Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show 2023 - relacje

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
22 minuty temu, bum1234 napisał:

Czyli co zaginała czasoprzestrzeń a słuchacze krążyli po pokoju po elipsach?

Trzeba było do nas do 410 zawitać pod koniec wystawy w piątek lub sobotę to moglibyśmy zakrzywić czasoprzestrzeń 😉

9 minut temu, slaaawek napisał:

Nie byłem na AVS w tym roku ale z tego co piszecie to nic ciekawego nie było, żadnych odkryć zaskoczeń miłych ….

Do Tulipa można pójść wszędzie i warto. 

W Sobieskim też znajdzie się trochę udanych prezentacji. Stadion mam wrażenie w tym roku najsłabszy ale byłem w piątek a z tego co czytam część wystawców musiała poprawić prezentację.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

25 minut temu, Seyv napisał:

Odnośnie pokoju Szemis / Audio Note. Ponieważ wiem, że informacje, które są w tym wątku trafiają do organizatorów tej prezentacji pozwolę udzielić sobie pewnej rady: proszę poważnie pomyśleć nad "załataniem" dziury w kolumnach w zakresie 150-500 Hz znacząco poprawiło by to prezentację.

Dokładnie tak . Całe pasmo sprawia wrażenie jakby zgaszonego o ograniczonej dynamice , a dolna część pasma jest nieostra , rozmyta .

W dniu 28.10.2023 o 10:17, pmcomp napisał:

Idealne okreslenie jak graly te zestawy. Ja bym krotko napisal: rozmach i swoboda.

To również bardzo fajne cechy.

Jak dla @plastik1989, czyli Rafała, Twój numer 1, w top 3 najgorszych, to ciekawe jakie dla niego w top 3 najlepszych.

W jego stylu gładko i delikatnie grający zestaw z Ayon Audio.

A jak dla Ciebie Piotr, mniejsze Destination Audio, czyli NiKA.

17 godzin temu, Seyv napisał:

Destination Audio z GM70? Biere, pakuj Pan. Te taśmę też...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla Seyv-a, 'wrażenie bardzo pozytywne' z Twego mumeru 1

W dniu 27.10.2023 o 18:54, pmcomp napisał:

Dzwiek numer 1 wystawy:

IMG_1215.jpeg

16 godzin temu, Seyv napisał:

Troszkę ta szara tuba jest za krzykliwa (na gitarach elektrycznych) i podział za blisko "krawędzi" tuby (na damskich wokalach słychać) ale wrażenie bardzo pozytywne na pewno warto posłuchać tych olbrzymów.

W dniu 27.10.2023 o 18:54, pmcomp napisał:

Dzwiek numer 2 wystawy:

IMG_1205.jpeg

Dzwiek numer 3 wystawy:

Falcon LS3/5.

W dniu 28.10.2023 o 10:25, Seyv napisał:

Klipschorn ładna średnica, dynamiczna ale nie ostra. Niestety bas za ciężki i góra zbyt mocno przygaszona (choć mam wrażenie, że gdzieś zakres 6-8 khz ma podbicie) . Całościowo 75-tki na SN bardziej przypadły mi do gustu.

IMG_20231028_101841_compress83.jpg

Duży horn dla obszernego pokrycia, i także by Cię wysokie za szybko nie zamęczyły przy ekstremalnych poziomach SPL.

System/projekt Klipsch Jubilee 75th Anniversary Edition w stylu Cinema z XX wieku. Choć już wtedy były jeszcze większe i z dodatkowym mniejszym driverem na skraj wysokich, gdy pod spodem znajdował się jeden bardzo duży horn i duży driver także z tytanową membraną.

Mniejsze, Klipschorn 75th Anniversary Edition. Limitowane do 75-u par. To ulepszone AK6. M.in. woofer w komorze zamkniętej, a na skraju wysokich driver z tytanową membraną od niepamiętnych czasów. Na średnicy wszystkie z fenolem. Starsze AK6 na HF z poliamidem, a jeszcze starsze z fenolem tak jak na średnicy.

4367 Studio Monitor tonalnie do Klipschornów, i to niejednemu.

Fajnie byłoby gdzieś bezpośrednio porównać/posłuchać ustawionych obok siebie Klipschorn, Klipsch Jubilee, Destination Audio NiKA; do 4367 Studio Monitor w Bi-Amp Mode z konkretnymi tranzystorkami.

Wyższe szczytowe linie to jeszcze co innego i wyższy pułap.

Jedne z najstarszych Klipschornów z epoki. Przez jakiś czas na MF były z driverem WE 713C na fenolu. Na HF bywały z E-V T-35.

Stary Western Electric 713C tylko jednego miał więcej tzn. poziomu THD. To nie level dużego drivera (w 4367 Studio Monitor) z polimerowymi pierścieniowymi membranami.

13 godzin temu, electro napisał:

8

Panie Marcinie, jak dla Pana ww. oba Klipsche, D. A. NiKA, i niemały numer 1 Piotra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
33 minuty temu, Seyv napisał:

proszę poważnie pomyśleć nad "załataniem" dziury w kolumnach w zakresie 150-500 Hz znacząco poprawiło by to prezentację

Zaiste, dziura nieprzyzwoicie wielka 😳 jak na system za taką kasę! Ale u tego pana swego czasu Kondo stało na 4 rolkach srajtaśmy, więc jakoś mnie to nie dziwi...

• Moderatorzy
4 minuty temu, Vigo12 napisał:

Całe pasmo sprawia wrażenie jakby zgaszonego o ograniczonej dynamice

Słuchałem dziś i braku dynamiki nie zauważyłem, miejscami wręcz za krzykliwie (wg mnie głównie przez braki w paśmie o którym pisałem lub przez zbytnie wyeksponowanie tego powyżej 500 Hz). Prezentacja po wczorajszych opiniach mogła być zmieniona. Sam po tym co przeczytałem spodziewałem się zamulenia a tu wręcz przeciwieństwo.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Największe wrażenie tego roku zrobiły na mnie Borreseny, na które również zwróciłem uwagę rok temu

Też mi się podobało w tym pokoju, mimo że trafiłem na duży tłok i musiałem stać z boku. Być może muza mi się spodobała, która akurat była odtwarzana kiedy wszedłem. Nie wiem co to było, ale przypominało koncert fortepianowy Chopina ale bez fortepianu. 

Godzinę temu, ASURA napisał:

Byłbyś tak miły i podał nazwę płyty i utworu🙂

No problem, choć rzeczywiście trochę świadomie chciałem uniknąć dyskusji nad wartością diagnostyczną kawałka :)
Santana Put Your Lights ON :)

22 minuty temu, PawelP napisał:

No problem, choć rzeczywiście trochę świadomie chciałem uniknąć dyskusji nad wartością diagnostyczną kawałka 🙂
Santana Put Your Lights ON 🙂

Jest tam załączony jakiś efekt który na początku utworu jest fajny a później drapie ucho i schodzi grabiami aż do pleców brrry

Może z vinyla w domu słuchasz tam może być zrobiony inny mastering

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Moderatorzy
2 godziny temu, Sovereign napisał:

Jak dla @plastik1989, czyli Rafała, Twój numer 1, w top 3 najgorszych, to ciekawe jakie dla niego w top 3 najlepszych

Top 1 to prezentacja Mcintosha, za całokształt. Świetny pomysł z Hall of Fame, czyli poświęcenie jednego pokoju tylko po to by ładnie zaprezentować urządzenia na standach, opowiedzieć coś o historii marki i pokazać jej wizualne aspekty, które dla wielu ich użytkowników są nie mniej ważne niż sam dźwięk. Zrobione to bardzo profesjonalnie i ładnie. Do tego dochodzą trzy sale Hi fi clubu, z Rockportami. Zestaw z Mcintosha z Rockport Orion grał dla mnie najfajniej z całej wystawy. Ale sam jestem posiadaczem kolumn Rockport to wiadomo, że dokładnie trafia to w mój gust. Kolejne prezentacje z Electrocompanient i Rockport również były bardzo dobre. Tak więc mając do dyspozycji cztery pokoje w każdym zrobili dobre show. 

Top2 To dla mnie prezentacja Ayon. Cały topowy system z dedykowanymi kolumnami. Patrząc na obecne ceny systemów można uznać że był tani na konkurencji Hi Endowych tuzów. Gralo to niezwykle muzykalnie, rześko, otwartym dźwiękiem z bardzo mocnym, niskim i głębokim basem (imo lepszym niż np ten z prezentacji Mcintosha). Prezentowało ten dźwięk tak jak wyobraża go sobie Gerrard (który prowadził prezentację). Ja osobiście odnoszę wrażenie, że sporo użytkowników w Polsce, łącząc Ayona z innymi kolumnami, mieszając systemy, nie potrafią wyciągnąć pełni potencjału tych sprzętów. Fajnie też dobrany był tam repertuar, nie nachalny ale pozwalający ocenić sprzęt fanom różnych gatunków muzycznych. 

Top3 To prezentacja Kondo. Pięknie wystrojona sala, dobrane wizualnie głośniki i udaną prezentacja dźwiękowa. Samą klarowność i czystość wysokich tonów, np z gry fortepianu, tam moim zdaniem była najlepsza z całej wystawy. A przecież jako źródło użyto gramofonu (Transrotor) a wiadomo że płyta winylowa nie jest faworytem jeśli chodzi o wysokie tony, gdzie zazwyczaj przewagę ma cyfra. A mimo to były one świetne. Biorąc pod uwagę to, że Kondo ma nowego dystrybutora od dwóch miesięcy i jak mało czasu było by te sprzęty ograć i osłuchać, uważam że efekt końcowy znakomity. 

Jeszcze jakobym miał przyznać komuś nagrodę wyróżnienia to dałbym ją Lampiztorowi i Sveda audio. Bardzo dobrze to grało, ładnie ta prezentacja wyglądała, była miła atmosfera. 

——-

Moje oceny są bardzo subiektywne, jak łatwo zauważyć wszytkie pokoje które mi się podobały to pomieszczenia 30-50metrow czyli duże sale. Faworyzuje Rockporta i Maca bo te sprzęty lubię i mam w domu, to mój dźwięk i wiadomo że wystawa tych sprzętów będzie mi bardziej podchodzić niż innych. Wiadomo też że sam fakt zmęczenia i momentu kiedy wejdzie się do sali i co gra też ma niebagatelny wpływ na odbiór i ocenę. Więc wszytkie te trzy pozycje można dowolnie mieszać miejscem na podium. Różnice między nimi były małe i umiejscowienie ich lepszy-gorszy proszę brać tak bardzo umownie. Ale moim zdaniem to trzy najlepsze prezentacje.

Nie sądzę by w mniejszych pokojach nie było też fajnych sprzętów, ale nie ma co ukrywać, że w pokoju 12-16m bardzo trudno jest zaprezentować nawet najlepszy system. 

-----------------

• Moderatorzy
29 minut temu, plastik1989 napisał:

Top 1 to prezentacja Mcintosha, za całokształt.

W piątek była tam tragedia organizacyjna. Wszystkie światła zgaszone, ciemno tyle co te wzmacniacze świecą, ludzie tłoczą się przy drzwiach bo boją się dalej wchodzić gdyż nie widzą dokąd idą. 

Wszedłem odbiłem się od trzech osób, komuś na buta nadepnąłem przeprosiłem i wyszedłem.

Edytowane przez Seyv

• Moderatorzy
1 minutę temu, Seyv napisał:

W piątek była tam tragedia organizacyjna. Wszystkie światła zgaszone, ciemno tyle te wzmacniacze świecą, ludzie tłoczą się przy drzwiach bo boją się dalej wchodzić gdyż nie widzą dokąd idą. 

Haha wiem, bo mieli jakiś gości, muzyków. Też wszedłem na chwilę i nie dałem rady wejść. Ale po pół godziny już normalnie wszytko działało i trwał regularny odsłuch. 

-----------------

35 minut temu, ASURA napisał:

Jest tam załączony jakiś efekt który na początku utworu jest fajny a później drapie ucho i schodzi grabiami aż do pleców brrry

To jest gitara akustyczna 😄

Ktos z Was był na stoisku Unitry i opisze nam jak to zagralo?

Najlepiej w tym wątku:

2 godziny temu, Łukasz_62438 napisał:

Zaiste, dziura nieprzyzwoicie wielka 😳 jak na system za taką kasę! Ale u tego pana swego czasu Kondo stało na 4 rolkach srajtaśmy, więc jakoś mnie to nie dziwi...

A to musi od razu stac na superduper platformach za dziesiatki tysiecy zlotych?

U mnie kolumny i duzo sprzetu, np. gramofony, stoja na … pumeksach. Np. takich:

Ukryta Zawartość

Polecam sprobowac samemu.

Być moze srajtasma tez cos w sobie miala.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

35 minut temu, pmcomp napisał:

moze srajtasma tez cos w sobie miala

Może i coś tam w sobie miała, ale jakoś nie miałem ochoty sprawdzać 🤢

Pierwsze dwa miejsca u mnie podobnie jak u Plastika.

1. Rockporty z McIntoshami - Metallica, Sting, Santana, symfonika. Rozmach, swoboda, gęstość, barwa a jednocześnie proporcje zachowane jeśli chodzi o scenę i rozmiary instrumentów i wokali.

2. Ayon i Lumen White

3. Nagroda zbiorowa 🙂- Harbeth, Graham, Falcon, Musical Fidelity, Spendor za wyjątkiwą prezentację średnicy, barwy akustycznych instrumentów i generalnie wyjątkowego brzmienia za ludzkie pieniądze.

4. Chario Delphineus z Audio Reveal - piękna barwa, kultura grania z niedrogich przecież monitorów.

5. Fink Team Borg z Circle Labs

Ale fajne głośniki do kina domowego : ) akurat ta jedna z dwóch po lewej będzie pasować do centralnego, nagłośnienie do PlayStation 4 Pro jak znalazł, nie powinno już brakować dynamiki : ) w The Last of Us Part II. 

Pozwoli Pan, że sobie włączę moją muzykę z plików, nie nie korzystam z serwisów, ale dzięki za pomoc : ) na początek bardzo spokojny utwór, jeżeli można : ) 

Akira Yamaoka : ) 

National Popcorn Day GIF by Angry Birds

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

• Moderatorzy
32 minuty temu, Adam 38 napisał:

A jak frekwencja w tym roku ? Spadek czy wzrost zainteresowania ?

Mam wrażenie, że w piątek było więcej gości niż zazwyczaj. Sobota podobnie a w niedzielę jakby trochę mniej.

2 godziny temu, pmcomp napisał:

Ktos z Was był na stoisku Unitry i opisze nam jak to zagralo?

Byłem, widziałem, słuchać nie chciałem bo badziewia słuchać nie mam ochoty i tyle w temacie. Unitra to projekt czysto biznesowy zrobiony przez dyletantów audio. Nie muszę w to grać.

Same urządzenia: wzmacniacz. CD i gramofon wyglądają po prostu tandetnie.

Natomiast na pewno trzymam kciuki za Tonsil i Diorę bo to zupełnie inna bajka.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

6 minut temu, bluesboss napisał:

słuchać nie chciałem bo badziewia słuchać nie mam ochoty i tyle w temacie

Nie słuchałeś ale wiesz, że badziewie. Tyle w temacie.

Tylko jak posłuchać skoro nie wpuszczano na  audiencję. Ale lepsze było w jednym z pokoi z całkiem przyzwoitym sprzętem, prezentujący zapuścił dźwięk odbijającej się piłeczki ping pongowej. Mimo szczerych chęci, odsłuchu pukania i stukania jak wszedłem tak szybko wyszedłem.

Edytowane przez tymek

Dzisiaj zwiedzałem hotele.

W Golden Tulipie bardzo pozytywne wrażenia na pokazie Kharmy i Goldmunda. Mając w pamięci stereotypy obawiałem się przesadnej analityczności. Nic podobnego, było bardzo dobrze. Precyzyjnie, ale z ładną barwą i klimatem. 

Gaudery z Vitusem tradycyjnie grały bardzo dobrze, tym razem z gramofonu Kuzma. Najpierw trafiłem na pogadankę red. Wojciecha Padjasa i prezentację archiwalnych nagrań, które były ciekawe, choć nie pozwalały rozwinąć skrzydeł sprzętowi. Potem już były bardziej współczesne realizacje.

W Sobieskim ogólnie słabo. Kilka prezentacji wyróżniło się na tle reszty:

Bardzo przyjemnie zagrały nowe na naszym rynku kolumny Revival Audio z kopułkowym głośnikiem średniotonowym, napędzane przez wzmacniacze Pier Audio. 

Tradycyjnie już rewelacyjny dźwięk do małych pomieszczeń pokazały monitorki Grahama, tym razem ze wzmacniaczem SoulNote. 

Znakomicie wypadło połączenie Dynaudio i Circle Labs w Nautilusie - relaksująco, z ładną barwą.

Ciekawie zabrzmiały duże polskie konstrukcje marki Phonia. Chętnie posłuchałbym ich w większym pomieszczeniu. 

Bardzo dobry dźwięk z ładną barwą pokazał polski Audio Reveal w połączeniu z kolumnami Chario. 

Dobrze było też w pokoju z kompletnym zestawem MBL z głośnikami podstawkowymi. Do tak małego pomieszczenia w sam raz. Do tego bardzo miła obsługa stoiska.

Rozczarowania? Słynny zestaw Audio Note za 8 mln PLN. Nie grało to zasadniczo inaczej od tańszych modeli AN prezentowanych przez Wojciecha Szemisa w poprzednich latach. Bez problemu można złożyć lepiej grający zestaw za 10% tej kwoty.

Tańsze modele Børresena prezentowane w małych pokojach Sobieskiego wypadły dość męcząco. Te kolumny ewidentnie potrzebują przestrzeni wokół siebie. 

Podsumowując wystawę, moje top 3 to:

1. Rockporty + McIntosh

2. Kharma + Goldmund

3. Gaudery + Vitus + Kuzma

Wyróżnienie za najlepszy "budżetowy" system: Spendor + Arcam.

11 minut temu, tymek napisał:

Tylko jak posłuchać skoro nie wpuszczano na  audiencję

Tylko jeżeli się nie posłuchało, to na jakiej podstawie opinia, że badziewie? Temat chyba dotyczy tego, co się widziało i słyszało a nie tego, co się komuś wydaje.

Moje top 4 jeśli chodzi o paczki:

1. Stenheim Alumine 3

2. Kii SEVEN

3. Blackwood

4. Kharma

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

44 minuty temu, Stream napisał:

Nie słuchałeś ale wiesz, że badziewie. Tyle w temacie.

29 minut temu, Stream napisał:

Tylko jeżeli się nie posłuchało, to na jakiej podstawie opinia, że badziewie? Temat chyba dotyczy tego, co się widziało i słyszało a nie tego, co się komuś wydaje.

Panowie, spokojnie proszę. Posłuchajcie tej tzw. "Unitry", oceńcie sami, możecie przecież zamieścić w sieci własne obiektywne recenzje.

Oceniam na podstawie własnego wieloletniego doświadczenia w obcowaniu i odsłuchach sprzętu audio i posiadanych informacji. Zobaczycie jak to będzie ewoluowało 😉

Dla mnie projekt pod nazwą "Unitra" to techniczne badziewie i oszukiwanie konsumenta. To jest moja prywatna, jak najbardziej subiektywna opinia, do której mam jednak prawo.

Tak na marginesie. Jak znowu "Unitra"?  WTF? CD Project albo Kiciński albo... skąd ta "Unitra"?

Namieszali Wam w głowach?

Ogólnie sama wystawa super, pięknie dziękuję 😉 Katalog przepiękny, ludzie przemili a sprzęt w większości to bajka i uczta.

Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

5 minut temu, bluesboss napisał:

Oceniam na podstawie własnego wieloletniego doświadczenia w obcowaniu i odsłuchach sprzętu audio i posiadanych informacji. Zobaczycie jak to będzie ewoluowało 😉

Co z tego, jeżeli Unitry nie słuchałeś....

Gdybym jednym zdaniem miał podsumować tegoroczne AS to by brzmiało: Jest lampa - jest granie!

Z całym szacunkiem do uważających inaczej

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.