Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Niemniej twierdzę, że większość to snoby z ubytkami słuchu, którzy dobrze opakowany drut kolczasty podłączony do głośnika okrzykną zjawiskowym.

Niemniej jednak, same cewki z odprowadzeniami energii kwantowej w przeciwfazie są warte rozważenia.

Pomierzyć, zrobić prezentację i tylko szukać sponsora.

W dniu 28.01.2020 o 09:28, sir.jax napisał:

Hmmmm.....

Ja akurat mam sprzeczne doświadczenia z tym powiedzonkiem,  bardzo utartym i szablonowym w gronie szanownych kolegów.

?

Szanowny Kolega może mieć odmienne zdanie.

De gustibus non est disputandum

W dniu 29.01.2020 o 08:32, sir.jax napisał:

Zapytaj tych, którzy przechodzą ślepe testy ???

Czyli kogo bo nie znam?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Ja sam dzięki ślepym testom wyleczyłem się z grupowania sprzętu wg. kategorii cenowych.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Nie, no pewnie.

Przecież nie warto dawać kilkuset zeta za walce pod listwę.

Położyłem zwykłe ołówki i gra tak samo...

... do tego w cylindrze jest grafit, a w zakładce hi-end napisali, że grafit uspokaja średnicę.

Teraz siedzę sobie w środku salonu wyluzowany.

19 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Nie, no pewnie.

Przecież nie warto dawać kilkuset zeta za walce pod listwę.

Położyłem zwykłe ołówki i gra tak samo...

... do tego w cylindrze jest grafit, a w zakładce hi-end napisali, że grafit uspokaja średnicę.

Teraz siedzę sobie w środku salonu wyluzowany.

I błąd. Średnica ma być uspokojona a nie wyluzowana. To są (chyba) dwie różne rzeczy ?

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Średnica ma być uspokojona a nie wyluzowana. To są (chyba) dwie różne rzeczy

przemaku czytaj ze zrozumieniem!

średnica uspokojona - a Grzegorz wyluzowany ?

Edytowane przez iro III
41 minut temu, iro III napisał:

przemaku czytaj ze zrozumieniem!

średnica uspokojona - a Grzegorz wyluzowany ?

Nienie, średnica uspokojona, dlatego on "sobie w środku salonu wyluzowany" ?

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

No to jedziemy

Zdjęć nie daje ale każdy może sobie porównać jak to wygląda przed i po modyfikacji, ale nie wszytko zobaczy. 
Płaci się za poprawę brzmienia i to się liczy. 
Kiedyś wklejałem zdjęcia a później trafiałem na próby kopiowania tego co robię według tych zdjęć, a były też przypadki że ktoś miał do mnie pretensje o nie moją pracę. 

NP-S303 łączyłem jako transport z Reimyo DAP-999EX i DACem Resolution Audio Opus 21.

Po modyfikacji ustępuje nieco im w plastyce ale ma większą rozdzielczość i selektywność.

Obydwa sprzedałem i gram z niej po RCA dokładając do porządnej listwy zasilającej i sieciówki co tu ma to znaczenie.

Na gęstych plikach gra lepiej od Ayre C-5xeMP który obecnie mam a to odtwarzacz ze szczytów rankingów. W 2009r kosztował 27000zl. Daje to do myślenia a ja sam zastanawiam się czy warto ten odtwarzacz trzymać i zamrozić ponad dychę. 

NP-S303 to nowość w mojej ofercie i zrobiłem dopiero kilka sztuk tak więc opinie dopiero będą się pojawiać.

Jak robiłem takie modyfikacje, że zaczęło grać jak klocek za 27000zł to wywalałem go na śmietnik a nie wypychałem do ludzi...  Był to znak, że go spieprzyłem...

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Jak robiłem takie modyfikacje, że zaczęło grać jak klocek za 27000zł to wywalałem go na śmietnik a nie wypychałem do ludzi...  Był to znak, że go spieprzyłem...

Lepsze wrogiem (...) ?

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

36 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Jak zaczął trochę lepiej grać to na śmietnik, zamiast jeszcze więcej poprawić, ciekawe.

W trakcie usuwania konta.

W jakimś innym wątku ktoś  napisał, że coś jest słabe (przyp. autora) bo gra tak samo.

Odpisałem, że jak klocki grają tak samo, mimo starań o lepszość to oznacza, że osiągnęliśmy hi-end dźwiękowy...

Nie ma jednaj słusznej topologii, układu, konstrukcji... czy jak to zwał. 

Bywają różne i w różnych układach osiąga się szczyty parametrów i szczyty zadowolenia odsłuchowego. Dążą do tego producenci.

Te wszystkie szczyty to granica hi-end`u dźwiękowego. Wszystko zaczyna być takie samo.

Jak coś brzmi różnorodnie i ciekawie to jest to badziew. 

Hi-end jest nudny! Wówczas jest tylko muzyka!

20 minut temu, bogdan_ napisał:
58 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Jak zaczął trochę lepiej grać to na śmietnik, zamiast jeszcze więcej poprawić, ciekawe.

A potem trafiał na aledrogo, z tego śmietnika jako kultowy ?

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Jak coś brzmi różnorodnie i ciekawie to jest to badziew. 

Ale liczą się pierwsze sekundy odsłuchu, to jak z ostatnim centymetrem kabla ?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

22 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Te wszystkie szczyty to granica hi-end`u dźwiękowego. Wszystko zaczyna być takie samo.

Ale sprzęt za 27 tysięcy to nie jest jeszcze topowy, niektóre firmy zaczynają produkować najtańsze uproszczone modele w tej cenie.

W trakcie usuwania konta.

4 godziny temu, Sine Metu napisał:

I ja może jeszcze raz podkreślę co osiągnął dłubacz DIY:

NP-S303 łączyłem jako transport

Z chęcią poczytam o twoich doświadczeniach z praktyki , na temat tego z czego próbujesz się tu nabijać .

Wklej zdjęcia tych urządzeń i opisz swoje opinie na ich temat.

Modyfikacje to nie mit, a symulacja " szycia na miarę" na bazie dostępnych wyrobów przemysłowych.

@muda44 skoro Cię wywołano, to całkiem przytomną ripostę dałeś.

Przy składaniu systemu przecież często jedynie przeróbki dają satysfakcję. Co najmniej kilka razy wymieniałem przewód w 2drożnych, ze zwrotnicą i tłumikiem słuchawkach Akai Ase30.

O ile z głową są te przeróbki, to jak najbardziej je popieram.

Sam jedynie drobne dłubanki (w zasadzie eksploatacyjne jedynie) robię, bo brak warsztatu.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Z chęcią poczytam o twoich doświadczeniach z praktyki , na temat tego z czego próbujesz się tu nabijać .
Wklej zdjęcia tych urządzeń i opisz swoje opinie na ich temat.
Jakich urządzeń? Konkretnie.

O NP-S303 wypowiedziałem się w odpowiednim wątku.

Po za tym, ja nie oszukuję ludzi wmawiając im, że transport na brzmienie.
8 godzin temu, Sine Metu napisał:

Jakich urządzeń? Konkretnie.

O NP-S303 wypowiedziałem się w odpowiednim wątku.

Po za tym, ja nie oszukuję ludzi wmawiając im, że transport na brzmienie.

Jakich ?

Wklejasz tu mój wpis chcąc go krytykować a pytasz się o jakie urządzenia chodzi ?

W dniu 4.02.2020 o 09:31, muda44 napisał:

Popatrz na test różnicowy przedstawiany kiedyś przez 'przemak'-a, który w plikach nie wykrył różnic. Jeżeli to Tobie nic nie mówi to trudno. Nikt się z nikogo nie nabija, ale różnice należy weryfikować z głową a nie po audiofilsku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Jakich ?
Wklejasz tu mój wpis chcąc go krytykować a pytasz się o jakie urządzenia chodzi ?
To jest wątek o Audio Mitach i Twoja "modyfikacja" BRZMIENIA transportu do nich należy - ergo, ciężar dowodu leży po Twojej stronie.
10 minut temu, Sine Metu napisał:
7 godzin temu, muda44 napisał:
Jakich ?

To jest wątek o Audio Mitach i Twoja "modyfikacja" BRZMIENIA transportu do nich należy - ergo, ciężar dowodu leży po Twojej stronie.

Dowodu ?

Dowód jest taki że kolejny klient słuchając pożyczonej od kolegii Yamahy NP-S303 po tej modyfikacji a porównując taki odtwarzacz z odtwarzaczem bez modyfikacji i swoim 3x droższym odtwarzaczem  już taką modyfikację zamówił i jutro sprzęt wysyła .

To jest fakt a nie mit ale co ty możesz o tym wiedzieć , ważne żeby coś klepać w klawiaturę bo z nudów o czymś na forum pisać trzeba .

Mitem to jest twoja wiedza w temacie modyfikacji i sprzętu o którym chcesz się wypowiadać .

Miłego wieczoru .

• Pokaż nowe odpowiedzi