chceta a i tak będziecie zbawieni?

To by dopiero się piekło na ziemi rozpętało 

Porażająca interpretacja chrześcijaństwa.

6 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Zamknąć temat .

Zdaje się ,że do tej pory jawiłeś się na tym forum jak wróg chrześcijaństwa i KK ? Czyżby Szaweł przemienił się w Pawła ?

31 minut temu, costa brava napisał:

Przemoc emocjonalna i  psychologiczna...tak to typowe dla sekty covidianskiej i klimatystycznej

To immanentna część kazdej  religii

Co mial Jezus mówić? Robta co chceta a i tak będziecie zbawieni?

To by dopiero się piekło na ziemi rozpętało 

Nie, to właśnie antyszczepionkowcy  jako przedstawiciele antynaukowej opcji spełniają kryteria religijności a nawet sekciarstwa .

fakt, to jest wątek kuriozalny

12 godzin temu, 23031970 napisał:

To całe zło dziejące się w KK wynika z tego ,że on dokładnie realizuje myśl i ideologię Jezusa .

Z całym szacunkiem Wojciechu,  ale KK jest moralnym oraz doktrynalnym zaprzeczeniem tego , o czym uczył i jak żył Jezus Chrystus.

Z całym szacunkiem Piotrusiu ale cała twoje działalność ne tym forum jest "moralnym oraz doktrynalnym zaprzeczeniem tego, o czym uczył i jak żył Jezus Chrystus".

15 godzin temu, papageno napisał:
16 godzin temu, Wojtek 1959 napisał:

Zamknąć temat .

Boisz się zdradzić z niewiedzą na temat swego Boga? 

Wojtek się nawrócił.....dlaczego ja nic o tym nie wiem?   🙂

Niewiedzą a raczej celowym mataczeniem na temat naszego Boga (zwłaszcza Kościoła) popisuje się w każdym swoim wystąpieniu autor książki Artur N. On się nawet Boga nie boi.....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maju

9 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Porażająca interpretacja chrześcijaństwa.

Zdaje się ,że do tej pory jawiłeś się na tym forum jak wróg chrześcijaństwa i KK ? Czyżby Szaweł przemienił się w Pawła ?

Nie, to właśnie antyszczepionkowcy  jako przedstawiciele antynaukowej opcji spełniają kryteria religijności a nawet sekciarstwa .

Zgłoś się do waszego kapelana w TVN Terlikowskiego po wytyczne.  

16 minut temu, Maju napisał:

fakt, to jest wątek kuriozalny

Białe konie Donalda Tuska.

9 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

To nie jest wątek covidowy .

Kolejne miejsce do zabagnienia. Po wyborach temat o kościołach zrobił się bagnem. Przestał mnie interesować.

A Terlikowski mówi tak.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, toptwenty napisał:

Terlikowski

Równie samozwańczy katolik jak Braun wziął się za jego krytykę.....   🙂

1 godzinę temu, Wojtek 1959 napisał:

Zgłoś się do waszego kapelana w TVN

Każdy kto pluje jak Terlikowski na księży a zwłaszcza hierarchów Kk będzie tam pokazywany.....nawet ten co wydawał się niektórym (jeszcze nie tak dawno) bardziej święty od papieża.    🙂

2 godziny temu, toptwenty napisał:

A Terlikowski mówi tak.

Ukryta Zawartość

Ciekawe...a drugą stronę to nie działa, kto atakuje Jezusa i chrześcijaństwo atakuje Żydów...

Na tym właśnie polega ten szwindel

Terlikowski to taki nawrócony jsk i Giertych

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.