Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

.... Okazało się, że zupełnie "przypadkiem" miał na zbyciu identyczne jak omawiane cudo techniki.

Zostało już sprzedane podobno, gratulując szczęśliwemu nabywcy zastanawia, czy od teraz Red. z podobną życzliwością będzie pojawiał się i tak gęsto w tym "zasłużonym" wątku.

Normalnie HAJ...for ever.

Czyli jednak miałem rację z tą dziwną hiperaktywnością i mieszaniem w głowach świerszczykowymi bzduro- relatywizmami??? :)

Edytowane przez globtroter1

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

sylwon38 - forum oczywiscie pomaga w wyborze, sam zdecydowalem sie na wymiane wzmacniacza w ciemno tylko na podstawie opinii uzytkownikow (wczesniej tez Azur 640V2 - uwazam ze bardzo fajny ).

Trzeba sie nauczyc to filtrowac i poznac kiedy zachwala to producent a kiedy uzytkownik :) Nalezy tez cos sobie uzmysłowic. Moja opinia jest taka, ze dopoki nie masz dedykowanego pomieszczenia do odsluchu, ktore ma w pelni opracowana akustyke, nie ma sensu bawic sie w jakies super wzmacniacze bo moze sie okazac ze nie ma to sensu. Miałem okazje goscic u siebie kilka modeli od paru tys. do kilkudziesięciu nawet i to nie byly takie roznice zeby kopara spadała. Ciezko bylo nawet powiedziec oficjalnie, ten lepszy a ten gorszy, byly po prostu inne. To rzecz jasna moje zdanie i kazdy tam sie bawi w co innego.

Wspomniales w swoim poscie o Heglu. Miałem okazje goscic u siebie H80 i baardzo mi sie podobał. Grał bardzo przyjemnie, troszke mało detali ale ogólnie brzmienie na duzy plus, bas swietnie kontrolowany i niski, dodatkowo ma przegenialny DAC na pokładzie, naprawde podobało mi sie jego brzmienie. Ten model z drugiej reki idzie kupic w okolicy 4K, mysle ze mozesz go rozwazyc :) Minusy to dosc przykry pilot jak od chinskiej lampki ledowej, archaiczny wyświetlacz ale to tylko tyle.

Wspomniales w swoim poscie o Heglu. Miałem okazje goscic u siebie H80 i baardzo mi sie podobał. Grał bardzo przyjemnie, troszke mało detali ale ogólnie brzmienie na duzy plus, bas swietnie kontrolowany i niski, dodatkowo ma przegenialny DAC na pokładzie, naprawde podobało mi sie jego brzmienie. Ten model z drugiej reki idzie kupic w okolicy 4K, mysle ze mozesz go rozwazyc :) Minusy to dosc przykry pilot jak od chinskiej lampki ledowej, archaiczny wyświetlacz ale to tylko tyle.

Bardzo interesował mnie ten Hegel. Używane na gwarancji są w zasięgu mojego budżetu i podoba mi się obecność DAC-a na pokładzie, chyba nawet nie najgorszego, ale już go napiętnowali, że ma wycofane wokale, więc takie to porady na forum.

Opinie na forum pomagają, ale często w dość specyficzny sposób. Np. jak szanowny Elberoth coś zachwala, to należy to omijać szerokim łukiem ;)

Bardzo interesował mnie ten Hegel. Używane na gwarancji są w zasięgu mojego budżetu i podoba mi się obecność DAC-a na pokładzie, chyba nawet nie najgorszego, ale już go napiętnowali, że ma wycofane wokale, więc takie to porady na forum.

Wiesz to zalezy jaka muzyka u Ciebie gra najszczesciej, trzeba dobrac sprzet własnie do takiej. Wokale sa lekko cofnięte, w konforntacji z Xindakiem wokale faktycznie byly lekko z tyłu, ale w porownaniu z cambridgem juz zupelnie nie :)

Widzę że cała dyskusja o technice audio w połączeniu z właściwościami ludzkiego słuchu i zjawiskami akustycznymi występującymi w pomieszczeniach poszła na marne. Taki widać urok tego hobby. Użytkownik chce wierzyć że dostając do ręki wzmacniacz dostaje instrument muzyczny pozwalający mu tworzyć swoje brzmienie a tymczasem to tylko technika dobrze rozpoznana i bez tajemnic zwłaszcza w domenie słuchu.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie ma czym się nasładzać. To hasło wymyślił osobiście kolega iro. Ale może sprzeda ten patent jakiemuś dystrybutorowi?

Z tego co pamiętam to...sam problem "loudness war" jest opisywany na www i możesz sobie zobaczyć sam dane o płytach audio-cd.

Przykładowo Arcam A19 to śmieć. A29 już coś tam potrafi, ale dopiero A39 zagra na przyzwoitym poziomie.

Dodaj do tego jeszcze tych, którzy zarabiają oferując modyfikację - już wiesz czemu część sprzętu to śmieć, a dopiero niektóre coś potrafią...

Wiesz to zalezy jaka muzyka u Ciebie gra najszczesciej, trzeba dobrac sprzet własnie do takiej. Wokale sa lekko cofnięte, w konforntacji z Xindakiem wokale faktycznie byly lekko z tyłu, ale w porownaniu z cambridgem juz zupelnie nie :)

Właśnie z nowymi kolumnami mój najgorszy na świecie wzmacniacz tworzy przyjemny ciepły dźwięk, a wokale nie włażą mi na łeb, co bardzo mi się podoba.

Właśnie z nowymi kolumnami mój najgorszy na świecie wzmacniacz tworzy przyjemny ciepły dźwięk, a wokale nie włażą mi na łeb, co bardzo mi się podoba.

To W takim razie podaj jakiś logiczny powód uzasadniajacy jego wymianę.

Dlatego dobrych kilka lat temu pozbyłem się tradycyjnego zestawu do słuchania muzyki na rzecz monitorów studyjnych. Poza zaletami wynikającymi z konstrukcji aktywnych, ma to dodatkową zaletę jeden element mniej do wymiany gdy daje o sobie znać audiofilanerwosa ;)

Taki minimalistyczny zestaw może składać się tylko z daca i ZG. Wpływ daca jeśli jest na jako takim poziomie, nie spędza mi snu z powiek, a każda zmiana monitorów studyjnych jest wyraźnie słyszalna. W takim wypadku moje zmiany ograniczają się w sumie tylko i wyłącznie do zmian realnych a nie pozornych (celowo nie piszę na lepsze). Gdyby nie mój ruch kilka lat temu, co pół roku miał bym dylematy czy aby na pewno ten wzmacniacz jest stworzony dla tych ZG itp.

Zacznij cieszyć się muzyką, zamiast szukać dziury w całym. Wymieniłeś ZG gra Ci fajnie, to się ciesz zamiast kombinować gdzie by tu wydać 4K, które może coś zmienią albo nie.

Edytowane przez Przemysław_51508

Ponieważ sprzedałem go jeszcze przed wymianą kolumn, a klient przyjedzie po niego najwcześniej po nowym roku. Być może kupię coś, co będzie grało trochę lepiej. Nie wiem, może mniej sybilizowało, choć po wymianie kolumn, już się soprany poprawiły, co jeszcze bardziej przekonało mnie, że przyczyn kiepskiego dźwięku w pierwszej kolejności trzeba szukać w kolumnach, jeśli są to tanie budżetówki, a nie wszystko zwalać na CA. Zauważyłem, że wielu uwzięło się chyba na te CA. Być może w Polsce CA zwyczajnie się nie przyjął i tylko NAD-y są wspaniałe. Nie wiem ile w tym prawdy, nie istotne, taki przykład. Amerykanin nie kupi kosiaki do trawy Husqvarna, tylko Partner, bo Husqvarna shit, ale że w środku są części od Husqvarny to już nie istotne. Ważne, że jest naklejka Partner.

Może porozmawiaj z nabywcą, by w duchu wzajemnego zrozumienia i braku pretensji cofnąć transakcję? Po co masz szukać czegoś innego, jak Twój stary wzmacniacz z nowymi kolumnami gra tak, jak chcesz?

Posłuchasz trochę w nowym zestawieniu, będziesz miał czas (bez napinki) na zastowienie się, czy aby na pewno warto zmieniać wzmacniacz.

Edytowane przez porlick

Tak, ale musi mieć połączenia wewnętrzne z miedzi monokrystalicznej. :-)

A z aluminium monokrystalicznego nie mogą być ?

Czy jest węgiel monokrystaliczny ? ;-)

Bo chce mieć wzmacniacz jeszcze bardziej ;-) niż ten poprzedni.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Diament jest substancją

Edyta

W dodatku najtwardszą na ziemi zaraz za nasieniem Chucka Norrisa

Naukowe rozmowy wreszcie pieknie sie kleją kolejka dla wszystkich ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Фома

Nie tyle wymyślił, co został zainspirowany "tfurczością", wiadomego usera, co do której Red. jakoś dziwnym trafem popierał, dlaczego to robił? Okazało się, że zupełnie "przypadkiem" miał na zbyciu identyczne jak omawiane cudo techniki.

Zostało już sprzedane podobno, gratulując szczęśliwemu nabywcy zastanawia, czy od teraz Red. z podobną życzliwością będzie pojawiał się i tak gęsto w tym "zasłużonym" wątku.

Przy okazji (takiego pojawienia się) proszę pozdrowić serdecznie i pogratulować Dyzmie kulturalnego (inaczej) zachowania - najpierw ban, następnie rezolutne cytowanie zbanowanego i dalsze z nieobecnym "dywagowanie" o jego doświadczeniach, sprzęcie, o nim samym.

Normalnie HAJ Wile for ever.

( atak personalny )

A jak juz przy kulturze jestesmy to kazdy moze sobie tam zobaczyc jaką ,,kulturą" tam blyszczysz. Mimo prosb . Za to dostales bana . Nie becz teraz jak panienka :-)

Diament?

Chyba na kable się nie nadaje ;-), ale igły do gramofonów wychodzą z niego dobrze.

Acha redaktorek naskarżył to i dyzma wypełzł spod kamienia Wile. Idź dyzmanku dalej wspołżyć z kabelkami i innymi cudownymi wynalazkami , bo tutaj nie masz czego szukać, choć muszę przyznać, że kupa śmiechu jest zawsze po czytaniu twoich orgazmów nad Wiletwórczością.

Edytowane przez redkontakt

Nie becz teraz

Naczelny bajkopisarz - umi czytać?

Rozumi przeczytane? Nieuważnie czyta?

Widzę, że nie rozumi - to powtórzę co napisane było - proszę pozdrowić serdecznie i pogratulować Dyzmie kulturalnego (inaczej) zachowania

dotarło?

Były i pozdrowienia serdeczne i gratulacje, "beczenia" nie stwierdzono.

teraz dotarło?

Nie kupuj tego Hegla 80, to przeciętny amp za duże pieniądze. Jak już się na niego czaisz pożycz wcześniej.

Może porozmawiaj z nabywcą, by w duchu wzajemnego zrozumienia i braku pretensji cofnąć transakcję?

Nie ma mowy. Chcę zaistnieć na tym forum, a tutaj posłuch mają tylko użytkownicy sprzętów z wyższą cyferką lub liczbą przy nazwie, o cenie nie wspomnę. Jeszcze większym profesjonalizmem mogą wykazać się tutaj osoby, którzy mają kable droższe od wzmacniacza i kolumn razem. Kto jeszcze do tego nie dojrzał jest amatorem i goowno wie o audio. Dla takich jest zakładka start. Dziwne, że jeszcze nikt mnie tam nie odesłał.

Amatorszczyzną to wykazują się tutaj wszyscy słyszący kuwety, cynę i bezpieczniki, bo znajomość podstawowych zasad fizycznych jest im zupełnie obce, skoro łykają ten cały voodoobełkot.

Daj spokój Sylwek, pisałem całkiem poważnie. W d... mam cyferki, bez uprzedzeń też podchodzę do CA- po prostu, jeśli Ci odpowiada dzwięk, po co szukać i gonić za gołębiem, gdy w garści trzymasz wypasionego wróbla?

Nie chodzi mi o naciski, czy podobne traktowanie goscia, który od Ciebie kupił wzmacniacz, ale po prostu propozycja odkręcenia interesu. Jeśli nie będzie chciał, to ok, biznes is biznes, ale jak się zgodzi, zwrocisz kasę i będziesz miał wzmacniacz, który dobrze znasz i Ci się spasował z kolumnami.

...co kolega ma z kolei do wzmacniaczy WILE?

Klik! Dla porównania produkt kolegi z Forum:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Przeciez w sąsiednim watku ktoś proponował i sugerował, (Hi Fi lub Hi End, boję się nawet wymieniac już nicki), żeby najpierw za pomocą dobrze osłuchanych kabli i tego typu rzeczy, dopasowac na słuch kanał prawy i lewy bo mikrofon i program do kalibracji jest fe.

No, chyba może tak być...

Ale raczej prościej byłoby to jakoś wyrównać (zwłaszcza w przypadku stosowania monobloków) odpowiednio i odsłuchowo dobranymi, zróżnicowanymi sieciówkami, interkonektami , kablami głośnikowymi ( o bezpiecznikach, podkładkach itp. z wiadomych względów nie będę tu wspominał) ; różnymi/ innymi dla każdego z kanałów.

Ktoś z Was już tu tak próbował?

Raczej prościej zamiast mikrofonu i programu byłoby wyrównać ZG za pomocą osłuchanych przewodów i sieciówkami. A tak się łudziliście posiadacze aktywnch ZG. A 230V trzeba tam jednak zapodać, he!

porlick, ja tylko żartowałem. Chciałem odnieść się tylko do mentalności wielu polaków. Jeśli nie masz sprzętu za miliony to jesteś w czarnej d... i zawrzyj gębę. Wzmacniacz i tak sprzedam, bo obiecałem go bliskiej osobie, której wysiada wiekowy amplituner. W tym czasie wypożyczę coś do testów, a jeśli mi się nie spodoba to odeślę.

• Pokaż nowe odpowiedzi