Skocz do zawartości
IGNORED

Najciekawsze tranzystorowe końcówki mocy w przedziale od około 20 do 50 tys. zł.

globtroter1

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Najlepszy jest z klasy D, duże takowe kolumny High End mają zamontowane takie właśnie aktywne i tanie sekcje basowe ;)

Coś w tym jest. Niemalże prosto z wystawy trafił do mnie zestaw Auralica Taurus Pre + 2x Merak Power Monobloc i na co jak na co, ale na jakość basu nie mogę narzekać a to tylko po ok. 9 kg ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

piano - posłuchaj MSB S200 i napisz co sądzisz.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość

(Konto usunięte)

Kto słuchał Electrocompaniet AW 400?

EC AW 400 nie słuchałem, ale przez parę lat miałem AW 180M. Jeżeli byłbys zainteresowany...

Elberoth,

Wiem, pisałeś na PW:)

Jedynie co mnie powstrzymuje to DF S200, który jest na poziomie 80 i jest jeszcze mniejszy niż moja końcówka.

Radziłem się mądrzejszych ode mnie w tej sprawie i każdy do moich Cardeasów, sugeruje DF nie niższy niż 300.

Oczywiście, znaczenie ma również zwrotnica, a nawet kable poprzez swoją impedancję.(Teraz mam Anakondę Z-Tron)

Jest jeszcze jedno ALE - drugo/trzecio planowe, ale jednak..Tak jak Ciebie raziło logo MSB na DAC, tak mnie razi(!) silver S200.Czarny jeszcze ujdzie, ale to sreberko!?:)) Pal licho o srebro, bo ARC też mam w tym wykończeniu, ale ARC ma "słuszny" wygląd w przeciwieństwie do MSB Technology:)

Wiem, wiem, jak się ma ograniczony budżet, to nie ma co marudzić:)

Mimo tego, zadzwonię do Audio System, pogadam w sprawie wypożyczenia, choć oni też mają Cardeasy, więc może najpierw u nich, a jeśli będzie obiecująco, to wypożyczę do siebie.

Czy ja ci kiedyś coś źle doradziłem ? ;) Nawet widzę Anakondy Z-Tron kupiłeś ;)

Jak posłuchasz to spojrzysz na nią łaskawszym okiem. Moje S5 to także trudne obciążenie (2.8 Ohm minimum ZTCP) a wzmacniacz gra wybornie.

Na WBF jest człowiek który S200 napędza TAD R-1 - czyli kolumny za 300tys zł. W AS mają ją na wyprzedaży za 25kzł - za te, ani za 2x wyższe pieniądze, nie kupisz lepszego dźwięku IMO.

Zawsze możesz zamówic czarnego, tyle że nowy S201 kosztuje 78kzł ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czy ja ci kiedyś coś źle doradziłem ? ;) Nawet widzę Anakondy Z-Tron kupiłeś ;)

:-)

• 1 miesiąc później...

Porady chciałem zaczerpnąć, odnośnie końcówek mocy angielskiej firmy MC2, dostałem od kolegów z zagranicy sugestie, abym przetestował te właśnie wzmacniacze, z informacji otrzymanych, brzmienie na wysokim poziomie, czy ktoś miał styczność, jak wiadomo są to wzmacniacze studyjne 250.......i 750 estradowe, z Utopiami gra model S1400

, na zdjęciu wyraźnie nie widać, ale test z urządzeniami; Devialet D-Premier, MSB Technology Platinum DAC IV

ue3i.jpg

Tak,..dzięki pr1nce za kontakt, wspaniały gość, też sugerował, iż MC2 jest bardzo dobrym wzmacniaczem na poziomie wysokich modeli tak piszesz, zaczerpnąłem informacji brzmieniowej, i rzeczywiście wysoki równy poziom z topowymi konstrukcjami wysokiej klasy.

Z klasą D to inna inszość, w kategorii klasycznych wzmacniaczy Krell nadal jest królem basu, np. 400CX, 700CX, FBI i słynne starsze końcówki. Nawet KAV 500i ma kapitalny bas. Poza basem ma jedyny w swoim rodzaju organiczny dźwiek który wyróżnia go na tle konkurencji.

Krell to król SS - nie tylko basu :) stare FPB były fajne, CXy były fajne ale evolution jest jeszcze fajniejszy, aż zdziwiony jestem że nikt z piszących w tym wątku nie pokwapił się posłuchać 302e (prawie idealnie spełniającego kryterium cenowe - 54 tysiące PLN dystrybutor sobie zań życzy) - polecam połączenie CAST z preampem 222 (teraz to Phantom II) no i oczywiście dajcie mu się nagrzać ;)

Najlepszy bas na planecie Ziemia ma Krell. To prawda dawno odkryta.

również się z tym zgadzam że Krell ma kapitalny bas...miałem dość długo KAV500i i na prawdę, bas i nie tylko robi wrażenie.

jednak jeżeli chodzi o wzmacniacze zintegrowane to jednak wyżej cenie sobie bas z Gryphona Diablo

Jeśli ktoś obecnie chce posłuchać referencyjnego, krótkiego, niesamowicie dobrze kontrolowanego basu to należy zapoznać się z Devialetem 110, 170 lub 240. W zalezności jakie mamy kolumny wybieramy konkretny model. Każdy z nich w swojej kategorii cenowej redefiniuje pojęcie szybkiego, punktowego basu. Szczegółowy opis jak to brzmi znajduje się w recenzji Devialeta 110 w ostatnim Audio Video. Autor recenzji dobrze się przyłożył do swojej pracy i napisał zgodny z prawdą opis tego urządzenia i jego możliwości w zakresie odtwarzania i kontroli niskich tonów

Gryphon Diablo i jego bas w porównaniu do Devialeta 240? Porównania nie ma Gryphon jest o klasę gorszy. Miałem okazję słuchać obu na tych samych kolumnach i to była przepaść.

Gryphon Diablo i jego bas w porównaniu do Devialeta 240? Porównania nie ma Gryphon jest o klasę gorszy. Miałem okazję słuchać obu na tych samych kolumnach i to była przepaść.

bas basem ale ogólnie Devialet wypada nieciekawie i z tym basem też aż tak bym się nie rozpędzał - miałem w domu 240 i na moich bardzo 4 omowych kolumnach brakowało swobody, bas był chudy i suchy

bas basem ale ogólnie Devialet wypada nieciekawie i z tym basem też aż tak bym się nie rozpędzał - miałem w domu 240 i na moich bardzo 4 omowych kolumnach brakowało swobody, bas był chudy i suchy

Jeżeli bas jest suchy to polecam włożyć kolumny do wody lub słuchać pod prysznicem.

Można pisać różne rzeczy o Devialecie ale krytykowanie go za jakość basu to pisanie niedorzeczności. Widocznie jesteś przyzwyczajony do basu ciągnącego się po podłodze. Jednak taki lejący się bas nie ma nic wspólnego z naturalnością brzmienia. Każdy osłuchany audiofil który wie na czym polega naturalność basu gdy podłączy 240 w dobrze dobranym systemie będzie musiał przyznac że bas z Devialeta jest wybitny. To nie jest moja opinia tylko ludzi dużo lepiej osłuchanych i tych którzy przestestowali bardzo wiele urządzeń. Redaktor z Audio Video świetnie opisał na czym polega fenomen basu z Devialeta.

Tak z pewnością. Moreno wstaje rano i się modli do devialeta w oparach tego basu snującego się po podłodze z klasy D.

Porownywal ktos może bas z Divaleta do basu koncowek Levinsona? Np. No 332, 333? Bedzie jeszcze lepszy?:)

ja przez krótki czas miałem 332 i zupełnie nie przypadła mi ona do gustu o wiele bardziej wolałem w tamtym czasie Krella FPB-200, bas z MLa był mniej zróżnicowany nie schodził tak nisko, wzmacniacz pomimo potężnej aparycji i znacznej deklarowanej mocy sprawiał wrażenie słabowitego - ale nie samym basem człowiek żyje, devialet gra chudym matowym dźwiękiem, nie podobał mi się - kolega który był na niego napalony przyniósł mi go do posłuchania i koniec końców też z niego zrezygnował

• 1 rok później...

Ciekawym wzmacniaczem z tego przedziału cenowego wydaje się być obecny od jakiegoś czasu już na rynku Pass XA 30.8. Zdaje się, ze można go już posłuchać u nowego dystrybutora. Jest o nim trochę w sieci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pass XA 30.8. Zdaje się, ze można go już posłuchać u nowego dystrybutora.

Widziałem w salonie na Andersa kilka urządzeń Passa. Fajnie, że można ich w końcu REALNIE posłuchać w Warszawie.

Krell skończył się jako poważna firma oferując jakieś koszmarki wizualne... miło, że Pass trzyma się dobrych starych wzorców.

• 4 lata później...

Minęło kilka lat i pewnie z tytułowym (lub ciut wyższym) przedziale cenowym pojawiło się parę ciekawych konstrukcji. Chętnie bym poczytał wasze sugestie i spostrzeżenia.

W dniu 22.12.2019 o 05:47, morawka napisał:

Integra Audia Flight One tez bardzo fajna 

A owszem. I całkiem tanio można kupić.

Sporo również droższych konstrukcji pojawiło się na rynku wtórnym. Mogę polecić Reimyo KAP-777. Sam taki wzmak kupiłem. Jest wyjątkowy pod tym względem, ze to tranzystor SE (Single ended). Przy dobrym zbalansowanym źródle po XLR jest fenomenalny.

McIntosh MC601, klasyk z dobrym okablowaniem to czysty naturalny dźwięk, św pamięci Stary Audiofil zainspirował mnie do kupna

nie ma wariacji cykania wysokimi czy nadmuchania basu, dźwięk nie jest przychudy czy przesycony i nie wypycha częścią zakresu, to czysta moc bez narzuceń i udziwnień

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.