Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

O czym będziemy tu dyskutować jak sobie wszyscy OLEDy pokupują?

Bez obaw, wy będziecie spłacać kilkunastotysięczne kredyty na OLED-y a nasze plazmy będą działać co najmniej 20 lat. Będzie o czym gadać :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

TV nie oglądam prawie w ogóle, Plazma służy mi praktycznie tylko jako monitor do filmów.

Myślę że obecna formuła telewizji już się przeżyła. Wygra ten, kto zaproponuje nowoczesną, rewolucyjną formułę. Ja nie mam ochoty oglądać 30 minut reklam i 20 minut filmu. Wk*** mnie widok podpasek i tamponów gdy akurat jem kolację. Nienawidzę też widoku muszli klozetowej z paskudnymi bakteriami, który to widok jest namiętnie serwowany w reklamach. Rzygam tym po prostu.

Widać, że nie jesteś na bieżąco. Po tamponach i podpaskach poszli o krok dalej, teraz przy obiedzie z rodziną, dziećmi, będą Cię uświadamiali o problemie przedwczesnego... wygaszania płomienia :)

Widać, że nie jesteś na bieżąco. Po tamponach i podpaskach poszli o krok dalej, teraz przy obiedzie z rodziną, dziećmi, będą Cię uświadamiali o problemie przedwczesnego... wygaszania płomienia :)

Ups!

To faktycznie jestem do tyłu! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• 1 miesiąc później...

W Currys chłopaki chyba dostali nowe filmiki do demonstracji OLED'a.

Byłem dziś i oglądałem nocne klipy z Vancouver - kopara naprawdę opada.

Klipy 2D a obraz jak 3D... fajny ten OLED.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

jak stanieją do ceny LEDow i zaoferują przekatna >50 cali w tej cenie jak obecnie to będzie to prawdziwy hit przy obecnych cenach to tylko technologia do pogadania a wiec "jest oled jest uhd masz? nie tylko slyszalem a kupisz? nie za drogie i na tym się skończy oled"

chwilowy brak działalności w audio.

Ja bym baaardzo sceptycznie podchodził do oceny sprzętu na podstawie demonstracyjnych próbek.

Ja bym baaardzo sceptycznie podchodził do oceny sprzętu na podstawie demonstracyjnych próbek.

A czemu? Na wielu odbiornikach lecą w sklepach klipy promo i od razu można stwierdzić że odbiornik to syf. :)

Wbrew pozorom - film dobrej jakości lepiej pokazuje wady odbiornika niż jego zalety.

Oczywiście w przypadku OLED'a może być inaczej bo filmiki robiono niejako specjalnie pod ten typ wyświetlacza.

Chciałbym zobaczyć na tym Avatara. Chyba zapakuję Avatar HD na telefon i poproszę chłopaków o możliwość podłączenia (mój telefon ma łącze HDMI po przejściówce).

Zapoznaj się z wcześniej zamieszczanymi linkami do testów. Tam używali materiałów normalnych.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zgadza się, gdy porównałem w TV 4K materiał promocyjny, kiedy to opadła mi szczena, ze zwykłym sygnałem TV, efekt był już dużo gorszy. Tak więc panowie: wstrzymajcie konie !!!

Tak więc panowie: wstrzymajcie konie !!!

Myślisz że u kogoś te "konie" już wystartowały ? Moim zdaniem nie ma pośpiechu (co nagle to po diable ;-) ). Za 2-3 lat zobaczymy czy technologia okrzepnie czy zniknie. Sygnały obecnie nie są jednoznaczne (dotyczy produkcji nie jakości). Nie rusza lawinowa produkcja. To nakazuje ostrożność.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

OLED tak naprawdę na dobre nie wystartował, produkcja masowa nie rusza. Wytwarzanie plazm się kończy. Reasumując: przynajmniej na razie zostajemy z samym tylko LCD. Z pewnością niektórych taki obrót sprawy ucieszy. Mnie nie.

Z pewnością niektórych taki obrót sprawy ucieszy.

Nie używaj kategorii "ucieszy" bo niby dlaczego ktoś miałby się cieszyć ? Dopóki była konkurencja to LCD-ki się poprawiały jak zniknie to firmy spoczną na laurach. Już to widać. Znika produkcja TV z tylnym strefowym podświetleniem bo się nie opłaca. Brak nacisku ze strony konkurencyjnej technologii. Te wszystkie przekomarzania zwolenników jednej i drugiej strony były podyktowane tym że jedna strona wyolbrzymiała wady przeciwnej technologii, więc druga strona nie pozostawała dłużna. Typowy efekt uderzania w stół, na którym leżą nożyce. Mnie taki obrót sprawy też nie cieszy choć nie będę należał też do zmartwionych. Mam na czym oglądać i wiem że to jest bardzo wysoka klasa mimo że LCD. Teoretycznie powinienem mieć spokój przez 10 lat minimum o ile teorie o przyśpieszonym starzeniu nie dadzą znać o sobie (puk, puk - odpukać ;-) ).

Poza tym na placu boju pozostaje Samsung i LG ze swoimi plazmami. LG być może pójdzie w ślady Panasonica już niedługo bo widać że chcą tego OLED-a wystartować. Samsung chyba jaszcze nie całkiem ma wszystko dopracowane w swoim OLED-zie a plazmy ma naprawdę dobre. Pewnie niedługo się przekonamy. Niestety miesza wszystkim system 4k ponieważ jest na dziś rozsądny dla producentów tylko w technice LCD.

W Currys chłopaki chyba dostali nowe filmiki do demonstracji OLED'a.

A nie były przypadkiem przyspieszone?

OLED tak naprawdę na dobre nie wystartował, produkcja masowa nie rusza. Wytwarzanie plazm się kończy. Reasumując: przynajmniej na razie zostajemy z samym tylko LCD. Z pewnością niektórych taki obrót sprawy ucieszy. Mnie nie.

Patrząc na ceny LCD i obraz jaki oferują ja zaczynam się bać. Mam nadzieję, że kilka lat mój S20 pochodzi bez problemu, ale niepokój jest. Bo nie wyobrażam sobie, że wywalając tyle kasy na LCD otrzymam tylko taki sobie obraz.

Bo nie wyobrażam sobie, że wywalając tyle kasy na LCD otrzymam tylko taki sobie obraz.

Być może będziesz się musiał przyzwyczaić (przestać bać) ;-). A na poważnie to deklarowane przez Panasonica 100.000 godzin trwałości matrycy to naprawdę bardzo dużo. Nie ma się czym przejmować. Nawet jak wyjdzie tylko połowa to też bardzo dużo.

I tak nikt nie kupował plazm.

Sprzedaż GENIJALNYCH PLAZM PANASONIC zamierała.

Fani autentyczni / dystrybutorzy, wsparci środkami finansowymi od Panasonic jakoś nie byli w stanie utrzymać firmy.

Teraz oficjalnie ich produkty są END OF LIFE (EOL).

Apel, na tym oraz innych forach, o kupowanie resztek magazynowych topowych produktów upadającej firmy PANASONIC przypomina mi koniec PIONEER KUEO seria 9 !!!

Byłem na pokazie warszawskim PIONEER KURO 8 !!!

Show był niebywały. Dziś wiemy, że seria 8 to był GNIOT przy serii nr. 9.

Topowe, kultowe PDP ekrany KURO PIONEER 5090H były oferowane tanio !

Np. mój 50 cali , model 5090H kupiłem za 9 999, 00 zł.

Czyli za dychę.

Po trwałym wypaleniu się LOGO TVN 24 sprzedałem za pół ceny.

PLAZMĄ dziś dziękujemy ...

POTWIERDZAM !!!

OBRAZ Z KURO 9 nie do pobicia !

Do dziś.

Ale tylko dla nielicznych realizacji filmowych typu OSTATNI SAMURAJ.

Skoro obraz nie do pobicia to dlaczego chcesz dziękować plazmom ?

Wypalenia niestety, są możliwe i trzeba uważać, ale bez przesady. Mam wrażenie że mój nowy ST jest o wiele bardziej wrażliwy od starego PY8 z 2008r, tamtego chyba nie dało się zajechać w tej kwestii. Owszem powidoki pojawiały się bardzo często i szybko (choć i tak nie były widoczne normalnie), natomiast znikały równie szybko. Na nowym ST widzę że pojawiają się rzadziej i są praktycznie niedostrzegalne (nawet na jakimś jednolitym tle) ale jak już się pojawią, to znikają bardzo długo. Jednego wypalenia nie uniknąłem - napis Viera z menu po lewej u góry został (swoją drogą jakiś idiota zrobił ten napis w menu śnieżnobiały), no ale nie rozpaczam - jest zupełnie niewidoczne (dopiero z pół metra można coś dostrzec na jednolitym tle), tylko w głowie została ta drażniąca myśl, że cholerstwo jest ;)

POTWIERDZAM !!!

OBRAZ Z KURO 9 nie do pobicia !

Do dziś.

Wyrównał albo przebił jego poziom ostatni Panas ZT (a może i VT). Pioneer to i tak był przeżytek, bo nie oferował żadnego wspomagania ruchu i straszył judderingiem, co jest bardzo istotne. Ale to w końcu stary model, gdyby nie zrezygnowali z produkcji, to strach pomyśleć na jakim poziomie byłyby obecne plazmy Pioneera.

TV SAMSUNG biły każde PDP na głowę.

Fascynaci plazm do dziś nie widzą juddera 24 fps ani trwałego wypalania czyli zniszczenia ekranu.

Nie da się im pomóc od wielu lat.

Brak bieli stanowi prawie komplet przyczyn śmierci plazm.

Judder 24p to był zarówno na plazmach jak i na LCD, jak jeszcze tv były bez upłynniaczy ruchu, tylko że LCD dokładały (i w sumie dalej dokładają, trzeba poprawiać) słabą szybkość matrycy... Samsung najlepsze tv ? To argument trochę śmieszny, podobnie jak brak bieli w plazmach. Czyli można iść o krok dalej i powiedzieć, że po co te projektory robią, jak to bieli nie ma, dziadostwo. Czyli zależy do czego i w jakich warunkach ktoś użytkuje tv, plazmy zawsze będą najlepsze do oglądania filmów w warunkach kinowych, dla większości będą też wystarczająco jasne do oglądania w warunkach normalnych dziennych. Ja np nie wyobrażam sobie, jak komuś, nawet w dzień, może nie wystarczyć jaskrawość ustawiona np na 70-80% w takim ST60, no ale jak wiadomo niektórzy lubią sobie przyświecić :)

janunio widzę u ciebie pewną niespójność. Skoro Samsungi biły na głowę każde PDP to jakim cudem plazmy Panasonica były genialne?

Judder, wypalanie, powidoki, masowe zużycie prądu oraz brak bieli ......dodam do tego jeszcze ‰.

I tak nikt nie kupował plazm.

Całe liczne (obecne tu na Forum) grono tych, którzy ostatnimi czasy kupili sobie PDP nazywasz Państwem Nikt? Nie wiem czy było to Twoim zamiarem ale popadasz w śmieszność.

Generalnie nikogo nie powinno to ucieszyc, bo kazda konkurencja jest dobra i wskazana na rynku a tak to moze sie zrobic monopol na pewne rzeczy, a wtedy dla nas konsumentow juz to nie bedzie dobre..

Judder 24p to był zarówno na plazmach jak i na LCD, jak jeszcze tv były bez upłynniaczy ruchu, tylko że LCD dokładały (i w sumie dalej dokładają, trzeba poprawiać) słabą szybkość matrycy... Samsung najlepsze tv ? To argument trochę śmieszny, podobnie jak brak bieli w plazmach. Czyli można iść o krok dalej i powiedzieć, że po co te projektory robią, jak to bieli nie ma, dziadostwo. Czyli zależy do czego i w jakich warunkach ktoś użytkuje tv, plazmy zawsze będą najlepsze do oglądania filmów w warunkach kinowych, dla większości będą też wystarczająco jasne do oglądania w warunkach normalnych dziennych. Ja np nie wyobrażam sobie, jak komuś, nawet w dzień, może nie wystarczyć jaskrawość ustawiona np na 70-80% w takim ST60, no ale jak wiadomo niektórzy lubią sobie przyświecić :)

Wiesz Kolego zawsze trafia sie tacy co chwala swoje.. co nie oznacza ze nie mozna tego robic tylko trzeba jakiegos srodka sie trzymac zeby bylo wiarygodnie..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Judder 24p to był zarówno na plazmach jak i na LCD,

I w wysokiej jakości kinie, w którym projektor dawał ostry obraz, dzięki czemu było widać niedoskonałość niskiego FPS.

Taki nieśmiały?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.