Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  810 członków

Dynaudio Klub
IGNORED

Klub miłośników Dynaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Czarny fornir? To chyba z naturalnością nie ma wiele wspólnego. Moje focusy są w fornirze "rosewood satin" i wyglądają super choć to przede wszystkim kwestia gustu ale jeśli chodzi o jakość wykończenia to trudno wyobrazić sobie coś istotniej lepszego.

Koniec Świąt ale mi na szczęście Gwiazdor przyniósł 3-płytowy koncert Kate Bush

Na maleństwach x12 wbija w fotel

Pozdrowienia - na pohybel wiatrowi

Czarny fornir? To chyba z naturalnością nie ma wiele wspólnego. Moje focusy są w fornirze "rosewood satin" i wyglądają super choć to przede wszystkim kwestia gustu ale jeśli chodzi o jakość wykończenia to trudno wyobrazić sobie coś istotniej lepszego.

Jest to dębowy fornir modyfikowany. Można uzyskać różne wybarwienia.

Np. Focusy 140 były czarne.

600x450px_bcaedd39_1275353592.jpg

Oczywiście, że czarny fornir jest i w dynkach ale stawiać sztuczne wybarwienie ponad naturalną barwę drewna to....hm, kwestia gustu po prostu. Mnie akurat się mniej podoba.

Słabo widać ale pasowanie przetworników nie jest perfekcyjne

post-48501-0-95229200-1482782364_thumb.jpg

post-48501-0-74008900-1482782445_thumb.jpg

Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Antonio, ja tez uwielbiam na moich zabawkach sluchac Kate Bush. Niestety moj zaledwie 5 miesieczny cedek chyba niedlugo wyzionie ducha i pojedzie do serwisu, tyle pieniedzy czlowiek placi, przymknal oko na wade wyswietlacza czy czegos co nim steruje to doszedl problem z czytnikiem i zaczal rysowac "promien" na jednej plycie i wydawac dziwne glosne zgrzyty i stuki, gdy ja wczytuje po zassaniu tacki (co dziwne odtwarza ja prawidlowo a ma problemy gdy zczytuje ilosc utworow i ile minut zajmuja nagrania na plycie), wczesniej czytal te oryginalna plyte - stan igla. Ciekawe czy jakas lewa seria poszla tych atolli czy po prostu slaby ten Teac tam siedzi.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Dynaudio ma do wyboru także fornir i to w kilku rodzajach drewna, więc nie wiem skąd ten "bardziej plastikowy" osąd. Zresztą nawet obudowy typu piano black czy white są też trudne do wykonania na wysokim poziomie i oferowanie ich do wyboru zamiennie z fornirem raczej dobrze świadczy o producencie.

Dokładnie. Dodałbym, ale tego nie sprawdzałem ostatnio, że zazwyczaj high gloss piano black, czy też white, to zazwyczaj najdroższe opcje w ofercie firmy. Podejrzewam, że właśnie konkretnie piano black będzie najdroższą opcją. Jakby nie spojrzeć, to najszlachetniejsze fortepiany światowego kalibru są chyba w kolorach high gloss piano black, ale też tego nie sprawdzałem, i takie właśnie mam spostrzeżenia co do Piano-Czarnego. Ha, zupełnie spontanicznie wymyśliłem właśnie nazwę dla kapeli rozrywkowej - podoba mi się: PianoCzarni. No prosze prosze - na poczekaniu wymyśliłem.

Parker's Mood

Magnepan, nie zakłócaj spokoju i imienin mojego kochanego dziadka. Póżniej ci nawrzucam, i gdzie indziej - nie w tym wątku. Zrozumiałeś?

Parker's Mood

Słabo widać ale pasowanie przetworników nie jest perfekcyjne

post-48501-0-95229200-1482782364_thumb.jpg

Szczerze mówiąc to po tych zdjęciach nie można stwierdzić, aby było coś nie tak ze spasowaniem głośników.

Hej. No to zapisuje się do klubu Dynaudio. Kilka godzin temu stałem się chyba jednym z pierwszych w Polsce posiadaczy Dynaudio Contour 30 ,w kolorze orzech.

Na razie się wygrzewają i jak jest napisane w instrukcji, potrzeba na to kilka tygodni.

Aktualnie podpięte do Denona 2020ae, słuchałem wygrzanych z Accuphause E-470 i było rewelacyjnie. Potężna scena, stereofonia, dobry bas trzymający i szybki. Grały dynamicznie.

Pytanie do Was. Zamierzam docelowo wpiąć je w albo w Accuphause E-370, albo Luxmana L-507uX.

Co Waszym zdaniem lepiej zagra z Dynkami?

Hej. No to zapisuje się do klubu Dynaudio. Kilka godzin temu stałem się chyba jednym z pierwszych w Polsce posiadaczy Dynaudio Contour 30 ,w kolorze orzech.

Na razie się wygrzewają i jak jest napisane w instrukcji, potrzeba na to kilka tygodni.

Aktualnie podpięte do Denona 2020ae, słuchałem wygrzanych z Accuphause E-470 i było rewelacyjnie. Potężna scena, stereofonia, dobry bas trzymający i szybki. Grały dynamicznie.

Gratulacje :)

Ciekawe czy są "lepsze" od C1... Porównywałeś je może?

Jest to zupełna nowość, więc poza branżą trudno, aby ktoś myślę obiektywnie doradził opierając się na doświadczeniu. Tym bardziej, iż chodzą opinie o nowych Contourach jako grających odmiennie od poprzedniej serii. Posłuchaj trochę na tym 2020, to przecież dobry piec i nie zmieniaj niczego pod wpływem emocji i spontanu, przede wszystkim niech się dobrze wygrzeją. Potem posłuchaj w domu i Lux, Accu oraz może czegoś innego, w tym mocnej lampy.

Na jakiej powierzchni grają u Ciebie. Czy słuchałeś ich z lampą?

37m2, nie, tylko z Accu 370 i 470. Porównywałem z 3.4 LE, rzeczywiście trochę inne granie, dla mnie bardziej poukładane i subtelne, przede wszystkim z mocniejszym basem

Mocniejszy bas od 3.4 LE?Wygląd i estetyka poprzednich modeli wyniosła Dynie na bardzo wysoki poziom a nowa przypomina na tych nóżkach chinine.....niestety.To jednak moje prywatne zdanie i pewnie znajdą się tacy co tego zdania nie podzielą.

Sprzedałem 3.4 i czekałem na nowe i ich nie kupię ze względu właśnie na wygląd.

37m2, nie, tylko z Accu 370 i 470. Porównywałem z 3.4 LE, rzeczywiście trochę inne granie, dla mnie bardziej poukładane i subtelne, przede wszystkim z mocniejszym basem

Jeśli jeszcze nie podjąłeś ostatecznej decyzji w temacie wzmacniacza, to posłuchaj V70SE lub V80SE."Odpowiedniki" Accu których słuchałeś.

Podpowiedzcie, czy połączenie Yamahy 2100 z Dynaudio może przynieść dobry efekt? Chodzi o zestawienie w miarę uniwersalne (pod względem gatunków muzycznych) gdzie na pierwszym miejscu jest przyjemność słuchania nagrań a nie analizowanie poszczególnych składowych ścieżki. Kierując się "w miarę" zdrowym rozsądkiem biorę pod uwagę Emit 30 i Excite X38. W przypadku pierwszych obawiam się zbyt "misiowatego" basu. Z drugimi powinno być zdecydowanie lepiej tylko czy Yamaha jest wystarczająco wydajna? Czy ktoś sprawdzał takie połączenie?

Podpowiedzcie, czy połączenie Yamahy 2100 z Dynaudio może przynieść dobry efekt? Chodzi o zestawienie w miarę uniwersalne (pod względem gatunków muzycznych) gdzie na pierwszym miejscu jest przyjemność słuchania nagrań a nie analizowanie poszczególnych składowych ścieżki. Kierując się "w miarę" zdrowym rozsądkiem biorę pod uwagę Emit 30 i Excite X38. W przypadku pierwszych obawiam się zbyt "misiowatego" basu. Z drugimi powinno być zdecydowanie lepiej tylko czy Yamaha jest wystarczająco wydajna? Czy ktoś sprawdzał takie połączenie?

Kolega audiofan01 napędza nim Fokusy 380... i ponoć jest dobrze :)

Pisałem o tym wiele stron temu. Mam tą Yamahę z Focusami 380 i nie ma najmniejszego problemu, a przed zakupem porównywałem z mocniejszymi tranzystorami i istotnych różnic, za które warto dopłacać czasami krotność ceny S2100 nie było. Zresztą wynika to też z faktu, że nowe serie Dynaudio są łatwiejsze do wysterowania niż starsze i ogólnie utarty przez lata pogląd, że Dynki są trudnym obciążeniem dla wzmacniacza powoli ewoluje w kierunku umiarkowanego.

Edytowane przez audiofan01

Pisałem o tym wiele stron temu. Mam tą Yamahę z Focusami 380 i nie ma najmniejszego problemu, a przed zakupem porównywałem z mocniejszymi tranzystorami i istotnych różnic, za które warto dopłacać czasami krotność ceny S2100 nie było. Zresztą wynika to też z faktu, że nowe serie Dynaudio są łatwiejsze do wysterowania niż starsze i ogólnie utarty przez lata pogląd, że Dynki są trudnym obciążeniem dla wzmacniacza powoli ewoluje w kierunku umiarkowanego.

Do tych Focusów, to może fajnie zagrać z tym:

http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/pass-labs-int-279.html

Jeśli jeszcze nie podjąłeś ostatecznej decyzji w temacie wzmacniacza, to posłuchaj V70SE lub V80SE."Odpowiedniki" Accu których słuchałeś.

Miałem taki zamiar, trochę bije się lampy. nie wiem dlaczego :-)

Do tych Focusów, to może fajnie zagrać z tym:

http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/pass-labs-int-279.html

Jasne, tylko cena trzykrotnie wyższa niż Yamaha. Znajomy napędza focusy Int-250 i jest rewelacyjnie ale to już prawie pięciokrotność yamahy, a przecież od pewnego poziomu cen nikt nie powie o czymkolwiek, że gra pięć razy lepiej.

Edytowane przez audiofan01

Wracając jeszcze do jakości fornirów/obudów.

Generalnie, jeżeli jest jakaś firma produkująca kolumny w danej fabryce w kraju x, to nie znaczy, że obudowy są wykonywane w tejże fabryce. Mało tego, bardzo często nie są produkowane nawet nie w tym samym kraju (pomijam Chiny, chociaż i tu znajdą się pewnie jakieś wyjątki).

Tak więc pisanie o legendarnej duńskiej stolarce w przypadku Dynaudio nie mam sensu. Przynajmniej nie w odniesieniu do wszystkich modeli.

Podobnie, jak pisanie o tym, że dostępność wykończenia piano świadczy o możliwościach danego producenta i wysokiej jakości wykończenia obudów. Guzik prawda, akurat w przypadku Dynaudio lepiej, żeby nie robili tych high gloss, bo w odpowiednim świetle wygląda to moim zdaniem tragicznie (vide: stara seria Excite). Wystarczy postawić obok w high glossie np. Vienna Acoustic Mozart i Dynki X32 - różnica wykończenia/nałożenia lakieru co najmniej o klasę na korzyść Mozartów, trzeba być chyba ślepym, żeby tego nie zauważyć. Przy tradycyjnych fornirach nie zanotowałem tego problemu, wszystkie Dynie, które oglądałem i miałem były wykończone naprawdę tip-top.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.