Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Pieniędzy i łatwości implementacji, ale parametrów nie

Jasne, ale pisałem tylko o micie, jakoby filtry cyfrowe nie wprowadzały zniekształceń fazowych.

A ja nie pisałem że cyfrowe nie wprowadzają.

Trochę się zdziwiłem Twoją opinią, bo filtry cyfrowe znacznie lepiej kontrolują przesunięcia fazowe.

Ale jak widać nieco mnie źle zrozumiałeś, a ja zbyt lakonicznie to napisałem.

Szkoda że nie ma Szymona, bo napisałby coś o bitperfect. :-)

Dla bardziej niechętnych do działań DIY jest obecnie bardzo dobra propozycja na rynku czyli Mini DSP.

Przymierzałem się kiedyś do tego, ale mi przeszło.

Przymierzałem się kiedyś do tego, ale mi przeszło.

Zdarza się ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A ja nie pisałem że cyfrowe nie wprowadzają.

Trochę się zdziwiłem Twoją opinią, bo filtry cyfrowe znacznie lepiej kontrolują przesunięcia fazowe.

Ale jak widać nieco mnie źle zrozumiałeś, a ja zbyt lakonicznie to napisałem.

No tak, zrozumiałem, że ponieważ cewki i kondensatory wprowadzają, to trzeba cyfrowo, nieważne.

Co to znaczy "kontrolują przesunięcia fazowe"? Można w cyfrze szybko i dokładnie zrobić filtr, który w analogowej wersji wymagałby wielu bardzo dokładnie dobranych elementów, ale efekt byłby taki sam.

Każdy ma swoje karaluchy w głowie. :) Na CD TACET-a ze skrzypcami ten sam muzyk gra to samo na różnych instrumentach. Barwy instrumentów dla minimalnie doświadczonego ucha są łatwo rozróżnialne. Ty to tłumaczysz tym, że nigdy muzyk nie zagra dokładnie tak samo. To, że dokładnie nie zagra to prawda. To, że instrument nie ma znaczenia - mit.

TACET ma też CD z nagraniami tego samego ale różnymi mikrofonami. Albo CD z błędami w nagrywaniu - np. jak można spieprzyć nagranie dwóch gitar. Mają też tylko lampowe nagrania - są bardzo fajne.

To wszystko jest oczywiste. Jednak wyciąganie wniosków na podstawie pożyczonego w połowie koncertu instrumentu jest trochę krzywdzące. Na lepszym instrumencie muzyk zagra lepiej, i tyle. Barwa się różni, ale sam pisałeś o barwie i brzmieniu Mintza a nie o brzmieniu jego skrzypiec.

nagrywamy.com

Widzę, że taki BEHRINGER DCX 2496 jest lepszy bo ma jedno wejście cyfrowe. DSP chyba tego nie miało. To już można z czymś takim nieco "zawalczyć".

Mini DSP też ma i to o większej możliwości bo konwerter wejściowy obsługuje formaty do 24/192 a DCX tylko do 24/96. Dodatkowo Mini ma w strukturze regulacją głośności w przetwornikach wyjściowych niestety w domenie cyfrowej. DCX w oryginalnej wersji takiej regulacji nie ma co ogranicza mocno zastosowanie wejścia cyfrowego. Po modyfikacji holenderskiej ta niedogodność znika. Tu zaczęła się taka mała dyskusja o Mini DSP:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

To, że instrument nie ma znaczenia - mit.

zaobaczymy

myśle ze ten mit , zostanie rozstrzygnięty maksymalnie do 10 lat , jak nauczymy roboty grać na instrumentach

a moze w sumie to już potrafią ? jakieś proste dzwięki ? :P

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Już kiedyś pokazywałem, ale przed chwilą zrobiłem nowe - miernik z komórki vs tani ale jednak miernik. Oba leżą na podłodze i słuchają generatora ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po co orkiestrze robotów dyrygent? :)

dosłownie szaleństwo!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

A ja sobie zrobiłem pomiar szumu tła przed 15 minutami przy użyciu aplikacji do smartfona.

Odczyt - 17 dB.

Dużo to czy mało? Dodam, że żona w tym czasie suszyła sobie włosy w przedpokoju suszarką i ja ją słyszałem ledwie w "tle". ;-)

Edytowane przez soundchaser
Gość

(Konto usunięte)

Coś się pieprzy na forum - przez chwilę zamiast filmów z grą robotów widziałem jakijś film z Top-Hi-Fi jakąś reklamę. 0:

Edytowane przez JuG

Po co orkiestrze robotów dyrygent? :)

szalenstwo

gitarzysta nawet piórami trzepie - chociaz ich nie ma - a perkusiata ma jakiegoś fana przy sobie ? :D

noooo, to juz mozna obiektywne testy instrumentów robić

:D :D

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

A ja sobie zrobiłem pomiar szumu tła przed 15 minutami przy użyciu aplikacji do smartfona.

Odczyt - 17 dB.

Dużo to czy mało? Dodam, że żona w tym czasie suszyła sobie włosy w przedpokoju suszarką i ja ją słyszałem ledwie w "tle". ;-)

Tak.

Ze tak się zapytam.

Jak kalibrowałeś?

Wynik oczywiście niemożliwy.

Wydało się. On jednak nie mieszka tu u nas. Ma tylko dostęp do naszego internetu. Pisze z Melmak, tam wszystko jest inaczej.

(ciekawe czy zna osobiście Alf'a?)

Dokładnie.

Gość

(Konto usunięte)

noooo, to juz mozna obiektywne testy instrumentów robić

Na razie nie za bardzo mamy/wiemy czym/jak/co zmierzyć. Fizyczny model sztucznej głowy obecnie słabo odwzorowuje ludzkie ucho, algorytmy obróbki sygnałów nerwowych od ucha w mózgu też nie są wystarczająco zbadane. Ale to kwestia czasu, chęci i $.

Ale jeżeli w przyszłości roboty będą grały do robotów - po co im te badania? Chociaż po co im w ogóle ludzka muzyka? :(

Już kiedyś pokazywałem, ale przed chwilą zrobiłem nowe - miernik z komórki vs tani ale jednak miernik. Oba leżą na podłodze i słuchają generatora ;)

A próbowałeś odwrócić komórkę o 180 stopni, w mojej otwór mikrofonu jest na jednej z krótkich krawędzi obudowy od czoła tej krawędzi. To może w istotny sposób wpłynąć na pomiar.

A próbowałeś odwrócić komórkę o 180 stopni, w mojej otwór mikrofonu jest na jednej z krótkich krawędzi obudowy od czoła tej krawędzi. To może w istotny sposób wpłynąć na pomiar.

U mnie przy głośności ok. 70dBA apka miało ok. 3dBA odchyłu względem miernika.

Przy poziomie 40bBA na mierniku apka wskazywała 20dBa.

Nie miało znaczenia ustawienie komórki względem źródła dźwięku.

Teraz już poważnie - od razu widać, że ta zabawka w smarkfonie działa jak...każda zabawka pomiarowa czyli w miarę zbliżone wyniki są dopiero powyżej 70-80% zakresu pomiarowego. Na początku skali odchył do 20dB.

Zresztą jakiż to super mikrofon jest w telefonie, gdyby takim nagrywać w studio muzykę i jej słuchać - brrr zgroza, ale chwalić się ciszą w mieszkaniu to już a jakże tak.

Tak że - co komu pasuje, kiedy i jak? Dowolność, byleby wyszło na "moje".

Edytowane przez iro III

W najlepszej komorze bezechowej na świecie, jest szum na poziomie -9,4 dBA, to tak tylko informacyjnie :)

Człowiek w takich warunkach głupieje i zaczyna słyszeć swoje ciało, ale co tam u naszego kolegi w pokoju jest przecież "absolutna cisza"

Gość

(Konto usunięte)

Bo impedancja wyjściowa gitary może wynosić do 100k, a wyjścia w sprzęcie domowym rzędu 100 omów. To jest tysiąc razy więcej, czyli tysiąc razy większy wpływ impedancji kabla połączeniowego.

Wpływ impedancji kabla gitarowego to wpływ na zmianę impedancji szeregowej gitara-kabel?

Edytowane przez JuG
  • Moderatorzy

U mnie telefon pokazuje 19 dB ;) tyle, że do najbliższej większej ulicy w linii prostej mam ok kilometr i przy dłuższym siedzeniu w ciszy zaczyna szumieć w uszach (aby zasnąć nieraz muszę włączyć radio lub telewizor bo taka cisza jest dość dokuczliwa).

Ciekawe, że telefon w ogóle nie pokazuje zmian np. gdy przyniosę cykający zegar co ja po chwili słuchania odbieram jakby stanął w pokoju Big Ben - mam wrażenie, że dopiero od ok 50 dB zaczyna coś mniej więcej prawidłowo pokazywać.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Używam tej poniższej aplikacji. O pierwszej w nocy kiedy wszyscy śpią i nic nie jeździ pod oknem pokazywał wynik SPL=38 dBA w trakcie bardzo głośnego słuchania z odległości 3,5 m pokazywał 108 dBA a z ca. 1m 110 dBA. Wg, rachunku dla takiego obciążenia o tej skuteczności jak u mnie wynik z 3,5 m powinien teoretycznie wynieść 112 dBA dla dwóch kolumn na programie muzycznym. To oczywiście bardzo zgrubne porównania więc błąd na pewno jest ogromny, ale z dużym przymrużeniem oka można tego używać. Telefon Samsung S3. Z tych co testowałem wygląda na moim telefonie że jest najbardziej zbliżony do rzeczywistości. Jaki popełnia błąd nie ustalę bo nie mam dostępu do sprzętu profesjonalnego.

Ukryta Zawartość

Nie w temacie, ale spodobał mi się skład zespołu ;-).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lech36

Dokładnie.

Oczywiście...u Was jest więcej, to i u mnie musi być.

Przecież to jasne...Wy czegoś nie słyszycie, to i ja nie mogę.

Normalka.

Edytowane przez soundchaser

Oczywiście...u Was jest więcej, to i u mnie musi być.

Przecież to jasne...Wy czegoś nie słyszycie, to i ja nie mogę.

Normalka.

Nie.

Po prostu 17dBA jest nierealne w domu. Tym bardziej jak w tle chodzi suszarka.

• Pokaż nowe odpowiedzi