Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Equilibrium - nowa seria designerskich kolumn.

Rekomendowane odpowiedzi

Uzupełnię, @Adi777

:

Hiend polega na szczytowej racji i odrębnej woli. Praktycznie trzeba dowieść ich zrealizowania.

Na eklektyzm miejsca brak, bo to domena HiFi. Również na lemowski realizm spekulatywny miejsca brak - praktyka rządzi a nie gawęda.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 31.03.2021 o 03:30, slawek.xm napisał:

to sprzeczność , analiza i synteza to dwa rożne zagadnienia

system zmuszany do grania wg Twojej filozofii jest w sensie biblijnym jest letni 🙂

znamionuje tez brak zdecydowania i długa drogę do ideału 🙂

Przypomnę strojenie radioodbiornika do fali, nie na max sygnału a na zrównoważenie (z grubsza), czyli minimum szumów. Gdy  niski szum to drobiazg w całości buja, a nie grzmi.

Grzmienie drobiazgu kosztem reszty to wada. Reszta chociaż to tło też ma zaciekawić.

Szczegóły niech nie mącą ogółu wrażenia spektaklu.

przejrzałem ofertę kolumnową Equilibrium i są to zwykłe prostopadłościenne skrzynki,nawet w najwyższej serii,jeśli teraz zaczęli robić obudowy antydyfrakcyjne ,to znaczy ,że firma się rozwija,no i dobrze...

9 godzin temu, YunnanTEA napisał:

Normalnie, to po przecinku należy zrobić spację. Chyba, że to po hebrajsku..

jesteś purystą ortograficznym,czy głosowałeś na obecną władzę?😁

Strona Equilibrium ewidentnie do aktualizacji, to jest nagminna bolączka małych firm sam wiem coś o tym🙂

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 godzinę temu, szpotek73 napisał:

przejrzałem ofertę kolumnową Equilibrium i są to zwykłe prostopadłościenne skrzynki,nawet w najwyższej serii,jeśli teraz zaczęli robić obudowy antydyfrakcyjne ,to znaczy ,że firma się rozwija,no i dobrze...

jesteś purystą ortograficznym,czy głosowałeś na obecną władzę?😁

Akurat ten kolega w tematach audio nie ma kompletnie nic do powiedzenia, za to chetnie "gada" w tematach o dupie marynie 😉 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, sly30 napisał:

Zaśmiecacie wątek wpisami nie na temat. A ja nie mogę nic czyścić. To bez sensu. 

Popełniłeś błąd zakładając temat a nie klub. Tam można terrorystów usuwać 🙂

obiektywnie o audio

29 minut temu, S0nic napisał:

Nie wiedziałem, nie pomyślałem. Chciałem dobrze. Poza tym, tak generalnie nie chce nikogo usuwać, jeśli ktoś ewidentne nie ma złej woli. Konstruktywna krytyka i odmienne opinie dla mnie nie są problem.

Edytowane przez sly30
41 minut temu, S0nic napisał:

stały problem  forum w wykonaniu zawsze tych samych osób

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

31 minut temu, cir napisał:

w wykonaniu zawsze tych samych osób

Masz ma myśli zakładającego ten temat, czy komentujących, dyskutujących ?

48 minut temu, sly30 napisał:

Konstruktywna krytyka i odmienne opinie dla mnie nie są problem.

sly30

Nie jest wcale tak źle, jeżeli uda się odsiać ewidentnie mało wartościowe dla głównego tematu wypowiedzi, to zarówno Ty, jak i producent kolumn otrzymacie wiele cennych informacji. Można poznać preferencje miłośników dobrego dźwięku , informacje jakie przetworniki są preferowane, jakie kształty kolumn są lubiane, itd. Pewnie można wymyśleć kilka różnych modeli, każdy coś dla siebie może znajdzie. 

Przy okazji jest także kilka informacji o akceptowalnym poziomie cenowym za takie konstrukcje. Spójrz na to w taki sposób. Przecież wielu tutaj piszących, to stare wygi, osłuchane, mające sporo wiedzy w każdym zakresie. 

Powodzenia !

2 godziny temu, wig napisał:

Masz ma myśli zakładającego ten temat, czy komentujących, dyskutujących ?

oczywiscie etatowych zamulaczy wątków , jakich się tylko da

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

3 godziny temu, sly30 napisał:

Konstruktywna krytyka i odmienne opinie dla mnie nie są problemem.

Edytowane 2 godziny temu przez sly30

Te pryzmy na fotkach na razie na tyle nowe że bez nazwy. Na opisy, opinie, ceny chyba też zbyt wcześnie.

Dlatego - piszą z wyobraźni, a tę ma każdy inną.

Za info prognostyczne dzięki, ale jak się do synoptyki odnosić, skoro to aktualnie jedynie przepowiednia ?

A kiedy recenzje tytułowych kolumn na blogu "Świat testów bez cenzury"?

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

22 godziny temu, szpotek73 napisał:

rządzą nami potomkowie chłopów pańszczyżnianych,chciwi i zakompleksieni,czego się można spodziewać?

trzeba będzie wyemigrować na stare lata.... tu się zapowiada gospodarczy syfilis .....

Polska to tylko montownia zachodnich pomysłów: lotnictwo, motoryzacja, medycyna, itp. Nie produkujemy nic samodzielnie z wysokich technologii, kompletne zero.
Jesteśmy tylko tanią siłą roboczą we własnym Kraju...😐

Nie ma pomysłu i chęci rządzących, aby państwo wspierało polską myśl naukową, całkowity dramat...,prywata, Obajtek, parówki z Orlenu itp., to się tylko liczy...

My jesteśmy typowy kraj rolniczy jak w średniowieczu: jabłka, maliny, wieprzowina, itp. - to jest nasz wkład w XXI wiek i lotów na Marsa...😁

37 minut temu, rochu napisał:

A kiedy recenzje tytułowych kolumn na blogu "Świat testów bez cenzury"?

Tam się tylko testuje Studio 16 Hz 😋

W dniu 31.03.2021 o 03:30, slawek.xm napisał:

to sprzeczność , analiza i synteza to dwa rożne zagadnienia

system zmuszany do grania wg Twojej filozofii jest w sensie biblijnym jest letni 🙂

znamionuje tez brak zdecydowania i długa drogę do ideału 🙂

Na takich kawałkach jak :

"Doing It Right" - Panda Bear, Daft Punk

"Stress" - Justice

"Jubel" - Klingande

"One Love" - The Prodigy 

- możesz wypróbować czy kolumny lub pomieszczenie się nie wykrzacza, bo to nie tylko elektro łomot, ale też muzyka, kompletnie nie wypoczynkowa a drażniąca.

Letnio tego nie sposób słuchać, bo taki jest techno przekaz.

Obrazek jako próbka.

Konkluzja czyli ergo :

Dodatkowe cechy sprzętu i to, co wniesie rozwali motorykę transjentów, które muszą być w czasie, a nie opóźnione lub z wykrzaczonymi proporcjami.

Wtedy zamiast napędu, takiego jak w zakręconym klubie jest albo buła albo rytm się rozjeżdża lub energia słuchaczowi ubywa zamiast go nakręcać.

Względem przekazu sprzęt ma mieć dystans i być powściągliwym, kiedy sam przekaz muzycznie ma drażnić lub niepokoić lub straszyć.

P.S.

Jestem wyrywny i dziwnie pasują mi całkiem akuratnie tak mało chciane Ultrasone 900. Akurat w sam raz tego dosadnego basu mają (jak dla mnie). Ostrość też jest znośna.

Koniec OT - o nowej serii z Audiothlon niech już będzie.

Godzinę temu, Yasior napisał:

jesteśmy typowy kraj rolniczy jak w średniowieczu: jabłka, maliny, wieprzowina

Czy to wątek o charakterze narodowym ?

Gadulstwo w tym zakresie do tej pory poskramiałem.

Feudalizm (gildie, cechy) był/jest/będzie dla mnie akceptowalny i przyszłościowy, podobnie jak niziołkowe hobbitowo i cieszenie się z lokalnego grajdołka.

Radość i śmiech to zdrowie, a tego mamy dostatek.

Edytowane przez xetras
poprawka

5 godzin temu, sly30 napisał:

Nie wiedziałem, nie pomyślałem. Chciałem dobrze. Poza tym, tak generalnie nie chce nikogo usuwać, jeśli ktoś ewidentne nie ma złej woli. Konstruktywna krytyka i odmienne opinie dla mnie nie są problem.

Teraz patrzę, że taki klub już istnieje:

Klub to jedyna forma na tym forum, żeby pogadać na temat, poczekaj jeszcze z 10 stron tego tematu to zrozumiesz o czym mówię 🙂

Pomysł miałeś bardzo dobry bo kolumny robią interesujące i do tego fajnie wycenione 🙂

5 godzin temu, wig napisał:

Przecież wielu tutaj piszących, to stare wygi, osłuchane, mające sporo wiedzy w każdym zakresie.

Takich osób jest tylko kilka tutaj.

Edytowane przez S0nic

obiektywnie o audio

Godzinę temu, xetras napisał:

Czy to wątek o charakterze narodowym ?

Wątek o narodowych kolumnach z Audiothlon i czekamy na realizację tego narodowego projektu, oby to był światowy sukces 💪.

48 minut temu, Yasior napisał:

Wątek o narodowych kolumnach z Audiothlon i czekamy na realizację tego narodowego projektu, oby to był światowy sukces 💪.

Wystarczy, że będzie to polski sukces. Nie ma mocy przerobowych na duże ilości sztuk. 

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

ciekawe czy zbliza sie do poziomu tych,,,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znam nowsze wersje tych kolumn. Kolega ma. Dobre granie. Niestety to są sprzęty sprzed 30 lat. Te wstęgi po tym czasie, są wszystkie do wymiany, a nowych jako części zamienne brak. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

ciekawe czy zbliza sie do poziomu tych,,,

Ukryta Zawartość

Najpierw do nich to trzeba mieć +70m2 pomieszczenie a dopiero później się zastanawiać nad całą resztą

Ukryta Zawartość

10 minut temu, 747 napisał:

Czy kolumny Studio 16 Hz grają żle ?

Tak żle że aż dobrze i pewne kręgi qu..ca bierze a za podanie linku do super sklepu z TAAKĄ elektroniką i nimi w roli głównej to nawet punkty karne otrzymałem tak że nie drąż ;)))))

2 minuty temu, ASURA napisał:

nie drąż

Pamiętam jak dziś, że osobiście Szymon podał informację, jakoby konstruktorem jest osoba potrafiąca robić to w kraju najlepiej.

Takie słowa zawsze na mnie działają.

Krąg pokonanych firm jeśli się nie mylę, zawierał m in Dynaudio.

Czy ktoś zestawiał Equilibrium z odpowiednikiem Studio 16 Hz ?

9 minut temu, 747 napisał:

16 Hz i dopiero reszta jest w ogonie 😉

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

1 minutę temu, Kazik II napisał:

reszta jest w ogonie

Przy dziś dostępnej technice, takie zestawienie zarejestrowane obrazem z dźwiękiem, przedstawione tu rozwiałoby wątpliwości.

25 minut temu, 747 napisał:

A pisałem nie drąż uwaga za chwilę będzie burza mósguf albo nap...

13 minut temu, 747 napisał:

Przy dziś dostępnej technice, takie zestawienie zarejestrowane obrazem z dźwiękiem, przedstawione tu rozwiałoby wątpliwości.

Wejdż na moją stronkę zassij pliki jak w Twoim systemie nie ma różnicy to jesteś w większości ;D

Tak że to tyle odnośnie obecnych technik :)))

17 minut temu, tomek7776 napisał:

jest tak dobra jak uwaza jej wlasciciel

Kto lepiej wie jak nie właściciel, jak dobra jest jego firma ?

• Pokaż nowe odpowiedzi