Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka dla Basoluba

Yankes

Rekomendowane odpowiedzi

Ściągnij samplera Dali 6 i możesz kupić wszystkie płyty których próbki znalazły się na tym samplerze ;-). Słuchanie samplerów to dobry przekrój po którym łatwiej jest wybrać muzykę trafiającą w nasz gust. Pod względem basu też ;-). Ten sampler w/w to tylko na przykład. Dodam tylko że bas powinien być prawidłowy a nie żeby było go tylko dużo, ale co kto lubi.

Słuchanie samplerów i składanek( zwłaszcza firmowanych logo danej marki sprzętowej) to wg mnie bardzo zły sposób na wyciąganie jakichkolwiek miarodajnych wniosków.

Większość z nich jest remasterami rożnych utworów na jedno kopyto i pod konkretną, często bardzo wyraźną specyfikę brzmieniową danej marki.

Wystarczy dotrzeć i posłuchać oryginałów nagrań.

Wybitnym, negatywnym przykładem w mojej ocenie jest tu m.in. i np. tak zachwalany przez wielu sampler Mangera. Kompletnie zniszczone,wyprane z niskiego basu, a często i góry oraz sporej ilości harmonicznych, fajne oryginały.

Choć prawdą jest, że tak spreparowany materiał może brzmieć stosunkowo i subiektywnie atrakcyjnie właściwie na prawie każdym, zazwyczaj mocno wadliwym, statystycznym setupie. ;)

Moja osobista rada: Unikajcie firmowych samplerów i składanek. :)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Spotify to słaba jakość nawet na premium, szkoda uszu, polecam pobierać ripy płyt FLAC z rutracker.org (wymagana rejestracja)

Dali CD też tam znajdziecie.

A jest to legalne?

System gra dobrze, albo nie....

Mogę polecić pod względem basu i nie tylko płyty tria Jacques Loussier-a. Zwłaszcza wydania z firmy Telarc. Muzyka jazzowa ale to covery znanych utworów z muzyki klasycznej zagrane naprawdę fantastycznie i wielką dynamiką. Robią wrażenie.

Np. Bach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest też Vivaldi i Satie.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Sporo jest takich płyt, polecam np. niektóry płyty Back Sabbath(vol.4, płytki nagrane z Dio, wbrew pozorom CD Ania Dąbrowska - Samotność po zmierzchu) itp.

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Eric Clapton "Fathers Eyes" to jeden z lepszych testów systemu ;)

nie spodziewałem się w tym gronie Claptona.

Mogę polecić pod względem basu i nie tylko płyty tria Jacques Loussier-a. Zwłaszcza wydania z firmy Telarc. Muzyka jazzowa ale to covery znanych utworów z muzyki klasycznej zagrane naprawdę fantastycznie i wielką dynamiką. Robią wrażenie.

Np. Bach:

Ukryta Zawartość

Jest też Vivaldi i Satie.

Leszku i nawet klasyka sie odnalazła.

Haha, każda płyta zagra dobrze, z pięknym, niskim basem... jeżeli mamy dobry sprzęt i dobrą akustykę :)))

Nie do końca zgadzam sie z Tobą, że każda płyta zagra dobrze?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe bardzo.

Gus Gus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Nie do końca zgadzam sie z Tobą, że każda płyta zagra dobrze?

No dobra, nie dopisałem rzeczy oczywistej - dobrze zagra na dobrym zestawie, o ile nie jest ewidentnie spartolona. Jeśli mówimy tylko o poprawnym odtworzeniu niskich tonów, to nawet płyta LP "Pat Garret & Billy the Kid" z 1973 r., na której basu jest jak na lekarstwo - potrafi błysnąć i ładnie zagrać w tym zakresie. Daleko jej, rzecz jasna, do referencji czy też współcześnie nagranych płyt - dziś nagrywa się dużo ciemniej i gęściej - ale naprawdę, ja słucham z przyjemnością i bynajmniej, nie czuję niedosytu czy braków "na basie" :)

W Trójce usłyszałem o tej płycie:

Ukryta Zawartość

(nie moje klimaty ;) :) )

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Sly & Robbie nagrali tyle płyt solo i w kooperacji, że mało kto je chyba wszystkie przesłuchał ;)

Jedyne co podchodzi mi z twórczości tych dwóch panów to znakomita płyta Grace Jones Nightclubbing gdzie na liście płac figurują jako Sly Dunbar (wszelkie drums) i Robbie Shakespeare (bass).

Jako, że uwielbiam Serge'a Gainsbourga to trawię jeszcze tych panów na jego dwóch płytach Aux Armes et Caetera i Mauvaises nouvelles des étoiles. Nie są to najciekawsze płyty w dyskografii Gainsbourga, rzekłbym wręcz, że są to płyty nagrane dla zabawy, ale z racji uznanych "regałowców" biorących udział w produkcji warte są zaznajomienia.

------------------------------

A co do wątku głównego to warto by założyciel tematu określił jaki to ma być bas.

Sub bas czy po prostu bas?

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

No właśnie, przecież w najniższym paśmie kolumny tracą efektywność w stosunku do średniej całego pasma i na to trzeba jeszcze nałożyć fizjologię słyszenia, co odpowiada za słabszą czułość słyszenia najniższego pasma. Dopiero znacząco głośne granie jest w stanie wyrównać czy raczej trochę nadrobić ten stan.

Dlatego należy bardziej skupić się na sprzęcie niż na nagraniach. Do testowania można skorzystać z nagrań DEAD CAN DANCE - jeśli zabraknie "basu", to nie wina nagrań. Znaczy, że sprzęt jest do słuchania ptaszków w lesie.

Sly & Robbie nagrali tyle płyt solo i w kooperacji, że mało kto je chyba wszystkie przesłuchał ;)

Jedyne co podchodzi mi z twórczości tych dwóch panów to znakomita płyta Grace Jones Nightclubbing gdzie na liście płac figurują jako Sly Dunbar (wszelkie drums) i Robbie Shakespeare (bass).

Jako, że uwielbiam Serge'a Gainsbourga to trawię jeszcze tych panów na jego dwóch płytach Aux Armes et Caetera i Mauvaises nouvelles des étoiles. Nie są to najciekawsze płyty w dyskografii Gainsbourga, rzekłbym wręcz, że są to płyty nagrane dla zabawy, ale z racji uznanych "regałowców" biorących udział w produkcji warte są zaznajomienia.

------------------------------

A co do wątku głównego to warto by założyciel tematu określił jaki to ma być bas.

Zdrowy, dobry Bas.

W Trójce usłyszałem o tej płycie:

Ukryta Zawartość

Fajne granie...coś w niej jest takiego miłego dla ucha.

Ukryta Zawartość

Przynajmniej dla mnie to już klasyka dobrego grania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i zrobił się z tego idiotyczny wątek z przeklejkami z youtuba

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Cześć Yankes ! Kilka moich propozycji :

-Dead Can Dance-Anastasis

-Deep Purple-Now What

-Scorpions-Lonesome Crow

-Daft Punk-Random Access Memories

-Mike Oldfield-Light+Shade

-Clannad-Magical Ring

-Nadur

-Land Marks

-Jean Michel Jarre-Electronica 1 & 2

-Depeche Mode-Song Of Faity And Devotion

-Delta Machine

-Spiryt

-Genesis-Invisible Touch

-We Cant Dance

-Genesis

To są tylko moje propozycje, oczywiście nie wszystkie, i nie każdy musi się z nimi zgadzać.

Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Cześć Yankes ! Kilka moich propozycji :

-

-Deep Purple-Now What

-Scorpions-Lonesome Crow

-Daft Punk-Random Access Memories

-Mike Oldfield-Light+Shade

-Clannad-Magical Ring

-Nadur

-Land Marks

-Jean Michel Jarre-Electronica 1 & 2

-Depeche Mode-Song Of Faity And Devotion

-Delta Machine

-Spiryt

-Genesis-Invisible Touch

-We Cant Dance

-Genesis

To są tylko moje propozycje, oczywiście nie wszystkie, i nie każdy musi się z nimi zgadzać.

Pozdrawiam.

Dead Can Dance-Anastasis jak dla mnie bomba.

Mogę zaproponować jeszcze płytkę biosphere n-plants . Jedna z moich testowych.

utwór

Ukryta Zawartość

Wciąga...

Ukryta Zawartość

Dobra elektronika z testowym wręcz momentami basem to Eskmo (np. kawałek "Lifeline" na którym się totalnie wyłożyły Avantgarde Aocoustic ZERO 1) a niby takie to one świetne na basie były... :)

Inna elektronika typowo już dla basolubów to Phaeleh, niektóre kawałki wciągają, starsze płyty Amon Tobin to już wg. mnie klasyka np. "Saboteur" z płyty Supermodified.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.