Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

930 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

To jest dość popularny przesąd, regularnie powielany. W rzeczywistości trafo jeśli nawet działa jako filtr, to na pewno nie jako filtr najlepszy.

Przetestowałem to na przykładzie wzmacniacza i zasilaczy jednego z uznanych brytyjskich producentów audio. Trafa brumiały i żadne sztuczki nie pomagały.

U mnie też trafa zasilające brumią gdy chodzi pralka. Jedne bardziej inne mniej. Nie sądzę by na to lekarstwem był kabel sieciowy inny niż dołączony przez producentów.

U mnie też trafa zasilające brumią gdy chodzi pralka. Jedne bardziej inne mniej. Nie sądzę by na to lekarstwem był kabel sieciowy inny niż dołączony przez producentów.

U mnie żadne transformatory teraz nie brumią, nawet przy włączonej pralce i innych urządzeniach AGD. Brytyjczyk brumiał "zawsze" - być może ten typ już tak ma.

Czy ja wspominałem o kablu jako lekarstwie??? Są lepsze sposoby, aby z takim problemem sobie poradzić.

Dla ścisłości brumienie trafa rozumiem jako dźwięk dochodzący z trafa zasilającego a nie z głośnika.

Z pozoru może się tak wydawać, że nie brumią bo jest np. obudowa. Zdejmij obudowę i zbliż ucho.

Chodzi tylko o dźwięk z trafa, nie zaś o głośniki. Nie może być tak, że w zupełnej ciszy słychać trafa z odległości ponad 2 metrów. Obecnie zero brumienia nawet z bliska.

Niestety, u mnie DC blocker się też nie sprawdził.

No, to masz słaby trafok. Zainwestuj w lepszy.

Edit: Bumi mi trafok, DC blocker nie zadziałał... hmmm. to nie będe wymieniał transformatora tylko dokupię urządzeń. Logika godna (kogoś tam godna).

No, to masz słaby trafok. Zainwestuj w lepszy.

Edit: Bumi mi trafok, DC blocker nie zadziałał... hmmm. to nie będe wymieniał transformatora tylko dokupię urządzeń. Logika godna (kogoś tam godna).

O czym Kolego piszesz? Jakie urządzenia masz na myśli i niby kto deklaruje, że ma je dokupić?

Moja Yamaha ma stały przewód zasilajacy, transformator milczący jak grób, a na wejściach liniowych i głośności na max trzeba ucho przytknąć do głośnika, by ledwo co usłyszeć delikatny szumek. Żadnego brumu nie stwierdzam- czy po stronie elektrycznej, czy akustycznej od trafa.

Mam być zaniepokojony, że nie mogę zmienić sieciówki, czy się z tego cieszyć???

Masz żyć ze świadomością że masz nędzny zestaw audio. I cieszyć się, że nie masz hiendu którego musiałbyś wciąż poprawiać coraz nowymi "kwantowymi" gadżetami, o jednostkowych cenach równie "kwantowych" abyś miał tutaj prawo pisać, że twój zestaw gra a Ty wszystko słyszysz, również niesłyszalne :-)

Włodek.

Filtrowanie zakłóceń w naszych urządzeniach jest tak skuteczne że nie potrzeba już żadnego super kabla sieciowego. Nawet prosty zasilacz z tego przyrządu pomiarowego plus oczywiście kondensatory blokujące w wielu punktach elektroniki są wystarczającym zabezpieczeniem przed zakłóceniami z sieci energetycznej. Kabel sieciowy niczego nie zmienia na wyjściu audio urządzenia. Nawet włączenie wszystkich urządzeń w domu z zasilaczami impulsowymi nic w pomiarze nie zmieniło dalej miernik na wyjściu pokazywał w w/w paśmie brak napięć powyżej poziomu -100 dB.

P.S. Przyrząd wyposażony był w standardowy kabel sieciowy. Mierzone urządzenie też.

Ale mnie nie o to chodziło.

Kolega najpierw napisał mniej więcej coś takiego, że w sieci miernik nie wykazał zakłóceń o odstępie mniejszym jak 100dB, po czym dodał, że pomiar był wykonany na wyjściu urządzenia audio. Czyli nic nie wykazał odnośnie sieci bo wzmacniacz czy pre ma PSRR na poziomie ca 80dB.

chwalimy sie transformatorami ? :P

to ja tez

w musicalu , dwa toroidy słychac o 2 w nocy z odległości 50-70 cm

w onkyo jest - ten drugi - wyleciało mi z głowy jak sie nazywa - i milczy jak grób

w głośnikach panuje cisza absolutna przy głośnościa na max - odsłuch z 10 cm

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Wiedziałem, że to Onkyo jakieś podejrzane. ;)

Moich sprzętów audio nie lubi pralka. Z lodówką jak i z innymi urządzeniami domowymi dogadują się. Odkurzacz jedynie ciężko jest sprawdzić gdy jest włączony w tym samym pokoju.

Czyli mam do dupy pralkę. ;)

A i jeszcze ładowarka do akumulatorków wpływa na pre gramofonowe. Słychać to nawet w głośnikach ale głośność trzeba dać na maks. Gdybym w takich okolicznościach przyrody położył igłę na płycie aż boję się pomyśleć co by zostało sprawne.

na wejściach liniowych i głośności na max trzeba ucho przytknąć do głośnika, by ledwo co usłyszeć delikatny szumek

Wasz Kolega Bunk powinien dać Ci delikatnie do zrozumienia, że masz sprzęt do dupy, skoro głośniki Ci szumią. ;-)

W opisanych okolicznościach szum jest na granicy słyszalności. W niejednym sprzęcie o wiele droższym słyszałem go mocniej- czyżby był tak DOBRY, ze zareagował na audiofilską sieciówkę?

A może mojemu wystarczą stałe, fabryczne przewody, oraz zwyczajna, zgodna z normami budowlanymi instalacja elektryczna, by było ok?

• Redaktorzy

Ale sieciowka super-wypas przed takim "dziurawym" transformatorem pomoże???

Czyżbym coś takiego powiedział? To popularny chwyt erystyczny: przypisanie go komuś swojego stwierdzenia, a potem triumfalne obalenie. Jednak ten chwyt jest tak znany, że obecnie nikt się na niego nie łapie, naprawdę.

A i jeszcze ładowarka do akumulatorków wpływa na pre gramofonowe

Niewykluczone, że oddziałuje bezpośrednio na wkładkę. Sprawdzałem kiedyś reakcję wkładki gramofonowej na działający zasilacz do lampy diodowej. Im bliżej, tym silniejsze buczenie słyszane w głośnikach, przetwornica sieje.

W opisanych okolicznościach szum jest na granicy słyszalności

Oczywiście ja to wiem i Ty to wiesz, że taki szum jest absolutnie dopuszczalny i w żaden sposób nie dyskwalifikuje sprzętu.

Chciałem tylko przypomnieć nonsensowny sposób rozumowania Kolegi Bunka, który w innym, znanym wątku próbował udowadniać,

że taki sprzęt jest do wymiany.

Nawiasem mówiąc Wasz guru Przemak też tak twierdził, ale jego akurat usprawiedliwiam, bo ma zboczenie zawodowe. ;-)

jozwa maryn całkiem możliwe. Musiałbym obadac sprawę. Nie przeszkadza w sumie bo w normalnym zakresie głośności jej nie słychać, ale do odsłuchów winyli ją wyłączam dla spokoju ducha.

Kolega najpierw napisał mniej więcej coś takiego, że w sieci miernik nie wykazał zakłóceń o odstępie mniejszym jak 100dB, po czym dodał, że pomiar był wykonany na wyjściu urządzenia audio.

Takie przekrętki logiczne wychodzą jak ktoś ciebie wzywa natychmiast do innych zadań a ty jesteś w trakcie pisania w połowie zdania (np. żona) ;-). Widziałem ten post i zgadzam się że był on nie jasny. Powód jak wyżej. Dlatego wyjaśniłem ponownie już bez presji ze strony czynników zewnętrznych ;-). Chodziło oczywiście o powiązanie zjawisk, które wychodzą z sieci z wyjściem audio urządzenia bo to nas interesuje a nie to co jest w samym gniazdku sieciowym. Między gniazdkiem sieciowym a elektroniką naszych urządzeń jest jeszcze cała masa różnych zabezpieczeń eliminujących te niekorzystne zjawiska. Super hiper kabel sieciowy niczego tu nie zmienia. W domenie słuchu oczywiście. Jeżeli urządzenie dopuści do przedostania się z sieci jakichś śmieci i dopuści je na wyjście urządzenia, to znaczy że jest to urządzenie niskiej klasy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Takie przekrętki logiczne wychodzą jak ktoś ciebie wzywa natychmiast do innych zadań a ty jesteś w trakcie pisania w połowie zdania (np. żona) ;-). Widziałem ten post i zgadzam się że był on nie jasny. Powód jak wyżej. Dlatego wyjaśniłem ponownie już bez presji ze strony czynników zewnętrznych ;-). Chodziło oczywiście o powiązanie zjawisk, które wychodzą z sieci z wyjściem audio urządzenia bo to nas interesuje a nie to co jest w samym gniazdku sieciowym. Między gniazdkiem sieciowym a elektroniką naszych urządzeń jest jeszcze cała masa różnych zabezpieczeń eliminujących te niekorzystne zjawiska. Super hiper kabel sieciowy niczego tu nie zmienia. W domenie słuchu oczywiście. Jeżeli urządzenie dopuści do przedostania się z sieci jakichś śmieci i dopuści je na wyjście urządzenia, to znaczy że jest to urządzenie niskiej klasy.

Czy wiadomo jakie parametry dla mierzonego urządzenia podał jego producent a jakie osiągnięto w wyniku poczynionych pomiarów?

Czy wiadomo jakie parametry dla mierzonego urządzenia podał jego producent a jakie osiągnięto w wyniku poczynionych pomiarów?

Urządzenie było po bardzo dużej przeróbce, parametry przed przeróbką były pod względem szumów i zakłóceń nieco gorsze niż deklarował producent, po przeróbce są dużo lepsze niż w oryginale. Zakłócenia i szum na wyjściu deklarowany przez producenta był na poziomie -90dB, zmierzone na oryginale szumy i zakłócenia pokazały poziom -85dB względem 0,77V (0 dB). Po przeróbce poziom szumów i zakłóceń spadł poniżej wartości -100 dB. Ile jest dokładnie nie potrafię stwierdzić bo miernik którym mierzyłem może w miarę dokładnie oszacować napięcie do -100 dB. Niżej to już tylko bardzo zgrubny szacunek. Teoretycznie po przeróbce powinno być <-110 dB.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ja mam taką płytę z nagraną muzyką ściszoną -100dB w różnych formatach np 24/192. Przydaje się czasem zeby posłuchać jaka jest jakość odtwarzania dźwięku na takim niskim poziomie. ucho trzeba włożyć w głośnik i ocenić, im czystszy dxwięk tym lepiej.

Ja mam taką płytę z nagraną muzyką ściszoną -100dB w różnych formatach np 24/192. Przydaje się czasem zeby posłuchać jaka jest jakość odtwarzania dźwięku na takim niskim poziomie.

Chodzi o regulację głośności przed przetwornikiem ? Też jestem za tym żeby każdy audiofil zrobił taki eksperyment. Nawet już nie wsłuchiwał się w jakość tylko zobaczył czy w ogóle coś słyszy na tak niskim poziomie (nie musi wkładać ucha do głośnika). 24/96 przetwornik D-A dla poziomu -60 dBFS i częstotliwości 40 kHz ma już ca. 0,3 % THD (to jeszcze nie tak źle), gorzej jest ze zniekształceniami IM, które dla takiego poziomu mogą osiągnąć już wartości całych procentów. Przetwornik D-A zawsze powinien pracować z mozliwie maksymalnie wysokim wysterowaniem.

Czym odtwarzasz tę płytę?

Nie reklamujmy dobrych rzeczy bo to wplywa na cenę a ja chcę coś dokupić, podobnie jak poluję na używane przewody sieciowe pewnych marek czy inne rzeczy.

• 3 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.